Σάββατο, 12 Μαΐου 2018

Ο δολοφόνος με το βαν στο Τορόντο, αναφέρεται ως malignant narcissist

Ο διαχωρισμός μεταξύ φυσιολογικής (κανονικής) και αποκλίνουσας συμπεριφοράς
του Geoff Johnson  (a former superintendent of schools) / Times Colonist
________________________________________________________
Η επίθεση με το φορτηγό τύπου βαν στο Τορόντο, που διέπραξε ο 25χρονος μαζικός δολοφόνος Alek Minassian, στις 23 Απριλίου, είχε τραγικό απολογισμό...  10 νεκροί και 15 τραυματίες.
Ο Minassian ηθελημένα "καβάλησε" το πεζοδρόμιο που ήταν γεμάτο πεζούς και στη συνέχεια διήνυσε μια απόσταση περίπου 1,6χλμ. σκορπώντας το θάνατο.
Η τραγωδία θα πρέπει να προκαλέσει περισσότερη συζήτηση για την πρόσβαση ατόμων με ψυχολογική αναπηρία  (κακόβουλο ή κακοήθη ναρκισσισμό) στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την αλληλεπίδραση τους με κοινωνικές ομάδες και τις βίαιες εκρήξεις βίας, στις οποίες μπορεί να οδηγηθούν, γράφει ο Geoff Johnson.
__________________________________________
Αναφέρεται ότι η επίθεση  σε πεζούς -που καταπατήθηκαν από το βαν- προκλήθηκε από μέλος της κοινότητας  “incel” online community.

Θα πρέπει να επανεξεταστεί η σχέση μεταξύ της προσβασιμότητας τέτοιων ομάδων στα social-media και μιας ψυχολογικής αναπηρίας που ονομάζεται malevolent or malignant narcissism. (κακόβουλος ή κακοήθης ναρκισσισμός)
Σύμφωνα με  ερευνητές του Πανεπιστημίου του Kentucky, ο  κακοήθης ναρκισσισμός,  δεν αφορά μόνο τη διογκωμένη αίσθηση του Εαυτού ( "self-aggrandizement" διογκωμένο «εγώ», αίσθημα μεγαλοπρέπειας)  αλλά και τα εσωτερικά συναισθήματα αδυναμίας και ανεπάρκειας.
Πολλοί ναρκισσιστές, λένε οι ερευνητές, εκτός από το ότι είναι παρανοϊκοί και εκδικητικοί, επιδιώκουν να τιμωρήσουν την πηγή της απογοήτευσης (εκνευρισμού) τους.
Οι κακοήθεις ναρκισσιστές, αυτοί που δεν έχουν ενσυναίσθηση αλλά διογκωμένη αίσθηση της προσωπικής τους αξίας (υπερβολικά ανεπτυγμένο αίσθημα ανωτερότητας και την πεποίθηση ότι έχουν περισσότερα δικαιώματα)  χρησιμοποιούν τα κοινωνικά μέσα για να εκμεταλλευτούν, να χειραγωγήσουν και να καταστρέψουν τα θύματά τους.
___________________________________________
Η κοινότητα  incel (involuntary celibacy community), μέχρι να συμβεί αυτή η επίθεση στο Τορόντο,  βρισκόταν σε μια σκοτεινή γωνιά του διαδικτύου, όπου συνηθίζεται η χρήση της σεξιστικής, ρατσιστικής και ομοφοβικής γλώσσας, ο διαδικτυακός εκφοβισμός (cyber bullying) και τα posts  που αναφέρονται στον βιασμό σαν κάτι το φυσιολογικό.
___________________________
Σύμφωνα με τον James Cantor, διευθυντή του Κέντρου Σεξουαλικότητας του Τορόντο - στη συνέντευξη του στο CTV,  με θέμα την κοινότητα "incel"-  οι  ναρκισσιστές είναι "μια ομάδα ανθρώπων, που συνήθως δεν διαθέτουν επαρκείς κοινωνικές δεξιότητες και ... αισθάνονται πολύ "ενοχλημένοι"
"Αλλά τώρα που είναι τόσο εύκολο για τα άτομα όπως αυτό, να συγκεντρωθούν στον εικονικό κόσμο σε μεγάλες ομάδες, αυτό αποτελεί τον μοναδικό τρόπο, για την κοινωνική τους ένταξη.
Ο Cantor εξηγεί ότι, χαρακτηριστικό των "malevolent or malignant" ναρκισσιστών είναι να χρησιμοποιούν λεκτική και ψυχολογική βία  σε αυτούς, που παρευρίσκονται άμεσα κοντά τους.
 Κάποιοι αναπτύσσουν ακραία συναισθήματα που μπορούν να οδηγήσουν σε βίαιες εκρήξεις και εκδηλώσεις εικονικής ή ακόμα και πραγματικής σωματικής βίας.
Τα κοινωνικά μέσα έχουν κατηγορηθεί ότι δημιουργούν ναρκισσιστές, αλλά οι ναρκισσιστές υπήρχαν  πάντα .
Τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης, μόλις τώρα, τους έδωσαν ένα επιπλέον εργαλείο με το οποίο θα έχουν δυνατότητα να εκφοβίζουν και να χλευάζουν.

Παραμένει ασαφές πως ακριβώς ο κατηγορούμενος μαζικός δολοφόνος του Τορόντο, Alek Minassian, εντάσσεται σε αυτές τις διαδικτυακές κοινότητες του αντι-φεμινιστικού τρολαρίσματος, παρά τον ισχυρισμό του ότι είναι μέλος τους.
_____________________________

Παρ 'όλα αυτά, πολλά αυτοαποκαλούμενα “incel” μέλη της online κοινότητας πέρασαν την εβδομάδα της επίθεσης γιορτάζοντας την μαζική δολοφονία, που φέρεται ότι έπραξε, ο Alek Minassian.
Και ενώ αυτές οι online τοποθεσίες είναι πολύ έξω από το mainstream των κοινωνικών μέσων δικτύωσης, διαθέτουν μια εκπληκτικά μεγάλη ομάδα. Παρόλο που υπάρχει κάποια συγκάλυψη, δύο φόρουμ αναφέρουν τουλάχιστον 5.000 μέλη το καθένα, ενώ ένα τρίτο ισχυρίζεται ότι έχει 9.000 εγγεγραμμένους χρήστες.
Ειδικά κατά την τελευταία δεκαετία, η online κοινωνική δικτύωση έχει προκαλέσει βαθιές αλλαγές στον τρόπο επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης των ανθρώπων. Δεν είναι όμως σαφές πώς αυτές οι αλλαγές θα μπορούσαν να επηρεάσουν ορισμένες φυσιολογικές πτυχές της ανθρώπινης συμπεριφοράς και μάλιστα να επιδεινώσουν τις ψυχιατρικές διαταραχές.
Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι είναι πιθανό η παρατεταμένη χρήση ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook, να σχετίζεται με σημάδια και συμπτώματα διαταραχών όπως η κατάθλιψη.
Ορισμένοι συγγραφείς ανέφεραν ότι, η υπερβολική δραστηριότητα κοινωνικής δικτύωσης, μπορεί να σχετίζεται με χαμηλή αυτοεκτίμηση, ειδικά σε παιδιά και εφήβους.
Μιλώντας στο Εθνικό Συνέδριο της Αμερικανικής Ψυχολογικής Ένωσης το 2011, ο Larry D. Rosen, καθηγητής ψυχολογίας στο κρατικό πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, προειδοποίησε ότι, τα παιδιά των οποίων οι γονείς δεν τα ρωτούν για τις ηλεκτρονικές τους δραστηριότητες, τείνουν να είναι λιγότερο υγιή και να εμφανίζουν περισσότερο ναρκισσισμό στο σχολείο, από τα παιδιά των οποίων οι γονείς παρακολουθούν τη χρήση της τεχνολογίας.
Ο Rosen διαπίστωσε επίσης ότι, οι φοιτητές που χρησιμοποιούν το Facebook και άλλα κοινωνικά μέσα δικτύωσης συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας, είναι πιο επιρρεπείς σε προβλήματα ψυχικής υγείας από τους συνομηλίκους τους, που χρησιμοποιούν τα κοινωνικά μέσα λιγότερο συχνά.
Δεν είναι είδηση ​​ότι, πολλοί συγγραφείς βρίσκουν συνδέσμους μεταξύ των κόσμων της κοινωνιολογίας, της ψυχολογίας, της πολιτικής και των κοινωνικών μέσων δικτύωσης.
όπως υποστηρίζουν, υπάρχει ένα ευρύ συναίσθημα αποφυγής δικαιοσύνης μεταξύ των εφήβων και των  κοινωνικών δομών των ενηλίκων, το οποίο σε συνδυασμό με την συνεχώς επεκτεινόμενη επιρροή που αποκτούν οι πλατφόρμες των κοινωνικών μέσων δικτύωσης, προωθεί την ανάπτυξη μιας νέας  αίσθησης ικανοποίησης και προσωπικής ενδυνάμωσης που τροφοδοτείται από την ανακάλυψη των ομοϊδεατών ανθρώπων, ανεξάρτητα από το πόσο ακραίες είναι οι κοινότητες.
Σε λίγες μεμονωμένες περιπτώσεις, τα κοινωνικά μέσα μοιάζουν να λειτουργούν ως έναυσμα για δράση που προηγουμένως μπορούσε μόνο να τη φανταστεί κανείς.
Αυτό που γνωρίζουμε σίγουρα είναι ότι, η εγκληματική οργή του δολοφόνου του Τορόντο, που φλεγμονώθηκε -όπως θα μπορούσε-  ίσως από την κοινότητα, δεν εμφανίστηκε απλώς από το πουθενά.
***********************************
In the words of the Buffalo Springfield song: “There’s something happening here, what it is ain’t exactly clear.”
Geoff Johnson is a former superintendent of schools.
πηγή 6-5-18
http://www.timescolonist.com/opinion/columnists/geoff-johnson-social-media-changing-the-divide-between-normal-deviant-behaviour-1.23292314
***********************************

σχετικό δημοσίευμα
How to Recognize a Malignant Narcissist

The intentional destruction of others while pathologically loving self
 Feb 22, 2017
 πηγή
https://www.psychologytoday.com/us/blog/neurosagacity/201702/how-recognize-malignant-narcissist

Μερικοί ναρκισσιστές μπορεί να πληγούν από θυμό, άγχος, κατάθλιψη , ντροπή και ούτω καθεξής, εάν οι πληροφορίες που λαμβάνουν δεν ταιριάζουν με το φουσκωμένο, προστατευμένο Εγώ (εσωτερικό εαυτό) τους.
Από νευροψυχολογική άποψη, η ναρκισσιστική διαταραχή της προσωπικότητας  αντανακλά προβλήματα με τον έλεγχο του Εαυτού, τον προσδιορισμό της προσωπικής ταυτότητας και των συναισθημάτων .

Οι άνθρωποι που πληρούν τα διαγνωστικά κριτήρια μπορούν να έχουν εξαιρετικά εύθραυστη και κυμαινόμενη αυτοεκτίμηση. Υπάρχει μια απόσπαση από τον αληθινό εαυτό τους.
Η κατάσταση έχει συχνά αρνητικό αντίκτυπο στη ζωή των ανθρώπων που αγαπούν ή αλληλεπιδρούν μαζί τους.

΄Ολοι όσοι εμφανίζουν παθολογικό ναρκισσισμό "malevolent or malignant narcissism"  ή ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας,  δεν εμφανίζουν την ίδια εικόνα της κατάστασης.
Φυσικά, υπάρχει ετερογένεια,  επειδή οι άνθρωποι είναι πολύπλοκοι. Υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα έντασης και διαστάσεων. Για παράδειγμα, κάποιοι με παθολογικό ναρκισσισμό είναι ντροπαλοί και μοιάζουν ευάλωτοι, ενώ άλλοι είναι κατά κύριο λόγο εξωστρεφείς και εμφανώς έχουν αίσθημα μεγαλείου (μεγαλοπρεπείς).
Η ναρκισσιστική διαταραχή της προσωπικότητας εμπίπτει στην κατηγορία των διαταραχών προσωπικότητας του συμπλέγματος Β στο DSM-5 [εγχειρίδιο ψυχικών διαταραχών ( DSM-V)].
Οι όροι αυτής της ομαδοποίησης περιλαμβάνουν την Προσωρινή Προσωπικότητα, τη Ναρκισσιστική προσωπικότητα, την Ιστορική προσωπικότητα και την αντικοινωνική προσωπικότητα.
Η ψυχοπάθεια , μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από έλλειψη συνείδησης , ανικανότητα να δεσμεύεται, επιθετικότητα και διαπροσωπικές παραβιάσεις, είναι μια υποομάδα της Αντικοινωνικής Διαταραχής Προσωπικότητας .
Όπως θα επιβεβαιώσουν πολλοί ψυχολόγοι και ψυχίατροι, το προφίλ προσωπικότητας των ασθενών δεν ταιριάζει πάντα σε ένα ωραίο κουτί.
Μπορεί να υπάρχουν χαρακτηριστικά άλλων διαταραχών προσωπικότητας που συνοδεύουν την κύρια κατάσταση.  για παράδειγμα, το συνδυασμό της ναρκισσιστικής και αντικοινωνικής προσωπικότητας στην περιγραφή του κακοήθους ναρκισσισμού .
_________________________________
Κακοήθης ναρκισσισμός

στη σκοτεινή πλευρά της διαταραχής της ναρκισσιστικής προσωπικότητας, είναι εμφανή τα στοιχεία
της επιθετικότητας, της αντικοινωνικής συμπεριφοράς και της καχυποψίας,  όσο επίσης και η κακή αίσθηση του εαυτού, της ευθραυστότητας και της εγωκεντρικότητας.

Ένα άτομο με κακοήθη ναρκισσισμό έχει τη δυνατότητα να καταστρέψει  οικογένειες,  κοινότητες,  έθνη και το περιβάλλον εργασίας.
Αυτή η κατάσταση αντικατοπτρίζει  μια ανάμειξη ναρκισσιστικών και αντικοινωνικών διαταραχών προσωπικότητας. Ο ψυχολόγος Eric Fromm χαρακτήρισε τη διαταραχή το 1964.
Ο ψυχαναλυτής Otto Kernberg  αργότερα, περιέγραψε τα συμπτώματα της κατάστασης και παρουσίασε τον κακοήθη ναρκισσισμό, ως ενδιάμεσο μεταξύ των ναρκισσιστικών και αντικοινωνικών διαταραχών προσωπικότητας.

Γιατί η συμπεριφορά του κακοήθους ναρκισσισμού συχνά θεωρείται επικίνδυνη;
Τα άτομα με αυτό το προφίλ μπορούν να σχηματίσουν σχέσεις με άλλους.
Ωστόσο, επεξεργάζονται πληροφορίες με τρόπους που μπορούν να βλάψουν την κοινωνία εν γένει, αλλά και τους ανθρώπους που αγαπούν ή εξαρτώνται από αυτούς.
Η οικογένεια, οι συνεργάτες, οι εργαζόμενοι και άλλοι στη ζωή τους συχνά πρέπει να περπατούν πάνω σε κελύφη αυγών για να καταπραΰνουν ένα εύθραυστο εγώ και να ελαχιστοποιούν την εμφάνιση των ασταθών, παρορμητικών ή επιθετικών συμπεριφορών τους.

Ο κακοήθης ναρκισσισμός είναι ένα μείγμα δύο διαταραχών που δημιουργούν προβλήματα διαπροσωπικά για τα θύματά τους - ναρκισσιστικές και αντικοινωνικές διαταραχές προσωπικότητας.
Δεν είναι ασυνήθιστο για τους άλλους να αισθάνονται ανήσυχοι, εκφοβισμένοι και φοβισμένοι από τους ανθρώπους με αυτή την κατάσταση. Ο συνδυασμός κακής ενσυναίσθησης σε συνδυασμό με επιθετικότητα, υπερευαισθησία και καχυποψία μπορεί να φέρει πόνο σε άλλους.

Συχνά βλέπουν τον κόσμο μέσω ενός πρωτόγονου δυαδικού φακού (για παράδειγμα, νικητής / ηττημένος, έξυπνος / χαζός, πλούσιος / κακός, όμορφος / άσχημος, μαύρος / άσπρος), διατηρώντας παράλληλα την πεποίθηση ότι είναι ανώτεροι.
Αυτό πιθανότατα σχετίζεται με προβλήματα επεξεργασίας συναισθηματικών πληροφοριών, τα οποία αντικατοπτρίζουν την ελαττωματική νευροβιολογία.
πηγή 22-2-17
https://www.psychologytoday.com/us/blog/neurosagacity/201702/how-recognize-malignant-narcissist
https://www.youtube.com/watch?v=SQJlU_HCntg
****************************************
σχετικές μας αναρτήσεις
28 Ιουνίου 2017
Κακοήθης ναρκισσισμός (malignant narcissism) ένα επικίνδυνο ψυχολογικό σύνδρομο, που παίρνει μορφή επιδημίας.Αν και δεν είναι ακόμη καταχωρημένο στο εγχειρίδιο ψυχικών διαταραχών ( DSM-V), ερευνάται και υπάρχουν 8 σημάδια-κλειδιά για την αναγνώρισή του. Πρόκειται για χειριστικά άτομα που καταστρέφουν την αντίληψή μας  για την πραγματικότητα.
πηγή
http://hellenicrevenge.blogspot.com/2017/06/malignant-narcissism-dsm-v-8.html

2 Φεβρουαρίου 2018
Μητέρα με malignant narcissism, δολοφόνησε τα δυο παιδιά της, για να πάρει λεφτά από την ασφάλεια ζωής
πηγή
http://hellenicrevenge.blogspot.com/2018/02/malignant-narcissism.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: