Σάββατο, 6 Απριλίου 2019

Μυστηριώδεις θρυλικές όρκες, ζουν στις ακτές της Χιλής, οι ερευνητές πιστεύουν ότι πρόκειται για νέο είδος όρκας τύπου D ή ότι είναι θαλάσσια κήτη με γενετική μετάλλαξη. Ζουν στις πιο σκληρές συνθήκες διαβίωσης, για να κρυφτούν από την επιστήμη...

Γιγαντιαίες φάλαινες δολοφόνοι, που είναι ακόμα άγνωστες στην επιστήμη, κατοικούν στις ακτές της Χιλής.
Στον βυθό του κόσμου, σε μερικές από τις πιο σκληρές για τη ζωή θάλασσες, ζουν μυστηριώδεις φάλαινες δολοφόνοι που φαίνονται πολύ διαφορετικές από άλλες του είδους τους.
Τώρα, για πρώτη φορά, οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει και μελετήσει αυτά τα ζώα σε άγρια ​​κατάσταση.
Οι όρκες αυτές είναι "πολύ πιθανό" να ανήκουν σε ένα νέο είδος, λέει ο Robert Pitman , ερευνητής με την Εθνική Ωκεανική και Ατμοσφαιρική Διοίκηση (National Oceanic and Atmospheric Administration, NOAA)
Η επιστημονική ομάδα τις ανακάλυψε φέτος τον Ιανουάριο,  περίπου 60 μίλια από την ακτή του Ακρωτηρίου "Cape Horn", στη Χιλή , στην άκρη της Νότιας Αμερικής - μια περιοχή με τον "χειρότερο καιρό του κόσμου", προσθέτει ο Pitman.
Αυτές οι όρκες, που αναφέρονται ως φάλαινες δολοφόνοι τύπου D ή subantarctic, έχουν μοναδική εμφάνιση, ήταν γνωστές στο παρελθόν από ερασιτεχνικές φωτογραφίες και περιγραφές ψαράδων, χωρίς όμως ποτέ να συναντώνται στη φυσική τους κατάσταση από εμπειρογνώμονες κητοειδών
Σε αντίθεση με τους άλλους γνωστούς τύπους orcas, έχουν ένα πιο στρογγυλεμένο κεφάλι, ένα μάλλον πιο στενό ραχιαίο πτερύγιο και ένα ασυνήθιστα μικρό λευκό περίγραμμα γύρω από τα μάτια. Επίσης έχουν αρκετά μικρότερο μήκος.
Η ομάδα, κινήθηκε με το σκάφος Australis , ταξίδεψε σε μια περιοχή όπου οι ψαράδες είχαν εντοπίσει πρόσφατα τα ζώα και "έριξε άγκυρα" εκεί για περισσότερο από μία εβδομάδα. Τελικά μια ομάδα από περίπου 25 φάλαινες τύπου D πλησίασε το σκάφος.
Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μια ερευνητική τεχνική για τη συλλογή δείγματος, ώστε να μελετήσουν το DNA της θρυλικής όρκας και να διαπιστώσουν αν πρόκειται για ένα νέο είδος, ή αποτελεί μεταλλαγμένο είδος που έχει ήδη ταυτοποιηθεί.
Οι όρκες συγκεντρώθηκαν γύρω από το σκάφος για μερικές ώρες, προφανώς περίεργες για τους ανθρώπους και αυτό το σκάφος. Αν και επιθεωρούσαν με προσοχή ένα υδρόφωνο (hydrophone)  που οι ερευνητές έβαλαν στο νερό, τα ζώα δεν έκαναν κάποιους ήχους "vocalizations".

Ο τύπος D της orcas καταγράφηκε για πρώτη φορά, όταν μια ομάδα 17  φαλαινών αυτού του είδους, εξώκειλε  στη Νέα Ζηλανδία το 1955.
(Way back in 1955, 17 killer whales washed up on a beach in Paraparaumu, New Zealand)
Οι ερευνητές πρότειναν ότι πρόκειται για ζώα με γενετική μετάλλαξη.
Ωστόσο πάνω από μισό αιώνα αργότερα, το 2005, ο Pitman είδε τις φωτογραφίες που συγκέντρωσε ο Paul Tixier, Γάλλος επιστήμονας που πραγματοποίησε έρευνες στο απομακρυσμένο αρχιπέλαγος, που είναι γνωστό ως Νησιά Crozet, στο νότιο Ινδικό Ωκεανό.
Οι φωτογραφίες έδειχναν σαφώς ότι αυτά τα ζώα ήταν ο ίδιος τύπος φαλαινών δολοφόνων που εμφανίστηκαν το 1955.
"κοίταξα τις φωτογραφίες και έμεινα έκπληκτος", λέει ο Pitman. "Υπήρχαν, εδώ και 50 χρόνια."
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι αυτοί οι θαλάσσιοι θηρευτές δεν διαφέρουν μόνο ως προς το μέγεθος και την εμφάνισή τους, αλλά και στις «γαστρονομικές» προτιμήσεις: τρώνε ψάρια και όχι φώκιες, όπως οι συνηθισμένες φάλαινες δολοφόνοι.
Αυτές οι όρκες είναι γνωστό ότι κλέβουν τα ψάρια από τα δίχτυα των ψαράδων κοντά στα νησιά Crozet και τη Χιλή και μερικές φορές καταναλώνουν το ένα τρίτο των αλιευμάτων τους, λέει ο Pitman.

Οι δύο ερευνητές συνεργάστηκαν με άλλους χρησιμοποιώντας φωτογραφίες και περιγραφές για να καταρτίσουν την πρώτη μελέτη σχετικά με τις φάλαινες δολοφόνους τύπου D, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Polar Biology το 2010 .
 Αλλά ο Pitman αποφάσισε να βρει μια φάλαινα τύπου D, σε άγρια ​​κατάσταση.
"Με τη συλλογή των πρώτων δειγμάτων βιοψίας που ελήφθησαν ποτέ για αυτό το είδους φάλαινας, η αποστολή  του Pitman θα αυξήσει τις γνώσεις μας σχετικά με τη γενετική, την εξέλιξη, τις προτιμήσεις διατροφής και την κατανομή πληθυσμού της φάλαινας τύπου D" έγραψε ο Γάλλος επιστήμονας Paul Tixier (που πραγματοποίησε έρευνες στα Νησιά Crozet, στο νότιο Ινδικό Ωκεανό) σε μια συνέντευξη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Υπάρχουν πραγματικά και άλλοι  “ecotypes” της orcas, μερικοί από τους οποίους μπορεί να είναι διαφορετικά είδη. Σε αυτούς τους “ecotypes” περιλαμβάνονται τέσσερις ποικιλίες που ζουν κοντά στην Ανταρκτική.
Οι φάλαινες δολοφόνοι τύπου A μοιάζουν με τις τυπικές όρκες (οι οποίες απαντώνται σε όλο τον κόσμο),  οι τύπου Β είναι μικρότερες και πολλές τρέφονται με φώκιες. ενώ οι φάλαινες τύπου C τρέφεται με ψάρια. "Αλλά οι φάλαινες τύπου D διαφέρουν πολύ στην εμφάνιση" λέει ο Pitman.

Οι φάλαινες δολοφόνοι  εξακολουθούν να θεωρούνται επίσημα ως ένα είδος, το Orcinus orca , αλλά ορισμένοι από τους διάφορους τύπους είναι αρκετά διακριτοί και αξίζουν το δικό τους επιστημονικό όνομα, λέει ο John Ford , ερευνητής της Αλιείας και των Ωκεανών του Καναδά (Fisheries and Oceans Canada)  και του Πανεπιστημίου British Columbia.
Απαιτεί όμως μια επίσημη επιστημονική διαδικασία, η οποία περιλαμβάνει εκτεταμένες μετρήσεις, ανάλυση DNA και τα παρόμοια.
Ο Pitman προτείνει ότι μια καλή κοινή ονομασία για τις orcas,  είναι "subantarctic φάλαινα δολοφόνος".
Αυτό περιγράφει εύστοχα το περιβάλλον τους, στα υπεράκτια νερά κοντά στην Ανταρκτική - αλλά δεν περιλαμβάνει τα ψυχρότερα νερά.
Η περιοχή όπου βρίσκονται (between latitude 40 and 60), έχει τις πιο αφιλόξενες καιρικές συνθήκες στον πλανήτη, με ισχυρούς ανέμους και συχνές καταιγίδες που τους έχουν κερδίσει τα ψευδώνυμα των “roaring 40s” και των “furious 50s.”
Η επιλογή του τόπου διαβίωσης, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ζουν στον ανοιχτό ωκεανό, εξηγεί γιατί οι φάλαινες δολοφόνοι είναι τόσο ελάχιστα γνωστές.
"Εάν είστε ένα μεγάλο ζώο που προσπαθεί να κρυφτεί από την επιστήμη, αυτό ακριβώς θα θέλατε να το κάνετε", λέει ο Pitman.
πηγή 7-3-2019
https://www.nationalgeographic.com/animals/2019/03/new-killer-whale-species-discovered/

Δεν υπάρχουν σχόλια: