Σάββατο, 21 Ιουλίου 2018

Η εκφραστική γραφή σχετικά με χαρούμενες σκέψεις μας, μειώνει το άγχος και την αγωνία μας. Η εστίαση στις θετικές εμπειρίες, επιδρά θετικά στην ψυχική μας υγεία

Για να μειώσουμε το στρες και το άγχος, απλά καταγράφουμε τις χαρούμενες σκέψεις μας
Το γράψιμο σχετικά με τα θετικά συναισθήματα, μπορεί να μειώσει το άγχος και την αγωνία μας, σύμφωνα με νέα μελέτη , που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Health Psychology.
Την τελευταία δεκαετία, ένας αυξανόμενος αριθμός μελετών έδειξε ότι, όταν καταγράφουμε τις συναισθηματικές μας εμπειρίες, τις εκφράζουμε και "ξεφορτώνουμε" το βάρος τους από την ψυχή μας. Μετά αναφέρονται σημαντικές βελτιώσεις στη σωματική και την ψυχική μας υγεία.
σχετικός σύνδεσμος
http://journals.sagepub.com/doi/10.1111/j.1467-9280.1997.tb00403.x

Ωστόσο δεν διερευνήθηκε αν η γραφή σχετικά με τα θετικά συναισθήματα, δηλαδή αν η εστίαση μας στα θετικά συναισθήματα, μπορεί μπορεί να έχει θετική επίδραση στην ψυχική μας υγεία.

Παλαιότερες έρευνες έδειξαν ότι η γραφή για θετικές εμπειρίες για 20 λεπτά την ημέρα, για τρεις συνεχείς ημέρες, βελτιώνει τη διάθεση των ανθρώπων και οδηγεί σε λιγότερες επισκέψεις στο γιατρό. Ακόμη και η γραφή για μόλις δύο λεπτά την ημέρα για μια θετική εμπειρία αποδείχθηκε ότι βελτιώνει την ανθρώπινη ψυχική διάθεση.
σχετικοί σύνδεσμοι
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0092656603000588
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1348/135910707X250910

νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Northumbria δείχνει ότι, η εστίαση στο θετικό μειώνει το άγχος και την αγωνία
η γραφή για μια θετική εμπειρία, θα μπορούσε να περιλαμβάνει την ευχαρίστηση από την ανάγνωση ενός καλού βιβλίου ή το άκουσμα ενός μουσικού κομματιού και να αφορά ακόμα την  ευδαιμονία που αισθάνεται ο ερωτευμένος.
Αποδείχθηκε με κοινωνικό πείραμα ότι αυτή η θεραπευτική διαδικασία μειώνει το άγχος, την αγωνία και τα κοινά προβλήματα υγείας, τον πόνο στην πλάτη ή το βήχα και τα κρυολογήματα.
Στο πείραμα συμμετείχαν 71 ψυχικά υγιείς εθελοντές, ηλικίας 19 έως 77 ετών, που χωρίστηκαν σε δυο ομάδες.
Στη μια ομάδα (37 συμμετέχοντες) οι εθελοντές κατέγραψαν τις πιο υπέροχες εμπειρίες της ζωής τους, για 20 λεπτά την ημέρα, για τρεις συνεχόμενες ημέρες.
στην άλλη ομάδα (34 συμμετέχοντες) οι εθελοντές κατέγραψαν ένα ουδέτερο θέμα, όπως τα σχέδιά τους για το υπόλοιπο της ημέρας, στο ίδιο χρονικό πλαίσιο.
Μετρήθηκαν τα επίπεδα άγχους, όπως αναφέρθηκαν από τους συμμετέχοντες, αμέσως πριν και μετά την ολοκλήρωση του γραπτού έργου τους.
Βρέθηκε μια σημαντικά μεγαλύτερη μείωση του άγχους για εκείνους τους ανθρώπους που έγραψαν για θετικές εμπειρίες, σε σύγκριση με εκείνους που έγραψαν για ουδέτερα θέματα.
Ωστόσο, η γραφή δεν βελτίωσε τα προβλήματα σωματικής υγείας των συμμετεχόντων.
Η γραφή για τις ευτυχισμένες στιγμές ήταν αποτελεσματική, ανεξάρτητα από τα επίπεδα δυσφορίας, που ανέφεραν οι άνθρωποι στην αρχή της μελέτης.
για το πείραμα εξαιρέθηκαν άτομα με διαγνωσμένη ψυχολογική κατάσταση, έτσι δεν είναι γνωστό, αν αυτή η τεχνική θα λειτουργούσε σε κλινικό περιβάλλον.
επίσης η μελέτη βασίστηκε σε ερωτηματολόγια αυτοελέγχου και δεν χρησιμοποιήθηκαν αντικειμενικά μέτρα, ψυχικής και σωματικής υγείας.

Ωστόσο η εκφραστική γραφή (κατάθεση συναισθημάτων στο χαρτί)
για συναισθηματική αποφόρτιση, μπορεί να μην είναι η κατάλληλη θεραπευτική διαδικασία για όλους.
Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας  (όπως η εκφραστική ικανότητα),   η ψυχολογική δυσφορία μετά από την  γραπτή συναισθηματική αποκάλυψη ή μια έλλειψη ενδιαφέροντος για γραφή, θα μπορούσε να σημαίνει ότι, για μερικούς ανθρώπους υπάρχουν καλύτεροι τρόποι αντιμετώπισης των αρνητικών συναισθημάτων.
σχετικός σύνδεσμος
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1348/135910707X224496

Ένα πλεονέκτημα της συγγραφής σχετικά με τα θετικά συναισθήματα για την αντιμετώπιση του άγχους και της αγωνίας, είναι η απλότητα του.
Σε αντίθεση με πολλές άλλες στρατηγικές για τη βελτίωση της ψυχολογικής ευημερίας, αυτό η θεραπευτική διαδικασία δεν χρειάζεται εκπαίδευση ή ξόδεμα χρόνου με έναν θεραπευτή. Οι άνθρωποι μπορούν να το κάνουν σε χρόνο και τόπο που είναι βολικό γι 'αυτούς - και είναι δωρεάν.
πηγές 12-7-18
https://theconversation.com/to-reduce-stress-and-anxiety-write-your-happy-thoughts-down-99349

http://www.dailymail.co.uk/health/article-5947167/People-write-positive-emotions-likely-doctor-study-finds.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: