Κυριακή, 6 Μαΐου 2018

Εγκληματίες θα μπορούσαν να επεξεργαστούν με Crispr kits το DNA τους, ώστε να εξαφανίσουν τα ίχνη τους, στις βάσεις δεδομένων της ιατροδικαστικής έρευνας

Μια επαναστατική τεχνική γενετικής επεξεργασίας, που αποσκοπεί στην επιδιόρθωση του DNA, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από εγκληματίες για να εξαφανίσουν τα ίχνη τους, από ιατροδικαστικές βάσεις δεδομένων (police databases) σύμφωνα με τους ειδικούς.
************************
το σύστημα CRISPR-Cas9, (CRISPR=Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeat-συσσωρευμένες, τακτικά παρεμβαλλόμενες, βραχείες παλινδρομικές επαναλήψεις), αποτελεί μία επαναστατική τεχνική ακριβούς κατάτμησης και τροποποίησης του DNA.
Λειτουργεί σαν ένα είδος «μοριακού ψαλιδιού» που κόβει και ράβει το DNA σε συγκεκριμένα μόνο σημεία. Στόχος είναι  να επεξεργάζεται ή να διαγράφει τα ελαττωματικά (μεταλλαγμένα) γονίδια και χρησιμοποιείται για τη θεραπεία γενετικών ασθενειών  (όπως η δρεπανοκυτταρική αναιμία, η κυστική ίνωση και η μυϊκή δυστροφία).
[Το σύστημα CRISPR-Cas9 ανακαλύφθηκε όταν οι ερευνητές μελετούσαν το “ανοσοποιητικό” σύστημα κάποιων βακτηρίων.
Το σύστημα αυτό, χρησιμοποιείται από τα βακτήρια προκειμένου να απαλλαγούν από ξένο γενετικό υλικό που τα μολύνει και βασίζεται στην αναγνώριση του ξένου DNA από μικρά μόρια RNA (τα CRISPR) τα οποία προσκολλώνται σε αυτό φέρνοντας μαζί τους και ένα μοριακό ψαλίδι (την πρωτεΐνη Cas9=CRISPR- associated protein), ένα ένζυμο που κόβει το εχθρικό DNA.]
Η επαναστατική τεχνική επιτρέπει στους επιστήμονες να «επεξεργαστούν» το γονιδίωμα θεωρητικά οποιουδήποτε οργανισμού αφαιρώντας, προσθέτοντας ή τροποποιώντας κατά βούληση τμήματα στην αλληλουχία του DNA σε ελάχιστο χρόνο και με ελάχιστο κόστος.

 Το σύστημα CRISPR δοκιμάζεται αυτή τη στιγμή σε πάρα πολλά πεδία, από την ιατρική και τη φαρμακολογία ώς τα βιοκαύσιμα (δημιουργία πιο «καθαρών» καυσίμων) και τις καλλιέργειες (δημιουργία ανθεκτικότερων φυτών ). Πρόσφατα μάλιστα στην Κίνα, για πρώτη φορά παγκοσμίως, εφαρμόστηκε σε ασθενή με καρκίνο θεραπεία που βασιζόταν στο CRISPR, ενώ μέσα στους επόμενους μήνες αναμένονται παρόμοιες δοκιμές και στις ΗΠΑ.
 πρόκειται για μια μοριακή τεχνική επεξεργασίας του DNA - κάτι σαν τον επεξεργαστή κειμένων που αφαιρεί τις λάθος λέξεις και βάζει τις σωστές στις θέσεις που αρμόζει-
******************************************************
Τα Crispr kits για επιδιόρθωση του DNA είναι διαθέσιμα σε online marketplaces για περίπου £150 ($288) (online gene repair kits) χρησιμοποιούνται για την πρόληψη κληρονομικών ασθενειών και μπορούν να αλλάξουν το γενετικό makeup ενός ατόμου.
Σύμφωνα με τον καθηγητή George Church, του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, ο οποίος πρωτοστάτησε στη χρήση της τεχνικής Crispre, οι εγκληματίες θα μπορούσαν να χειριστούν τα Crispr kits για να επεξεργαστούν το δικό τους DNA και να απόφύγουν την ανίχνευση τους, στις βάσεις δεδομένων της αστυνομίας.
το Crispre θα μπορούσε να μεταβάλει το DNA στο βαθμό που θα έκανε τα ιατροδικαστικά στοιχεία άχρηστα.
Πολλά από τα ιατροδικαστικά στοιχεία λαμβάνονται από την εξέταση DNA σε δείγμα με αίμα.΄Ετσι ακόμα και αν κάνουμε
μια μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων,αποκτούμε μια νέα ταυτότητα.

Πέρυσι, ο Josiah Zayner, ένας πρώην βιοχημικός της NASA, έδειξε τη δυνατότητα των Crispr kits, εισάγοντας στον εαυτό του -ενέσιμα- με ένα γενετικό κοκτέιλ κατά τη διάρκεια ενός live-stream για να αυξήσει τη μυϊκή μάζα του.
Ο Δρ Alexander Gray του ερευνητικού κέντρου Leverhulme στο Πανεπιστήμιο του Dundee, δήλωσε ότι η γενετική επεξεργασία στο συκώτι των ποντικών έδειξε ότι το νέο DNA τελικά αναλαμβάνει την αντικατάσταση του γενετικού κώδικα.
Αλλά είπε ότι θα ήταν πιο δύσκολο για τον άνθρωπο. «Εάν βρισκόσασταν στην ιατροδικαστική βάση δεδομένων και αλλάζατε το DNA σας θα ήταν δυνατό να αποφύγετε την ανίχνευση, αλλά νομίζω ότι θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί», είπε.
"Μπορείτε να χειριστείτε το γονιδίωμα, αλλά να το κάνετε στο βαθμό όπου θα γινόταν εφικτή η απόκρυψη της εγκληματικής σας δράσης, αυτό θα ήταν αρκετά δύσκολο"
Το σύστημα Crispre θα μπορούσε να είναι ευκολότερο από μια μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων, μια άλλη μέθοδο δημοφιλή στους εγκληματίες, για να αποφύγουν την ανίχνευση.
πηγή6-5-18
http://www.dailymail.co.uk/news/article-5696383/Criminals-manipulate-DNA-avoid-detection-police-databases.html
σχετική μας ανάρτηση
1 Μαΐου 2018
Η σύλληψη του Golden State Killer χρησιμοποιώντας δημόσιες βάσεις δεδομένων DNA, υπογραμμίζει την ανάγκη να είμαστε προσεκτικοί για γενετικές εξετάσεις
πηγή
http://hellenicrevenge.blogspot.com/2018/05/golden-state-killer-dna.htmlΔεν υπάρχουν σχόλια: