Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2012

ΛΑΘΡΟΥΛΟΤΟΜΙΑ στα ΔΑΣΗ της ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

28-9-12    Σε καυσόξυλα μετατρέπονται τα δάση της Βόρειας Ελλάδας, πηγή    Seleo.gr News
Πρωτοφανείς διαστάσεις έχει πάρει η λαθροϋλοτομία στα δάση της Βόρειας Ελλάδας, με μεγάλο αριθμό δέντρων, ακόμη και πολυετών δρυών, να γίνονται καυσόξυλα.
Χαλκιδική: Αύξηση μηνύσεων κατά 60%-70% σε σχέση με το 2008 και το 2009, καθώς πολλοί πολίτες έχουν μετατρέψει τους λέβητες πετρελαίου σε ξύλου και χρειάζεται να τους τροφοδοτήσουν.
Στην περιοχή αρμοδιότητας του Δασαρχείου Πολυγύρου (δήμοι Πολυγύρου, Σιθωνίας, Ν.Προποντίδας), πραγματοποιούνται περιπολίες μέχρι τις 10 το βράδυ, ακόμη και τις Κυριακές και τις αργίες. Ωστόσο, οι «κλεφτοξυλάδες» -όπως χαρακτηριστικά τους αποκαλεί ο προϊστάμενος του Δασαρχείου Πολυγύρου Λευτέρης Πιτσόκος- πολλαπλασιάζονται ενόψει του επερχόμενου χειμώνα.
Κιλκίς: Κατασχέθηκαν πάνω από 200 τόνοι ξυλείας
Στο Κιλκίς, οι μηνύσεις για λαθροϋλοτομία, που έχουν κατατεθεί από την αρχή του 2012, ξεπερνούν τις 80 και αυξάνονται διαρκώς, όπως υπογραμμίζει στο ΑΜΠΕ ο δασάρχης, Ευθύμιος Πολιτίδης.
Θεσσαλονίκη: Καθημερινές περιπολίες για τον έλεγχο του φαινομένου
Το περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου δεν έχει, ευτυχώς, μπει στο «μάτι» των λαθροϋλοτόμων, χάρη ενδεχομένως στο φόβητρο που αποτελεί για τους παράνομους «ξυλοκόπους» η διαρκής παρακολούθηση και έλεγχος των εκτάσεών του. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με δασικές εκτάσεις στο Χορτιάτη και στα ρέματα των ποταμών (π.χ., Αξιού), όπου οι λαθροϋλοτόμοι πραγματοποιούν μικρές επιδρομές, παρά τη διαρκή προσπάθεια των δασαρχείων να τούς αντιμετωπίσουν, με περιπολίες ακόμη και Σαββατοκύριακα και αργίες.
«Οι μηνύσεις για λαθροϋλοτομία πολλαπλασιάστηκαν σε σχέση με την περίοδο πριν από την κρίση» σημειώνει, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Δασών Θεσσαλονίκης Απόστολος Αϊναλής και προσθέτει ότι οι λαθροϋλοτόμοι δεν είναι μόνο ιδιώτες, που κόβουν τα ξύλα λόγω οικονομικής αδυναμίας, για να ζεσταθούν το χειμώνα, αλλά και επιτήδειοι που τα εμπορεύονται.
Καστοριά: Νυχτερινές επιδρομές στα δάση
όπως είπε στο ΑΜΠΕ ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Δασών Νομού Καστοριάς Χρήστος Λιάμης,
Οι «κλεφτοξυλάδες», κάνουν υπερωρίες. Κόβουν ξύλα μέχρι τις 5-6 τα ξημερώματα.
Σέρρες: Υπερτριπλάσιες μηνύσεις, δεκάδες συλλήψεις και αύξηση παραβάσεων κατά 155% Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στην Πιερία,
Κοζάνη-Πτολεμαΐδα: Η τηλεθέρμανση μειώνει την πίεση στα δάση
Πολύ μικρότερη πίεση, σε σχέση με άλλες περιοχές της Μακεδονίας, δέχονται τα δάση της Κοζάνης, όχι μόνο γιατί είναι συγκριτικά μικρότερης έκτασης, αλλά και διότι οι μεγαλύτερες πόλεις του νομού έχουν τηλεθέρμανση.
περισσότερα στην πηγή
http://www.seleo.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=70913:se-kausoksula-metatrepontai-ta-dash-ths-boreias-elladas&catid=74:sites&Itemid=54

Καστοριά:  Λεηλασίες και παράνομη υλοτομία από δράστες από την άλλη πλευρά των συνόρων στα Γραμμοχώρια
στα απομακρυσμένα χωριά της οροσειράς του Γράμμου, τα Γραμμοχώρια,
«Έρχονται από την Αλβανία με μουλάρια και με αλυσοπρίονα και κόβουν τα δέντρα, παράνομα, φορτώνουν ό,τι βρουν και τα πουλούν είτε στη χώρα τους είτε ξανά στην Ελλάδα. Εμείς ξέρουμε ότι υπάρχουν οργανωμένες ομάδες, από εργολάβους και εργάτες. Έχουν ανοίξει πέντε μονοπάτια με μπουλντόζες τους και μπαίνουν βαθιά στο δάσος, εκεί όπου δεν υπάρχει πρόσβαση από την ελληνική πλευρά, προς τη Νικολίτσα. Ο καθένας ‘δουλεύει’ πάνω στον δρόμο του και όλοι κάνουν τη δουλειά τους, τα έχουν βρει μεταξύ τους. Όμως αφανίζουν το δάσος» καταγγέλλει ο κάτοικος Σλίμνιτσας Παναγιώτης Βλάχος.
Φάνης Γρηγοριάδης, News Room «Κέρδος» με πληροφόρηση από το ΑΠΕ - ΑΜΠ
Κέρδος online
περισσότερα στην πηγή
http://www.findkastoria.gr/oladeka/item/16136-καστοριά-«αγκάθι»-οι-λεηλασίες-και-η-παράνομη-υλοτομία-από-δράστες-από-την-άλλη-πλευρά-των-συνόρων-στα-γραμμοχώρια.html
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: