Παρασκευή, 13 Ιουλίου 2018

ο θανατηφόρος SUPERBUG ζυμομύκητας Candida auris, αποτελεί σοβαρή μικροβιακή απειλή σε 27 χώρες, μετασχηματίζεται, σπάει το μοτίβο συμπεριφοράς του είδους του και φέρεται σαν βακτήριο

Ζυμομύκητας προκαλεί θανατηφόρες μηκιτιασικές λοιμώξεις, μετασχηματίζεται, προσαρμόζεται, είναι εξαιρετικά ανθεκτικός στα φάρμακα και η αντιμετώπισή του έγινε παγκόσμια, ιατρική προτεραιότητα
Πρόκειται για το Candida auris που επηρεάζει ολόκληρου το σώμα ενός οργανισμού, μέσω της κυκλοφορίας του αίματος.
ο επιβλαβής αυτός μύκητας ενεργοποιείται, μετασχηματίζεται σε μολυσματική και παθογόνο κυτταρική μορφή και αναπτύσσεται.
ευνοείται (υπεραναπτύσσεται) από τη χρήση αντιβιοτικών, τις βλάβες στα εντερικά τοιχώματα, τη σύγχρονη διατροφή, το χλωριωμένο νερό, το άγχος και από κάθε φαρμακευτική αγωγή

Το Candida auris είναι συνήθως ανθεκτικό στην αντιμυκητιασική θεραπεία πρώτης γραμμής και αναπτύσσει ανθεκτικότητα σε άλλες κατηγορίες αντιμυκητιακών φαρμάκων.
οι μικροβιολόγοι πρέπει να κάνουν συγκεκριμένες δοκιμές, για να εντοπίσουν την καλύτερη θεραπεία για κάθε ασθενή.

ο θανατηφόρος SUPERBUG ζυμομύκητας είναι μια περίεργη περίπτωση και αποτελεί νέα ποικιλία του Candida.
Πρόκειται για παθογόνο παράγοντα που δεν είναι ένα βακτήριο. Αντιστέκεται σχεδόν σε όλα τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του, εξαπλώνεται γρήγορα παγκοσμίως και οι
εμπειρογνώμονες της δημόσιας υγείας δεν βρίσκουν τρόπο να τον αντιμετωπίσουν.

Επιδημιολόγοι τον εντόπισαν το 2009, αλλά έκτοτε αναπτύχθηκε σε μια ισχυρή μικροβιακή απειλή, που βρίσκεται σε 27 χώρες, μέχρι στιγμής.
Η επιστήμη δεν μπορεί ακόμη να πει από που προέρχεται ή πώς να ελέγχεται η εξάπλωση του.
“This bug is the most difficult we’ve ever seen,” says Dr. Tom Chiller, the chief of mycotic diseases at the CDC, who made the Ebola remark at the 20th Congress of the International Society for Human and Animal Mycology in Amsterdam. “It’s much harder to kill.”

ο παράξενος ζυμομύκητας σπάει το μοτίβο συμπεριφοράς του είδους του, ενώ ένας κανονικός ζυμομύκητας αναπτύσσεται σε ζεστό και υγρό χώρο στο σώμα, ο  Candida auris ανέπτυξε την ικανότητα να επιβιώνει σε δροσερό εξωτερικό δέρμα  και σε ψυχρές ανόργανες επιφάνειες, γεγονός που του επιτρέπει να παραμένει στα χέρια των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και στα ντουλάπια, τους μετρητές και τα πλήκτρα υπολογιστή ενός νοσοκομειακού δωματίου.
Με την βοήθεια αυτή, μπορεί να ταξιδέψει από τον αρχικό οικοδεσπότη σε νέα θύματα, περνώντας από άτομο σε άτομο σε κρούσματα που διαρκούν εβδομάδες ή μήνες.

ο ζυμομύκητας είναι ένας μύκητας, αλλά ο Candida auris συμπεριφέρεται σαν ένα βακτήριο - στην πραγματικότητα, σαν ένα βακτηριακό superbug. Αποτελεί μια διασταυρούμενη και ανεξήγητη μετατόπιση.
Η ιστορία του αρχίζει από το 2009, όταν μια 70χρονη σε νοσοκομείο στο Τόκιο ανέπτυξε μια επίμονη, οδυνηρή λοίμωξη στο αυτί. Η λοίμωξη δεν ανταποκρίθηκε όταν οι γιατροί της έδωσαν αντιβιοτικά, γεγονός που τους έκανε να σκεφτούν ότι το πρόβλημα μπορεί να είναι μύκητας.
το στέλεχος του ζυμομύκητα στο αυτί της, φαίνεται ότι ήταν ένα νέο είδος. Οι μικροβιολόγοι Kazuo Satoh και Koichi Makimura το ονόμασαν με τη λατινική λέξη για το "αυτί".

Οι μυκητιασικές λοιμώξεις δεν υπήρξαν ποτέ υψηλή προτεραιότητα στην ιατρική έρευνα και, ως εκ τούτου, υπάρχουν πολύ λίγα φάρμακα που έχουν εγκριθεί για τη θεραπεία τους
Αυτός ο νέος ζυμομύκητας έδειχνε ήδη κάποια αντίσταση στα αντιμυκητιασικά πρώτης επιλογής που θα χρησιμοποιούσαν εναντίον του, μια οικογένεια ενώσεων που ονομάζονται αζόλες που μπορούν να χορηγηθούν από το στόμα.
Η εφεδρική επιλογή, ένα τοξικό φάρμακο που ονομάζεται αμφοτερικίνη και οι γιατροί προσπαθούν να το αποφύγουν όποτε είναι δυνατόν.
Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μόνο ένα σύνολο διαθέσιμων φαρμάκων, που ονομάζονται εχινοκανδίνες.
οι ειδικοί γνωρίζουν ότι αν η λοίμωξη που προκαλεί ο Candida auris εκραγεί σε επιδημία, θα είναι αδύνατο να αντιμετωπιστεί.
Γιατροί στη Νότια Κορέα κλήθηκαν να θεραπεύσουν δύο νοσοκομειακούς ασθενείς , ένα 1χρονο αγόρι με διαταραχή αίματος και έναν 74χρονο άνδρα με καρκίνο στο λαιμό. Και οι δύο είχαν αναπτύξει λοιμώξεις του αίματος που προκλήθηκαν από τον πρόσφατα ανακαλυφθέντα  Candida auris.
Και στις δύο περιπτώσεις, ο οργανισμός ήταν μερικώς ανθεκτικός στην κατηγορία των αζολών και επίσης στην αμφοτερικίνη. Και οι δύο πέθαναν.
ίδια κατάσταση παρουσιάστηκε σε μη σχετιζόμενους ασθενείς, σε διαφορετικά συστήματα σώματος, ταυτόχρονα σε δύο χώρες, και αυτό έκανε τους επιδημιολόγους να αναρωτιούνται εάν μπορεί να υπάρξουν χειρότερα.

και το χειρότερο συνέβη, μέσα σε λίγα χρόνια, οι λοιμώξεις του Candida auris αναγνωρίστηκαν στην Ινδία, τη Νότια Αφρική, την Κένυα, τη Βραζιλία, το Ισραήλ, το Κουβέιτ και την Ισπανία. Όπως και με τις περιπτώσεις της Κορέας και της Ιαπωνίας, δεν υπήρχε σύνδεση μεταξύ των ασθενών των διαφορετικών χωρών. Στην πραγματικότητα, τα στελέχη ήταν γενετικά διαφορετικά σε διαφορετικές ηπείρους - υποδηλώνοντας ότι ο Candida auris δεν είχε αρχίσει σε ένα μέρος και στη συνέχεια εξαπλώθηκε με μετάδοση, αλλά είχε προκύψει ταυτόχρονα παντού, για λόγους που κανείς δεν μπορούσε να διακρίνει.
Αλλά οι μικρές διαφορές, είχαν τις ίδιες επιπτώσεις στους ασθενείς: Ήταν θανατηφόρες. Ανάλογα με τη χώρα και τη θέση της ασθένειας στο σώμα τους, μέχρι και το 60% των μολυσμένων ασθενών πέθαναν.
Η κατάσταση ήταν τόσο ανησυχητική που οι αρχές δημόσιας υγείας της Αγγλίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης έσπευσαν να εκδώσουν επείγοντα δελτία, προειδοποιώντας τα νοσοκομεία να αναζητήσουν την άφιξη του επιβλαβούς ζυμομύκητα.
******************************

[Η δημόσια υγεία της Αγγλίας (PHE) ανακοίνωσε την 1η Ιουλίου 2016 στην ιστοσελίδα της ότι ο ασυνήθιστος τύπος μύκητα Candida auris μπορεί να οδηγήσει σε λοιμώξεις του αίματος, του τραύματος και του αυτιού.
 Public Health England (PHE)
As at the beginning of July 2017, 20 separate NHS Trusts and independent hospitals in the United Kingdom had detected over 200 patients colonised or infected with C. auris. Three hospitals have seen large nosocomial outbreaks that have proved difficult to control, despite intensive infection prevention and control measures.
https://www.gov.uk/government/news/phe-responds-to-cases-of-candida-auris-in-england

PHE’s National Infection Service continues to work closely with microbiologists and clinicians in hospitals to investigate potential risk factors for colonisation and clinical infection, and the Biosafety Investigation Unit at PHE Porton Down is investigating the fungicidal activity of a variety of disinfectants and antiseptics.
https://www.gov.uk/government/publications/candida-auris-emergence-in-england/candida-auris-within-the-united-kingdom-updated-guidance-published ]
**************************************
 Το CDC, του οποίου η κύρια ευθύνη είναι η παρακολούθηση και πρόληψη ασθενειών εντός των συνόρων των ΗΠΑ, έκανε το ασυνήθιστο βήμα να δημοσιεύσει σχετική προειδοποίηση προτού ακόμη ο ανθεκτικός ζυμομύκητας να φτάσει και σε αυτή τη χώρα.
Τώρα έχουν καταγραφεί 340 περιπτώσεις στις ΗΠΑ, σε 11 κράτη - και η συμπεριφορά του Candida auris στη χώρα αυτή διδάσκει στους μικροβιολόγους περισσότερα για το πώς συμπεριφέρεται ο νέος ζυμομύκητας.
Φαίνεται ότι δεν αναπτύσσεται σε όλες τις ηπείρους.
οι ΗΠΑ φιλοξενούν αρκετές μικρο-επιδημίες, καθεμία από τις οποίες πυροδότησε ένας ή περισσότεροι ταξιδιώτες από κάπου αλλού.
Οι περιπτώσεις που βρέθηκαν στη Νέα Υόρκη, το Νιου Τζέρσεϊ, την Οκλαχόμα, το Κονέκτικατ και το Μέριλαντ φέρουν το γενετικό μοτίβο της Νότιας Ασίας.
Το Ιλλινόις, η Μασαχουσέτη και οι περιπτώσεις της Φλόριντα δείχνουν το γενετικό μοτίβο της Νότιας Αμερικής. Και τυχαία, οι λίγες περιπτώσεις που καταγράφηκαν στην Ιντιάνα μοιάζουν να συνδέονται με ένα νοτιοαφρικανικό στέλεχος.
Από όπου και αν προέρχονται, οι λεπτές παραλλαγές του Candida auris μοιράζονται ένα σημαντικό χαρακτηριστικό: Είναι εξαιρετικά ανθεκτικές στα φάρμακα.
Το περασμένο έτος, το CDC αποκάλυψε μια ανάλυση "analysis of isolates" από τις ΗΠΑ και τις 26 άλλες χώρες όπου εμφανίστηκε το Candida auris .

Περισσότερο από το 90 τοις εκατό ήταν ανθεκτικό σε αζόλες. Το 30 τοις εκατό ήταν ανθεκτικό στην κατηγορία που περιέχει αμφοτερικίνη. και σε παγκόσμιο επίπεδο, μέχρι 20% ήταν ανθεκτικό στις εχινοκανδίνες "last-ditch echinocandins". Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ήταν το 3% .

Δημιουργεί επίσης μια άλλη πρόκληση: τα μακράς διάρκειας νοσοκομειακά εξαπλωμένα κρούσματα. Ένα νοσοκομείο του Λονδίνου, το Royal Brompton, άρχισε να εντοπίζει τον ανθεκτικό ζυμομύκητα, στις αρχές του 2015.

Για να σταματήσει την εξάπλωσή του, το νοσοκομείο έβαζε τους ασθενείς σε απομόνωση. Εξέταζε τακτικά κάθε άλλο ασθενή που βρισκόταν στον ίδιο χώρο με τα μολυσμένα άτομα και όλο το προσωπικό που είχε οποιαδήποτε επαφή μαζί τους. απαιτούσε από κάθε εργαζόμενο υγειονομικής περίθαλψης, υπηρέτρια ή επισκέπτη να φορέσει ειδικά ρούχα, γάντια και ποδιές. έπλενε τους ασθενείς δύο φορές την ημέρα με απολυμαντικό, χορηγούσε στοματικό απολυμαντικό   και οδοντικό τζελ και έπλενε τα δωμάτια τρεις φορές την ημέρα με αραιωμένο λευκαντικό. Όταν οι ασθενείς απομακρύνονταν, οι αίθουσες που είχαν μείνει και ο εξοπλισμός που τους είχε χρησιμοποιηθεί βομβαρδίζονταν με ατμούς υπεροξειδίου του υδρογόνου.
Παρ 'όλες αυτές τις προφυλάξεις, ο ζυμομύκητας προκάλεσε ένα ξέσπασμα λοίμωξης 50 ατόμων, που διήρκεσε περισσότερο από ένα χρόνο.
Επέζησε στα απολυμαντικά λουτρά και βρήκε μέρη για να κρυφτεί από τη χλωρίνη.  Και επέμενε πεισματικά στα σώματα.
Ένας ασθενής δοκιμάστηκε αρνητικά για το ζυμομύκητα τρεις φορές, και στη συνέχεια, σε ένα τέταρτο τεστ, εμφανίστηκε και πάλι θετικός.

Το νοσοκομείο του Λονδίνου δημοσίευσε μια περιγραφή της μάχης του κατά του Candida auris, στα τέλη του 2016. Άλλα νοσοκομεία έχουν μάθει από αυτό - αλλά μια έκθεση που δημοσιεύεται από το CDC δείχνει πόση προσπάθεια απαιτείται για να προληφθεί ένα ξέσπασμα.
Τον Απρίλιο του 2017, ένα νοσοκομείο στην Οκλαχόμα αντιλήφθηκε ότι ένας ασθενής προσβλήθηκε από Candida auris. Για να μην εξαπλωθεί, το νοσοκομείο έβαλε τον ασθενή σε απομόνωση και επέβαλε αυστηρό έλεγχο της μόλυνσης. Κάλεσε επίσης μια ομάδα του CDC, η οποία έλαβε 73 δείγματα από τον ασθενή, το δωμάτιό του, άλλους χώρους όπου είχε μείνει, και άλλους ασθενείς με τους οποίους ενδεχομένως είχε έρθει σε επαφή, και τους επέστρεψε στην Ατλάντα για γονιδιωματική ανάλυση. Η γρήγορη δράση τους πρόλαβε το θανάσιμο ζυμομύκητα για να μην εξαπλωθεί αλλού στο νοσοκομείο, αλλά αντιπροσώπευε έκτακτη δαπάνη πόρων και χρόνο που κανένα νοσοκομείο δεν μπορούσε να διαθέσει.
Δεν υπάρχουν πολλά φωτεινά σημεία στην επικείμενη μάχη εναντίον του C. auris .  Οι περισσότεροι από τους ασθενείς μέχρι σήμερα και όλοι όσοι έχουν πεθάνει, ήταν άνθρωποι που νοσηλεύονταν επειδή ήταν ήδη κάπως άρρωστοι - με διαβήτη, καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνους και άλλες ασθένειες.
έπαιρναν πολλά φάρμακα που υπονόμευαν την ικανότητα του ανοσοποιητικού τους συστήματος.
Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει περιορισμένος πληθυσμός που μπορεί να διατρέχει κίνδυνο, πράγμα που σημαίνει επίσης ότι υπάρχει μια περιορισμένη ομάδα για την οποία θα πρέπει να είναι απαραίτητες οι πιο δαπανηρές προστασίες.

Ωστόσο, οι ασθενείς νοσηλεύονται συχνά, όχι στα νοσοκομεία, αλλά σε νοσηλευτικά ιδρύματα και εξειδικευμένες μονάδες νοσηλείας - και οι οργανισμοί αυτοί τείνουν να μην προσλαμβάνουν και να μην απασχολούν ασκούμενους για την πρόληψη των λοιμώξεων, όπως κάνουν τα νοσοκομεία.
 Έτσι, τίθεται το ζήτημα του τρόπου ανίχνευσης της ζυμομύκητα σε έναν ασθενή, πριν αυτός εισέλθει σε ένα ίδρυμα.
ο κάθε ασθενής πρέπει να εξετάζεται για ένα πρόσφατο ιστορικό των ταξιδιών του στο εξωτερικό.
Πρέπει να ελέγχεται κάθε νέα άφιξη, με εργαστηριακές εξετάσεις, ως μέρος της εισαγωγής ενός ασθενούς, στο νοσοκομείο;

Η εξέταση δεν αποτελεί τέλεια άμυνα, επειδή η κλινική μικροβιολογία αγωνίζεται με αυτό το ζυμομύκητα. Πολλοί συγγραφείς που έγραψαν σχετικά, τα τελευταία χρόνια αποκαλύπτουν ότι οι περισσότεροι από τους ασθενείς που έφεραν C. auris - πάνω από το 80 τοις εκατό σε μια έκθεση - αρχικά διαγνώσθηκαν εσφαλμένα, και κρίθηκαν από εργαστηριακούς προσδιορισμούς ότι είχαν άλλες, λιγότερο επικίνδυνες μορφές μύκητα. Πρόσφατα, το CDC δημοσίευσε μια μακρά καθοδήγηση για τα εργαστήρια, εξηγώντας λεπτομερώς τα λάθη που κάνουν επτά ξεχωριστές μέθοδοι δοκιμών στην αναγνώρισή του και προτρέποντας τα εργαστήρια να επικοινωνήσουν με τον οργανισμό όποτε υπάρχει υποψία ή διάγνωση.
Είναι κρίσιμο το γεγονός ότι η ιατρική αναπτύσσει καλύτερες εξετάσεις και πρακτικές ρουτίνας και ότι επιταχύνεται η αργή ανάπτυξη νέων αντιμυκητιακών φαρμάκων.
Ελλείψει νέας τεχνολογίας, αυτό που φαίνεται να βοηθά είναι μια από τις παλαιότερες πρακτικές στην ιατρική - αλλά ακόμη και αυτό απαιτεί λεπτομερή έλεγχο για να βεβαιωθεί ότι έχει γίνει καλά.

Όπου έχουν σταματήσει οι εστίες μόλυνσης, αυτό οφείλεται σε σκληρές προσπάθειες καθαριότητας του νοσοκομείου: δεν μοιράζονται εξοπλισμό μεταξύ ασθενών και δεν μεταφέρονται υπολογιστές σε χώρους ασθενών, καθαρίζονται οι τοίχοι, τα δάπεδα και τα κρεβάτια και αργότερα ελέγχονται για να βεβαιωθεί ότι ο καθαρισμός σκότωσε πραγματικά τον ζυμομύκητα.

(Υπάρχουν μερικές πρώτες ενδείξεις ότι τα καθαριστικά τεταρτοταγούς αμμωνίου (quarternary ammonium cleansers), τα συνηθέστερα χρησιμοποιούμενα νοσοκομειακά απολυμαντικά, δεν θανατώνουν το C. auris , αλλά η καθημερινή ( chlorine bleach) χλωρίνη μπορεί να το εξουδετερώσει.)
πηγή 13-7-18
https://www.wired.com/story/the-strange-and-curious-case-of-the-deadly-superbug-yeast/

Στη συνάντηση της Διεθνούς Εταιρείας Ανίχνευσης Ανθρώπινων και Ζωικών Μυκητοτήτων, (International Society for Human and Animal Mycology  meeting) η Bruker ανακοινώνει το Fungiplex ™ Candida Auris, μια νέα δοκιμασία PCR σε πραγματικό χρόνο και κιτ για την ανίχνευση του Candida auris σε εφαρμογές νοσοκομειακής υγιεινής.

At the International Society for Human and Animal Mycology  meeting, Bruker announces Fungiplex™ Candida Auris, a new research-use-only, real-time PCR assay and kit for the detection of Candida auris in hospital hygiene applications.

Το C. auris είναι μυκητιακό παθογόνο ικανό να προκαλέσει σοβαρές επεμβατικές λοιμώξεις σε ευάλωτους ασθενείς, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή ασθένεια ή θάνατο. Συχνά ανθεκτικό στις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες αντιμυκητιακές φαρμακευτικές αγωγές, μπορεί να μεταδοθεί σχετικά εύκολα μεταξύ των ασθενών, των οικογενειών τους και του επαγγελματία υγείας, είτε άμεσα είτε μέσω μολυσμένων επιφανειών ή εξοπλισμού.
Οι εστίες του C. auris έχουν παρατηρηθεί σε νοσοκομεία και άλλες εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης, αυξάνοντας την ανάγκη ταχείας αναγνώρισης πηγών μόλυνσης για την αποτελεσματική εφαρμογή μέτρων ελέγχου των λοιμώξεων.
Το κιτ Fungiplex Candida Auris δεν προορίζεται να είναι διαγνωστικό ιατροτεχνολογικό προϊόν αλλά προορίζεται να λειτουργήσει ως αποτελεσματικό επιδημιολογικό εργαλείο για την παρακολούθηση νοσοκομειακών περιβαλλόντων και ως ερευνητικό εργαλείο που επιτρέπει τη διερεύνηση του αποικισμού των ασθενών.
Ο Δρ David Eustace, επικεφαλής της ανίχνευσης μολυσματικών μυκητιασικών νόσων (IFD) στο Bruker, σχολίασε:
Η νέα δοκιμασία Fungiplex Candida Auris αποτελεί σημαντικό μέρος του διευρυμένου μας χαρτοφυλακίου IFD.
πηγή 4-7-18
https://www.news-medical.net/news/20180704/Candida-Auris-testing-kit-for-use-in-hospital-hygiene-applications-announced-by-Bruker.aspx

Δεν υπάρχουν σχόλια: