Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου 2013

Πολύχρωμο καλαμπόκι Gem Glass με παράδοση

Οκλαχόμα, Ο ιθαγενής Αμερικάνος γεωργός Carl Barnes –κατά το ήμισυ Τσερόκι (Ινδιάνος Cherokee) - κατάφερε να αναπαράγει φυσικά το πολύχρωμο καλαμπόκι Glass Gem corn. Ο Barnes παρατήρησε ότι συχνά, ένα στάχυ καλαμποκιού παρουσίαζε ασυνήθιστο χρωματισμό που έλαμπε στο εσωτερικό του. Ο Barnes συνέλεξε πολύχρωμα ears of corn και τα διασταύρωσε. Καθώς τα χρόνια περνούσαν, κατάφερε να παράγει καλαμπόκι που εμφανίζει δεκάδες διαφορετικά χρώματα σε ένα στάχυ.
ο κ. Barnes, λίγο πριν πεθάνει, παρέδωσε τη συλλογή των σπόρων του και την τεχνογνωσία της αναπαραγωγής τους στο φίλο του Greg Schoen και του ζήτησε να διασφαλιστεί η παράδοση Gem Glass.
Το 2010, ο κ. Schoen αποφάσισε να βρει μόνιμη στέγη για τη συλλογή και έτσι παρέδωσε τους σπόρους στον Bill McDorman, ιδιοκτήτη μικρής επιχείρησης συλλογής και διατήρησης σπόρων στην Αριζόνα.

 Ο McDorman, είναι τώρα επικεφαλής της Native Seeds/SEARCH (μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που αποσκοπεί στη διατήρηση της αγροτικής κληρονομιάς από
τους Ιθαγενείς Αμερικανούς) Η Native Seeds/SEARCH πουλάει σπόρους Gem Glass μέσω της ιστοσελίδας της, για $ 7,95 (£ 4,90) ανά πακέτο. Οι σπόροι του πολύχρωμου Ινδικού καλαμποκιού είναι διαθέσιμοι στο διαδίκτυο και έχουν τεράστια ζήτηση. Η Native Seeds/SEARCH ενθαρρύνει τους αγοραστές να διασώσουν τους πολύτιμους σπόρους και να συνεχίσουν την την παράδοση Gem Glass.
στις εικόνες το πολύχρωμο καλαμπόκι μοιάζει (από κάποιες γωνίες) με ένα πολύχρωμο παιχνίδι για παιδιά, οι σπόροι του μοιάζουν με πολύχρωμες καραμέλες ή γυάλινες χάντρες. Οι κηπουροί που θέλουν να δώσουν χρώμα στο λαχανόκηπό τους, το αγοράζουν και δημιουργούν ποικιλίες που είναι εκ διαμέτρου αντίθετες μεταξύ τους. Το πολύχρωμο καλαμπόκι γίνεται διακοσμητικό φυτό (εντυπωσιακά σε εμφάνιση είναι το φυτά με ρουμπινί σπόρους, βαθύ μπλε και λευκούς, ενώ άλλα είδη εμφανίζουν πολύχρωμους σπόρους, γαλάζιους, κόκκινους, μαύρους, μοβ, καφέ και μπλε)
Ο ιδιαίτερος χρωματισμός του Glass Gem corn, οφείλεται στο διαφορετικό συνδυασμό των αντιοξειδωτικών ουσιών στο εσωτερικό τους αλλά και στην επικονίαση. Δεν είναι μεταλλαγμένο προϊόν, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αλεύρι και ποπ κορν, αλλά δεν συνιστάται η απ’ ευθείας κατανάλωσή του από το στάχυ.

1-10-13 What would the Jolly Green Giant say? Native American farmer grows amazing multi-coloured corn
Glass Gem corn developed by Carl Barnes was passed on after his death

πηγή
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2440109/Vivid-multi-coloured-corn-grown-Native-American-farmer-years-painstaking-breeding.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: