Δευτέρα, 8 Απριλίου 2019

Μυστηριώδης περίπτωση «Fetus-in-fetu twins» στην Κολομβία. Υπερηχογράφημα κύησης έδειξε ότι το έμβρυο κυοφορούσε το δικό του παρασιτικό δίδυμο αδελφάκι του

Κολομβία, στην περιοχή Barranquilla παρουσιάστηκε στις 22-2-2019, η εκπληκτική περίπτωση
«Fetus-in-fetu twins», νεογέννητου που μέσα στην κοιλιά του μεγάλωνε ένα δίδυμο έμβρυο.Τα υπολειμματικά όργανα ενός παρασιτικού δίδυμου αδελφού αναπτύσσονταν μέσα στο σώμα του εμβρύου και τρέφονταν από το αίμα του.

Η 33χρονη Monica Vega ήταν 35 εβδομάδων έγκυος όταν το υπερηχογράφημα έδειξε ότι το μωρό της μπορεί να είχε ηπατική κύστη.
ένα έγχρωμο υπερηχογράφημα Doppler αποκάλυψε ότι δεν ήταν κύστη, αλλά ένα μικροσκοπικό δίδυμο έμβρυο, που αναπτύχθηκε με το δικό του ομφάλιο λώρο συνδεδεμένο με τα έντερα του θηλυκού μεγαλύτερου εμβρύου.
Μέσα σε δύο εβδομάδες, το μικροσκοπικό δίδυμο έμβρυο είχε αυξηθεί κατά 20-30% και ενδεχομένως συνέθλιβε τα εσωτερικά όργανα του μεγαλύτερου δίδυμου εμβρύου.
Η Monica ανέπτυξε επίσης προεκλαμψία, υψηλή αρτηριακή πίεση που μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό επεισόδιο
οι γιατροί τη βοήθησαν να γεννήσει με επείγουσα καισαρική τομή, στις 37 βδομάδες κύησης και να αποκτήσει ένα κοριτσάκι 3,20 κιλών που ονομάστηκε Itzamara.
Μια μέρα αργότερα απομάκρυναν χειρουργικά το μικροσκοπικό δίδυμο έμβρυο από την κοιλιά της Itzamara. Το παρασιτικό αυτό δίδυμο είχε χέρια και πόδια αλλά δεν είχε καρδιά, ούτε εγκέφαλο.
Πρόκειται για το εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο «fetus-in-fetu twins» που περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1808, αλλά σπάνια παρουσιάζεται από τότε.
Το κοριτσάκι γεννήθηκε μαζί με το δικό του παρασιτικό δίδυμο αδελφάκι του, που όμως δεν ήταν ακόμα μορφοποιημένο και αναπτύσσονταν με το δικό του ομφάλιο λώρο, μέσα στο σώμα του κοριτσιού.
Ελάχιστες άλλες περιπτώσεις, κυρίως στην Ασία, ανακαλύφθηκαν μετά τη γέννηση, όταν έκπληκτοι οι γιατροί συνειδητοποιούσαν ότι αυτό που φαινόταν σαν μια κύστη στην κοιλιά, ήταν στην πραγματικότητα ένα παρασιτικό δίδυμο έμβρυο.
Αλλά αυτή η περίπτωση είναι πρωτοπόρα, επειδή ο ειδικός μαιευτήρας της μητέρας, ο Dr Miguel Parra-Saavedra, το εντόπισε σε σάρωση, στις 35 εβδομάδες κύησης, χάρη σε μια  3D / 4D τεχνική υπερήχου. 
(μοντέρνα τεχνική τρισδιάστατης (3D) και τετραδιάστατης (4D) υπερηχογραφίας)
[Dr. Miguel Parra-Saavedra, is the director of maternal-fetal medicine at the Cedifetal Clinic in Barranquilla and one of the country’s leading high-risk pregnancy specialists]

Ένα κοριτσάκι γεννήθηκε με τη δική του δίδυμη αδελφή, μη μορφοποιημένη, αλλά ακόμα αναπτυσσόμενη με το δικό της ομφάλιο λώρο, μέσα στο σώμα (κοιλιά) του μεγαλύτερου κοριτσιού.
Η ιατρική ομάδα έκανε άμεσα στις 37 μόλις βδομάδες κύησης, καισαρική τομή στην Monica, στην κλινική La Merced, για να γεννήσει το κοριτσάκι της  και να αποτραπεί η ανάπτυξη του παρασιτικού διδύμου μέσα του, που θα μπορούσε να βλάψει τα εσωτερικά του όργανα.
Μια μέρα αργότερα πραγματοποίησαν λεπτή χειρουργική επέμβαση για να αφαιρέσουν το μικροσκοπικό παρασιτικό δίδυμο των 14 χιλιοστών, που ζύγιζε 14 γραμμάρια και πέθανε όταν κόπηκε ο ομφάλιος λώρος του.
Ουσιαστικά , ο Δρ. Parra-Saavedra είπε ότι η Itzamara ήταν έγκυος στην αδελφή της.
Τώρα η περίπου ενός μηνός Itzamara έχει τέλεια υγεία, με ελάχιστα σημάδια από βλάβη, στην κοιλιά της.
Ήταν «ένα από τα πιο περίεργα και πιο συναρπαστικά πράγματα που μπορείτε να δείτε στην εμβρυϊκή - μητρική ιατρική και προγεννητική διάγνωση», δήλωσε ο Δρ. Parra-Saavedra στην τοπική εφημερίδα  The Herald , μετά την παρουσίαση της ιστορίας της Monica Vega στο τοπικό δίκτυο Los Informantes.

Η 33χρονη μητέρα, Monica Vega, αναφέρθηκε στον εξαιρετικό γυναικολόγο -μαιευτήρα της Dr Parra-Saavedra, που είναι εμπειρογνώμονας στην εγκυμοσύνη υψηλού κινδύνου  και έχει εργαστεί στη Βαρκελώνη. Ο μαιευτήρας χρησιμοποίησε ένα  Color Doppler, που παρουσιάζει μια πολύχρωμη εικόνα των αιμοφόρων αγγείων για περισσότερες λεπτομέρειες, και κατάφερε να δει ότι δεν ήταν μια κύστη στην κοιλιά του εμβρύου, αλλά ένα άλλο μικρό έμβρυο με το δικό του ομφάλιο λώρο.
Τα δίδυμα Fetus-in-fetu εμφανίζονται ως αποτέλεσμα της καθυστερημένης κυτταρικής διαίρεσης, που σημαίνει ότι τα δίδυμα δεν διαχωρίζονται πλήρως.
το ένα έμβρυο συνδέεται με τη μητέρα μέσω του πλακούντα, ενώ το άλλο που είναι μικρότερο, συνδέεται με το δίδυμο του
Καθώς μεγαλώνει το μεγαλύτερο δίδυμο, το μικρότερο δίδυμο απορροφάται μέσα στην κοιλιά του.
 Ο Δρ. Parra-Saavedra ήταν έκπληκτος - αλλά τώρα είναι τόσο συγκλονισμένος όσο η Monica.
«Είναι δύσκολο να εξηγήσεις , ότι βίωσαν αυτό που συμβαίνει στο ένα σε ένα εκατομμύριο, γιατί προφανώς δεν το έχουν ποτέ ακούσει, δεν το είδαν ποτέ και στην πραγματικότητα οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ξέρουν ότι συμβαίνει αυτό», εξήγησε στο The Herald.
«η Monica ήταν έκπληκτη και δεν το πίστευε, αλλά αφού τους δείξαμε φωτογραφίες, βίντεο και επιστημονικές ενδείξεις κατανόησαν το φαινόμενο και μας επέτρεψαν να προχωρήσουμε με τα απαραίτητα βήματα [για να το χειριστούμε]».

Η πρώτη περιγραφή των "Fetus-in-fetu twins" καταγράφηκε στο British Medical Journal το 1808.
Εκτιμάται ότι συμβαίνει σε μία στις 500.000 γεννήσεις.
πηγή  21-3-2019
https://www.dailymail.co.uk/health/article-6832571/Colombian-baby-girl-born-twin-INSIDE-her.html

Ο Δρ. Parra-Saavedra,  είναι γνωστός στα μέσα μαζικής ενημέρωσης,   είναι ένας υψηλόβαθμος ερευνητής και  όταν ο ιός Zika σάρωσε τη βόρεια Νότια Αμερική το 2016, κάλεσε τοπικούς δημοσιογράφους, που βιντεοσκόπησαν τη γέννηση και τις επόμενες χειρουργικές επεμβάσεις, προσφέροντας μια πρωτοφανή ματιά σε κάθε βήμα αυτής της μεθόδου .
σχετικός ο σύνδεσμος 31-10-16
https://www.nytimes.com/2016/11/01/health/colombia-zika-microcephaly.html
Η Κολομβία χτυπήθηκε σκληρά από τον ιό Zika
μωρά  γεννήθηκαν με γενετικές ανωμαλίες λόγω του ιού Ζήκα, τα περισσότερα παρουσίασαν μικροκεφαλία    (γεννήθηκαν χωρίς μετωπικό λοβό  και η σύνδεση μεταξύ των δύο ημισφαιρίων του εγκεφάλου είναι ασυνήθιστα μικρή. "Όταν συμβαίνει αυτό, δεν υπάρχει νοημοσύνη, συντονισμός, καμία προσοχή, καμία πρωτοβουλία, κανένας υπολογισμός - και καθόλου αναμνήσεις").
===========================
σχετικές οι αναρτήσεις μας 
31 Μαρτίου 2017
περίπτωση «Fetus in fetu» στην Ινδονησία, στην κοιλιά ενός 10μηνου αγοριού μεγάλωνε ο δίδυμος παρασιτικός αδελφός του

 http://hellenicrevenge.blogspot.com/2017/03/fetus-in-fetu-10.html 

  στην εξαιρετικά σπάνια πάθηση «Fetus in fetu» ένα ή περισσότερα, μερικώς σχηματισμένα έμβρυα αναπτύσσονται στο εσωτερικό του σώματος ενός άλλου εμβρύου.
Από την πρώτη τεκμηριωμένη περίπτωση γύρω στο 1800, υπήρξαν λιγότερες από 200 καταστάσεις «Fetus in fetu» σε παγκόσμιο επίπεδο. Το μερικώς ανεπτυγμένο έμβρυο (με τα υπολειμματικά όργανα) έχει συνήθως μια σπονδυλική στήλη, τα άκρα και διάφορα όργανα, αλλά δεν έχει εγκέφαλο ή κρανίο,   λειτουργεί σαν παράσιτο και τρέφεται με το αίμα που του παρέχει το μεγαλύτερο έμβρυο στο οποίο περικλείεται.
Παρασιτικά έμβρυα έχουν βρεθεί σε πολλά διαφορετικά σημεία του σώματος του ξενιστή τους, όπως στην κοιλιά, στο στήθος, στο κρανίο και στο όσχεο. Σε μία περίπτωση που αναφέρθηκε το 2008,  11 εμβρυϊκές μάζες βρέθηκαν μέσα στην κοιλιακή κοιλότητα ενός νεογέννητου μωρού στις ΗΠΑ.

Η κατάσταση του παρασιτικού διδύμου, προκύπτει όταν ένα δίδυμο απορροφάται από το άλλο στη μήτρα, λέει ο Mark Umstad στο Νοσοκομείο Royal Women's Hospital  στη Μελβούρνη της Αυστραλίας. "Αυτό είναι δυνατό μόνο εάν τα δίδυμα έμβρυα προέρχονται από το ίδιο ωάριο και μοιράζονται τον ίδιο πλακούντα" λέει.
Τα έμβρυα ξεκινούν ως επίπεδοι δίσκοι, αλλά μέσα σε 4 εβδομάδες ανάπτυξης, αρχίζουν να διπλώνουν για να σχηματίσουν το βασικό σχήμα του σώματος.
Η κατάσταση του παρασιτικού διδύμου, προκύπτει όταν ένα δίδυμο απορροφάται από το άλλο στη μήτρα, λέει ο Mark Umstad στο Νοσοκομείο Royal Women's Hospital  στη Μελβούρνη της Αυστραλίας. "Αυτό είναι δυνατό μόνο εάν τα δίδυμα έμβρυα προέρχονται από το ίδιο ωάριο και μοιράζονται τον ίδιο πλακούντα" λέει.
Τα έμβρυα ξεκινούν ως επίπεδοι δίσκοι, αλλά μέσα σε 4 εβδομάδες ανάπτυξης, αρχίζουν να διπλώνουν για να σχηματίσουν το βασικό σχήμα του σώματος.

Η στενή εγγύτητα των πανομοιότυπων διδύμων σημαίνει ότι κάποιο μπορεί μερικές φορές να διπλωθεί μέσα στο άλλο κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας.
Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι το δίδυμο είναι πιο πιθανό να απορροφηθεί με αυτό τον τρόπο αν υπάρχει μια  βλάβη.
"Η θέση του εμβρύου «Fetus in fetu»  εξαρτάται από το που παγιδεύεται αυτό, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αναδίπλωσης"  λέει ο Umstad.

Η πρόοδος στο υπερηχογράφημα του ανθρώπινου εμβρύου, κάνει ευκολότερο τον εντοπισμό των παρασιτικών διδύμων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και επιτρέπει να αφαιρεθούν χειρουργικά, αμέσως μετά τη γέννησή τους.
 Αλλά μερικές φορές δεν γίνονται αντιληπτά παρά πολύ αργότερα. Για παράδειγμα, στις αρχές του 1990, ένα έμβρυο βρέθηκε στην άνω κοιλιακή χώρα ενός Ιταλού που ήταν 47 ετών.
Η κατάσταση είναι συχνά ασυμπτωματική, αλλά μπορεί να προκαλέσει πόνο αν η εμβρυϊκή μάζα πιέζει τα εσωτερικά όργανα του δίδυμου ξενιστή.
Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε υποσιτισμό επειδή το παγιδευμένο δίδυμο αντλεί από τα θρεπτικά συστατικά του ξενιστή.
"Είναι πιθανό ότι η συχνότητα της κατάστασης  «Fetus in fetu» θα αυξηθεί, καθώς η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή συμβαίνει συχνότερα και αυξάνει την πιθανότητα σύλληψης πανομοιότυπων διδύμων" λέει ο Mark Umstad
 «Ωστόσο, δεδομένου ότι το «Fetus in fetu» εμφανίζεται μόνο σε περίπου 1 στις 500.000 γεννήσεις επί του παρόντος, θα μπορούσαμε να μιλάμε για μία επιπλέον περίπτωση το χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο», λέει.

Η ασυνήθιστη κατάσταση «Fetus in fetu» είναι ακόμα ένα μυστήριο στη διαδικασία της αναπαραγωγής.
Κατά τα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης, αν μια γυναίκα κυοφορεί δίδυμα, ένα από τα έμβρυα μπορεί να διεισδύσει στο άλλο μέσω του ομφάλιου λώρου»
«Μέσα στην κοιλιά της ανθρώπινης χίμαιρας (όπως συμβαίνει  σε αυτή την περίπτωση  στο 10 μηνών αγοράκι) που ανυποψίαστα τον φιλοξενεί, αυτός ο εσωτερικός παρασιτικός δίδυμος αδελφός, ζει και αναπτύσσεται παράλληλα με τον άνθρωπο που τον φιλοξενεί μέσα στο σώμα του»
Αναφέρονται περιστατικά όπου ο δίδυμος μικρός αδελφός ζει για δεκαετίες μέσα στην κοιλιά της ανθρώπινης χίμαιρας που ανυποψίαστα τον φιλοξενεί. Εφόσον λοιπόν ζει αρμονικά μαζί της για πολλά χρόνια, δεν μπορούμε να τον ονομάζουμε έμβρυο. 
Ο εσωτερικός παρασιτικός δίδυμος αδελφός μπορεί να έχει ικανότητα σκέψης και ίσως είναι έμψυχος οργανισμός,  δηλαδή ζει και αναπτύσσεται παράλληλα με τον άνθρωπο που τον φιλοξενεί μέσα στο σώμα του 
«Ο εσωτερικός παρασιτικός δίδυμος αδελφός, βρίσκεται στην κοιλιά, στο 80% των περιπτώσεων, αν και υπήρξαν αναφορές παρασιτικών διδύμων που είχαν διεισδύσει μέσα στο κρανίο»
«ενώ η διάγνωση κερδίζει δημοτικότητα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτηρίζει την περίπτωση «Fetus in fetu», σαν μια παραλλαγή ώριμου τερατώματος (mature teratoma) έναν τύπο καρκίνου, όπου ο όγκος είναι αρκετά ανεπτυγμένος. 

Τελευταία παρατηρούμε μια αύξηση περιστατικών  που σχετίζονται με το φαινόμενο,conjoined twins,-- αφορά δίδυμα που έχουν συγχωνευτεί σε ένα σώμα. --
Οι επιστήμονες αναζητούν ακόμη την αιτία που οδηγεί στο φαινόμενο, conjoined twins  Θεωρούν ότι οφείλεται σε συνδυασμό γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων και εμφανίζεται συχνότερα στην Κίνα, στην Αφρική και στην Ινδία.
το φαινόμενο,conjoined twins, εμφανίζεται στους εξής παρακάτω  σπάνιους τύπους
Dicephalus: Twins that share one body, but have two separate heads and necks.
Parasitic twins: This occurs when one smaller, malformed twin is dependent on the larger, stronger twin for survival.
Fetus in fetu: In this unusual case, one fetus grows inside the body of the other twin.

8 Οκτωβρίου 2015
΄Εμβρυο αφαιρέθηκε από την κοιλιά τετράχρονου αγοριού στην Ινδία
http://hellenicrevenge.blogspot.com/2015/10/blog-post_8.html

16 Νοεμβρίου 2011
ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΧΙΜΑΙΡΕΣ,φαινόμενο conjoined twins
http://hellenicrevenge.blogspot.com/2011/11/conjoined-twins.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: