Δευτέρα, 1 Απριλίου 2019

Transgender άνδρες μπορεί να μείνουν έγκυοι, ακόμα και μετά από ένα χρόνο ορμονοθεραπείας

Διεμφυλικοί (ή τρανσέξουαλ "Transgender") άνδρες που βρίσκονται στη διαδικασία μετάβασης στο άλλο φύλο και κάνουν ενέσεις τεστοστερόνης (για να προχωρήσουν σε χειρουργική επέμβαση αλλαγής φύλου) εξακολουθούν  να είναι γόνιμοι.
Γυναίκες που ξεκίνησαν τη διαδικασία μετάβασης στο ανδρικό φύλο, μπορεί να  μείνουν έγκυες, ακόμα και μετά από ένα χρόνο ορμονοθεραπείας, επειδή οι ωοθήκες "χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να σταματήσουν να εργάζονται"
Πραγματοποιήθηκε -σπάνια στο είδος της- μελέτη σε 32 άτομα και είναι σημαντική για τα ζευγάρια.
Οι γυναίκες που μεταβαίνουν στο ανδρικό φύλο, συχνά λαμβάνουν θεραπεία τεστοστερόνης για να τους βοηθήσει να αναπτύξουν την τριχοφυΐα και να αλλάξουν το σχήμα του σώματος τους.
Αυτό μειώνει τα οιστρογόνα (γυναικείες σεξουαλικές ορμόνες) αλλά οι ωοθήκες μπορεί να εξακολουθούν να λειτουργούν, ακόμα και μετά από ένα χρόνο θεραπείας, σύμφωνα με την έρευνα.
Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι μπορεί να λειτουργούν «σε βαθμό που μπορεί να επιτρέψει την αναπαραγωγή» αλλά δεν ανέφεραν πόσος χρόνος χρειάζεται, για να σταματήσει η λειτουργία των ωοθηκών.
Οι ερευνητές του ιατρικού κέντρου του Tel Aviv-Sourasky στο Ισραήλ μελέτησαν 52  "trans men" άτομα που είχαν ενέσεις τεστοστερόνης.
32 από αυτά τα "trans men" άτομα, ηλικίας μεταξύ 17 και 40 ετών, έδωσαν πλήρη αποτελέσματα και οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι γυναικείες ορμόνες τους παρέμεναν κατά τη διάρκεια της γόνιμης περιόδου, που είχαν σαν γυναίκες.
"Η έρευνα έδειξε για πρώτη φορά ότι, μετά από ένα χρόνο θεραπείας με τεστοστερόνη, η λειτουργία των ωοθηκών διατηρείται σε βαθμό που μπορεί να επιτρέψει την αναπαραγωγή", δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας, Yona Greenman.
«Αυτές οι πληροφορίες είναι σημαντικές για τους τρανσέξουαλ άνδρες και τους συντρόφους τους που επιθυμούν να έχουν τα δικά τους παιδιά».
Οι ενέσεις τεστοστερόνης μείωσαν τα επίπεδα της "Anti-Mullerian Hormone (AMH)" ορμόνης των συμμετεχόντων, που σηματοδοτεί πόσα ωάρια έχει μια γυναίκα.
Αλλά για το πρώτο έτος οι "trans men" άντρες είχαν ακόμα αρκετή ορμόνη που σηματοδοτήσε ότι σαν γυναίκες, ήταν αρκετά γόνιμες για να μείνουν έγκυες.
Δεν είναι σαφές ποιες είναι οι μετρήσεις της "Anti-Mullerian Hormone (AMH)" ορμόνης, αλλά μεταξύ 1 ng/ml και 3 ng/ml θεωρείται φυσιολογική, σύμφωνα με τους  Reproductive Medicine Associates του New Jersey.
Λιγότερο από 0.6ng /ml θεωρείται «χαμηλό» και μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα.
Μόνο οι "trans men" άνδρες που δεν είχαν κάνει χειρουργική επέμβαση αλλαγής φύλου, θα ήταν σε θέση να μείνουν έγκυοι και θα έπρεπε να συλλάβουν με φυσιολογικό τρόπο - με κολπικό σεξ με έναν βιολογικά άνδρα.
Οι ερευνητές παραδέχονται ότι η μελέτη τους ήταν μικρή, με χρήσιμα στοιχεία από 32 μόνο άτομα, αλλά οι επιστημονικές μελέτες αυτού του είδους είναι σπάνιες.
Αυτοί αποκάλυψαν τα ευρήματά τους στο ετήσιο συνέδριο  Ενδοκρινολογίας "Endocrine Society's" στη Νέα Ορλεάνη στις 23-3-19.
Η βρετανική κυβέρνηση δεν γνωρίζει πόσα  transgender άτομα υπάρχουν  στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά εκτιμά ότι ο αριθμός είναι μεταξύ 200.000 και 500.000 - μέχρι το 0,75% του πληθυσμού.
Έρευνες που δημοσιεύθηκαν το περασμένο έτος αποκάλυψαν ότι και οι άντρες που μεταβαίνουν στο γυναικείο φύλο μπορεί επίσης να χρειάζονται σημαντικό χρόνο για τον έλεγχο των ορμονών τους, όταν χρησιμοποιούν μόνο φάρμακα.
Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Βοστώνης διαπίστωσαν ότι οι περισσότερες "trans women" γυναίκες  δεν μπορούσαν να μειώσουν την τεστοστερόνη τους στα γυναικεία επίπεδα, με φάρμακα.
Μια μελέτη 98 "trans women" γυναικών, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Endocrine Practice, διαπίστωσε ότι μόνο το ένα τέταρτο από αυτές, είχε καταφέρει να φέρει τα επίπεδα της τεστοστερόνης τους, στα γυναικεία επίπεδα.
Το ίδιο ποσοστό δεν είχε καταφέρει ιδιαίτερα «σημαντική καταστολή» των αρσενικών ορμονών του.
*************************************
Ο 28χρονος "transman" Wyley Simpson, 28 ετών, συγκλονίστηκε όταν ανακάλυψε ότι ήταν έγκυος τον Φεβρουάριο του 2018, αφού ζούσε ως άνδρας από την ηλικία των 21 ετών.
Ο κ. Simpson, από το Τέξας, άρχισε να λαμβάνει θεραπεία με τεστοστερόνη το 2012 και είχε αφαιρέσει το στήθος του το 2013, αλλά εξακολουθεί να έχει ένα κόλπο και θηλυκά αναπαραγωγικά όργανα.
Έμεινε έγκυος αφού έκανε κολπικό σεξ χωρίς τη χρήση προφυλακτικού, με τον 28χρονο αρραβωνιαστικό του, Stephen Gaeth, και γέννησε τον γιο του Rowan με καισαρική τομή τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Ο κ. Simpson δήλωσε ότι οι γιατροί του είπαν πως δεν θα ήταν σε θέση να μείνει έγκυος εξαιτίας της θεραπείας και ότι είχε σταματήσει να έχει περίοδο.
Αν και αρχικά τόσο ο ίδιος όσο και ο σύντροφός του, δεν αισθάνονταν έτοιμοι να γίνουν γονείς, το ζευγάρι συνέχισε την εγκυμοσύνη.
Ο κ. Simpson είπε: «Ο Rowan είναι εκπληκτικός, όλος ο ψυχικός και σωματικός πόνος γι αυτόν, άξιζε τον κόπο.
«Τώρα εγώ και ο αρραβωνιαστικός μου Stephan απολαμβάνουμε την πατρότητα και συνεχίζουμε ανυπόμονα το ταξίδι μας ως οικογένεια».
Αλλά η ψυχολογική κακοποίηση και η δημόσια κριτική, αναγκάζουν τον κ. Simpson να μην επιχειρήσει να μείνει ξανά έγκυος και σκοπεύει να κάνει επέμβαση αλλαγής φύλου μελλοντικά.
Είπε:  "Δεν βλέπει κάποιος καθημερινά έναν άνδρα έγκυο να περπατάει στο δρόμο, οπότε δεχθήκαμε μεγάλη πίεση από την κοινωνία"
"μου έλεγαν ότι δεν θα γίνω ποτέ άνδρας, "οι άνδρες δεν γεννούν παιδιά" και όλοι με αποκαλούσαν "αυτό"
πηγή 25-3-19
https://www.dailymail.co.uk/health/article-6847005/Transgender-men-PREGNANT-year-testosterone-injections.html?ito=social-twitter_mailonline

Δεν υπάρχουν σχόλια: