Τρίτη, 30 Απριλίου 2019

η Συνταγματική αναγνώριση του τρίτου φύλου, πως θα επηρεάσει την κοινωνία, ο αντίκτυπος στο οικογενειακό δίκαιο, στην δυαδική σκέψη και τα δυαδικά πλαίσια


 Η κατάργηση του "gender binary" στα επίσημα έγγραφα. Η επιλογή X στη δήλωση ταυτότητας φύλου, αντί για την επιλογή άνδρας/γυναίκα,  στα επίσημα έγγραφα.

Το επιχείρημα για τη συνταγματική αναγνώριση του τρίτου φύλου σε αρκετές χώρες
Συχνά μας ζητείται να δηλώσουμε αν είμαστε άνδρες ή γυναίκες.
Αποτελεί ερώτημα σε πολλές καθημερινές μας δραστηριότητες,
για να ταξιδέψουμε στο εξωτερικό, να ανοίξουμε έναν τραπεζικό λογαριασμό, να αποκτήσουμε πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, να υποβάλουμε αίτηση για δουλειά, ακόμη και μόνο για να αγοράσουμε online προϊόντα.
Ταυτόχρονα, η επιστήμη μας λέει ότι η βιολογία μας είναι πολύπλοκη.
 Ότι οι ορμόνες, τα χρωμοσώματα, τα γεννητικά όργανα και το μυαλό μας δεν συνδυάζονται απαραίτητα για να μας κάνουν αποκλειστικά αρσενικά ή θηλυκά όντα.
 Αυτός ο ακατέργαστος δυϊσμός φαίνεται πως δεν καταγράφει την πολυπλοκότητα της πραγματικής ζωής αλλά αποτελεί κοινωνικό και πολιτισμικό κατασκεύασμα.
******************
Το Υπουργείο Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου (και το δικαστήριο στη χώρα) υποστηρίζει ότι η τρέχουσα πολιτική για το «δυαδικό φύλο»  είναι απαραίτητη για την «ασφάλεια»
Ωστόσο η επιλογή X στη δήλωση ταυτότητας φύλου, αντί για την επιλογή άνδρας/γυναίκα,  στα επίσημα έγγραφα, δεν θεωρείται σε όλες τις χώρες απειλή για την ασφάλεια.
**********************
Τον Δεκέμβριο 2018, η Γερμανία ενέκρινε νέο νόμο που επιτρέπει στους πολίτες να αναγνωρίζονται νόμιμα ως «intersex» σε επίσημα έγγραφα.
Παρόμοιες νομοθεσίες στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία (Aotearoa), τη Μάλτα, την Ινδία και τον Καναδά αναγνωρίζουν τους διαφυλικούς (intersex) ή τους  ‘third gender’ανθρώπους, οι οποίοι σύμφωνα με τον ΟΗΕ αντιπροσωπεύουν περίπου το 1,7% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Ο νέος νόμος της Γερμανίας περιορίζεται στους βιολογικά διαφυλικούς(τρανσέξουαλ) ανθρώπους, που φέρουν τη σχετική πιστοποίηση από γιατρό. Αρκετοί θέλησαν να προχωρήσουν περισσότερο και να επιτρέψουν στους ανθρώπους να δηλώνουν trans, non-binary, agender ή απλά να αντιτίθενται στο δυαδικό φύλο.
******************
τι θα συμβεί με την συνταγματική αναγνώριση του τρίτου φύλου
Η επίσημη αναγνώριση του τρίτου φύλου θα έχει αντίκτυπο στο οικογενειακό δίκαιο, θα σημάνει μια άλλη προσέγγιση της ανθρωπότητας,  στο μεγάλωμα των παιδιών, σε κάθε λογική διαίρεσης των φύλων που σήμερα θεωρείται κανονική, όπως για παράδειγμα στις φυλακές ανδρών και γυναικών. Οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα προστασίας από εκείνους που είναι βίαιοι ή σεξουαλικά καταχρηστικοί, ανεξάρτητα από το φύλο τους.
Στον αθλητισμό, εφόσον η Διεθνής Ομοσπονδία Αθλητισμού παραμένει επικεντρωμένη στην ταξινόμηση των φύλων
Θεωρείται ότι, έξω από το δυαδικό φύλο, οι άνθρωποι θα απομακρυνθούν γενικά από τη δυαδική σκέψη και τα δυαδικά πλαίσια.
Θα βλέπουν πέρα από τους φυσικούς και τους αφύσικους, τους καλούς και του κακούς.
*************************
Από την 1η Ιανουαρίου 2019, η Γερμανία υιοθέτησε την ταυτότητα τρίτου φύλου.
Τα ίντερσεξ άτομα (intersex) που γεννιούνται με διάφορες παραλλαγές στα φυλετικά χαρακτηριστικά τους (χρωμοσώματα, γονάδες ή γεννητικά όργανα) και δεν ταιριάζουν βιολογικά ως άνδρες ή γυναίκες - θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν την τρίτη επιλογή φύλου στα επίσημα έγγραφα.
Οι υποστηρικτές των ΛΟΑΤ λένε ότι το μέτρο δεν αρκεί, γιατί απαιτείται πιστοποιητικό ιατρού που θα αποδεικνύει ότι ένα άτομο είναι intersex. Χρειάζονται νέοι νόμοι για να διευκολύνουν τους ανθρώπους που δεν ταυτίζονται με το φύλο που γεννήθηκαν, να το αλλάξουν με επίσημα έγγραφα.
Η εισαγωγή της νέας κατηγορίας του τρίτου φύλου, ήρθε αφού το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο κάλεσε τους νομοθέτες να θεσπίσουν νομοθεσία για να εισαγάγουν μια τρίτη κατηγορία ή να απαλλαγούν από το φύλο συνολικά σε επίσημα έγγραφα.
Η απόφαση ακολούθησε δικαστική προσφυγή που άσκησε intersex ενήλικας και δήλωσε ότι τα δικαστήρια και οι κρατικές αρχές δεν θα πρέπει πλέον να υποχρεώνουν τους intersex ανθρώπους να επιλέγουν μεταξύ της αναγνώρισης τους, ως ανδρών ή γυναικών.
Οι ιντερσέξ άνθρωποι γεννιούνται με αναπαραγωγική ή σεξουαλική ανατομία που δεν ταιριάζουν με τους τυπικούς ορισμούς για αρσενικά ή θηλυκά σώματα.
Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι γεννιούνται με αρσενικά και θηλυκά γεννητικά όργανα ή ότι έχουν χρωμοσώματα XX και XY στα κύτταρα τους.
Για μερικούς ανθρώπους, η κατάστασή τους εντοπίζεται κατά τη γέννηση, αλλά για άλλους δεν ανακαλύπτεται μέχρι την εφηβεία ή όταν το άτομο αντιμετωπίζει προβλήματα γονιμότητας ως ενήλικο.
Υπάρχουν πολλά άλλα έθνη όπου ένα «τρίτο φύλο» είναι μια επιλογή.
(όπως η Αυστρία μόνο για τους διάσημους..., ο Καναδάς, η Ινδία, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία)
******************************************
στις νέες ταυτότητες (identity card) με τις οποίες θα ταξιδεύουμε πλέον στην ΕΕ (από την 19η -2-2019) -που θα περιλαμβάνουν έναν ειδικό κωδικό, αναγνώσιμο από μηχανήματα σάρωσης-οι εθνικές αρχές θα έχουν την ευχέρεια να επιλέξουν εάν στο έγγραφο θα αναγράφεται το φύλο του πολίτη. Σε περίπτωση που αυτό θα αναγράφεται, οι πολίτες θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν ανάμεσα σε τρία φύλα. «Αρσενικό», «θηλυκό» και «τρίτο φύλο»
πηγές 1-1-19
https://www.dailymail.co.uk/news/article-6544575/Germany-adopts-gender-identity.html?ito=social-twitter_mailonline

23-4-19
https://newint.org/features/2019/02/11/what-if-we-scrapped-gender-binary-official-documents
***********************
σχετική μας ανάρτηση
25 Απριλίου 2019
Το ευρωπαϊκό δίκτυο (ENIGI) διεξάγει τη μεγαλύτερη μελέτη που αφορά transgender άτομα και τις επιπτώσεις στην υγεία τους κατά τη μετάβαση στο άλλο φύλο. Η δυσφορία φύλου παραμένει μυστηριώδες φαινόμενο.

https://hellenicrevenge.blogspot.com/2019/04/enigi-transgender.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: