Πέμπτη, 25 Απριλίου 2019

Το ευρωπαϊκό δίκτυο (ENIGI) διεξάγει τη μεγαλύτερη μελέτη που αφορά transgender άτομα και τις επιπτώσεις στην υγεία τους κατά τη μετάβαση στο άλλο φύλο. Η δυσφορία φύλου παραμένει μυστηριώδες φαινόμενο

Η μεγαλύτερη μελέτη που αφορά τους τρανσέξουαλ ανθρώπους και τις επιπτώσεις στην υγεία τους κατά τη μετάβαση τους στο άλλο φύλο, είναι η πρώτη του είδους και πραγματοποιείται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Γάνδης στο Βέλγιο.
Η μελέτη εξετάζει ερωτήματα "ταμπού" για τις επιπτώσεις από τη μετάβαση στο άλλο φύλο.
Ξεκίνησε από το 2010 από έναν ενδοκρινολόγο στο πανεπιστήμιο, που ονομάζεται Guy T'Sjoen.
Σήμερα η μελέτη αριθμεί τους 2.600 συμμετέχοντες, που έχουν ιατρική παρακολούθηση σε 4 κλινικές στην Ευρώπη.
Το ευρωπαϊκό δίκτυο για τη διερεύνηση της ανισότητας των φύλων [European Network for the Investigation of Gender Incongruence (ENIGI)] είναι η μεγαλύτερη μελέτη των τρανσέξουαλ στον κόσμο και είναι μοναδική:
Οι περισσότερες μελέτες είναι μικρές και εξετάζουν τα αποτελέσματα σε ανθρώπους που έχουν ήδη υποβληθεί σε ορμονοθεραπεία και χειρουργική επέμβαση. έτσι υπάρχουν ελάχιστα διαθέσιμα στοιχεία, σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις μιας τέτοιας θεραπείας στην υγεία, όπως η ευαισθησία στον καρκίνο ή πώς αλλάζει ο εγκέφαλος και το σώμα καθώς οι άνθρωποι μεταβαίνουν στο άλλο φύλο,τόσο κοινωνικά όσο και ιατρικά.
Ο Joshua Safer, ενδοκρινολόγος στο νοσοκομείο Mount Sinai στη Νέα Υόρκη, λέει ότι η ENIGI συμβάλλει σημαντικά στον τομέα της και συγχαίρει τον συνάδελφό του Guy T'Sjoen που εργάζεται μόνος του και με ελάχιστους πόρους για να μελετήσει  τις επιδράσεις της ορμονοθεραπείας στην υγεία των τρανσέξουαλ ατόμων.
Η έρευνα θα μπορούσε να αποκαλύψει μερικές από τις βασικές βιολογικές διαφορές μεταξύ των φύλων. ήδη άρχισαν να αναδύονται υπαινιγμοί για το ρόλο των ορμονών και της γενετικής στην ταυτότητα φύλου.Τα ευρήματα αρχίζουν να διευκρινίζουν τις ιατρικές και ψυχολογικές επιπτώσεις της μετάβασης.
Ο T'Sjoen πιστεύει ότι, σε αυτόν τον γρήγορα αναπτυσσόμενο τομέα, υπάρχει ήδη δυνατότητα να βελτιωθεί η φροντίδα που παρέχεται στα transgender  άτομα,

Το ενδιαφέρον του T'Sjoen στον τομέα, προκάλεσαν οι ταινίες του Ισπανού σκηνοθέτη Pedro Almodóvar, του οποίου η δουλειά συχνά αποκαλύπτει τρανσέξουαλ χαρακτήρες.
Αναζητώντας μέσα στην επιστημονική βιβλιογραφία, ο T'Sjoen παρατήρησε ότι ουδέποτε συζητήθηκε η ενδοκρινολογία των transgender ατόμων.
Αναφέρονται μόνο χειρουργικές τεχνικές και κάποιες ψυχολογικές αναφορές σχετικά με τη σχέση με τη μητέρα τους ή τον απόντα πατέρα - πράγματα που πλέον, θεωρούνται αβάσιμα.
Ο T'Sjoen συνεργάστηκε στενά, με τον ερευνητή  Louis Gooren στο πανεπιστήμιο "Free University" του Άμστερνταμ, ο οποίος μελετούσε το θέμα. Γρήγορα διαπίστωσε τη δυσκολία για τη χρηματοδότηση σε έναν τόσο αμφιλεγόμενο τομέα.
Παρ 'όλα αυτά, προχώρησε στην έναρξη της "ENIGI consortium" το 2010, σε μια εποχή που τα πράγματα άρχισαν να βελτιώνονται για τους τρανσέξουαλ στην Ευρώπη.

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στη Γάνδη,  ήταν ένα πρωτοποριακό κέντρο για χειρουργικές επεμβάσεις επιβεβαίωσης του φύλου, παρέχοντας στον T'Sjoen εύκολη πρόσβαση σε πληθυσμό ασθενών.
 Όμως, οι ασθενείς στο νοσοκομείο είχαν όλοι διαφορετικές μεταξύ τους θεραπευτικές αγωγές: οι γιατροί γενικά χρησιμοποιούν τη δική τους κρίση στην επιλογή μιας ορμόνης και δοσολογίας για κάθε άτομο.
Σε συνεργασία με τους ενδοκρινολόγους των πανεπιστημίων του Άμστερνταμ, του Όσλο και του Αμβούργου, ο T'Sjoen ανέπτυξε ένα πρότυπο πρωτόκολλο για τα άτομα που ξεκινούν ορμονικές θεραπείες.
Βελγικά δημοσιεύματα του 2018, αναφέρουν τον T'Sjoen ως κορυφαίο γιατρό του έθνους, αυτό τον οδήγησε σε πολλές τηλεοπτικές εμφανίσεις και έγινε εξώφυλλο σε περιοδικά. Η αυξημένη διασημότητα του έφερε περισσότερους ανθρώπους στο πανεπιστήμιο και στη μελέτη.
Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στη Γάνδη περιλάμβανε περισσότερους από 450 συμμετέχοντες το 2018, σε σύγκριση με 300 το προηγούμενο έτος και το νοσοκομείο έχει τώρα μια λίστα αναμονής.

Οι αριθμοί σημαίνουν ότι οι ερευνητές του ENIGI μπορούν να καταλήξουν τελικά σε κάποια σημαντικά συμπεράσματα σχετικά με τις επιπτώσεις της τυποποιημένης φροντίδας.Μέχρι στιγμής, οι θεραπείες ορμονών φαίνεται να είναι ασφαλείς, με λίγες παρενέργειες.
Τα πιο συνηθισμένα παράπονα από τους ανθρώπους είναι η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία και η αλλαγή της φωνής (αναφέρεται επίσης βλάβη στα ισχία από τη θεραπεία με οιστρογόνα)
Αλλά η πιο σημαντική αλλαγή που έχουν μετρήσει οι ερευνητές είναι κάτι θετικό - μείωση του άγχους και της κατάθλιψης μετά από την θεραπεία.

Το νοσοκομείο παρακολουθεί τους συμμετέχοντες αρχικά κάθε τρεις μήνες και τελικά μία φορά το χρόνο, συλλέγοντας δεδομένα κάθε φορά.
Οι ερευνητές παρακολουθούν βιολογικούς δείκτες, όπως τις ορμόνες του στρες και τους δείκτες ανοσίας. Αργότερα, τα συνδυάζουν με άλλα δεδομένα, όπως ψυχολογικές εξετάσεις, ανιχνεύσεις εγκεφάλου και αλληλουχίες DNA.
Η συλλογή όλων αυτών των διαφορετικών δεδομένων παρέχει στους ερευνητές του ENIGI μια εκτενή ματιά στο πώς η θεραπεία επηρεάζει διαφορετικούς ανθρώπους.
Οι επιπτώσεις είναι πολύπλοκες, είναι δύσκολο να αναλυθούν από εκείνους που σχετίζονται με την ψυχολογική συμβουλευτική και την προσωπική ανάπτυξη που πολλοί από τους συμμετέχοντες βιώνουν.

Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους ήταν τόσο δύσκολο να μελετηθούν οι βιολογικοί μηχανισμοί της ταυτότητας των φύλων χρησιμοποιώντας ζωικά μοντέλα.
 Η παροχή ορμονών διασταυρούμενων φύλων στα τρωκτικά μπορεί να μεταβάλει τη σεξουαλική συμπεριφορά τους, αλλά κανείς δεν ξέρει αν ένας αρουραίος σκέφτεται τον εαυτό του ως αρσενικό ή θηλυκό.
Η ορολογία επίσης που χρησιμοποιείται στη βιβλιογραφία μπορεί να προκαλέσει σύγχυση.
Η κατάταξη ανθρώπων με σύνθετο φύλο και σεξουαλικές ταυτότητες σε μεγάλες ομάδες, μπορεί να καλύψει ουσιαστικές λεπτές διαφορές από χαρακτηριστικά που επιφέρουν διαφορές στην εγκεφαλική δραστηριότητα και κατά συνέπεια στην αντίδραση στις ορμόνες.
Δημιουργούνται λάθη σε μεγάλο βαθμό που αυξάνουν τις διαμάχες σχετικά με τις διαφορές μεταξύ των φύλων.
Οι άνθρωποι που μεταβαίνουν στο άλλο φύλο από νεαρή ακόμα ηλικία, για παράδειγμα, μπορεί να έχουν διαφορετικά εγκεφαλικά χαρακτηριστικά από εκείνους που μεταβαίνουν αργότερα, λόγω του τρόπου με τον οποίο οι εγκέφαλοι τους διαμορφώνονται από τους κοινωνικούς ρόλους των φύλων ή από βιολογικούς παράγοντες, όπως οι ορμόνες κατά την εφηβεία.
ο Baudewijntje Kreukels, νευρολόγος στο ιατρικό κέντρο του πανεπιστημίου του Άμστερνταμ που συνεργάζεται με την ENIGI,  λέει ότι δεν υπάρχει αρσενικός ή θηλυκός εγκέφαλος, αλλά μια συνεχής ροή αμφίσημης εγκεφαλικής ενέργειας.
μερικές μελέτες έχουν βρει ότι οι άντρες και οι γυναίκες χρησιμοποιούν διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου τους για να επεξεργαστούν αντικείμενα στο μυαλό τους. Ωστόσο η σάρωση εγκεφάλου σε 21 τρανσέξουαλ αγοριών που άρχισαν θεραπεία με τεστοστερόνη, έδειχνε ομοιότητα με τη σάρωση σε cisgender αγόρια.
--------------------
Ο Sven Mueller, ψυχολόγος νευροεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης, ο οποίος συνεργάζεται επίσης με την ENIGI, ερευνά αν υπάρχουν ορμονικές και νευρολογικές σχέσεις μεταξύ της ψυχικής υγείας και της ταυτότητας του φύλου.
Τα ποσοστά κατάθλιψης είναι εξαιρετικά υψηλά σε άτομα που δεν ταυτίζονται με το φύλο που τους αποδόθηκε κατά τη γέννηση και μέχρι 30% των εφήβων των τρανσέξουαλ προσπαθούν να αυτοκτονήσουν. Η κοινωνική αποδοχή και στήριξη μπορεί να βελτιώσει την ψυχική υγεία και παρότι μειώνονται τα ποσοστά κατάθλιψης μετά τη θεραπεία, τα επίπεδα της κατάθλιψης και της αυτοκτονίας εξακολουθούν να είναι υψηλότερα από τα φυσιολογικά επίπεδα.
Τα άτομα που κάνουν μετάβαση σε άλλο φύλο, θα πρέπει να κάνουν κανονικές προληπτικές εξετάσεις για εμφάνιση καρκίνου, για παράδειγμα κανείς δεν ξέρει εάν οι θεραπείες τεστοστερόνης θα αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών ή της μήτρας με την πάροδο του χρόνου.
Η Ενδοκρινολογική Εταιρεία, προειδοποιεί τους γιατρούς να εξετάσουν μια πιθανή σχέση μεταξύ της θεραπείας με ανδρογόνα και του καρκίνου του αναπαραγωγικού συστήματος - ένας κίνδυνος που μπορεί να είναι σημαντικός. Ωστόσο η σχέση αυτή δεν έχει αποδειχθεί στη μελέτη.
Οι ερευνητές πρέπει να βαδίσουν προσεκτικά για να αποφύγουν να δυσκολέψουν τα πράγματα για μια ομάδα που είναι ήδη στιγματισμένη.
Η ψυχική υγεία τείνει να κατατάσσεται πολύ μεταξύ των ανησυχιών για την υγεία, μαζί με τον ιό HIV.
Σύμφωνα με μερικές μελέτες, το 25% των τρανσέξουαλ γυναικών και το 56% των αφρικανών Αμερικανών γυναικών τρανσέξουαλ στις Ηνωμένες Πολιτείες ζουν με τον ιό HIV,
Μπορεί οι υψηλές δόσεις οιστρογόνων να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο ο ιός του HIV λειτουργεί στο σώμα και τις κοινές προσεγγίσεις για τη θεραπεία του, αλλά κανείς δεν έχει εξετάσει ποτέ ρητά το θέμα.
ο T'Sjoen αναγνωρίζει ότι τα ευρήματα της μελέτης δεν θα είναι η τελευταία λέξη για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.
 η ομάδα του είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου λευκή και όλοι οι συμμετέχοντες μεγάλωσαν στην Ευρώπη. Οι εμπειρίες τους μπορεί να διαφέρουν από εκείνες των διεμφυλικών ατόμων με διαφορετικό υπόβαθρο ή που ζουν σε χώρες με πιο περιοριστικές συμπεριφορές.
Η ομάδα περιλαμβάνει επίσης άτομα που αναζητούν επίσημη ιατρική περίθαλψη, η οποία συχνά αποκλείει τους σεξουαλικά εκδιδόμενους και τους ανθρώπους που αγοράζουν ορμόνες από τη μαύρη αγορά.
Και οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη μια μελέτη για ανθρώπους που δεν ταυτοποιούνται είτε σαν άνδρες είτε σαν γυναίκες.
πηγή  24-4-19
https://www.nature.com/articles/d41586-019-01237-z

***********************************************
Το φαινόμενο των τρανσέξουαλ αυξάνεται, επεκτείνεται και πολλαπλασιάζεται τόσο γρήγορα ώστε δεν μπορεί να αγνοηθεί

Σύμφωνα με τους επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου το φύλο, είναι η σταθερή εσωτερική αίσθηση προσωπικής ταυτότητας κάποιου.
Τα άτομα στα οποία η εσωτερική αίσθηση της προσωπικής ταυτότητας ως "άντρας" ή "γυναίκα" ταιριάζει με το φυσικό τους σώμα αναφέρονται ως cisgender.
Από την άλλη άποψη η προσωπική ταυτότητα, ο προσωπικός μας εαυτός, που ονομάζεται απλά προσωπικότητα (που στην καθημερινή γενικά χρήση περιλαμβάνει την ταυτότητα φύλου μας, το σεξουαλικό μας φύλο και πολλά άλλα) δεν είναι ο Πραγματικός εαυτός.
Μοιάζει με ρόλο που παίζει ένας ηθοποιός για μια ορισμένη χρονική περίοδο,και είναι αναμφισβήτητα κάτι προσωρινό.
η Μόνιμη Ατομικότητα, μετενσαρκώνεται διαδοχικά σε νέες "προσωπικότητες", κάθε μία από τις οποίες είναι καρμικό προϊόν και απόγονος των προηγούμενων προσωπικοτήτων του.
όταν η ζωή τελειώνει οι αληθινά πνευματικές αγνές ιδιότητες εκτοπίζουν τον προσωπικό εαυτό και εξομοιώνονται στην ψυχή (μετουσιώνονται)
οι ιδιότητες, τα χαρακτηριστικά και οι τάσεις που αποτελούν τον προσωπικό εαυτό σε μια συγκεκριμένη ζωή, δεν διαλύονται στη λήθη αλλά διατηρούνται ίσως για την επόμενη ενσάρκωση.
Η θετική ή αρνητική χρήση αυτών των ιδιοτήτων και των τάσεων θα έχει σημαντικό αντίκτυπο σε αυτό που θα είναι ο προσωπικός μας εαυτός στην επόμενη ενσάρκωση. Αυτό είναι ένα σημαντικό μέρος του Κάρμα, του νόμου της αιτίας και του αποτελέσματος, της δράσης και της αντίδρασης, της ακολουθίας και των συνεπειών, της σποράς και της αποκομιδής.
Το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί και πως συμβαίνει η ταυτότητα φύλου ενός ατόμου να "κατοικεί" από την παιδική ηλικία σε  σωματικά αντίθετο φύλο. οι ιδιότητες και οι τάσεις της προσωπικότητας του καταστέλλονται συχνά σε μεγάλο βαθμό καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα να εκφραστούν. Αντιλήψεις, συμπεριφορές και συναισθήματα δεν εκφράζονται και δεν ολοκληρώνονται.
Μια ιδέα από θεωρείται εύλογη στη μετενσάρκωση, είναι ότι αν η ψυχή ενσαρκωθεί για αρκετές διαδοχικές ζωές ως γυναίκα και κατόπιν υποχρεωθεί από τη δύναμη του Κάρμα να ενσαρκωθεί σε ένα αρσενικό σώμα, υπάρχει δυσφορία και αγωνία που μπορεί σε μερικές περιπτώσεις να εξηγήσει την ομοφυλοφιλία στους ανθρώπους. (η αύξηση στις αμβλώσεις αναφέρεται σαν αιτία για τη σύντομη μετενσάρκωση, μετά το τέλος της προηγούμενης ζωής. Οι τάσεις της προσωπικότητας δεν προλαβαίνουν να διαλυθούν στη λήθη.)
Το να είσαι τρανσέξουαλ ήταν μέχρι πρόσφατα ταξινομημένο ως ψυχική ασθένεια, Σήμερα είναι ευρέως αποδεκτό ότι παρόλο που δεν είναι ψυχική ασθένεια μπορεί να προκαλέσει ψυχική ασθένεια εκτός και αν αντιμετωπιστεί ...
ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων που αισθάνεται δυσαρέσκεια και δυσφορία με το φύλο του χρειάζεται μεγαλύτερη κατανόηση, ανοχή και ελευθερία.
Η ειλικρίνεια με τον εαυτό μας είναι σημαντική στο πνευματικό μονοπάτι για την εσωτερική εξέλιξη.
και βέβαια το θέμα δεν αφορά αποκλειστικά την σεξουαλική συμπεριφορά.
καθημερινότητα οι γυναίκες που υιοθετούν ανδρική συμπεριφορά και το αντίστροφο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: