Παρασκευή, 5 Απριλίου 2019

όταν η φάλαινες περπατούσαν στα τέσσερα, πριν από 50 εκ.χρόνια. Απολίθωμα πλήρους σκελετού τετράποδης αμφίβιας φάλαινας βρέθηκε στο Περού

Απολίθωμα, πλήρης σκελετός τετράποδης αμφίβιας φάλαινας ανακαλύφθηκε στο Περού.
(στην τοποθεσία Playa Media Luna, νότιο τμήμα του Pisco Basin, νότια ακτή του Περού)
 Αποτελεί ένα από τα παλαιότερα τετράποδα κητοειδή από τον Νέο Κόσμο  και το πρώτο αδιαμφισβήτητο ρεκόρ για ολόκληρο τον Ειρηνικό Ωκεανό και το Νότιο Ημισφαίριο.

οι φάλαινες ανήκουν στον ωκεανό αλλά τα κητοειδή (φάλαινες, δελφίνια, φώκιες) προέρχονται στην πραγματικότητα από τετράποδα θηλαστικά που κάποτε ζούσαν στην ξηρά.
Μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Current Biology περιγράφει τον σκελετό από τετράποδη φάλαινα που έζησε κατά την Ηώκαινο γεωλογική εποχή, που διήρκησε από 56 έως 33,9 εκατομμύρια χρόνια πριν (είναι η δεύτερη εποχή της Παλαιογενούς περιόδου του Καινοζωικού αιώνα)
Το τέλος της χαρακτηρίζεται από συμβάν εξαφάνισης, το οποίο μπορεί να σχετίζεται με τη σύγκρουση αστεροειδών στη Σιβηρία και στον κόλπο Τσέζαπικ.
Το όνομα Ηώκαινο προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις ἠώς (αυγή) και «καινός» (νέος), δηλαδή είναι η αυγή της σύγχρονης (νέας) πανίδας η οποία εμφανίστηκε εκείνη την εποχή
Συνδυάζει τις ικανότητες της χερσαίας μετακίνησης και τη χρήση της ουράς για κολύμπι
Αυτό είναι η πρώτη απόδειξη ύπαρξης μιας αμφίβιας φάλαινας σε ολόκληρο τον Ειρηνικό Ωκεανό.

το εύρημα ενισχύει την υπόθεση ότι τα πρώτα κητοειδή έφθασαν στον Νέο Κόσμο σε ολόκληρο τον Νότιο Ατλαντικό, από τη δυτική ακτή της Αφρικής μέχρι τη Νότια Αμερική.
μόνο μετά την άφιξή τους στη Νότια Αμερική, οι φάλαινες μετανάστευσαν προς βορρά, φθάνοντας τελικά στη Βόρεια Αμερική,
το νέο είδος προγόνου της αμφίβιας φάλαινας που διέσχιζε τη στεριά και τη θάλασσα, παρέχει μια εικόνα για το περίεργο εξελικτικό ταξίδι των αγαπημένων μας θηλαστικών.

Είναι οι καλύτεροι κολυμβητές των ωκεανών που αγωνίζονται να επιβιώσουν ακόμη και στον Τάμεση, αλλά οι φάλαινες γεννήθηκαν πριν από 50 εκατομμύρια χρόνια από οπληφόρα αρτιοδάκτυλα (artiodactyls) χερσαία κατοικίδια θηλαστικά.
κατά τη διάρκεια της μετάβασης από τα αρτιοδάκτυλα σε φάλαινες προέκυψε μια σημαντική διατροφική αλλαγή
Αρχικά, οι πρόγονοι των φαλαινών έμοιαζαν με μικρά ελάφια, με τέσσερα δάκτυλα, καθένα από τα οποία έληγε σε μια μικρή οπλή.
σχετικός ο σύνδεσμος
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18097400

 Ένας συγκεκριμένος απολιθωμένος "missing link" που βρέθηκε στην Ινδία δείχνει ότι οι τελευταίοι πρόγονοι των φαλαινών έμπαιναν στο νερό σε περιόδους κινδύνου, αλλά έβγαιναν στην ξηρά για να γεννήσουν και να φάνε.

Περίπου 42 εκατομμύρια χρόνια πριν, η τετράποδη φάλαινα Peregocetus pacificus που ανακαλύφθηκε πρόσφατα, ξεκίνησε ένα επικό ταξίδι στην άλλη άκρη του κόσμου.
Στη Μέση Ηώκαινο (Eocene) εποχή (περίπου 48 έως 38 εκατομμύρια χρόνια πριν), η Αφρική και η
Νότια Αμερική είχαν μισή απόσταση, αλλά εξακολουθεί να είναι εντυπωσιακό το κολύμπι σε τόσο μεγάλη απόσταση, για ένα ζώο μήκους κάτω των τριών μέτρων που δεν ήταν πλήρως προσαρμοσμένο στη θαλάσσια ζωή.
Τα οπίσθια άκρα της φάλαινας Peregocetus pacificus ηλικίας 42,6 εκατομμυρίων ετών δεν ήταν πολύ μικρότερα από τα μπροστινά πόδια της και είχε μικρές οπλές σε κάθε δάκτυλο, γεγονός που υποδηλώνει ότι ήταν ακόμα αρκετά ικανή να σηκωθεί από το νερό και να τρέξει στη στεριά.
Ωστόσο, άλλα χαρακτηριστικά του σκελετού υποδηλώνουν ότι ήταν καλά προσαρμοσμένη σε μια υδρόβια ζωή.
Η P. pacificus ήταν σαρκοφάγο ζώο, όπως αποδεικνύουν τα κοφτερά, ψαλιδωτά δόντια του.
Ίσως έτρωγε μεγάλα ψάρια, όπως κάνουν σήμερα πολλές φάλαινες.
Η P. pacificus , ωστόσο, έχει δόντια που μοιάζουν με εκείνα των σύγχρονων σαρκοφάγων , με κυνόδοντες, προ-γομφίους και γομφίους που έχουν περίπλοκες ακμές.
Τα σημερινά αποκλειστικά υδρόβια κητοειδή έχουν όλα μια σειρά από πολλά, απλά, δόντια, και δεν μασούν το θήραμά τους, αλλά το αρπάζουν και το καταπίνουν ολόκληρο .
Κατά τη διάρκεια των χιλιετιών, τα οστά της πυέλου αποσυνδέθηκαν από τη σπονδυλική στήλη για να καταστεί δυνατή η αποτελεσματικότερη κολύμβηση.
τα μπροστινά άκρα μεταμορφώθηκαν σε βατραχοπέδιλα (οι οπλές συνδέθηκαν με νηκτική μεμβράνη)  ενώ τα οπίσθια άκρα γινόταν όλο και πιο υποτυπώδη, ώσπου συρρικνώθηκαν και εξαφανίστηκαν.
Οι σύγχρονες φάλαινες, φυσικά, έχουν επανειλημμένως επιστρέψει στους ωκεανούς από τους οποίους εμφανίστηκαν οι πρώτοι απομακρυσμένοι πρόγονοι των χερσαίων θηλαστικών.
ότι απέμεινε από την εξελικτική τους εισβολή στη γη είναι μικροσκοπικά υπολείμματα οστού συνδεδεμένα με τη λεκάνη σε ορισμένα είδη, μια ανατομική ηχώ της περιπέτειας των προγόνων τους.
φωτο: Indohyus, ένας γούνινος πρόγονος των σύγχρονων φαλαινών. (Ghedoghedo / Wikimedia Commons / CC BY-SA)
πηγή 5-4-19
https://www.sciencealert.com/four-legged-whale-ancestors-discovered-their-evolutionary-link-between-land-and-sea
****************************
οι πρόγονοι των φαλαινών και των δελφινιών περπατούσαν στη γη πριν από 50 εκατομμύρια χρόνια στις περιοχές που σήμερα απαρτίζουν την Ινδία και το Πακιστάν.
Το νέο δείγμα, που περιγράφεται στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Current Biology, έχει ηλικία 42,6 εκατομμυρίων ετών και παρέχει νέες πληροφορίες σχετικά με την εξέλιξη των κητοειδών.  Το απολίθωμα βρέθηκε περίπου 1 χιλιόμετρο (χλμ.) Από την ακτή του Περού, στο Playa Media Luna.
Με βάση την ανατομία του, οι επιστήμονες λένε ότι αυτό το κητώδες μήκους περίπου 4 μέτρων μπορούσε να περπατήσει και να κολυμπήσει.
"Μέρος των σπονδύλων της ουράς έδειξε ομοιότητες με την ουρά των σημερινών ημι-υδρόβιων θηλαστικών όπως οι ενυδρίδες", δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Olivier Lambert του Βασιλικού Ινστιτούτου Φυσικών Επιστημών του Βελγίου.
"αυτό το ζώο είχε αρχίσει να χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο την ουρά του για να κολυμπάει, κάτι που το διαφοροποιεί από τα παλαιότερα κητοειδή στην Ινδία και το Πακιστάν".
Κομμάτια από το σκελετό τετράποδων φαλαινών βρέθηκαν στην Αίγυπτο, τη Νιγηρία, το Τόγκο, τη Σενεγάλη και τη Δυτική Σαχάρα, αλλά ήταν τόσο κατακερματισμένα ώστε ήταν αδύνατο να καταλήξουμε αποφασιστικά στο συμπέρασμα αν μπορούσαν να κολυμπήσουν".
"Αυτό είναι το πιο πλήρες δείγμα που βρέθηκε ποτέ για μια τετράποδη φάλαινα, εκτός από τα απολιθώματα στην Ινδία και το Πακιστάν ", δήλωσε ο Lambert.
Εάν η φάλαινα στο Περού μπορούσε να κολυμπήσει σαν μια βίδρα, οι ερευνητές υποθέτουν ότι πιθανόν να διέσχισε τον Ατλαντικό από τις δυτικές ακτές της Αφρικής προς τη Νότια Αμερική.
Αυτό το εύρημα θα καθιστά λιγότερο πιθανή μια άλλη υπόθεση σύμφωνα με την οποία οι φάλαινες έφθασαν στη Βόρεια Αμερική μέσω της Γροιλανδίας.
Η λεκάνη Pisco, έξω από τη νότια ακτή του Περού, πιθανώς κατέχει πολλά απολιθώματα, λόγω των άριστων συνθηκών διατήρησης.
"Έχουμε εργασία  τουλάχιστον για τα επόμενα 50 χρόνια", δήλωσε ο παλαιοντολόγος Lambert.
πηγή
https://www.france24.com/en/20190404-four-legged-prehistoric-whale-fossil-found-peru

Δεν υπάρχουν σχόλια: