Τρίτη, 1 Μαΐου 2018

Ρόδο Αθάνατο και Αμάραντο δημιουργούν οι επιστήμονες, με γενετική τροποποίηση. Θα έχει τέλειο ΄Αρωμα και Χρώμα και θα αντέχει στα Παράσιτα

ένα μπουκέτο τριαντάφυλλα είναι το τέλειο ρομαντικό δώρο, αλλά γρήγορα μαραίνεται και πεθαίνει.
Οι επιστήμονες λένε ότι με γονιδιακή επεξεργασία -τροποποίηση,  θα δημιουργήσουν λουλούδια που θα μυρίζουν πιο γλυκά, θα διαρκούν περισσότερο, ακόμα και στο βάζο και θα ανθίζουν όλο το χρόνο.
έχουν ήδη αναλύσει πλήρως το γονιδίωμα του τριαντάφυλλου είδους "garden rose" για πρώτη φορά.
[Το γονιδίωμα είναι το πλήρες γενετικό υλικό ενός φυτού ή ζώου, το σχέδιο "blueprint" του οποίου βρίσκεται σε κάθε κύτταρο]
Θα βελτιώσουν τα λουλούδια, ώστε να διαρκούν περισσότερο σε ένα βάζο, να μυρίζουν πιο γλυκά αλλά και να αντιστέκονται καλύτερα στα παράσιτα.
Μπορεί να χρειαστεί μια δεκαετία για να δημιουργηθεί το τέλειο χρώμα ή άρωμα και η διατήρηση τους, μετά την κοπή είναι ακόμα πιο δύσκολος στόχος.
Ωστόσο, ειδικοί βρήκαν μια συντόμευση,  με τη μορφή μεθόδου επεξεργασίας γονιδίων που ονομάζεται Crispr - τα μοριακά «ψαλίδια» που μπορούν να αλλάξουν το DNA ενός φυτού, μέσα στο ένα τρίτο αυτού του χρονικού διαστήματος.
Ο Δρ Mohammed Bendahmane, ( of Ecole normale supérieure de Lyon, Lyon ENS Lyon with expertise in Cell Biology, Developmental Biology, Molecular Biology) που συνεργάστηκε για τη μελέτη, δήλωσε ότι: "θα κάνουμε αυτά τα λουλούδια να έχουν άρωμα που θα διαρκεί περισσότερο. θα έχουν επίσης πιο έντονο χρώμα"
Προηγούμενες προσπάθειες ανάγνωσης του DNA ενός τριαντάφυλλου ήταν λιγότερο ακριβείς επειδή το λουλούδι έχει πολύπλοκα και διαφορετικά σύνολα χρωμοσωμάτων.
Αλλά στην πιο πρόσφατη μελέτη, τα μισά από τα ζεύγη χρωμοσωμάτων απομακρύνθηκαν, όπως στην αφαίρεση του πατρικού DNA από ένα μωρό, και στη διατήρηση μόνο του μητρικού DNA, έτσι ώστε να γίνει πιο εύκολη η ανάγνωσή του.
Τα σύγχρονα τριαντάφυλλα μυρίζουν λιγότερο γλυκά, γιατί έχουν καλλιεργηθεί, μόνο για την καλύτερη εμφάνισή τους, εις βάρος του φυσικού αρώματος που αναδύουν.
Με τη νέα τεχνική CRISPR / Cas9, αναλύθηκε πλήρως το γονιδίωμα του τριαντάφυλλου "garden rose" του οποίου τα γονίδια είναι πολύ παρόμοια με τα γονίδια της φράουλας και του βατόμουρου.
Τα αποτελέσματα τους επιτρέπουν τον εντοπισμό γονιδίων, που θα μπορούσαν να τροποποιηθούν για τη συνολική βελτίωση των λουλουδιών.
[Η τεχνική CRISPR / Cas9 χρησιμοποιεί ετικέτες που αναγνωρίζουν τη θέση της μετάλλαξης και ένα ένζυμο, το οποίο δρα ως μικροσκοπικό ψαλίδι, για να κόψει το DNA σε ένα ακριβές μέρος, επιτρέποντας την απομάκρυνση μικρών τμημάτων ενός γονιδίου]
για να προσδιορίσουν τα φυσικά χαρακτηριστικά των τριαντάφυλλων, οι ερευνητές κοίταξαν ένα από τα πρώτα του είδους - την ποικιλία « Old Blush » που μεταφέρθηκε από την Κίνα τον 18ο αιώνα.
Αυτό το είδος αναπτύσσει ευαίσθητα ροζ άνθη σε συστάδες   και είναι ο προπάτορας εκατοντάδων από τις 35.000 ποικιλίες τριαντάφυλλων που υπάρχουν σήμερα.
πηγή 30-4-18
http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-5674951/GM-roses-smell-sweeter-longer-pest-resistant.html
https://www.nature.com/search?author=%22Mohammed%20Bendahmane%22&order=relevance 


Δεν υπάρχουν σχόλια: