Τρίτη, 31 Ιουλίου 2018

Απαγωγές, ακρωτηριασμοί και βιασμοί ατόμων Αλμπίνο για τελετές Μαύρης Μαγείας. Στην παγκόσμια μέρα ευαισθητοποίησης για τον Αλμπινισμό, έγιναν αποκαλύψεις για το πρωτοφανές κύμα βίας, εναντίον τους.

 στις 13 Ιουνίου 2018,  Αλμπίνοι από όλο τον κόσμο, γιόρτασαν με συγκεντρώσεις, την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αλμπινισμό και διοργανώθηκε συνέδριο στο  πολιτιστικό κέντρο Douta Seck στο Ντακάρ της Σενεγάλης, για την πρόληψη των επιθέσεων και των διακρίσεων σε βάρος αυτών των ατόμων.
Η ημέρα έχει σημειωθεί στο Twitter με το σύνθημα #NotGhosts
 Ο αλμπινισμός (αλφισμός ή λευκοπάθεια) είναι μια γενετική κατάσταση που προκαλείται όταν το σώμα δεν παράγει μελανίνη (από τα τρόφιμα), έτσι τα αλμπίνο άτομα δεν διαθέτουν μελανινική χρωστική στο δέρμα, τα μαλλιά και τα μάτια τους.
Πρόκειται για σπάνια συγγενή διαταραχή που επηρεάζει μεταξύ ενός στους 5.000 και ενός στους 15.000 ανθρώπους στην υποσαχάρια Αφρική.
επίσης επηρεάζει, περίπου έναν στους 20.000 ανθρώπους στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.
Τα μέρη του σώματος των αλμπίνο ατόμων, πιστεύεται ότι φέρνουν πλούτο και καλή τύχη και είναι πολύτιμα για τελετουργικά μαύρης μαγείας και παρασκευή μαγικών φίλτρων.
Ακόμα υπάρχει η λανθασμένη δοξασία ότι μπορούν να θεραπεύσουν τον ιό HIV, το AIDS και τον καρκίνο.
Θύματα της δεισιδαιμονίας αυτής, τα άτομα με αλμπινισμό ζουν σε μια πολύ εύθραυστη κατάσταση, εν μέσω διαδεδομένων συμπεριφορών που οδηγούν σε βία εναντίον τους.
Η "Umbrella Albinism" μια ομάδα ακτιβιστών για τους αλμπίνο, ζήτησε πολιτικές που να εγγυώνται την ασφάλεια των ατόμων με αλμπινισμό.

Σύμφωνα με τα αρχεία των Ηνωμένων Εθνών, τουλάχιστον 75 αλμπίνοι σκοτώθηκαν στη Τανζανία μεταξύ του 2000 και του 2015,  από ανθρώπους που επιδίωξαν να ακρωτηριάσουν τα άκρα και τη γλώσσα τους, για τη χρήση τους σε πρακτικές μαύρης μαγείας.
 Τα ακρωτηριασμένα μέρη τους διατίθενται σε κερδοφόρα αγορά για χρήση στη μαγεία. Οι αναφερόμενες τιμές κυμαίνονται από 2.000 δολάρια ΗΠΑ (8 εκατομμύρια σελίνια) για ένα άκρο έως 75.000 δολάρια ΗΠΑ (285 εκατομμύρια ευρώ) για ένα πτώμα.
Επιθέσεις εναντίον ανθρώπων με αλμπινισμό έχουν σημειωθεί κυρίως σε περιοχές της Νότιας και Ανατολικής Αφρικής, συμπεριλαμβανομένης της Μοζαμβίκης, της Νότιας Αφρικής, της Τανζανίας και του Μπουρούντι.
το 2015, τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησαν για την αύξηση της βίας κατά των αλμπίνων στην Τανζανία, το Μαλάουι και το Μπουρούντι.

στο Μαλάουι, από τα τέλη του 2014, έχει αυξηθεί ο αριθμός των επιθέσεων εναντίον ανθρώπων με αλμπινισμό,  από ανθρώπους που αναζητούν τα μέρη του σώματος τους για μαγεία και αυτό ώθησε την Διεθνή Αμνηστία να ζητήσει από τις αρχές να κάνουν περισσότερα για να τιμωρήσουν τους υπεύθυνους.
Η ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων δήλωσε ότι ο φετινός Απρίλιος, ήταν ο πιο αιματηρός μήνας για τις επιθέσεις εναντίον των αλμπίνων στο έθνος της Νότιας Αφρικής, με τέσσερις ανθρώπους δολοφονημένους συμπεριλαμβανομένου ενός παιδιού ηλικίας κάτω των δύο ετών. Ο πατέρας του παιδιού και άλλοι τέσσερις  έχουν συλληφθεί.
Τους τελευταίους 19 μήνες, οι αρχές του Μαλάουι κατέγραψαν τις δολοφονίες 18 αλμπίνων και την απαγωγή άλλων πέντε, αν και η Αμνηστία φοβάται ότι ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανόν να είναι υψηλότερος, καθώς πολλές επιθέσεις σε μυστικές τελετές στις αγροτικές περιοχές, δεν αναφέρονται ποτέ.
"Το πρωτοφανές κύμα βίαιων επιθέσεων εναντίον ανθρώπων με αλμπινισμό έχει δημιουργήσει ένα κλίμα τρομοκρατίας γι 'αυτή την ευάλωτη ομάδα και τις οικογένειές τους", ανέφερε σε δήλωσή του, ο Deprose Muchena, διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Νότια Αφρική.

Οι ανώτατοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου Peter Mutharika, καταδίκασαν δημοσίως τις επιθέσεις και ανακοίνωσαν διάφορα μέτρα, συμπεριλαμβανομένου του διορισμού νομικού συμβούλου για την παροχή βοήθειας σε έρευνες και ενός εθνικού σχεδίου αντιμετώπισης.
"Ωστόσο, αυτά τα μέτρα απέτυχαν να σταματήσουν τη βία", ανέφερε η Αμνηστία στην έκθεσή της
"Κάποιοι δράστες έχουν συλληφθεί, κατηγορηθεί και καταδικαστεί, αλλά τα περισσότερα εγκλήματα παραμένουν ανεξιχνίαστα. Οι χρεώσεις και οι ποινές συχνά δεν ήταν ανάλογες με τη σοβαρότητα των εγκλημάτων, δημιουργώντας μια αίσθηση ατιμωρησίας », ανέφερε η έκθεση.
Τουλάχιστον 69 εγκλήματα κατά των ανθρώπων με αλμπινισμό έχουν τεκμηριωθεί στο Μαλάουι από το Νοέμβριο του 2014, σύμφωνα με δημοσιεύματα της αστυνομίας.
Η Αμνηστία δεν είχε στοιχεία για τον αριθμό των επιθέσεων πριν από το Νοέμβριο του 2014, αλλά οι εκστρατείες, οι αστυνομικές αρχές, οι οικογένειες και οι ηγέτες των κοινοτήτων ανέφεραν ότι ο αριθμός των επιθέσεων έχει αυξηθεί.
Δεν είναι ξεκάθαρο τι έχει προκαλέσει το κύμα, αλλά η μαζική ανεργία και η ξηρασία θα μπορούσαν να είναι μέρος της αιτίας, δήλωσε στο ίδρυμα Thomson Reuters ο Simeon Mawanza, επικεφαλής ερευνητής της έκθεσης της Αμνηστίας.
Τα άτομα με αλμπινισμό αντιμετωπίζουν διακρίσεις και απειλές, τόσο στο σχολείο όσο και στις κοινότητές τους. Οι μύθοι για τον αλμπινισμό αφθονούν, συμπεριλαμβανομένης της πεποίθησης ότι η σεξουαλική επαφή με έναν αλμπίνο, είναι μια θεραπεία για τον ιό HIV.
"είναι αποτρόπαιες οι εικόνες που βλέπουμε, όπου ακρωτηριάζονται τα χέρια και τα πόδια τους, είναι τόσο δύσκολο να καταλάβουμε τι συμβαίνει σε ένα τέτοιο μυαλό ώστε να διαπράττει ένα τόσο εξευτελιστικό έγκλημα εναντίον ενός αθώου ανθρώπου απλώς και μόνο επειδή φαίνεται διαφορετικός", ανέφερε ο Simeon Mawanza.
Πρόσθεσε ότι τα παιδιά έχουν πουληθεί από τους γονείς τους και ότι ορισμένοι από τους επιτιθέμενους ήταν στενοί συγγενείς.
Μία γυναίκα είπε στους ερευνητές της Αμνηστίας στο Μαλάουι: "Οι περισσότεροι άνθρωποι που επιτίθενται στα άτομα με αλμπινισμό, είναι στενοί συγγενείς τους ... Συνάντησα μια μητέρα στην Chitipa που κρύβει τα παιδιά της από φόβο. Ως αποτέλεσμα, τα παιδιά δεν πηγαίνουν στο σχολείο. "
Η Ikponwosa Ero (organisation's Independent Expert on the Enjoyment of Human Rights of Persons with Albinism) με έκθεση  που παρουσιάστηκε στον ΟΗΕ το 2017, αναφέρει τη μαγεία ως βασική αιτία της προκατάληψης και της βίας κατά των αλβινιστών.     
πηγή 7-6-2016
https://www.reuters.com/article/us-malawi-albinos-idUSKCN0YT0II

πηγή 13-6-18
http://www.dailymail.co.uk/news/article-5841163/Albinos-world-gather-International-Albinism-Awareness-Day.html

Ο αλμπινισμός είναι μια κατάσταση που παρατηρείται όχι μόνο στους ανθρώπους, αλλά και στα ζώα και τα φυτά.
Πάνω από 10 διαφορετικοί τύποι αλμπινισμού μπορούν να παρατηρηθούν ανάλογα με τη μερική ή πλήρη απώλεια της μελανινικής χρωστικής ουσίας.
 μια κατάσταση που σχετίζεται με τον αλμπινισμό είναι ο νυσταγμός, που αναγκάζει τα μάτια να κινούνται ταχέως από αριστερά προς τα δεξιά, κάτι που επηρεάζει την όραση. Η έλλειψη μελανίνης προκαλεί το φως του ήλιου να χτυπήσει τα μάτια και να προκαλέσει θολές εικόνες.

Τα μέλη των ανθρωπιστικών οργανώσεων για τα δικαιώματα των αλμπίνων υποστηρίζουν ότι πίσω από τις επιθέσεις κρύβονται πλούσιοι επιχειρηματίες και πολιτικοί.
Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ (UN's Human Rights Council)  εξέδωσε ψήφισμα από το 2013, καλώντας για τον τερματισμό των επιθέσεων εναντίον των αλμπίνων
Η Παγκόσμια Ημέρα Αλβινισμού ανακοινώθηκε το 2015 μετά από ψήφισμα 23/13 της 13ης Ιουνίου 2013 του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών για τις επιθέσεις και τις διακρίσεις κατά των αλβινιστών. Εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση τον Δεκέμβριο του 2014
Η Sylvia Muwebwa Ntambi, πρόεδρος της Επιτροπής Ίσων Ευκαιριών, λέει ότι η κυβέρνηση πρέπει να προστατεύσει και να ευαισθητοποιήσει το προσωπικό ασφαλείας για την ανασφάλεια που αντιμετωπίζουν οι αλμπίνοι, επίσης, να καταρτίσει πολιτική για να δώσει θετική δράση στους αλμπινιστές ώστε να έχουν πρόσβαση στις εκπαιδευτικές υπηρεσίες.

Η πίστη και η πρακτική της χρήσης μερών του σώματος για μαγικό τελετουργικό ή όφελος ονομάζεται muti. Οι δολοφονίες του Muti είναι ιδιαίτερα βίαιες, με τα μαχαίρια να κόβουν και να απομακρύνουν τα άκρα, τα στήθη και άλλα μέρη του σώματος από τα ζωντανά τους θύματα.

 δολοφονίες του Muti Δεν υπάρχουν σχόλια: