Πέμπτη, 18 Απριλίου 2019

"Frankenstein-style" πείραμα, ζωντανεύει τον εγκέφαλο 32 αποκεφαλισμένων χοίρων, λίγες ώρες μετά το θάνατο τους. το πείραμα προκαλεί νέα παραδοχή σχετικά με το χρόνο και τη μη αναστρέψιμη φύση του θανάτου

ΗΠΑ, ερευνητική ομάδα με επικεφαλής την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Yale πήρε από το σφαγείο, τους εγκεφάλους 32 αποκεφαλισμένων χοίρων και τους επαναλειτούργησαν με το σύστημα BrainEx.
Οι 32 χοίροι ηλικίας μόλις τριών εβδομάδων, είχαν σφαγιαστεί τέσσερις ώρες νωρίτερα  (στο Walcott, Iowa) και οι εγκέφαλοι τους τοποθετήθηκαν στο σύστημα της νέας πειραματικής τεχνικής, που αποκαλείται BrainEx.

(η τεχνική BrainEx (ΒRAIN Initiative) αφορά την  Πρωτοβουλία για την Έρευνα του Εγκεφάλου με Προωθημένες Καινοτόμες Νευροτεχνολογίες
Η ΒRAIN Initiative εφαρμόζει νέες τεχνολογίες που παράγουν δυναμικές εικόνες του εγκεφάλου που δείχνουν πώς τα μεμονωμένα κύτταρα του εγκεφάλου και οι πολύπλοκοι νευρώνες αλληλεπιδρούν με την ταχύτητα της σκέψης. Διερευνά το πώς ο εγκέφαλος καταγράφει, επεξεργάζεται, χρησιμοποιεί και αποθηκεύει μεγάλες ποσότητες πληροφοριών. Στοχεύει στην αντιμετώπιση
νευροεκφυλιστικών (νευρολογικών) ασθενειών όπως οι νόσοι του Πάρκινσον και του Αλτσχάιμερ.
Στο BRAIN συμμετέχουν μεταξύ άλλων τα αμερικανικά Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας NIH, το ερευνητικό σκέλος του Πενταγώνου DARPA, καθώς και το Εθνικό Ίδρυμα Επιστήμης NSF)

Οι ειδικοί χρησιμοποίησαν σωλήνες που αντλούσαν ένα χημικό μείγμα που σχεδιάστηκε για να μιμείται το αίμα
και το μετέφεραν στις κεφαλές 32 αποκεφαλισμένων χοίρων για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας και της κυτταρικής δραστηριότητας.
το σύστημα μιμείται την παλμική ροή του αίματος - γνωστή ιατρικά ως διάχυση - σε κανονικές θερμοκρασίες του ανθρώπινου σώματος 37 ° C (98,6 ° F).

Αντίθετα με το κλασικό μυθιστόρημα Frankenstein της Mary Shelley, δισεκατομμύρια νευρώνες άρχισαν να δρουν κανονικά και η νέκρωση άλλων κυττάρων μειώθηκε στη διάρκεια έξι ωρών.

Η ηλεκτρική δραστηριότητα στον εγκέφαλο που σχετίζεται με την ευαισθητοποίηση, την αντίληψη και άλλες λειτουργίες υψηλού επιπέδου δεν παρατηρήθηκε.
Ενώ το εύρημα είναι μια συναρπαστική ανακάλυψη, είναι ακόμα πολύ μακριά από την απόδειξη ότι η συνείδηση ​​ενός ατόμου μπορεί να ανακτηθεί μετά το θάνατό του, προειδοποιούν οι ειδικοί.
Ωστόσο, μπορεί να ανοίξει την πόρτα για τη διάσωση ψυχικών δυνάμεων σε ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο,  καθώς και νέες θεραπείες που ενισχύουν την αποκατάσταση των νευρώνων μετά από εγκεφαλικό τραύμα.
οι επιστήμονες κατάφεραν να αποκαταστήσουν τα κύτταρα στον εγκέφαλο των χοίρων, που πέθαναν τέσσερις ώρες νωρίτερα.
Η ομάδα διαπίστωση μείωση της νέκρωσης των εγκεφαλικών κυττάρων σε διάστημα έξι ωρών.
Υπήρξε επίσης αναβίωση ορισμένων κυτταρικών λειτουργιών, συμπεριλαμβανομένης της πυροδότησης συνάψεων - ζωτικών συνδέσεων μεταξύ νευρώνων που μεταφέρουν σήματα.
Η μελέτη δείχνει ότι ορισμένες δραστηριότητες του εγκεφάλου έχουν την ικανότητα να αποκατασταθούν τουλάχιστον εν μέρει - ακόμη και λίγες ώρες μετά το θάνατο.
Προκαλεί επίσης νέες παραδοχές σχετικά με το χρόνο και τη μη αναστρέψιμη φύση του θανάτου, λένε οι ερευνητές.
Ο κυτταρικός θάνατος στον εγκέφαλο θεωρείται μια γρήγορη και μη αναστρέψιμη διαδικασία. Όταν σταματά η τροφοδοσία του με αίμα και οξυγόνο, η ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου και οι ενδείξεις συνείδησης εξαφανίζονται μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. ο βιολογικός μηχανισμός που ενεργοποιείται,  οδηγεί στην μη αναστρέψιμη καταστροφή του εγκεφάλου.
Ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής Nenad Sestan, νευροεπιστήμονας στο Yale, χαρακτήρισε «απροσδόκητο» το αποτέλεσμα της έρευνας και πιστεύει
ότι η τεχνική θα μπορούσε να λειτουργήσει στον άνθρωπο.
όπως δήλωσε: «Ο άθικτος εγκέφαλος ενός μεγάλου θηλαστικού διατηρεί μια προηγουμένως υποεκτιμημένη ικανότητα αποκατάστασης της κυκλοφορίας και ορισμένων μοριακών και κυτταρικών δραστηριοτήτων πολλές ώρες μετά την κυκλοφοριακή ανακοπή».
Η ανακάλυψη μπορεί επίσης να ρίξει φως στη δομή και τη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου - η οποία είναι δύσκολο να αναλυθεί.
Αυτό εμποδίζει τις έρευνες σε θέματα όπως η ρίζα των εγκεφαλικών διαταραχών, καθώς και η νευρωνική συνδεσιμότητα τόσο σε υγιείς όσο και σε ανώμαλες συνθήκες.
Το χημικό διάλυμα που χρησιμοποιείται στερείται πολλών συστατικών που βρίσκονται στο ανθρώπινο αίμα - όπως το ανοσοποιητικό σύστημα και άλλα κύτταρα.
Αυτό κάνει το πειραματικό σύστημα να διαφέρει σημαντικά από τις κανονικές συνθήκες διαβίωσης.
Οποιαδήποτε μελλοντική μελέτη που περιλαμβάνει ανθρώπινο ιστό ή πιθανή αναβίωση της παγκόσμιας ηλεκτρικής δραστηριότητας στον «νεκρό» ζωικό ιστό θα πρέπει να γίνεται υπό αυστηρή δεοντολογική επίβλεψη, ανέφεραν οι ερευνητές.
«Ο θάνατος είναι μια διαδικασία και χρειάζεται χρόνος, όχι μόνο δευτερόλεπτα ή λεπτά - αυτό το ήξερα», δήλωσε ο Δρ Martin Monti, αναπληρωτής καθηγητής στα τμήματα ψυχολογίας και νευροχειρουργικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα .
«Η πρόοδος εδώ είναι ότι, με τη σωστή τεχνολογία, θα μπορούσαμε πλέον να έχουμε περισσότερο χρόνο για να ανακτήσουμε κάποια μοριακή, κυτταρική και μικροαγγειακή λειτουργία πριν αυτές οι λειτουργίες κατασταλούν εντελώς στο μη ανθρώπινο ζωικό μοντέλο, μια προοπτική που κάποια μέρα θα μπορούσε να επεκτείνει το δυναμικό χρονοδιάγραμμα για τις αποκαταστατικές παρεμβάσεις στους ανθρώπινους ιστούς.
Αυτό βέβαια δεν πρέπει να συγχέεται με την μαγική ανάσταση του νεκρού αγαπημένου ήρωα και την επανεμφάνιση της γνωστικής επεξεργασίας...
Τα πλήρη ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature .
πηγή 17-4-19
https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-6932171/FrankenSWINE-Scientists-bring-functions-pigs-BRAIN-life.html?ito=social-twitter_mailonline

Δεν υπάρχουν σχόλια: