Δευτέρα, 10 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΓΙΑ ΣΦΑΓΕΙΟ ΣΤΗ ΣΑΜΟ


ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ
ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ
ΓΙΑ ΣΦΑΓΕΙΟ ΣΤΗ ΣΑΜΟ

«ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ ΣΦΑΓΕΙΟΥ ΠΟΥ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ Η ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΛOΓΩ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ»

Αν δεν είναι περίεργα πολιτικά παιχνίδια, τότε αναπάντητα ερωτήματα  προξενεί η ανάκληση και η εκ νέου χορήγηση της άδειας Σφαγείου στη Σάμο που φαίνεται, όμως, ότι δεν πληροί τις απαιτούμενες προδιαγραφές.

Επιζητώντας τη πλήρη διαφάνεια ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ υπό τη βουλευτική εποπτεία του οποίου βρίσκεται και αυτή η Εκλογική Περιφέρεια, κατέθεσε σχετική Ερώτησή στη Βουλή, προς τον Υπουργό Γεωργικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιο Τσαυτάρη.

Σύμφωνα με ηλεκτρονικό υπόμνημα του δημοσιογράφου και Πολιτευτή Σάμου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Γιώργου Γαρυφάλλου, «ο Αντιπεριφερειάρχης Αιγαίου όχι μόνο αγνόησε τις υποδείξεις της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Σάμου για την ανάκληση λειτουργίας του Σφαγείου Σάμου «Εμμανουήλ Κνίτης και ΣΙΑ Ε.Π.Ε.» λόγω της μη τήρησης των εθνικών και ευρωπαϊκών προδιαγραφών της κτηνιατρικής νομοθεσίας» αλλά σχεδιάζει, σε συνεργασία με το Δήμαρχο Σάμου, να εντάξουν το προαναφερόμενο σφαγείο στις οριζόντιες δράσεις του προγράμματος «Θησέας».

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.


ΤΕΡΕΝΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΕΡΩΤΗΣΗ και ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΤΣΑΥΤΑΡΗ

ΘΕΜΑ: ΣΦΑΓΕΙΟ ΣΑΜΟΥ

Κύριε Υπουργέ,

Στη Σάμο υπάρχει ένα σφαγείο του οποίου η άδεια λειτουργίας σφαγείου, «ΣΦΑΓΕΙΑ ΣΑΜΟΥ-ΕΜΜ.ΚΝΙΤΗΣ &ΣΙΑ Ε.Π.Ε» με αριθμό έγκρισης  «S 60»  ανακλήθηκε και ο κωδικός αφαιρέθηκε.

Όπως με ενημέρωσε με ηλεκτρονικό υπομνημά του ο Πολιτευτής Σάμου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, δημοσιογράφος Γιώργος Γαρυφάλλου:

«Η εισήγηση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Σάμου προς τον Αντιπεριφερειάρχη Βορείου Αιγαίου αρ.πρωτ.4312/23.9.2011 είχε σαν αποτέλεσμα ο Αντιπεριφερειάρχης με την αρ πρωτ.3620/30.11.2011 απόφαση του να ανακαλέσει την άδεια λειτουργίας και να αφαιρέσει τον κωδικό.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου με το υπ.αρ.πρωτ.1604/26.3.2012 χορήγησε εκ νέου άδεια λειτουργίας σφαγείου «ΣΦΑΓΕΙΑ ΣΑΜΟΥ-ΕΜΜ.ΚΝΙΤΗΣ &ΣΙΑ Ε.Π.Ε», χωρίς να πιστοποιείται η εναρμόνιση της λειτουργίας του σφαγείου με τις προηγούμενες παρατηρήσεις της αρμόδιας υπηρεσίας. 

Ουσιαστικά αντί να προχωρήσει σε επαναφορά της αδείας η οποία είχε ανακληθεί από τον ίδιο προχώρησε σε έκδοση νέας αδείας αρ.πρωτ.1604/26.3.2012.

Δηλαδή στον ίδιο χώρο (σφαγείο) που είχε κριθεί ακατάλληλος για σφαγή των ζώων ταυτόχρονα  χορηγείται νέα άδεια που επιτρέπει τη σφαγή.

Η Κτηνιατρική Υπηρεσία της Σάμου  αρ.πρωτ.4312/23.9.2011 είχε προτείνει την οριστική αφαίρεση της άδειας λειτουργίας με την ανάκληση του αντίστοιχου κωδικού.

Μάλιστα η ίδια υπηρεσία έκρινε ότι το εν λόγω σφαγείο δεν μπορούσε να λειτουργήσει εφόσον δεν είχαν πραγματοποιηθεί οι απαραίτητες εργασίες ανακαίνισης και δεν πληρούσε τις εθνικές και ευρωπαϊκές προδιαγραφές της κτηνιατρικής νομοθεσίας.

Στις 27.3.2012 αρ.πρωτ.1562 ο ίδιος Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κοινοποίησε έγγραφο στη Διεύθυνση  Αγροτικής Οικονομίας και κτηνιατρικής Π.Ε.Σάμου –Τμήμα κτηνιατρικής  Ικαρίας για κατ εξαίρεση σφαγή αμνοεριφίων κατά τις ημέρες του Πάσχα σύμφωνα με σχετική εντολή του αρμοδίου Υφυπουργού υπ.αρ.πρωτ.275/9.3.2012 η οποία όμως εντολή αφορούσε την σφαγή αμνοεριφίων σε ολόκληρο τον Νομό Σάμου Ικαρίας.
Ακολούθως οι  πρώην Υφυπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης   με το υπ.αρ.πρωτ.283/15.11.2011 όσο και με το υπ.αρ.πρωτ.275/9.3.2012 έγγραφο  ανέφεραν  ότι η ορθή λύση είναι η εφαρμογή του Π.Δ 568/1988».

Πριν από λίγες ημέρες ο αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ζήτησε από τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής την επίσπευση του ΠΔ για την κατασκευή σφαγείων μικρής δυναμικότητας σε νησιά όπου μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν εγκεκριμένα σφαγεία.

Ο Δήμαρχος Σάμου σε συνέντευξη του στην εφημερίδα ΣΑΜΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ, μεταξύ των άλλων δήλωσε ότι τα σφαγεία, (προφανώς εννοεί το ιδιωτικό σφαγείο  «ΣΦΑΓΕΙΑ ΣΑΜΟΥ-ΕΜΜ.ΚΝΙΤΗΣ &ΣΙΑ Ε.Π.Ε), θα ζητήσει να μπει στις οριζόντιες δράσεις του προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ .

Κατόπιν όλων αυτών ερωτάσθε:

1.Γιατί ο Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου προχώρησε σε επαναφορά της αδείας λειτουργίας η οποία είχε ανακληθεί από τον ίδιο αφού το ίδιο σφαγείο δεν πληρούσε τις προδιαγραφές και είχε ο ίδιος ανακαλέσει την άδεια λειτουργίας;

2.Γιατί δεν εφαρμόσθηκε από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες της Σάμου το Προεδρικό Διάταγμα 79/2007 και οι κανονισμοί του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η ανάκληση έγινε μετά από 4 χρόνια περίπου  αρ πρωτ.3620/30.11.2011;

3.Γιατί ο Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου δεν εφαρμόζει τη σχετική εντολή που έχει λάβει από τον αρμόδιο Υφυπουργό παρά εφαρμόζει την κατ εξαίρεση σφαγή αμνοεριφίων μόνο σε  Ικαρία και Φούρνους αφήνοντας απέξω τη Σάμο;

4.Το ΠΔ που θα αφορά σφαγεία μικρής δυναμικότητας σε νησιά θα αφορά και τα νησιά του Νομού Σάμου και Ικαρίας;

5.Ο Δήμος της Σάμου καλώς κινεί τις διαδικασίες για την αγορά του σφαγείου του ιδιώτη εντάσσοντας το στο πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ;

Παρακαλώ να κατατεθούν τα έγγραφα:

1.Η από 9.2.2011 έκθεση ελέγχου του τμήματος Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου για την εν λόγω εγκατάσταση.

2.Η υπ.αρ.4312/23.9.11 εισήγηση του τμήματος Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου για την ανάκληση άδειας λειτουργίας του παραπάνω σφαγείου.

3.Η από 26.3.2012 έκθεση ελέγχου –γνωμοδότηση του Τμήματος Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου για την εν λόγω εγκατάσταση και

4.Η με αρ.1401/26.3.2012 εισήγηση του Τμήματος Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου που αφορά τη χορήγηση άδειας λειτουργίας του αναφερόμενου σφαγείου.

Ο ερωτών βουλευτής


Τέρενς - Νικόλαος Κουίκ

Δεν υπάρχουν σχόλια: