Παρασκευή, 6 Ιουλίου 2018

Πυγολαμπίδα συνεχίζει να λάμπει ακόμα και μέσα από την κοιλιά ενός βατράχου
ΗΠΑ, Τενεσί.  Αλλόκοτο βίντεο  συνέλαβε τη στιγμή που μια πυγολαμπίδα λάμπει μέσα από το στομάχι ενός βατράχου.
Το *Eerie clip* που γυρίστηκε στο Nashville, Tennessee δείχνει ότι ο βάτραχος την έχει μόλις καταβροχθίσει.
Ο πεινασμένος βάτραχος που αποτυπώθηκε στην εικόνα, είναι κολλημένος σε έναν τοίχο στο Nashville, των Η.Π.Α.και φωτίζει αχνά το δωμάτιο καθώς η πυγολαμπίδα συνεχίζει να λάμπει μέσα από την κοιλιά του.
Παρά το ασυνήθιστο θέαμα, η πυγολαμπίδα δεν είναι πραγματικά ζωντανή, ούτε πρόκειται για ιδιαίτερα σπάνιο φαινόμενο.
Μάλλον είναι το αποτέλεσμα μιας οργανικής χημικής διαδικασίας που δημιουργεί τη ζεστή λάμψη και ονομάζεται  βιοφωταύγεια
ή βιοφωτισμός (bioluminescence).
Πρόκειται για τη βιοχημική διαδικασία με την οποία τα ένζυμα και οι πρωτεΐνες, μετατρέπουν τη χημική ενέργεια σε φως.
ένα επιπλέον ηλεκτρόνιο του οξυγόνου, είναι υπεύθυνο για τη λάμψη των εντόμων.
το οξυγόνο που εμπλέκεται στην λάμψη της πυγολαμπίδας βρίσκεται σε μια ειδική μορφή που ονομάζεται ανιόν του υπεροξειδίου.
«Τα ανιόντα υπεροξειδίου είναι μια μορφή μοριακού οξυγόνου που περιέχει ένα επιπλέον ηλεκτρόνιο». Αυτό το επιπλέον ηλεκτρόνιο δίνει τη δυνατότητα στο οξυγόνο να προκαλέσει μια χημική αντίδραση με τη λουσιφερίνη (πρωτείνη που υπάρχει στην κοιλιά της πυγολαμπίδας).
αυτά τα ανιόντα υπεροξειδίου ευθύνονται για πολλά άλλα φαινόμενα βιοφωτισμού στη φύση, όπως στο πλαγκτόν, τα βακτήρια, τους μύκητες, και τους θαλάσσιους οργανισμούς σε απύθμενα βάθη.
Αιτία της φωτοβολίας αυτής των ζωντανών οργανισμών, είναι η οξείδωση της πρωτεΐνης λουσιφερίνης.
Όταν το οξυγόνο συνδυάζεται με το ασβέστιο και τη χημική λουσιφερίνη παρουσία λουσιφεράσης, παράγεται το "bioluminecent" ένζυμο, που δημιουργεί τη λαμπερή λάμψη.

[Βιοφωταύγεια ή βιοφωτισμός (bioluminescence) χαρακτηρίζεται η δημιουργία φωτός σε διάφορα μήκη κύματος που εκπέμπεται από διάφορους ζώντες οργανισμούς και συχνά αποκαλείται εσφαλμένα φωσφορισμός].


Καθώς η πυγολαμπίδα απορροφάται στο πεπτικό σύστημα του βατράχου, οι χημικές ουσίες αλληλεπιδρούν εκ νέου η μια με την άλλη, και η πυγολαμπίδα μοιάζει να είναι ζωντανή μέσα στην κοιλιά του βατράχου.


πηγή 5-7-18
http://www.dailymail.co.uk/news/article-5921645/Frog-flashes-light-swallows-firefly-illuminates-inside-stomach.html?ito=social-twitter_mailonline😺😺 σχετικό βίντεο
 https://www.facebook.com/IFeakingLoveScience/videos/2298083693545962/UzpfSTEwMDAwMzkzNDQ4NzA4MjoxMDkzMzMyNjk0MTUzMzYx/

Δεν υπάρχουν σχόλια: