Τρίτη, 23 Απριλίου 2019

Το πρώτο μωρό jaguar του κόσμου, που γεννήθηκε μέσω τεχνητής σπερματέγχυσης, φαγώθηκε από τη μαμά του. Το μυστηριώδες φαινόμενο της παιδοκτονίας στα ζώα, οφείλεται στη νοητική διαταραχή μιας μητέρας? στην επιβεβαίωση της εξουσίας ενός πατέρα? συμβαίνει κυρίως στα αιχμάλωτα ζώα? υπάρχει γονίδιο κανιβαλισμού που εξαπλώνεται σε όλο τον πληθυσμό στην άγρια ζωή?

Το πρώτο μωρό jaguar του κόσμου, που γεννήθηκε μέσω τεχνητής σπερματέγχυσης (Artificial Insemination ) το έφαγε η ίδια του η μητέρα...
Το αξιοθαύμαστο μικρό jaguar γεννήθηκε στο Jundiai της Βραζιλίας το Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους.
Αλλά μόλις δύο ημέρες αργότερα, η μητέρα του Bianca το έφαγε, μέσα σε κτηνιατρική μονάδα.
Παρά το απροσδόκητο περιστατικό, οι επιστήμονες είναι ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα της τεχνητής γονιμοποίησης.
Ο κτηνίατρος του περιβαλλοντικού οργανισμού Mata Ciliar στο Jundiaí του Sao Paulo της Βραζιλίας, παρέδωσε το μικρό jaguar φέτος, στις 16 Φεβρουαρίου και χαιρέτησε τη γέννηση του, ως σημαντική επιστημονική  ανακάλυψη.
 Δυστυχώς, μόλις δύο ημέρες αργότερα αποκαλύφθηκε ότι η μητέρα του jaguar, είχε φάει το μικρό της.
Παρά τον πρόωρο θάνατο του, ωστόσο, οι επιστήμονες λένε ότι η γέννησή του αυξάνει τις προοπτικές διατήρησης των jaguar.
Τα μεγαλοπρεπή αιλουροειδή ανήκουν σε απειλούμενο είδος, με ταχέως μειούμενους αριθμούς, που επιβιώνει σε μικρό τμήμα της Αμαζονίας, όπου βρίσκεται το 90% των ζώων.
Ο απροσδόκητος θάνατος του μωρού, ενώ είναι ένα φρικτό γεγονός, δεν θεωρείται ως αποτυχία από ειδικούς που εξήγησαν ότι «δεν είναι ασυνήθιστο να συμβεί αυτό, τόσο στα ζώα σε αιχμαλωσία όσο και στη φύση, ειδικά στην περίπτωση των σαρκοφάγων»
Το μωρό γεννήθηκε φέτος στις 16 Φεβρουαρίου, 104 ημέρες μετά την επιτυχή γονιμοποίηση της μητέρας του, μιας 5χρονης jaguar που ονομάζεται Bianca.
Μετά την ολοκλήρωση της έρευνάς τους, οι επιστήμονες δημοσίευσαν λεπτομέρειες για το ιστορικό επιχείρημα.

Το μωρό jaguar ήταν κορίτσι και γεννήθηκε υγιές και δυνατό και την πρώτη μέρα, η Bianca έδειξε εξαιρετική μητρική φροντίδα για το νεογέννητο της.
Ο Samuel Nunes, εκπρόσωπος του Mata Ciliar, δήλωσε: «Δυστυχώς, μετά από δύο ημέρες, το μωρό πέθανε. Δεν ξέρουμε γιατί και δεν μπορούμε να πούμε αν σκοτώθηκε από τη μητέρα, γιατί δεν εμφανίστηκε στις οθόνες τη δεύτερη μέρα.
«Η Bianca έγινε μητέρα για πρώτη φορά  και αυτό μπορεί να επηρέασε το αποτέλεσμα της τεκνοποίησης.
Η κτηνιατρική ομάδα δεν μπόρεσε να πραγματοποιήσει νεκροψία επειδή το μωρό είχε ήδη φαγωθεί.
Η ιστορική γέννηση του jaguar καταγράφηκε σε βίντεο, στο οποίο παρουσιάζονται μερικά από τα στάδια της πρωτοποριακής διαδικασίας.
 Οι κτηνίατροι ναρκώνουν ένα υγιές ώριμο αρσενικό jaguar για να εξαγάγουν φρέσκο ​​σπέρμα, αναλύουν το σπέρμα στο εργαστήριο, εισάγουν τα επιλεγμένα αναπαραγωγικά κύτταρα στο θηλυκό και  πραγματοποιούν έλεγχο με υπέρηχους "ultrasound scans".
Το πρόγραμμα Mata Ciliar, το οποίο συνεχίζεται από το 2017, αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τους παγκοσμίου φήμης επιστήμονες του Κέντρου Διατήρησης και Έρευνας της Απειλούμενης Άγριας Ζωής  "Centre for Conservation and Research of Endangered Wildlife (CREW)" που εδρεύει στο Cincinnati Zoo and Botanical Gardens, στις Ηνωμένες Πολιτείες με κορυφαία ερευνήτρια στον τομέα την Regina Paz, από το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο Mata Grosso της Βραζιλίας (FUMG).
Η Bianca ήταν ένα από τα πέντε θηλυκά jaguars που επιλέχθηκαν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα λόγω της καλής τους υγείας, ηλικίας, καταλληλότητας για αναπαραγωγή και της γενικότερης συμπεριφοράς τους (κοινωνικότητα κλπ).
Ο πληθυσμός του jaguar έχει μειωθεί δραματικά σε όλο το φυσικό του περιβάλλον τα τελευταία χρόνια
Το πρόγραμμα Mata Ciliar, το οποίο συνεχίζεται από το 2017, αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τους παγκοσμίου φήμης επιστήμονες του Κέντρου Διατήρησης και Έρευνας της Απειλούμενης Άγριας Ζωής  "Centre for Conservation and Research of Endangered Wildlife (CREW)" που εδρεύει στο Cincinnati Zoo and Botanical Gardens, στις Ηνωμένες Πολιτείες με κορυφαία ερευνήτρια στον τομέα την Regina Paz, από το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο Mata Grosso της Βραζιλίας (FUMG).

Η Bianca ήταν ένα από τα πέντε θηλυκά jaguars που επιλέχθηκαν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα λόγω της καλής τους υγείας, ηλικίας, καταλληλότητας για αναπαραγωγή και της γενικότερης συμπεριφοράς τους (κοινωνικότητα κλπ).

 Ο καθηγητής Paz της Κτηνιατρικής Σχολής "FUMG's Faculty of Veterinary Medicine" εξήγησε: «Τα τελευταία χρόνια κάναμε αρκετές προσπάθειες τεχνητής γονιμοποίησης με τα θηλυκά, αλλά δεν δούλεψαν.
«Αλλά τον περασμένο Νοέμβριο επιτύχαμε ένα θετικό αποτέλεσμα».
Ακριβώς μετά από τρεις μήνες, καταγράφηκε ζωντανά στο CCTV, η γέννηση του μοναδικού μωρού. Δείχνει την jaguar χαζομαμά να φροντίζει το νεογέννητο της, που κουρνιάζει στην αγκαλιά της και θηλάζει.
Ο Nunes δήλωσε: «Το πρόγραμμα απαιτούσε εντατική προετοιμασία ακόμη και πριν ξεκινήσει η τεχνητή σπερματέγχυση»
«Τα πέντε θηλυκά που επιλέχθηκαν για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα έπρεπε να υποβληθούν σε μια διαδικασία προετοιμασίας που αποσκοπούσε στη μείωση των επιπέδων του άγχους. Αυτό περιόρισε την ανάγκη αναισθητοποίησης τους, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια διαδικασιών όπως ο υπέρηχος, η χορήγηση ορμονών και φαρμάκων».

Η Paz αποκάλυψε ότι οι ερευνητές ανέπτυξαν μια διαδικασία συγχρονισμού στα επίπεδα ορμονών που ελέγχουν τη θερμοκρασία του σώματος των θηλυκών jaguars και παρακολούθησης της συμπεριφοράς τους
Η Bianca γονιμοποιήθηκε με λαπαροσκοπική τεχνητή σπερματέγχυση που αναπτύχθηκε από τους CREW ερευνητές, μια μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε σε προηγούμενες εργασίες με άλλα είδη άγριων γατών.
Ο Δρ Bill Swanson, ερευνητής στο CREW, δήλωσε: «Η jaguar είναι το τελευταίο από τα επτά είδη μεγάλων αιλουροειδών που υποβάλλονται σε τεχνητή σπερματέγχυση (AI)»
«Η γέννηση αυτού του μικρού είναι ένα σημαντικό ιστορικό ορόσημο. Αναζωογονεί τη δυνατότητα της χρήσης της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ως εργαλείου διαχείρισης που αυξάνει τη γενετική ποικιλότητα των (αιχμάλωτων και άγριων) πληθυσμών και τη διατήρηση αυτών των απειλούμενων εμβληματικών γάτων ».
Παρά τα όσα συνέβησαν με το νεογέννητο, εκείνοι που ηγούνται της ερευνητικής ομάδας δήλωσαν ότι, είναι ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα. Σχεδιάζουν ήδη να διεξάγουν περισσότερες διαδικασίες
καθ'όλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

Η Dr. Lindsey Vansandt, ερευνήτρια του CREW, δήλωσε: «Από επιστημονική άποψη, γιορτάζουμε το γεγονός ότι το μωρό γεννήθηκε υγιές και ότι η τεχνητή γονιμοποίηση "artificial insemination (AI)" ήταν επιτυχής».
Λόγω της λαθροθηρίας και της απώλειας οικοτόπων, ο πληθυσμός του jaguar έχει μειωθεί δραματικά σε όλο το φυσικό περιβάλλον που εκτείνεται από τις νοτιοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βραζιλία και την Αργεντινή.
πηγή 3-4-19
https://www.dailymail.co.uk/news/article-6881181/Worlds-jaguar-cub-born-artificial-insemination-EATEN-mother-two-days-later.html?ito=social-twitter_mailonline
============================================
σχετική ανάρτηση
The reason why some animals eat their young: Scientists find rabbits and hens do it for the 'greater good' of the litter and to make sure more offspring survive overall

Πολλά διαφορετικά ζώα είναι γνωστό ότι τρώνε τα παιδιά τους σε ορισμένες περιπτώσεις
Παρά τη συχνότητά της, ο λόγος πίσω από αυτή την πρακτική έχει συζητηθεί σε μεγάλο βαθμό
Οι ειδικοί μοντελοποίησαν τις  "egg-layers" στρώσεις για να δουν αν αυτό θα μπορούσε να είναι μια απάντηση στον υπερπληθυσμό,  του ανταγωνισμού για τους πόρους και τον κίνδυνο διάδοσης λοιμώξεων.
Με τη δολοφονία κάποιων νεογνών από τους νέους γονείς, μπορεί να εξασφαλιστεί ότι περισσότεροι απόγονοι θα επιβιώνουν συνολικά
Τα κουνέλια σκοτώνουν μερικές φορές, μερικά από τα δικά τους παιδιά και οι εμπειρογνώμονες ισχυρίζονται ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι τους επιτρέπει να σώζουν και να θηλάζουν περισσότερα από τα μωρά τους μακροπρόθεσμα.
Στη φύση, πολλά ζώα - συμπεριλαμβανομένων των κουνελιών, των ορνίθων και των ψαριών - είναι γνωστό ότι αποφασίζουν ξαφνικά να φάνε ή να εγκαταλείψουν τα μωρά τους τους.

Αλλά ποτέ πριν, οι επιστήμονες δεν βρήκαν την απόδειξη ότι  αυτό θα γινόταν για το καλύτερο μέλλον των επιζώντων παιδιών τους.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έχουν διαπιστώσει ότι το φάγωμα ή η εγκατάλειψη των παιδιών,  μπορεί να μειώσει την πίεση από την τυχαία αναπαραγωγή πάρα πολλών απογόνων - ιδιαίτερα σε ζώα που συνήθως έχουν μεγάλες γέννες.
Αυτός ο υπερπληθυσμός μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη πόρων ή μεγαλύτερο κίνδυνο ασθένειας.
Αυτό μπορεί επομένως να επηρεάσει αρνητικά ολόκληρες τις οικογένειες των ζώων και τους πληθυσμούς - αναγκάζοντας τους γονείς να θυσιάσουν μερικά από τα παιδιά τους για τις ανάγκες των πολλών.
Μερικές φορές, στη φύση, τα κουνέλια και οι κότες ξαφνικά αποφασίζουν να θανατώσουν ή να εγκαταλείψουν, αντίστοιχα τα νεαρά τους ή τα αυγά και μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να συμβαίνει για τη βελτίωση της κατάστασης των απογόνων τους, στο σύνολό τους.

Ο λόγος πίσω από την ιδιαίτερα αντι-διαισθητική προσέγγιση της γονικής μέριμνας έχει συζητηθεί σε μεγάλο βαθμό.
Οι επιστήμονες είχαν προτείνει στο παρελθόν ότι η κατανάλωση των παιδιών από την ίδια τους τη μητέρα, μπορεί να οφείλεται σε γονική πείνα ή ενδεχομένως σε έλεγχο ποιότητας.
Η πυκνότητα των απογόνων επηρεάζει τα ποσοστά επιβίωσης. Για να δοκιμαστεί αυτή η υπόθεση, η ερευνητική ομάδα - με επικεφαλής τον κύριο συγγραφέα Mackenzie Davenport του Πανεπιστημίου του Tennessee - δημιούργησε ένα μηχανικό μοντέλο για να διερευνήσει τις επιπτώσεις των διαφόρων γονικών συμπεριφορών.
«Το μοντέλο εισήγαγε ένα φανταστικό άτομο με μια μετάλλαξη για τον κανιβαλισμό απογόνων (filial cannibalism or offspring) ή την εγκατάλειψη των απογόνων σε έναν πληθυσμό γενόσημων "generic egg-laying animals"», εξήγησε ο Δρ Davenport.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το γονίδιο του κανιβαλισμού θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε όλο τον πληθυσμό.
Επιπλέον, τα μοντέλα υποδεικνύουν ότι όταν η πυκνότητα ωοτοκίας οδηγεί σε αύξηση της θνησιμότητας των απογόνων, τότε, τόσο η εγκατάλειψη όσο και η κατανάλωση των αυγών τους γίνεται μια λογική στρατηγική για τους γονείς.
Αυτό συμβαίνει επειδή η θανάτωση μερικών αυγών μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερους απογόνους που θα επιβιώσουν συνολικά, πράγμα που είναι επωφελές τόσο για τους ίδιους τους
γονείς όσο και για τον ευρύτερο πληθυσμό.
«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι, με έκπληξη, ο κανιβαλισμός των γονέων και η εγκατάλειψη των απογόνων μπορούν να λειτουργήσουν ως μορφές γονικής φροντίδας αυξάνοντας την ολική επιβίωση των απογόνων», κατέληξε ο Δρ Davenport.

Τα πλήρη ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Frontiers in Ecology and Evolution .
πηγή 16-4-19
https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-6928115/Some-animals-eat-young-greater-good-litter.html

Η παιδοκτονία είναι η πράξη της θανάτωσης ενός βρέφους και μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε από έναν γονέα είτε από έναν άλλο ενήλικα.
Είναι συνηθισμένη πρακτική σε πολλά ζωικά είδη και μπορεί να προκληθεί από πείνα,  ή για να εξαλείψουν τον ανταγωνισμό ή ως επίδειξη δύναμης.
Στην πλειονότητα των περιπτώσεων προκαλείται από σοβαρές συναισθηματικές διαταραχές μιας μητέρας.
Πολλά παραδείγματα έχουν καταγραφεί στη φύση, συχνά όταν η νοητική κατάσταση της μητέρας μειώνεται και στη συνέχεια παίρνει τη ζωή του νεογέννητου παιδιού της.
Έχει παρατηρηθεί και στους χοίρους και στα κουνέλια.

Η θανάτωση νεαρών ζώων από άλλα θηλυκά είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά σε μεγάλες κοινωνικές ομάδες.
Σε ομάδες όπου υπάρχουν πολλά θηλυκά σε μερικά αρσενικά, η σεξουαλική προσοχή των αρσενικών μπορεί να είναι περιορισμένη.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα θηλυκά είναι γνωστό ότι σκοτώνουν τους απογόνους άλλων θηλυκών για να αυξήσουν τις πιθανότητές τους να αναπαράγουν τα δικά τους παιδιά.
Αυτό οφείλεται σε έναν επιστημονικό όρο που ονομάζεται «αναπαραγωγική ικανότητα» όπου η επιτυχία ενός ατόμου μετράται από το ποσό των γονιδίων του που περνάει στην επόμενη γενιά.
όταν συμβαίνει παιδοκτονία από αρσενικό ζώο, αυτό γίνεται για να επιβεβαιώσει την εξουσία του και να εξασφαλίσει την αναπαραγωγική του επιτυχία.
όταν αιχμάλωτα ζώα τρώνε τα παιδιά τους ή τα εγκαταλείπουν χωρίς να τα θηλάσουν.
είναι σύνηθες να αναπτύσσουν μη φυσιολογική συμπεριφορά τα αιχμάλωτα ζώα. Νευρολογικές διαταραχές που προκαλούνται από ανία, έλλειψη συντροφιάς από άτομα του ίδιου είδους, από σωματική και ψυχοδιανοητική καταπόνηση και βέβαια από την απομάκρυνση από το φυσικό τους ενδιαίτημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: