Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου 2012

Η ισλαμική επιδημία έπληξε και την Ιορδανία - Η CIΑδελφότητα ζητά παραίτηση Abdullah! Ισλαμική "αλλεργία" φέρνει η "Αραβική Άνοιξη" που τόσο λάτρεψαν οι δυτικοί και οι εγχώριοι πολιτικοί τους δορυφόροι και στο σταθερότερο - μέχρι σήμερα - φιλοδυτικό καθεστώς που γειτνιάζει με το Ισραήλ, το Βασίλειο της Ιορδανίας: Σαφέστατο προειδοποιητικό μήνυμα έστειλε η Μουσουλμανική Αδελφότητα στον Βασιλεία της Ιορδανίας Abdullah II ότι αν δεν προχωρήσει σε δομικές αλλαγές του πολιτεύματος, να απαρνηθεί το απόλυτο της εξουσίας του και ίσως να παραιτηθεί, θα αναλάβουν οι ίδιοι δράση που θα οδηγήσει στην εκθρόνισή του!

Η εξέλιξη αυτή έχει κινητοποιήσει τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ και της Σ. Αραβίας με το Ισραήλ να βλέπει του φανατικούς ισλαμιστές να πολιορκούν ακόμη μία χώρα στα σύνορα του με την οποία παρεμπίπτοντος διατηρεί «φιλικές» σχέσεις τα τελευταία χρόνια.

Από την άλλη πλευρά και η Σ.Αραβία έντρομη βλέπει την ισλαμική επιδημία να εξαπλώνεται και στα δικά της εδάφη που συνορεύουν με την Ιορδανία.Οι αντάρτες της Al Qaida απειλούν να μπούν στην Σαουδική Αραβία και από τον Βορρά (Ιορδανία) και από το νότιο (Υεμένη).

Το στρατηγικό αυτό λάθος της Σ. Αραβίας η οποία στήριξε "εν λευκώ" τον αγώνα των εξεγερμένων και της μουσουλμανικής αδελφότητας και των λοιπών ισλαμικών τσακαλιών του πολέμου στην Συρία αρχίζει να μετατρέπεται στον χειρότερο εφιάλτη για το Ριάντ που παίζοντας το ρόλο του χρηματοδότη της κάθε εξέγερσης στις αραβικές χώρες, κατόπιν φυσικά υπόδειξης των ΗΠΑ, έχει εκθρέψει ένα τέρας το οποίο πολύ σύντομα θα απειλήσει και την ίδια την χώρα των σαουδιτών.
Σημαντικός αριθμός Αράβων αρθρογράφων είχαν επισημάνει εδώ και καιρό τον κίνδυνο ενός ντόμινο στην Γόνιμη Ημισέληνο το οποίο θα μπορούσε να επεκταθεί στην Αραβική χερσόνησο με την Μουσουλμανική Αδελφότητα να καταλαμβάνει την Δαμασκό, το Αμμάν να έπεται και αν ακολουθεί το Ριάντ...

Όσον αφορά τον Βασιλιά Abdullah II οι επιλογές που έχει έναντι των απαιτήσεων της Μουσουλμανικής Αδελφότητας είναι τρείς. Είτε να υποκύψει και να αποδεχτεί τα αιτήματα τους και να επιτρέψει την μετάβαση στην Συνταγματική μοναρχία με μία κυβέρνηση η οποία θα ελέγχεται από την Μουσουλμανική Αδελφότητα αφού σύμφωνα με εκτιμήσεις η Αδελφότητα ελέγχει τα 2/3 του εκλογικού σώματος, είτε θα προσπαθήσει να αντιδράσει χρησιμοποιώντας τις μυστικές υπηρεσίες και τον Στρατό.

Η τρίτη λύση για τον Βασιλιά Abdullah II είναι η επίτευξη μίας συμφωνίας με την Μουσουλμανική Αδελφότητα μέσω τρίτων κάτι όμως που δεν φαίνεται να έχει ελπίδα λόγω της ριζοσπαστικοποίησης της Αδελφότητας η οποία προγραμματίζει την πραγματοποίηση μαζικής διαδήλωσης στις 10 Οκτωβρίου και το μποϊκοτάρισμα των εκλογών οι οποίες θα πραγματοποιηθούν πριν από το τέλος του χρόνου.

Σημαντικό ρόλο θα παίξει η αντίδραση των Βεδουίνων των οποίων η σχέση με την βασιλική οικογένεια έχει αποδυναμωθεί και φυσικά οι Παλαιστίνιοι οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 60% του πληθυσμού.

Οι ΗΠΑ έχουν μεταφέρει κάποιες μονάδες ειιδικών δυνάμεων στο έδαφος της Ιορδανίας, αλλά περισσότερο για να επεμβαίνουν στον συραικό εμφύλιο, παρά για να προστατέψουν το καθεστώς, το οποίο πριν από 42 χρόνια ακριβώς, τον Σεπτέμβριο του 1970, επιτέθηκε στα παλαιστινιακά στρατόπεδα προσφύγων και μετά από σύντομες μάχες εξεδίωξε εκατοντάδες χιλιάδες από αυτούς που πέρασαν στον Λίβανο και αποτέλεσαν την πρώτη ύλη για τον καταστροφικό εμφύλιο που κράτησε από 15 έτη και μετέτρεψε την ευημερούσα χώρα των κέδρων σε έναν ολοκληρωτικά κατεστραμμένο και διχασμένο τόπο. 

Ο πατέρας του νυν βασιλιά της Ιορδανίας, τότε βασιλιάς, Χουσεΐν είχε γίνει από τους πιο μισητούς ανθρώπους στον ισλαμικό κόσμο και φαίνεται ότι τώρα ο γιός του ήρθε ώρα να το πληρώσει.
Να πούμε ότι τυχόν πτώση του καθεστώτος της Ιορδανίας, θα είχε εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες και στα ελληνικά συμφέροντα στην περιοχή, αφού η Ιορδανία γενικά δεν είναι εχθρικά διακείμενη στην Ελλάδα και στα συμφέροντά της στην περιοχή και ειδικά στους Άγιους Τόπους και στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, για το οποίο το Αμμάν έχει λόγο... 

defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: