Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2011

«Ξεπούλησε» την περιουσία του αντί πινακίου φακής το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Παραχώρησε τα δικαιώματα μίσθωσης των ακινήτων του σε ισραηλινούς επενδυτές για τα επόμενα 140 χρόνια

Ξεπούλησε αντί πινακίου φακής σε ισραηλινούς επενδυτές τα δικαιώματά του για μίσθωση των εκτάσεων που έχει στην κατοχή του στη λεγόμενη «Αγία Πόλη» το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων!

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Haaretz», την περασμένη Παρασκευή, το Πατριαρχείο ξεπούλησε τα δικαιώματα μίσθωσης 85 στρεμμάτων στην Ιερουσαλήμ για τα επόμενα 140 χρόνια, αντί 80 εκατομμυρίων NIS που ισοδυναμούν με 16 εκατ. ευρώ!

Τα 85 στρέμματα του Πατριαρχείου βρίσκονται στις πιο πλούσιες και πιο κεντρικές περιοχές της Ιερουσαλήμ, όπου υπάρχουν εμπορικά κέντρα, οι πύργοι Woldon, η Μεγάλη Συναγωγή, το Ισραηλινό Μουσείο, ξενοδοχεία, γραφεία και κατοικίες πλουσίων.

Τη συμφωνία με τους ισραηλινούς επενδυτές υπέγραψε ο ίδιος ο Πατριάρχης Θεόφιλος, μαζί με τον οικονομικό του σύμβουλο.

Ένας από τους μεγαλύτερους εκτιμητές του Ισραήλ, ο Κόμπι Μπιρ, δήλωσε ότι υπάρχουν πολλοί που επιμένουν ότι το ποσόν για το οποίο ξεπουλήθηκαν τα δικαιώματα τού Πατριαρχείου, είναι πολύ χαμηλό, παρόλο που οι επενδυτές θα μπορούν να διαπραγματευθούν νέα μισθώματα για τα ακίνητα αυτά από το 2051 και μετά, αφού τότε λήγουν οι προηγούμενες συμβάσεις μίσθωσής τους. Οι συμβάσεις αυτές είχαν υπογραφεί το 1952 και είχαν διάρκεια 99 ετών. Η ισραηλινή κυβέρνηση είχε επιδιώξει φορτικά να αγοράσει τα ακίνητα, αλλά το Πατριαρχείο αρνήθηκε να τα πουλήσει παρά τις πιέσεις. Έτσι συμφωνήθηκε η μακροχρόνια μίσθωσή τους από το Εθνικό Εβραϊκό Ταμείο. Αυτό τα υπενοικίαζε σε διαφόρους ισραηλινούς επιχειρηματίες οι οποίοι έχτιζαν ή δημιουργούσαν υποδομές για κάθε είδους δραστηριότητες.

Οι επενδυτές αυτοί θα έπρεπε το 2051 να διαπραγματευτούν με το Πατριαρχείο την ανανέωση των μισθώσεών τους, γιατί η σύμβαση Πατριαρχείου - ΕΕΤ προέβλεπε ότι το Πατριαρχείο θα έπαιρνε και πάλι τα δικαιώματα επί των εκτάσεών του το 2051.

Για να αποφύγει κάτι τέτοιο, η ισραηλινή κυβέρνηση συνέχιζε μυστικές διαπραγματεύσεις για δεκαετίες, προσπαθώντας να πείσει τον προηγούμενο Πατριάρχη Διόδωρο Α΄ να συμφωνήσει να επεκτείνει τη σύμβαση εκμισθώσεως.

Αλλά πολιτικές πιέσεις, κυρίως από παλαιστίνιες ομάδες, εμπόδισαν τον Διόδωρο να υπογράψει. Το Ισραήλ επίσης ανησυχούσε επειδή, μετά την ίδρυση της Παλαιστινιακής Αρχής, θα μπορούσαν οι Παλαιστίνιοι να κάνουν συμφωνία με την Εκκλησία σχετικά με τις εκτάσεις.

Στις αρχές του 2000 το Εθνικό Εβραϊκό Ταμείο συμφώνησε με το Πατριαρχείο σε μια νέα μίσθωση μέχρι το 2051 αντί 20 εκατ. δολαρίων. Όμως η συμφωνία δεν προχώρησε, γιατί το Πατριαρχείο ισχυρίστηκε πως το ΕΕΤ προσπάθησε να το εξαπατήσει. Αυτό όμως που δεν έγινε τότε, το έκανε τώρα ο Πατριάρχης Θεόφιλος, που έσπευσε να «κλείσει» γρήγορα γρήγορα το θέμα, παρόλο που είχε περιθώριο μέχρι το 2051! Γιατί άραγε;

paron

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τότε γιατί πριν δέκα χρόνια έκαναν πραξικόπημα (πρωτοφανές στα χρονικά της Ορθοδόξου Εκκλησίας, απ' ό,τι γνωρίζω) και ανέτρεψαν τον Ειρηναίο, τον οποίο κρατούν ... ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟ σε ένα κελί (καμαρώστε ήθος και χριστιανική αγάπη). Θυμάστε ποια ήταν η κατηγορία;