Πέμπτη, 5 Ιουλίου 2018

Yβριδικά έμβρυα βόρειου λευκού ρινόκερου, δημιουργούνται για τη διάσωση του είδους του


Ο τελευταίος αρσενικός βόρειος λευκός ρινόκερος (northern white rhino) πέθανε στις 19-3-18 και πλέον απομένουν ζωντανά -παγκοσμίως-   μόνο δύο θηλυκά, πριν το είδος του εξαφανιστεί.
Ο 45χρονος ρινόκερος Sudan , πέθανε λόγω περασμένης ηλικίας στο κέντρο προστασίας ζώων (Ol Pejeta Conservancy)  στην Κένυα, περικυκλωμένος από ένοπλους φύλακες που προσπαθούσαν να τον σώσουν από λαθροθήρες.
Οι ειδικοί πήραν γενετικό δείγμα από τον Sudan, ελπίζοντας πως θα καταφέρουν να γονιμοποιήσουν τα δύο μόνο, εναπομείναντα θηλυκά του είδους του.

Τα δύο ζώα, που ονομάζονται Najin και η κόρη της Fatu, ζουν στο Conservancy Ol Pejeta της Κένυας και ανήκουν στον ζωολογικό κήπο του Dvur Kralove στην Τσεχική Δημοκρατία.

Πρόκειται για ουσιαστικά εξαφανισμένο θηλαστικό, χωρίς κανένα ζωντανό αρσενικό παγκοσμίως, δήλωσε ο τσεχικός ζωολογικός κήπος.
Απέμειναν μόνο τα δυο θηλυκά ζώα, γεγονός που καθιστά το βόρειο λευκό ρινόκερο λειτουργικά εξαφανισμένο.

Το λαθρεμπόριο κεράτων ρινόκερων, πρόσφερε περισσότερα κέρδη από το εμπόδιο ναρκωτικών και οδήγησε σε θανάσιμο κίνδυνο και αυτό το υποείδος.
Ο βόρειος μαύρος ρινόκερος εξαφανίστηκε πριν από επτά χρόνια, λόγω της λαθροθηρίας. Απομένουν ακόμη πέντε είδη ρινόκερου στον κόσμο και όλα κινδυνεύουν με εξαφάνιση.
***************************

Διεθνής ομάδα επιστημόνων και ζωολόγων από τη Γερμανία, την Ιταλία και την Τσεχική Δημοκρατία κατάφερε χρησιμοποιώντας μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, να αναπτύξει τεχνητά μέσα στο εργαστήριο,  τα πρώτα στον κόσμο υβριδικά έμβρυα του βόρειου λευκού ρινόκερου.

Οι επιστήμονες ανέπτυξαν ένα υβριδικό έμβρυο συνδυάζοντας το σπέρμα του βόρειου λευκού ρινόκερου (κατεψυγμένα σπερματοζωάρια από τον πεθαμένο αρσενικό βόρειο λευκό ρινόκερο) και το ωάριο (επειδή υπάρχουν ελάχιστα ωάρια από τα θηλυκά του είδους του) του συγγενικού νότιου λευκού ρινόκερου, που σήμερα ο πληθυσμός του υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε περίπου 21.000 άτομα.

Για τις ρινοκερώσεις (rhinoceroses), αυτή είναι η πρώτη περίπτωση κατά την οποία η βλαστοκύστη (το πρώιμο στάδιο ανάπτυξης εμβρύου που φτάνει την 5η-6η μέρα της ζωής του), έχει επιτευχθεί στο εργαστήριο.

Ο Premysl Rabas, διευθυντής του ζωολογικού κήπου Dvur Kralove,  δήλωσε ότι αυτό, ήταν μια πραγματική πρόοδος για τη διάσωση του ζωικού πληθυσμού που απειλείται με εξαφάνιση.

"Η χρήση τεχνητών μεθόδων αναπαραγωγής (μικρογονιμοποίηση ή σπερματέγχυση) αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τη γέννηση του πρώτου βόρειου λευκού μωρού ρινόκερου.
Στην πραγματικότητα, το ήμισυ της γενετικής πληροφορίας αυτού του υβριδικού εμβρύου προέρχεται από τον λευκό βόρειο ρινόκερο, γεγονός που αποτελεί εκπληκτική επιτυχία", ανέφερε ο Rabas.

Ο Thomas Hildebrandt, επικεφαλής του τμήματος διαχείρισης αναπαραγωγής στο Ινστιτούτο Leibniz για το ζωολογικό κήπο και την έρευνα για την άγρια ​​φύση (IZW) στο Βερολίνο (Leibniz Institute for Zoo and Wildlife Research) δήλωσε ότι το επίτευγμα αυτό, δημιουργεί μεγάλη πιθανότητα να μείνει έγκυος η αναπληρωματική μητέρα, μετά την εισαγωγή εμβρύων στη μήτρα της.
Τα υβριδικά έμβρυα από βόρειο και νότιο λευκό ρινόκερο, τα οποία ωρίμασαν μέχρι το στάδιο της βλαστοκύστης, στη συνέχεια καταψύχθηκαν για μελλοντική εμφύτευση σε θηλυκά.

Η εξωσωματική γονιμοποίηση για να δημιουργηθεί ένα υβριδικό έμβρυο, έχει χρησιμοποιηθεί ξανά στο παρελθόν σε μεγάλα θηλαστικά, όπως τα άλογα.
Επόμενο στάδιο της προσπάθειας θα είναι η επιτυχής εμφύτευση του υβριδικού εμβρύου και στη συνέχεια η κύηση.
Πρόκειται ακόμα να πάρουν ωάρια -από τα ελάχιστα που διαθέτουν πλέον- από τα δύο εν ζωή θηλυκά του βόρειου λευκού ρινόκερου, έτσι ώστε τα επόμενα εργαστηριακά έμβρυα να μην χρειάζεται να είναι πια υβριδικά με νότιο λευκό ρινόκερο.
Σχετικό δημοσίευμα έγινε στο περιοδικό "Nature Communications".

Για την ασφαλή συλλογή θηλυκών βιολογικών υλικών, από νότιο λευκό ρινόκερο (που ζει σε διάφορους ευρωπαϊκούς ζωολογικούς κήπους, όπως και στο ζωολογικό κήπο Dvur Kralove)  οι ζωολόγοι χρησιμοποίησαν ένα πρόσφατα κατοχυρωμένο με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας όργανο, μήκους σχεδόν δύο μέτρων.
Τα θηλυκά ωάρια κατέληξαν στο εργαστήριο της Avantea στην Ιταλία, που είναι ηγέτης στον κόσμο της τεχνητής αναπαραγωγής για μεγάλα ζώα.
"Στο εργαστήριό μας έχουμε αναπτύξει μεθόδους για την ωρίμανση των ωαρίων και τη γονιμοποίησή τους [...] με την χρήση microneedle που έχει εισαχθεί στο κυτταρόπλασμα (cytoplasm) του ωαρίου", δήλωσε ο Cesare Galli,  ένας εκπρόσωπος από την Avantea.
"Όσο για τα βοοειδή ή τα άλογα, αυτές οι μέθοδοι έχουν εφαρμοστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά ήταν η πρώτη φορά με ρινόκερους, καθώς δημιουργήθηκε με επιτυχία η βλαστοκύστη ", δήλωσε ο εκπρόσωπος.
Αρκετά έμβρυα είναι πλέον κατεψυγμένα και διατηρούνται για μελλοντική εισαγωγή σε αναπληρωματικές μητέρες.
Τώρα οι επιστήμονες αντιμετωπίζουν μια άλλη πρόκληση να πάρουν ωάρια από τα δύο τελευταία θηλυκά που ζουν στην Κένυα για να δημιουργήσουν ένα καθαρό έμβρυο.

Οι ζωολόγοι λένε ότι λόγω του γεγονότος ότι ο αριθμός του γνήσιου υλικού αναπαραγωγής των βόρειων λευκών ρινόκερων περιορίζεται σε τέσσερις μεμονωμένους δότες, αυτό περιορίζει δραματικά τη βάση που απαιτείται για να δημιουργηθεί ένας βιώσιμος πληθυσμός, για τη διατήρηση επαρκούς γενετικής ποικιλότητας.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι επιστήμονες, παράλληλα με τις μεθόδους τεχνητής αναπαραγωγής, ασχολούνται επίσης με την ανάπτυξη βλαστοκυττάρων που προέρχονται από το βόρειο λευκό ρινόκερο, που έχουν διατηρηθεί στο παρελθόν.
"Τώρα είμαστε σε θέση να αποκτήσουμε εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα που σχετίζονται με τις νότιες λευκές ρινοκερώσεις που περιέχουν όλες τις ιδιότητες ενός αδιαφοροποίητου κυττάρου με υψηλή ικανότητα διαφοροποίησης", δήλωσε ο Galli.
Ο συνδυασμός της έρευνας σε βλαστοκύτταρα με την πρόσφατα αναπτυχθείσα τεχνολογία τεχνητής γονιμοποίησης, παρέχει στους επιστήμονες έναν τρόπο να σώσουν τα θηλαστικά που απειλούνται με εξαφάνιση.
 πηγή 5-7-18
http://www.xinhuanet.com/english/2018-07/05/c_137301927.htm


Δεν υπάρχουν σχόλια: