Κυριακή, 7 Απριλίου 2019

101 φάλαινες αιχμάλωτες στη ρωσική Άπω Ανατολή θα επανενταχθούν στο φυσικό τους περιβάλλον. Φάλαινες και άλλα θαλάσσια ζώα πωλούνται παράνομα σε όλο τον κόσμο. Ρωσικές ΜΚΟ εμπόδισαν την πώληση των φαλαινών στην Κίνα, που είναι από τις μεγαλύτερες αγορές θαλάσσιων ζώων παγκοσμίως.

Ρωσία, Μόσχα, σχεδιάζουν να ελευθερώσουν τις σχεδόν 100 αιχμαλωτισμένες φάλαινες
11 φάλαινες δολοφόνοι (orcas) και 87 belugas κρατούνται αιχμάλωτες σε ειδική εγκατάσταση στον κόλπο Srednyaya (που ονομάστηκε "whale jail") κοντά στο λιμάνι της Nakhodka, της Ρωσικής Άπω Ανατολής.
Πέρυσι ενώ τα θαλάσσια θηλαστικά ήταν σε αιχμαλωσία, τρεις belugas και μία orca εξαφανίστηκαν.
Η Greenpeace της Ρωσίας πιστεύει ότι πέθαναν, καθώς πολλές από  αυτές τις φάλαινες, είναι γνωστό ότι έχουν κακή υγεία.
Η περιβαλλοντική ομάδα οργάνωσε διαμαρτυρία για τις φάλαινες τον περασμένο Οκτώβριο και τέσσερις ρωσικές εταιρείες που συνδέονται με τη σύλληψη και την κράτηση των φαλαινών κατηγορήθηκαν για παραβίαση των κανόνων αλιείας και σκληρή μεταχείριση των ζώων.
11 φάλαινες δολοφόνοι, 87 φάλαινες beluga και 5 juvenile walruses συνελήφθησαν πέρυσι στη θάλασσα του Okhotsk (Sea of Japan) με σκοπό να πουληθούν σε θαλάσσια πάρκα (marine parks) στην Κίνα, όπου τέτοια τουριστικά αξιοθέατα παρουσιάζουν άνθηση.
οι φάλαινες που συχνά αλιεύονται παράνομα, μπορούν να αποφέρουν κέρδη εκατομμυρίων δολαρίων. Οι Belugas πωλούνται για δεκάδες χιλιάδες δολάρια.
Ο  Oganes Targulyan (head of Greenpeace Russia's research unit) δήλωσε ότι οι φάλαινες αιχμαλωτίστηκαν στο Nahkodka  από τις τέσσερις εταιρείες : Oceanarium, Afalina, White Whale και Sochi Dolphinarium.

Οι εταιρείες κατηγορούνται από την εισαγγελική αρχή της Ρωσίας  "Khabarovsk branch of the Russian Prosecutor-General's Office" για πολλαπλές παραβιάσεις των κανονισμών αλιείας, ενώ το περιφερειακό γραφείο της εξεταστικής επιτροπής διερευνά ποινικές υποθέσεις παράνομης συγκομιδής θαλάσσιων βιολογικών πόρων και κατάχρησης ζώων.
"Η σύλληψη των φαλαινών είναι παράνομη σύμφωνα με τα δεδομένα της [Greenpeace Russia] και σύμφωνα με τη δήλωση του γενικού εισαγγελέα της Ρωσίας", δήλωσε ο Targulyan. "Αλλά μόνο το δικαστήριο μπορεί να αποφασίσει εάν είναι νόμιμο ή παράνομο και όλοι μας περιμένουμε την απόφαση του δικαστηρίου, ωστόσο τα ζώα δεν μπορούν να περιμένουν τόσο πολύ".
Πολλές διασημότητες (Celebrities) έκαναν εκστρατεία για τη διάσωση των αιχμάλωτων θαλάσσιων θηλαστικών.
Ο αστέρας του Χόλιγουντ και βραβευμένος με Όσκαρ Leonardo DiCaprio προέτρεψε τους οπαδούς του, στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης να υπογράψουν μια petition.
Πάνω από 1,43 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ήδη υπογράψει.
Η Pamela Anderson (πρώην μοντέλο και Baywatch TV star), έγραψε στον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, προτρέποντας για τη δράση απελευθέρωσης των φαλαινών. Δραστηριοποιείται στο Διεθνές Ταμείο για την Προστασία των Ζώων (IFAW, International Fund for Animal Welfare)
Ο κ. Putin είναι γνωστός για το ενδιαφέρον του για τη διατήρηση της άγριας ζωής και τώρα συμμετέχει στη διερεύνηση για τη "φυλακή φαλαινών", μαζί με τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς και την κρατική υπηρεσία ασφάλειας του FSB.
Η  Greenpeace διοργάνωσε μια διαδήλωση στο κέντρο της Μόσχας για να επιστήσει την προσοχή στα δεινά των φαλαινών.
Το Ινστιτούτο Ευημερίας των Ζώων με έδρα τις ΗΠΑ  (US-based Animal Welfare Institute) και άλλοι εμπειρογνώμονες θαλάσσιων θηλαστικών έχουν στείλει επιστολή στον κ. Πούτιν, λέγοντας ότι απαιτούνται επείγουσες ενέργειες για να διατηρηθούν υγιείς οι φάλαινες. Λένε ότι το νερό στις δεξαμενές της κράτησης τους, πρέπει να θερμανθεί πριν από την απελευθέρωση τους, για να επανενταχθούν στο περιβάλλον που γεννήθηκαν.
Υπάρχει μεγάλη ανησυχία επειδή μερικές φάλαινες δείχνουν σημάδια υποθερμίας. Αεροφωτογραφίες δείχνουν μεγάλα φύλλα πάγου μέσα και γύρω από τις δεξαμενές κράτησης τους.
Στο φυσικό περιβάλλον, οι φάλαινες κολυμπούν δεκάδες χιλιόμετρα κάθε μέρα - και αυτό τις κρατάει ζεστές. Αλλά στις μικρές δεξαμενές παγώνουν.
Τον Ιανουάριο, η Greenpeace Russia ανέφερε ότι ορισμένες από τις φάλαινες εμφάνιζαν δερματικές βλάβες και τραυματισμούς που μπορεί να έχουν προκληθεί από την πρόσκρουση τους, στον πάγο της θάλασσας.
************
Ο Jean-Michel Cousteau, πρώτος γιος του αείμνηστου Jacques Cousteau, είναι ένας εξερευνητής του οποίου τα "popular TV" ντοκιμαντέρ συνέβαλαν στην εστίαση της κοινής γνώμης στα απειλούμενα ωκεάνια είδη.

Οι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν προσκαλέσει τον Γάλλο εξερευνητή ωκεανών Jean-Michel Cousteau της Ocean Futures Society, για να προσφέρει συμβουλές σχετικά με τον τρόπο απελευθέρωσης με ασφάλεια περίπου 100 παράνομα αιχμαλωτισμένων φαλαινών, εκφράζοντας την ελπίδα ότι τα ζώα θα μπορούσαν να μεταφερθούν στη φύση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Ο Jean-Michel Cousteau έφθασε στις 5-4-19 στην Άπω Ανατολή της Ρωσίας για να επιθεωρήσει τα θηλαστικά και να βοηθήσει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την απελευθέρωσή τους. Ο Cousteau, γιος του διάσημου ωκεανογράφου Jacques Cousteau, εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση των ζώων και πρόσφερε τη βοήθειά του στη ρωσική κυβέρνηση.
Η κατάσταση των φαλαινών έχει προκαλέσει διεθνή ανησυχία και ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε τις αρχές να διερευνήσουν την υπόθεση και να απελευθερώσουν τα ζώα.
Ο ρωσικός νόμος επιτρέπει τη σύλληψη φαλαινών  μόνο για "επιστημονικούς" σκοπούς.
 Ο Περιφερειακός Κυβερνήτης Oleg Kozhemyako συναντήθηκε με τον Cousteau στο Βλαδιβοστόκ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η εμπειρία του θα βοηθήσει "να αποκτήσουν μια πλήρη εικόνα για το πώς να επανενταχθούν τα ζώα στη φύση".
Πριν  από την άφιξη του στην Άπω Ανατολή, ο Cousteau συναντήθηκε με τον Ρώσο υπουργό Φυσικών Πόρων Dmitry Kobylkin  στη Μόσχα. Ο Kobylkin είπε ότι το καλοκαίρι προσφέρει τις πιο ευνοϊκές συνθήκες για την απελευθέρωση των 97 belugas και orcas.
"Δεν θα μπορούσαμε να απελευθερώσουμε τα ζώα το χειμώνα, γιατί αυτό θα τα σκότωνε", δήλωσε ο Kobylkin. «Μπορούμε και πρέπει να το κάνουμε αυτό το ερχόμενο καλοκαίρι».
Τόνισε ότι η Ρωσία θα ήθελε να στηριχθεί στη διεθνή εμπειρογνωμοσύνη για να εξασφαλίσει την ασφαλή απελευθέρωση των θηλαστικών.
"Θέλουμε να το κάνουμε όσο το δυνατόν πιο σωστά", πρόσθεσε ο Kobylkin.
Ρώσοι επιστήμονες εκτιμούν ότι η προσπάθεια αποκατάστασης θα κοστίσει περίπου 300 εκατομμύρια ρούβλια (περίπου 4,6 εκατομμύρια δολάρια).
Ποια είναι η νομική θέση;
Ο ρωσικός νόμος επιτρέπει τη σύλληψη φαλαινών για επιστημονικούς ή εκπαιδευτικούς σκοπούς. Αλλά υπάρχει η υποψία ότι, αυτές οι φάλαινες προορίζονταν για να πάνε στα κινεζικά θαλάσσια πάρκα, με παράνομες πωλήσεις πολλών εκατομμυρίων δολαρίων για δημόσια ψυχαγωγία.
Αυτές οι όρκες και φάλαινες δολοφόνοι που κρατούνται στις ρωσικές ακτές, συνελήφθησαν για τους λεγόμενους πολιτιστικούς-εκπαιδευτικούς σκοπούς και, σύμφωνα με το νόμο, μπορούν να εκτίθενται σε ρωσικά ενυδρεία ή θεματικά πάρκα", δήλωσε ο Targulyan. Αλλά στην πραγματικότητα οι εταιρείες που τις αλίευσαν έκαναν εμπορική συμφωνία με κινεζικές τράπεζες για την πώληση τους σε κινεζικά ωκεάνια πάρκα.
μια φάλαινα δολοφόνος μπορεί να αποφέρει από 1-7 εκατομμύρια δολάρια.
Η Ρωσία έχει πουλήσει επίσημα 15 όρκες στην Κίνα τα τελευταία πέντε χρόνια για περίπου 1 εκατομμύριο δολάρια ανά ζώο, σύμφωνα με τις τελωνειακές πληροφορίες.
Η ιστοσελίδα ενός κινεζικού ενυδρείου ανακοίνωσε ότι πρόσφατα κατέβαλε περίπου 200 εκατομμύρια γιουάν (περίπου 28,7 εκατομμύρια δολάρια) για τέσσερις φάλαινες δολοφόνους, από τη Ρωσία.
Πολλές φάλαινες και άλλα θαλάσσια ζώα πιστεύεται ότι πωλούνται παράνομα.
Οι μικρότερες φάλαινες beluga - οι οποίες είναι γκρίζες όταν γεννιούνται αλλά γίνονται πιο λευκές καθώς ενηλικιώνονται-  αποφέρουν λιγότερα κέρδη από τις φάλαινες δολοφόνων, αλλά εξακολουθούν να διακινούνται με μεγάλα ποσά από ωκεανάρια σε όλο τον κόσμο.
ο Paul Watson, ιδρυτής και  διευθυντής της Sea Shepherd Conservation Society  δήλωσε ότι, το κόστος για τη σύλληψη των φαλαινών, τη μεταφορά τους στις δεξαμενές της φυλακής φαλαινών, τη διατροφή και τη φροντίδα τους πριν από την αγορά τους, είναι υψηλό.
 Σίγουρα έχουν επενδυθεί πολλά χρήματα για αυτή την επιχείρηση που όμως θα μπορούσε να επιφέρει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια με την πώληση τους  σε κινεζικά ενυδρεία, αν κρίνουμε με βάση τον αριθμό (101 άτομα) των ζώων που κρατούνται.
Ρωσικές ΜΚΟ εμπόδισαν την πώληση φαλαινών στην Κίνα, η οποία είναι από τις μεγαλύτερες αγορές θαλάσσιων ζώων παγκοσμίως με 12 ωκεάνια πάρκα και ενυδρεία ήδη σε λειτουργία και πολλά άλλα που κατασκευάστηκαν.
Πολλές χώρες έχουν απαγορεύσει τη σύλληψη ζωντανών φαλαινών, καθώς και τις εισαγωγές και εξαγωγές τους, μεταξύ αυτών των χωρών είναι οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Αυστραλία.
Η εμπορική φαλαινοθηρία είναι ιδιαίτερα περιορισμένη στο πλαίσιο του διεθνούς μορατόριουμ της Διεθνούς  Επιτροπής Φαλαινοθηρίας (IWC) του 1986 για τη φαλαινοθηρία.
Αλλά τον Δεκέμβριο η Ιαπωνία ανακοίνωσε ότι θα επαναλάβει το εμπορικό κυνήγι φαλαινών.

Η International Whaling Commission (IWC) αναφέρει ότι το 2017 η Νορβηγία αλίευσε 432 φάλαινες minke στο Βόρειο Ατλαντικό και η Ισλανδία αλίευσε 17 minke στις ακτές της .
**********
στη φυλακή φαλαινών στη Ρωσία, βιολόγοι και  κτηνίατροι που έχουν τη δυνατότητα να δουν τα κητοειδή στα κλουβιά τους - μήκους 25 μέτρων και πλάτους 9 μέτρων - λένε ότι πολλές από τις φάλαινες είναι άρρωστες.
Οι φάλαινες παρουσιάζουν υποθερμία και λόγω των συνθηκών άγχους και δυσκολίας κολύμβησης, το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι εξασθενημένο. "Ορισμένες φάλαινες δολοφόνοι έχουν βλάβες στο δέρμα τους, οι οποίες μπορεί να σχετίζονται τόσο με την υποθερμία όσο και με την παρουσία μολυσματικών ασθενειών και μυκήτων" δήλωσε η μικροβιολόγος Tatyana Denisenko, που τις εξέτασε.
Αλλά ακόμη και οι ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων διαφωνούν για το πώς ακριβώς θα πρέπει να απελευθερωθούν οι φάλαινες orcas και beluga πίσω στη φύση.
Μερικοί λένε ότι τα ζώα θα πρέπει να απελευθερωθούν το συντομότερο δυνατό στο φυσικό τους περιβάλλον, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι θα πρέπει να τους επιτραπεί μια περίοδο αποκατάστασης και προσαρμογής πριν εγκαταλείψουν τις δεξαμενές κράτησης τους.
Δύο Ρώσοι αξιωματούχοι πρότειναν να μεταφερθούν οι φάλαινες σε νέες δεξαμενές στο νησί Russky, κοντά στο Βλαδιβοστόκ, για να υποβληθούν σε αγωγή πριν να απελευθερωθούν. Ωστόσο, αρκετοί ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων δήλωσαν ότι είναι μια κακή ιδέα λόγω των μολυσμένων υδάτων σε αυτή τη νέα περιοχή κράτησης και των συνεπειών λόγω στρες, που θα είχε μια άλλη σημαντική μεταφορά στα ζώα.
 "Δεν πιστεύουμε ότι είναι καλή ιδέα ότι, τα ζώα θα πάνε από τη μια φυλακή σε μια άλλη φυλακή ... Είναι ακόμα μια φυλακή", δήλωσε ο Targulyan. "Και επίσης, η μεταφορά θα προκαλέσει πολύ μεγάλο άγχος στα ζώα, έτσι πιστεύουμε ότι δεν είναι μια καλή ιδέα".
πηγές 5-4-19
https://www.bbc.com/news/world-europe-47812001

https://www.dailymail.co.uk/wires/ap/article-6889951/Russia-plans-free-100-captured-whales.html

https://www.rferl.org/a/russia-beluga-killer-whale-jail-andersn-di-caprio-appeal-putin-help/29817595.html
Δεν υπάρχουν σχόλια: