Σάββατο, 5 Μαΐου 2018

Ο ισχυρότερος σεισμός εδώ και 43 χρόνια, χτύπησε τη Χαβάη


Ο ισχυρότερος σεισμός εδώ και 43 χρόνια, χτύπησε τη Χαβάη. Σεισμός μεγέθους 6.9 Ρίχτερ που επικεντρώθηκε κοντά στο νότιο τμήμα του ηφαιστείου Kilauea, χτύπησε την περιοχή περίπου στις 12:33 μ.μ. την Παρασκευή.
Η περιοχή εκκενώθηκε, χιλιάδες σπίτια εγκαταλείφθηκαν,η λάβα από το ηφαίστειο Kilauea ξεχύθηκε πάνω στους δρόμους, οι δρόμοι ράγισαν και άνοιξαν καταφύγια για τη φιλοξενία των εκτοπισμένων κατοίκων.
Είναι ο ισχυρότερος σεισμός που έπληξε τη Χαβάη από το 1975, όταν ένας σεισμός, μεγέθους 7,1 χτύπησε στην ίδια περιοχή.
Ένας άλλος σεισμός μεγέθους 5.7 λέγεται ότι έπληξε το νησί νωρίτερα την Παρασκευή. Η Jana Pursley, γεωφυσικός στο " US National Earthquake Information Center",   δήλωσε στο CNN  ότι, από το απόγευμα της Πέμπτης υπήρξαν 119 σεισμοί στο Big Island.
πάνω από 1500 άνθρωποι εκτοπίστηκαν την Πέμπτη, μια μέρα πριν να ξεχυθεί τεράστια ποσότητα λάβας από το ηφαίστειο του Kilauea, στην κοινότητα Leilani Estates κοντά στην πόλη Pahoa, και στους κήπους Lanipuna Gardens, ένα μικρότερο αγροτικό προάστιο ανατολικά.
Οι υπάλληλοι της πολιτικής άμυνας (Civil defense officials) προειδοποίησαν το κοινό σχετικά με τα υψηλά επίπεδα διοξειδίου του θείου κοντά στο ηφαίστειο
Η έκθεση στο αέριο μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό ή εγκαύματα, πονόλαιμο, ρινική καταρροή, καψίματα και βήχα.
περισσότερα από 14.000 νοικοκυριά, έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.
Το Κέντρο Προειδοποίησης "Pacific Tsunami Warning Center" για τσουνάμι δήλωσε ότι ο σεισμός δεν ήταν αρκετά ισχυρός για να προκαλέσει ένα τσουνάμι, αλλά αρκετές αναφορές δείχνουν ότι υπήρχαν αρκετά κύματα γύρω από το μεγάλο νησί.
 πηγή 5-5-18
http://www.dailymail.co.uk/news/article-5690403/Hawaii-volcano-forces-1-500-homes-lava-bubbles-up.html








Δεν υπάρχουν σχόλια: