Δευτέρα, 16 Ιουλίου 2018

Λύθηκε το μυστήριο του φαινόμενου Tullio, έναν αιώνα μετά την ανακάλυψη του. Γιατί κάποιοι άνθρωποι αισθάνονται ζάλη, όταν ακούν ορισμένους ήχους

Γιατί μερικοί άνθρωποι αισθάνονται ζάλη όταν ακούνε ορισμένους ήχους;
Παρουσιάζουν υπερευαισθησία σε ιδιαίτερους -συγκεκριμένους- ήχους
πρόκειται για το μυστηριώδες φαινόμενο Tullio, όπου μια ανατομική ανωμαλία του έσω ωτός προκαλεί απώλεια της ισορροπίας, ίλιγγο, ναυτία, νυσταγμό και ζάλη.
Το φαινόμενο του Tullio, περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1929 από τον Ιταλό βιολόγο καθηγητή Pietro Tullio. (1881-1941)
Κατά τη διάρκεια των πειραμάτων του σε περιστέρια, ο Tullio ανακάλυψε ότι η διάνοιξη μικρών οπών στο κρανίο τους (στα ημικυκλικά κανάλια του έσω ωτός  -- τα ημικυκλικά κανάλια είναι ένα σημαντικό μέρος του εσωτερικού αυτιού--), θα μπορούσε να τους προκαλέσει προβλήματα ισορροπίας, όταν εκτίθενται στον ήχο.
Τα περιστέρια παρουσίασαν υπερευαισθησία σε ορισμένους ήχους και σε ορισμένα προκλήθηκε σοβαρό πρόβλημα ισορροπίας.
Αν και σαδιστική, η έρευνα του Pietro Tullio, ήταν μια πρωτοποριακή έρευνα για την κατανόηση των μηχανισμών που ρυθμίζουν τη διατήρηση της ισορροπίας και έθεσε τα θεμέλια για την κατανόηση της αιτίας, που μερικοί άνθρωποι βιώνουν επίσης ένα παρόμοιο φαινόμενο.

Μέχρι στιγμής τα επιστημονικά αίτια του φαινομένου, δεν ήταν απολύτως σαφή.
Αλλά τώρα οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γιούτα  πιστεύουν ότι έχουν λύσει το μυστήριο.
Στη βάση του φαινομένου Tullio υπάρχει μια "βιοφυσική μεταβολή των κινήσεων του ρευστού στο εσωτερικό αυτί σε απόκριση σε ορισμένους ήχους ή πίεση, ικανή να στέλνει λάθος μηνύματα στον εγκέφαλο. Κάνει τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι κινούνται ακόμα κι αν στέκονται ακίνητοι.
Το φαινόμενο του Tullio, στην πραγματικότητα, είναι ένα από τα κύρια συμπτώματα εκείνων που παρουσιάζουν αλλοιώσεις (συγγενείς ή οφειλόμενες σε τραύμα) της ανατομίας των οργάνων του εσωτερικού αυτιού .
πηγή
https://www.nature.com/articles/s41598-018-28592-7

Εκτιμάται ότι περίπου ένας στους 100 ανθρώπους έχει ασυνήθιστα λεπτά ή ανύπαρκτα οστά πάνω από τον ανώτερο ημικυκλικό κανάλι - μια συγγενή κατάσταση γνωστή ως ανώτερη ή ημικυκλική αποκόλληση του καναλιού (superior or semicircular canal dehiscence),  και αυτή είναι η πιο κοινή αιτία του φαινομένου Tullio στους ανθρώπους.
"Μοιάζει πολύ με το αίσθημα που έχουν όταν έχουν πιει πολύ αλκοόλ", λέει ο βιοϊατρικός μηχανικός Richard Rabbitt από το Πανεπιστήμιο της Γιούτα.
«Ζαλίζονται, αισθάνονται ναυτία, δεν βλέπουν καλά και χάνουν την ισορροπία τους».
Αλλά γιατί συμβαίνει;
Σε μια νέα έρευνα, ο Rabbitt και η ομάδα του έχουν ποσοτικοποιήσει τι συμβαίνει πραγματικά μέσα στα κεφάλια των ανθρώπων για να εξηγήσουν αυτές τις έντονες "topsy-turvy" αισθήσεις, που προκαλούνται από μουσικές νότες, από τους ήχους μιαςσυνομιλίας ή μερικές φορές τις λεπτές αλλαγές στην ατμοσφαιρική πίεση.
«Αυτό που ερεύνησε η μελέτη μας είναι η βιοφυσική του πώς συμβαίνει αυτό» , εξηγεί .
Κανονικά, όταν μετακινούμε τα κεφάλια μας, το υγρό στο εσωτερικό αυτί, κινείται ομαλά με έναν προβλέψιμο τρόπο.
Η ανάλυση της ερευνητικής ομάδας υποδηλώνει ότι σε περιπτώσεις διαχωρισμού του καναλιού - όπου υπάρχουν τρύπες ή παραμορφώσεις στα οστά του εσωτερικού αυτιού - η ομαλή κίνηση διαταράσσεται από μηχανικά κύματα στο ρευστό, τα οποία μπορεί να προκληθούν από ηχητικά κύματα που εισέρχονται στο αυτί.
αυτά τα κύματα μπορούν να εξαπατήσουν τα νεύρα του εσωτερικού αυτιού μας, με το ακανόνιστα αντλημένο υγρό του εσωτερικού αυτιού και να ξεγελαστούν οι αισθήσεις μας, όλα αυτά μπορεί να συμβούν μόνο επειδή κάποιος χτύπησε μια συγκεκριμένη νότα σε ένα πιάνο ή γέλασε με κάποιο συγκεκριμένο τρόπο σε ένα αστείο.

Η έκθεση αναφέρει: "Η ενέργεια του ήχου που εισέρχεται στο εσωτερικό αυτί στο ωοειδές παράθυρο διεγείρει την κίνηση του υγρού στη θέση του ελαττώματος, προκαλώντας διαδιδόμενα (προοδευτικά) κύματα  που στη συνέχεια διεγείρουν τη μηχανικο-ηλεκτρική μεταγωγή στα αιθουσαία αισθητήρια όργανα με δόνηση και μη γραμμική άντληση υγρού ".

Τα καλά νέα είναι ότι πολλοί ασθενείς που βιώνουν  αποκόλληση (τραύμα, τρύπα ή παραμόρφωση) του ημικυκλικού καναλιού (semicircular canal dehiscence) μπορούν στην πραγματικότητα να αντιμετωπίσουν επιτυχώς το πρόβλημα των οστών με χειρουργική επέμβαση.

Αλλά επιτέλους, για τους ερευνητές, όπως ο Rabbitt, είναι επιστημονικά ικανοποιητικό να έχει επιλυθεί το παράξενο μυστήριο του φαινομένου Tullio, σχεδόν έναν αιώνα μετά, αφότου  ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά σε αυτά τα δύστυχα "pin-cushion" περιστέρια.
"Αυτό που δεν ήταν γνωστό ήταν το" Γιατί; " Τι ακριβώς προκαλούσε τα συμπτώματα των ασθενών" λέει ο Rabbitt .
"Αυτό τελικά συνδέει τα συμπτώματα και την "dehiscence" με έναν ακριβή βιοφυσικό τρόπο".
Τα ευρήματα αναφέρονται στις επιστημονικές εκθέσεις  "Scientific Reports".
πηγή  12-7-18
https://www.sciencealert.com/do-some-sounds-make-you-feel-dizzy-vertigo-tullio-phenomenon-canal-dehiscence

Δεν υπάρχουν σχόλια: