Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2013

ΤΙΓΡΕΙΣ με ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ στην ΟΚΛΑΧΟΜΑ

ΗΠΑ, Οκλαχόμα, Ζωολογικός κήπος εξωτικών και αγρίων ζώων (GW Exotic Animal Park) στην πόλη Wynnewood
Η 27χρονη Kelci Saffery, υπάλληλος του ζωολογικού κήπου, τραυματίστηκε σοβαρά από μια ενήλικη αρσενική τίγρη στις 5-10-13. Ωστόσο με δήλωσή της, απαλλάσσει το ζωολογικό κήπο από οποιαδήποτε αδικοπραγία και παραδέχεται ότι το ατύχημα οφείλεται σε δικό της λάθος.
Η Saffery έβαλε το χέρι της  στο κλουβί της τίγρης, χωρίς να χρησιμοποιήσει τη σιδερένια ράβδο που προβλέπει το πρωτόκολλο (park protocol) για την ασφάλεια των εργαζομένων.  Φορούσε γάντι και μπουφάν που «σκάλωσε» στο κλουβί, έτσι η τίγρης θεώρησε το γάντι παιχνίδι, το δάγκωσε και τράβηξε το χέρι της  μέσα στο κλουβί.


  Η Saffery μεταφέρθηκε στο Ιατρικό κέντρο OU Medical Center και θα παραμείνει για νοσηλεία 15 μέρες. Έχασε τμήμα από το παράμεσο δάχτυλο και έχει σοβαρά τραύματα στον βραχίονα.
Η Saffery -που κατάγεται από τη Χονολουλού της Χαβάης- λέει πως η τίγρης δεν ήταν επιθετική μαζί της –δεν γρύλισε εναντίον της- και δεν επιθυμεί να τη θανατώσουν, ελπίζει ότι θα αναρρώσει γρήγορα και θέλει να επιστρέψει στην εργασία της –όπου είναι υπάλληλος εδώ και ένα χρόνο-
Η τίγρης αναισθητοποιήθηκε με φάρμακο και μεταφέρθηκε σε απομονωμένο κλουβί του πάρκου, όπου θα παραμείνει για το υπόλοιπο της ζωής της.
Ο ιδιοκτήτης του ζωολογικού κήπου, Joe Schreibvogel δήλωσε πως η Saffery παραβίασε τους κανόνες ασφάλειας του πάρκου, έβαλε το χέρι της στο κλουβί και συνέβη το ατύχημα. Ελπίζει στη γρήγορη ανάρρωσή της –μετά τη χειρουργική επέμβαση- και την επιστροφή της στο πάρκο.
Ο Schreibvogel πιστεύει πως η Saffery είναι υπόδειγμα καλής υπαλλήλου, φροντίζει τα ζώα και δεν θέλει ούτε άδεια εργασίας.
το GW Exotic Animal Park πήρε άδεια λειτουργίας από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και είναι ανοιχτό στο κοινό. Ο Schreibvogel λέει πως είναι το μεγαλύτερο «καταφύγιο» για τα «ανεπιθύμητα ζώα» στον κόσμο.
Στο πάρκο ζουν περίπου 170 μεγάλες γάτες: λιοντάρια, τίγρεις, λεοπαρδάλεις και περίπου 800 άλλα ζώα, όπως καμήλες, πιθήκοι και εξωτικά πουλιά.
Το 2006 το πάρκο πλήρωσε πρόστιμο $ 25.000 για παραβίαση κανόνων ασφάλειας εγκαταστάσεων και είχε αναστολή δύο εβδομάδων, της άδειας λειτουργίας του.

 Σύμφωνα με το CBS News, στο πάρκο τρέχει ένα αμφιλεγόμενο πρόγραμμα αναπαραγωγής τίγρεων που πωλούνται μόνο σε ζωολογικούς κήπους μέχρι και $ 5.000 η καθεμία. Ταυτόχρονα γίνεται αναπαραγωγή υβριδίων λιονταριού και τίγρης, (γεννιούνται τα αποκαλούμενα «ligers» που είναι διασταύρωση μεταξύ λιονταριού και τίγρης αλλά και τα αποκαλούμενα tuliger που αποτελούν διασταύρωση μεταξύ liger και τίγρης)
Σύμφωνα με το CBS News, το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), διενεργεί έρευνα για το θάνατο 23 μικρών τίγρεων στο GW Exotic Animal Park, μεταξύ 2009-2010.

Η Humane Society των Ηνωμένων Πολιτειών (HSUS), που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, έστειλε μια μυστική ακτιβίστρια, να εργαστεί στο πάρκο το 2011. Το βίντεο της (HSUS), είναι ‘alarming’ δηλαδή πολύ ανησυχητικό. Δείχνει τον Schreibvogel να χτυπάει στο πρόσωπο ένα λιονταράκι για να το αναγκάσει να περπατήσει, ενώ άλλες τίγρεις δέχονται χτυπήματα και σέρνονται στα χαλίκια. Κατά τη διάρκεια της έρευνας από την HSUS, τουλάχιστον πέντε τίγρεις έχασαν τη ζωή τους, δύο από αυτές ήταν άρρωστες και μάλλον πυροβολήθηκαν από εργαζόμενους του πάρκου. (according to their website)
 Ο Wayne Pacelle, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος (CEO) της Humane Society των Ηνωμένων Πολιτειών (HSUS), λέει πως το GW Exotic είναι σαν ωρολογιακή βόμβα (‘a ticking time bomb’)
Ο Schreibvogel απαντά στο σχόλιο πως “ ναι, το πάρκο είναι σαν ωρολογιακή βόμβα, εάν τολμήσουν να κατασχέσουν τα ζώα του, θα γίνει ένα μικρό Waco”

 A Waco-type tragedy in Zanesville Τον οκτώβριο του 2011, στο Zanesville του Οχάιο ένας ιδιοκτήτης καταφυγίου για άγρια ζώα, απελευθέρωσε τα ζώα και λίγο μετά αυτοκτόνησε. Πάνω από 48 ζώα απελευθερώθηκαν και τελικά θανατώθηκαν από τις αρχές για ασφάλεια.
 
Η HSUS κάνει προσπάθεια για δημιουργία κανονισμών που θα αποτρέπουν την απερίσκεπτη κατοχή, έκθεση και αναπαραγωγή επικίνδυνων αγρίων ζώων. 
(The Humane Society is currently urging the US Department of Agriculture to adopt regulations banning public contact with dangerous wild animals no matter the age of the animals.
Current regulations generally allow public contact with tiger cubs between the ages of 8 and 12 weeks, and encourage the reckless over breeding of tiger cubs and surplus of captive adult tigers.
The HSUS is also urging Congress to pass H.R. 4122, the Big Cats and Public Safety Protection Act to prohibit the private ownership and breeding of tigers and other dangerous big cats)

 Ο Schreibvogel σχεδιάζει να βγάλει στις 15-11-13, ένα μουσικό άλμπουμ με έξι τραγούδια (six-song country-western music album) με τίτλο «Joe Exotic – The Tiger King» Το άλμπουμ με τα μουσικά βίντεο, θα βοηθήσει να μαζευτούν χρήματα για την προστασία των τίγρεων στη φύση.

 8-10-13 Pictured: Zoo worker who had arm torn off after she stuck it in a tiger cage now admits big cat was not to blameπηγές
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2449362/Zoo-worker-27-arm-ripped-tiger-I-broke-protocol.html

 http://kfor.com/2013/10/06/wynnewood-zoo-worker-to-undergo-surgery-monday-after-tiger-bite/

Δεν υπάρχουν σχόλια: