Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου 2012

Γιατί το ΓΕΕΘΑ ενεργοποίησε την ομάδα φύλαξης VIP προσώπων - Τι φοβούνταιΟι πληροφορίες των ελληνικών επιτελείων για ειδικές ασκήσεις εξόντωσης ξένων στρατιωτικών και πολιτικών ηγετών σε περίπτωση πολέμου από τις τουρκικές πίλεκτες δυνάμεις, αποτέλεσαν, σύμφωνα με άριστα πληροφορημένη πηγή του ΓΕΕΘΑ, το κίνητρο για την ενεργοπόίηση και εμπλοκή της ομάδας προστασίας σημαίνοντων προσώπων στην άσκηση της Λήμνου.
 
Η ομάδα μεταφέρθηκε στο νησί στο πλαίσιο ενός σεναρίου που ήθελε την αμυντική προπαρασκευκή του νησιού με αντιμετώπιση επίθεσης στο αεροδρόμιο, αλλά το ενδιαφέρον έγκειται στην ομάδα φύλαξης που στο σενάριο προέβλεπε την προστασία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ που θα είχε μεταβεί κατά το σενάριο, για επιθεώρηση της αμυντικής προσπαρασκευής του νησιού με τις αερομεταφερόμενες δυνάμεις και θα είχε παγιδευτεί εκεί.

Οι ασκήσεις που διεξάγουν οι τουρκικές ειδικές δυνάμεις και πιο συγκεκριμένα η μονάδα των Βordo Bereli ("Κόκκινα μπερέ"-φωτό α'σελίδας), έχουν δημιουργήησει ασησυχία στο ΓΕΕΘΑ, καθώς το δόγμα δράσης τους έχει αρχίσει να προσομοιάζει με το παλιό σοβιετικό δόγμα δράσης των Spetznaz, το οποίο προέβλεπε προσβολή των στρατηγείων του ΝΑΤΟ σε μεγάλο βάθος, πριν την εκκίνηση του σοβιετικού οδοστρωτήρα με κατεύθυνση προς τον Ατλαντικό.
Η φυσική εξόντωση των ανώτατων και ανώρερων στρατιωτικών ηγετών και των πολιτικών ηγεσιών σε όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες του ΝΑΤΟ, ειδικά του κεντρικού μετώπου (Δ.Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Δανία κλπ) κατά την σοβιετική εκτίμηση θα προκαλούσε παράλυση, τουλάχιστον τις πρώτες κρίσιμες ώρες της αλυσίδας διοίκησης και θα διευκόλυνε την επιθετική κίνηση και τον αντικειμενιικό σκοπό των επιτιθέμενων ονάδων του Συμφώνου της Βαρσοβίας.

Το δόγμα εφαρμόστηκε το 1979 στο Αφγανιστάν με την επίθεση στο προεδρικό μέγαρο ομάδας Spetznaz και την δολοφονία του προέδρου Χαβιτζουλάχ Αμίν, ο οποίος επίσης ήταν φιλοσοβιετικός, αλλά όχι ... αρκετά, προφανώς! 

Τώρα λοιπόν έχουν περιέλθει στα χέρια των ελληνικών υπηρεσιών πληροφοριών και ειδικά της Διακλαδικής Διεύθυνσης του ΓΕΕΘΑ πληροφορίες για ασκήσεις προσομοίωσης δολοφονιών της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας, ειδικά από την μονάδα των Βordo Bereli.

Η συγκεκριμένη τουρκική μονάδα αποτελεί την πλέον επίλεκτη μονάδα της τουρκικής Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων (Özel Kuvvetler Komutanlığı/ΟΚΚ), η οποία υπάγεται απευθείας στον Α/ΓΕΕΘΑ και είναι οργανωμένη κατά τα πρότυπα των αμερικανικών ειδικών μονάδων που είδν δραστηριοποιηθεί στο Βιετνάμ στην επιχείρηση Phoenix, κατά την οποία είχαν εκτελεστεί εκατοντάδες στρατιωτικοί και πολιτικοί ηγέτες των Βιετκόνγκ ή απλά συμπαθούντες αυτούς.
Οι Βordo Bereli σε περίοδο πολέμου οι μονάδες αυτές αναλαμβάνουν αποστολές ανορθοδόξου πολέμου, προσβολής στόχων στρατηγικής σημασίας, συλλογή πληροφοριών και αναγνώριση πίσω από τις εχθρικές γραμμές, έχοντας ικανότητα διείσδυσης από ξηρά, από τη θάλασσα (αμφίβια μέσα) και από τον αέρα (αλεξίπτωτα). Υπενθυμίζεται ότι στην ΟΚΚ υπάγεται και η "Αεροπορική Μονάδα Ειδικών Επιχειρήσεων" που χρησιμοποιεί ελικόπτερα Blackhawk και μέσα μεταφορικά αεροσκάφη CN-235M. 

Πρόκειται για ότι καλύτερο έχουν σε ειδικές δυνάμεις οι Τούρκοι και έχουν εκπαιδευτεί όχι μόνο στα όπλα, αλλά και στις ... ξένες γλώσσες: Οι περισσότεροι μιλάνε αρκετάκαλά έως άριστα τα ελληνικά, όπως επίσης και τα αραβικά, προκειμένου να είναι σε κατάσταση να εκτελέσουν μυστικές αποστολές βαθιά στο έδαφος του δυνητικού εχθρού.

 defencenet.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: