Τετάρτη, 3 Απριλίου 2019

Εκατοντάδες δελφίνια ξεβράζονται νεκρά και ακρωτηριασμένα, χωρίς πτερύγια στις Γαλλικές ακτές. Το υψηλό "ρεκόρ" θανάτων των δελφινιών, αποτελεί μυστήριο για τους επιστήμονες.

 Γαλλία, 1.100 δελφίνια ξεβράστηκαν στις ακτές  ακρωτηριασμένα -χωρίς πτερύγια- μέσα σε 3 μήνες.
Ο αριθμός τους θα μπορούσε να είναι 10 φορές μεγαλύτερος, καθώς πολλά βυθίζονται αντί να ξεβραστούν στην ξηρά.
Ερευνητές στο παρατηρητήριο La Rochelle marine laboratory Observatoire Pelagis, δήλωσαν ότι είδαν τον υψηλότερο αριθμό ακρωτηριασμένων δελφινιών, που έχει καταγραφεί μέχρι τώρα.
όπως δήλωσε  ο Willy Daubin από το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας (National Center for Scientific Research) του Πανεπιστημίου της La Rochelle, στο "The Associated Press"
"ήδη σε τρεις μήνες, χτυπήσαμε το περσινό ρεκόρ, που ήταν μεγαλύτερο από το ρεκόρ του 2017 και αυτό ήταν το υψηλότερο σε 40 χρόνια,    γενικά για το 90% των θανάτων θα μπορούσε να ευθύνεται η βιομηχανική αλιεία, καθώς τα δελφίνια παγιδεύονται τυχαία σε δίχτυα"
"ωστόσο, δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς προκαλεί την μεγάλη αύξηση του αριθμού των θανάτων τους.
Ποια αλιευτικά μηχανήματα (π.χ.μηχανότρατες) ή εξοπλισμός είναι πίσω από όλους αυτούς τους θανάτους"
Τα δελφίνια αυτοτραυματίζονται καθώς προσπαθούν να ξεφύγουν από τα δίχτυα, ή ο ψαράς τα τραυματίζει ενώ προσπαθεί να τα απελευθερώσει. Ο ψαράς μπορεί επίσης να απέκοψε τα τμήματα του σώματος των δελφινιών που έχουν σφηνωθεί στα δίχτυα, για να μην καταστρέψουν το δίχτυ.
Η Lamya Essemlali (President of Sea Shepherd France) εκτιμά ότι ο πραγματικός αριθμός θανάτων δελφινιών είναι πιθανόν γύρω στα 6.500 έως 10.000 νεκρά άτομα ετησίως, αυτός ο ρυθμός είναι τόσο ανησυχητικός που μπορεί να οδηγήσει σε εξαφάνιση τον πληθυσμό των ευρωπαϊκών δελφινιών.
Ο Γάλλος υπουργός Οικολογίας (Ecology Minister) Francois de Rugy ταξίδεψε στη La Rochelle την περασμένη εβδομάδα για να προσπαθήσει να βρει έναν τρόπο να σταματήσει τις δολοφονίες.
Οι προτάσεις του περιλαμβάνουν έρευνα για συσκευές ακουστικής απωθήσεως (acoustic repellent devices) που εγκατέστησαν 26 μηχανότρατες δύο σκαφών που λειτουργούν στον κόλπο του Βισκαϊκού (κόλπο του Βορείου Ατλαντικού Ωκεανού στα δυτικά της Γαλλίας "Bay of Biscay")
Ωστόσο, η Sea Shepherd ανέφερε ότι οι συσκευές δεν ήταν αποτελεσματικές, δεδομένου ότι οι αλιείς τις κρατούν κλειστές, από φόβο ότι θα τρομάξουν πολύτιμα ψάρια και τις λειτουργούν μόνο όταν ελέγχονται από τις οθόνες αλιείας.

Σε ένα βίντεο που μοιράστηκε τον περασμένο μήνα, η Sea Shepherd κατέγραψε ένα γαλλικό αλιευτικό σκάφος με ένα νεκρό δελφίνι στο δίχτυ του. Το βίντεο έδειξε ότι οι αλιείς δεν τοποθέτησαν ακουστικά απωθητικά στα δίχτυα μέχρι να συνειδητοποιήσουν ότι τους βιντεοσκοπούν.
Ένα άλλο δελφίνι που πνίγεται στο αλιευτικό δίχτυ επιβεβαιώνει ότι οι μηχανότρατες δεν χρησιμοποιούν ακουστικά απωθητικά.
Οι ψαράδες σε αυτό το γαλλικό σκάφος που βιντεοσκοπήθηκαν με ματωμένα χέρια απειλούν τους παρατηρητές της Sea Shepherd. Για περισσότερες πληροφορίες: info: http://bit.ly/DolphinBycatch  #OpDolphinByCatch #France

Η ακτιβιστική οργάνωση είπε επίσης ότι τα ακουστικά απωθητικά δεν αποτελούν βιώσιμη λύση, καθώς αυξάνουν την ηχορύπανση που βλάπτει τη θαλάσσια ζωή.
"Η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει την ευθύνη και να δράσει - ειδικά ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν, ο οποίος δήλωσε ότι θέλει να προστατεύσει τη φύση", δήλωσε η Essemlali στο The Associated Press.
(Macron has positioned himself as an environmental leader, launching a campaign to invite international climate scientists to France to "Make the Planet Great Again).
Ωστόσο, ο πρώτος υπουργός Οικολογίας Nicolas Hulot εγκατέλειψε τη θέση του, τον Αύγουστο του 2018 γιατί θεώρησε ανεπαρκή τη δράση στον περιορισμό των φυτοφαρμάκων και την προστασία της βιοποικιλότητας.
Η παγκόσμια κατανάλωση θαλασσινών έχει υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία 50 χρόνια, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ποσοστό που οι ομάδες δικαιωμάτων έχουν χαρακτηρίσει μη βιώσιμο.
Οι Γάλλοι ερευνητές ένιωσαν συγκλονισμένοι, όχι μόνο από τη βαρβαρότητα των θανάτων αυτών των εξαιρετικά έξυπνων θηλαστικών (φρικιαστικά ακρωτηριασμένα σώματα δελφινιών με κομμένα πτερύγια), αλλά και από το ρεκόρ που σημείωσε ο αριθμός τους.
πηγές 29-3-19

https://www.france24.com/en/20190329-france-environment-dead-dolphins-beaches-fishing-sea-shepherd-macron

https://www.ecowatch.com/dolphins-dead-on-beach-2633412927.html?rebelltitem=7#rebelltitem7

Δεν υπάρχουν σχόλια: