Δευτέρα, 14 Μαΐου 2018

το Ξέχασμα, πως νικάμε τον σύγχρονο Εφιάλτη? τι λέει η ξεχασμένη γλώσσα? Τεχνικές "Focus and frame" Δημιουργία εικόνων που "αντιλαμβάνεται" το Υποσυνείδητο μας
Πως αντιμετωπίζουμε την απώλεια μνήμης
Αν υποφέρουμε από κακή μνήμη, που είναι ο εφιάλτης της σύγχρονης εποχής, είναι σημαντικό να μένουμε ήρεμοι, να κρατάμε σημειώσεις, να ετοιμάζουμε λίστες και να τις ελέγχουμε
Η έντονη πίεση εργασίας, το κυκλοφοριακό πρόβλημα και άλλες παρόμοιες πηγές άγχους, μπορεί να μας κάνουν να λειτουργούμε αποσπασματικά και να ξεχνάμε πράγματα.
οι περισσότεροι από εμάς ξεχνάμε τα ονόματα των ανθρώπων που βλέπουμε τακτικά και τι θέλουμε να κάνουμε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, αφότου βγαίνουμε από το δωμάτιο.

Οι καταστάσεις που μας κάνουν να αμφισβητούμε τον εαυτό μας και κάνουν τη ζωή μας δύσκολη, αναφέρονται όχι στην άνοια, αλλά στο ότι ο εγκέφαλος μας ασχολείται με άλλα πράγματα.
Δηλαδή, το σώμα μας είναι προγραμματισμένο να κάνει κάτι, αλλά το μυαλό μας σκέφτεται ένα τελείως διαφορετικό πράγμα. Έτσι, αποστασιοποιείται, και μας κάνει πιο δύσκολο να θυμηθούμε γιατί ανοίξαμε για παράδειγμα, το ψυγείο.
Αν το μυαλό μας είναι γεμάτο με άλλα πράγματα, όταν προσπαθούμε να κάνουμε κάτι, δεν μπορούν να καταχωρηθούν δεδομένα και τα μη καταχωρηθέντα δεδομένα δεν μπορούν να ανακτηθούν εύκολα.
Το ανθρώπινο μυαλό μπορεί να προστατευθεί μέχρι την ηλικία των 100 ετών. Εάν δεν υπάρχει κανένα νευρολογικό πρόβλημα, ένας υγιής άνθρωπος δεν θα έχει πρόβλημα μνήμης ακόμα και αν είναι 100. Αυτό σημαίνει ότι το να ξεχνούμε,  δεν είναι μέρος της γήρανσης.
Στην πραγματικότητα, υπάρχουν ορισμένες τεχνικές για  διατήρηση ζωντανής μνήμης.
Τεχνικές υποστήριξης της μνήμης, αξιολογήθηκαν σε έρευνα που έγινε στις ΗΠΑ.
Από 18.000 άτομα με προβλήματα μνήμης που τρώνε υγιεινά και ασκούνται,  ζητήθηκε να εφαρμόσουν "memory-supporting" τεχνικές.
Εθελοντές που ακολούθησαν τις συμβουλές και ασκήθηκαν για μια εβδομάδα , υποβλήθηκαν σε εξέταση εγκεφάλου με μαγνητικό συντονισμό (Magnetic resonance imaging, MRI) και Τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (positron-emission tomography image,PET)
 Όταν εξετάστηκαν οι εικόνες, παρατηρήθηκαν αλλαγές στους νευρώνες και μείωση των προβλημάτων μνήμης.

Οι περισσότεροι από εμάς συνειδητοποιούμε ότι δεν θυμόμαστε το όνομα ενός ατόμου που συναντούμε για δεύτερη φορά.
Οι ειδικοί συστήνουν να κάνουμε τεχνικές εστίασης και πλαισίωσης για 60 δευτερόλεπτα, ώστε να μην ξεχνάμε το όνομα ενός ατόμου που μόλις συναντήσαμε.
Η εστίαση σημαίνει ότι πρέπει να εστιάσουμε στο πρόσωπο αυτού του ατόμου και να απομακρυνθούμε από όλα τα εφέ που μας αποσπούν την προσοχή.
Το Framing συνιστά τη δημιουργία μιας δημιουργικής εικόνας που θα μας υπενθυμίζει αυτό το άτομο.
Δημιουργούμε  εικόνες, αφού αυτές είναι η γλώσσα που αντιλαμβάνεται το Υποσυνείδητο...
Για παράδειγμα αν συναντήσουμε κάποιον που τον λένε Τριαντάφυλλο, να σκεφτούμε το αντίστοιχο λουλούδι που συνδέεται με αυτό το όνομα.
Οι επιστήμονες λένε ότι ο ιππόκαμπος συνεργάζεται με τον μετωπιαίο λοβό και βοηθά στη μεταφορά δεδομένων στη μακροχρόνια μνήμη, χάρη σε αυτή την τεχνική.

για να μην αναστατωνόμαστε από την κακή μνήμη στη καθημερινότητα μας, είναι σημαντικό να παραμένουμε ήρεμοι,
στον ελεύθερο χρόνο μας, να επικεντρωνόμαστε σε αυτό που δεν πρέπει να ξεχάσουμε, μέχρι να αποτυπωθεί στη μνήμη μας.
Η έρευνα δείχνει ότι εάν οι αριστερόχειρες  χρησιμοποιούν το δεξί τους χέρι για μικρές καθημερινές εργασίες και οι δεξιόχειρες χρησιμοποιούν το αριστερό τους χέρι, αυτό θα βοηθήσει στη βελτίωση της μνήμης τους.
Η έρευνα αποκαλύπτει ότι περνάμε σχεδόν 10 λεπτά ψάχνοντας για πράγματα που μεταφέρουμε μαζί μας κάθε μέρα, όπως τα κλειδιά, τα γυαλιά, το πορτοφόλι, η τσάντα και το κινητό τηλέφωνο. Χρειάζεται να περιμένουμε λίγο πριν βγούμε από το σπίτι και να αναρωτηθούμε αν έχουμε πάρει τα απαραίτητα πράγματα.
είναι επίσης σημαντικό να έχουμε τακτοποιημένα τα πράγματά μας, σε συγκεκριμένους χώρους στο σπίτι, στο αυτοκίνητο και στο γραφείο, έτσι θα τα αναζητάμε λιγότερο και πάντα θα τα βρίσκουμε.

Μια άλλη τεχνική είναι η δημιουργία μιας ιστορίας με τα πράγματα που υπάρχει περίπτωση να ξεχάσουμε. Κάνουμε μια λίστα που να τα περιλαμβάνει και δημιουργούμε μια ιστορία που τα περιέχει και τα συσχετίζει.

Δίνουμε προσοχή σε αυτό που φοράει ο συνάδελφός μας, ο δάσκαλος ή το παιδί μας κατά τη διάρκεια της μέρας.
Γράφουμε τις λεπτομέρειες (χρώμα, μοτίβο, ύφασμα κλπ) σε ένα κομμάτι χαρτί. Κατά την επιστροφή μας στο σπίτι (ειδικά αργά το βράδυ), προσπαθούμε να θυμηθούμε τα ρούχα τους. Συγκρίνουμε τις απαντήσεις μας, με τις σημειώσεις μας. Αν κάνουμε τακτικά αυτή την άσκηση, η τεχνική θα μας βοηθήσει να θυμόμαστε.

Διασκεδαστικά παιχνίδια, όπως το Sudoku και τα παιχνίδια λέξεων κρατούν τη μνήμη ζωντανή. Παίζουμε παιχνίδια που υποστηρίζουν τη μνήμη. Η έρευνα δείχνει ότι αυτά τα παιχνίδια μπορούν επίσης να αυξήσουν και την ικανότητα συγκέντρωσης.
πηγή 14-5-18
https://www.dailysabah.com/health/2018/05/14/how-to-cope-with-forgetfulness


σχετικό δημοσίευμα
21-6-17          Having a bad memory can make you SMARTER: Forgetting irrelevant details helps you make the decisions that really matter
http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-4625876/Having-bad-memory-make-SMARTER.htmlΔεν υπάρχουν σχόλια: