Δευτέρα, 14 Μαΐου 2018

Η κατάθλιψη προκαλεί προβλήματα μνήμης και επιταχύνει τη γήρανση του εγκεφάλου

ΗΠΑ, Φλόριντα, Miami, σύμφωνα με νέα έρευνα, η κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει προβλήματα μνήμης και να επιταχύνει τη γήρανση του εγκεφάλου
Το ποσοστό της κατάθλιψης και της νόσου Αλτσχάιμερ, αυξάνεται σταθερά στις ΗΠΑ.
Ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Miami, διαπίστωσαν ότι το 25% των ηλικιωμένων στη μελέτη τους, είχε συμπτώματα κατάθλιψης.
Οι περισσότεροι άνθρωποι που είχαν κατάθλιψη, δυσκολεύονταν να θυμηθούν πράγματα, όπως το που άφησαν τα κλειδιά τους ή τι έκαναν την προηγούμενη μέρα.
Ο εγκέφαλος τους είχε μικρότερο όγκο και έδειξε περισσότερες βλάβες και σημάδια γήρανσης.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η έγκαιρη θεραπεία της κατάθλιψης, μπορεί να συμβάλλει στη διατήρηση των αναμνήσεων των ηλικιωμένων Αμερικανών.
Οι άνθρωποι που έχουν κατάθλιψη, μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς σε προβλήματα μνήμης, καθώς μεγαλώνουν.
Το 25% των ηλικιωμένων έχουν συμπτώματα κατάθλιψης, τα οποία με τη σειρά τους συνδέονται με αλλαγές στον εγκέφαλο, που επιταχύνουν τη διαδικασία της γήρανσης του. 
Η νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Miami, είναι μια από τις πολλές που τεκμηριώνουν τη σχέση μεταξύ της κατάθλιψης και της άνοιας, αλλά είναι δύσκολο να φανεί η σχέση αιτίας-αποτελέσματος, επειδή και οι δυο καταστάσεις έχουν πολλά κοινά συμπτώματα.
Η μελέτη δίνει βαρύτητα στην έγκαιρη αντιμετώπιση της κατάθλιψης, που μπορεί να διαδραματίσει βασικό ρόλο στη μείωση επιβάρυνσης στους ηλικιωμένους Αμερικανούς, όταν  πάσχουν από Alzheimer,
Τα ποσοστά της κατάθλιψης και της νόσου του Αλτσχάιμερ αυξάνονται στις ΗΠΑ, καθώς οι επιστήμονες αγωνίζονται συνεχώς για να κατανοήσουν καλύτερα τις αιτίες και τις μελλοντικές θεραπείες, για την καθεμία από αυτές τις καταστάσεις.

Μέχρι στιγμής, γνωρίζουμε ότι βλαβερές πρωτεΐνες "amyloid beta proteins" συσσωρεύονται στον εγκέφαλο των ανθρώπων που αναπτύσσουν Αλτσχάιμερ και μειώνουν την ικανότητα της "νευροπλαστικότητάς" του. [δηλαδή την ικανότητα της αλλαγής της οργάνωσης των νευρώνων (των κυττάρων που αποτελούν όλον τον εγκέφαλο) και των συνδέσεων μέσα στον εγκέφαλο]
Το δίκτυο νευρώνων αλλάζει ανάλογα με το περιβάλλον μας, το τι μαθαίνουμε, το τι τρώμε, τις κοινωνικές μας συναναστροφές και πολλά άλλα.
Ανάλογα με το πόσο χρησιμοποιούμε τις εγκεφαλικές μας συνδέσεις, μπορούμε να τις κάνουμε ισχυρότερες ή πιο αδύναμες. ΄Ολα εξαρτώνται από το τι βιώνει ο εγκέφαλός μας και το πώς χρησιμοποιείται.
 

Γνωρίζουμε επίσης ότι τα άτομα με Alzheimer πάσχουν από κατάθλιψη, ιδιαίτερα κατά τα πρώτα στάδια της νόσου, όταν οι άνθρωποι εξακολουθούν να γνωρίζουν καλά τι τους συμβαίνει.
Υπάρχει επίσης μεγάλη αλληλεπικάλυψη στα συμπτώματα αυτών των δύο καταστάσεων.

Ενώ πολλές μελέτες έχουν συνδέσει την κατάθλιψη με την απώλεια μνήμης, η επιστήμη μόλις τώρα άρχισε την έρευνα  για να εξηγηθεί αυτή η σύνδεση.

Τόσο η κατάθλιψη όσο και η νόσος του Alzheimer χαρακτηρίζονται από τάσεις κοινωνικής απόσυρσης (τάση αποχής από κάθε ενεργό κοινωνική συμμετοχή)  απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες και άλλους ανθρώπους
και δυσκολία συγκέντρωσης ή σκέψης.
Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο Brigham Young πρότεινε επίσης ότι η κατάθλιψη εμποδίζει την ικανότητα των ανθρώπων να διακρίνουν μεταξύ παρόμοιων γεγονότων,
και δύσκολα μπορούν να θυμηθούν (ανακαλέσουν) το καθένα  από τα παρόμοια αυτά γεγονότα.
Αλλά για τους περισσότερους ανθρώπους η κατάθλιψη μπορεί να εμφανιστεί πολύ νωρίτερα στη ζωή τους και τα συμπτώματα της είναι αντιμετωπίσιμα με φαρμακευτική αγωγή ή ψυχολογική υποστήριξη (talk therapy).
ο εντοπισμός και η έγκαιρη αντιμετώπιση της κατάθλιψης θα μπορούσε να σημαίνει την ταχεία καταστολή των επιβλαβών επιδράσεων, της διαταραχής διάθεσης στον εγκέφαλο.
Εάν δεν διαγνωστεί και δεν αντιμετωπιστεί, αυτό συνδέεται μεπροβλήματα μνήμης, ακόμη και πριν από την εμφάνιση του Alzheimer.
για να διευκρινιστεί ποια είναι η σχέση μεταξύ κατάθλιψης και απώλεια μνήμης, οι ερευνητές "quizzed"
περισσότερους από 1.000 ανθρώπους, με μέσο όρο ηλικίας 71 ετών, για τα συμπτώματα κατάθλιψης και την ανάκλησή στη μνήμη τους.

Ανήσυχοι διαπίστωσαν ότι, το 22% των ηλικιωμένων στην ομάδα που είχαν μεγαλύτερη κατάθλιψη, είχαν επίσης φτωχότερη επεισοδιακή μνήμη. (ικανότητα να θυμούνται συγκεκριμένες λεπτομέρειες για κάποιο γεγονός που συνέβη στο παρελθόν)
Η επεισοδιακή μνήμη περιλαμβάνει απλές πρόσφατες πληροφορίες (όπως που βάλαμε τα κλειδιά μας σήμερα, όπως και τι μας συνέβη χθες)
Εκτός από την εκτίμηση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης τους και τις επιδόσεις στη μνήμη, οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τη σάρωση εγκεφάλου, των συμμετεχόντων.

Οι εγκέφαλοι αυτών με κατάθλιψη ήταν σημαντικά διαφορετικοί από εκείνους χωρίς τέτοια συμπτώματα.

Οι άνθρωποι που ανέφεραν περισσότερα συναισθήματα κατάθλιψης είχαν μικρότερους όγκους εγκεφάλου και είχαν 55% μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης αγγειακών αλλοιώσεων ή ανώμαλων σχηματισμών αιμοφόρων αγγείων μέσα ή πάνω στον εγκέφαλο.

Εάν αυτά τα αιμοφόρα αγγεία σκάσουν ή μπλοκαριστούν, εμφανίζεται ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ορισμένες προηγούμενες μελέτες έχουν επίσης προτείνει ότι οι αλλοιώσεις του εγκεφάλου μπορούν να οδηγήσουν στη νόσο του Αλτσχάιμερ. 

«Οι μικρές αγγειακές βλάβες στον εγκέφαλο είναι δείκτες της ασθένειας των μικρών αγγείων, μια κατάσταση στην οποία οι τοίχοι στα μικρά αιμοφόρα αγγεία έχουν υποστεί βλάβη», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Dr Zeki Al Hazzouri.  

«Η έρευνα μας δείχνει ότι,  η κατάθλιψη και η γήρανση του εγκεφάλου μπορεί να συμβούν ταυτόχρονα και τα έντονα συμπτώματα της κατάθλιψης μπορεί να επηρεάσουν την υγεία του εγκεφάλου μέσω της νόσου των μικρών αγγείων», πρόσθεσε.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες έχουν συνδέσει την κατάθλιψη και τις αλλοιώσεις του εγκεφάλου, αλλά δεν είναι σαφές ποιο πρόβλημα είναι η αιτία και ποιο είναι το αποτέλεσμα.

Αλλά επειδή η κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσει σε βλάβες και τα συμπτώματα της κατάθλιψης μπορούν να αντιμετωπιστούν, μπορεί να είναι πιθανό η θεραπεία να μειώσει επίσης τα προβλήματα σκέψης και μνήμης », δήλωσε ο Δρ Al Hazzouri.

«Με το ποσοστό του 25% των ηλικιωμένων, να πάσχουν από συμπτώματα κατάθλιψης, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε καλύτερα τη σχέση μεταξύ της κατάθλιψης και των προβλημάτων μνήμης».
πηγή 9-5-18
http://www.dailymail.co.uk/health/article-5710867/Depression-cause-memory-problems-speeding-brain-aging-new-research-finds.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: