Τετάρτη, 16 Μαΐου 2018

Ο John Zhang υπόσχεται γονιμότητα στις γυναίκες, ακόμα και στην ηλικία των 60 χρόνων. Αν και έφερε επανάσταση στον κόσμο της ιατρικής γονιμότητας, με την παραγωγή του μωρού τριών γονέων, η διαδικασία αυτή απαγορεύτηκε στις ΗΠΑ, ενώ έχει εγκριθεί και συνεχίζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Κίνα και στην Ουκρανίαο 55χρονος Κινέζος John Zhang ειδικός γιατρός γονιμότητας, έφερε επανάσταση στον κόσμο της γονιμότητας με την παραγωγή, ενός μωρού τριών γονέων.
Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) σταμάτησε την εμπορική προώθηση αυτής της πειραματικής διαδικασίας στις ΗΠΑ, αλλά υπάρχει έγκριση για τη συνέχιση της στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ μπορεί να διακινηθεί, επίσης νόμιμα στην Ουκρανία και την Κίνα.

O John Zhang γεννήθηκε στην πόλη Hangzhou στην Κίνα, ο πατέρας του ήταν καρδιολόγος και η μητέρα του ειδική, στην αναπαραγωγική υγεία. Φοίτησε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Zhejiang στην Κίνα, πήρε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και εργάστηκε (obstetrics and gynecology residency) στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (New York University School of Medicine)

έπειτα ίδρυσε την κλινική New Hope Fertility Clinic και το κέντρο biotech start-up Darwin Life στο Μανχάταν που προσελκύουν διασημότητες και πλούσιους ανθρώπους από Κίνα, Ρωσία και άλλα μέρη του πλανήτη.
Η προθυμία του Zhang (που είναι πατέρας τριών παιδιών) για να υπερβεί τα όρια (τόσο τα ηλικιακά, όσο και τα επιχειρηματικά) στην αναπαραγωγική διαδικασία, αλλά και οι ιδέες και η φιλοσοφική και πνευματική του προσέγγιση στα θέματα ηθικής που ανακύπτουν, τον έχουν κάνει εξαιρετικά δημοφιλή.
Τον Αύγουστο, ο FDA διέταξε τον Zhang να σταματήσει τελείως τις ερευνητικές εργασίες, διαδοχικά στις δυο εταιρείες του. Το 2015 με προειδοποιητική επιστολή της FDA, το Κογκρέσο απαγόρευσε τη γενετική επεξεργασία κληρονομικών χαρακτηριστικών σε ανθρώπινα έμβρυα.
πηγή 14-5-18
https://www.washingtonpost.com/national/health-science/this-fertility-doctor-is-pushing-the-boundaries-of-human-reproduction-with-little-regulation/2018/05/11/ea9105dc-1831-11e8-8b08-027a6ccb38eb_story.html?utm_term=.9e3b7020d3be

Το 2009, ο John Zhang έδωσε τη δυνατότητα στην 49χρονη Monica Halem να γεννήσει το δικό της βιολογικό παιδί, ένα υγιές κοριτσάκι,  μετά από 6 αποβολές.
τώρα,   ο John Zhang υποστηρίζει ότι γυναίκες ακόμα και 60 ετών θα μπορέσουν σύντομα να ακολουθήσουν το παράδειγμά της.
το 2015, ο Zhang εξέπληξε τους επιστημονικούς συνεργάτες του, όταν τροποποίησε ένα γενετικά ανώμαλο “abnormal” μη βιώσιμο έμβρυο -με λάθος αριθμό χρωμοσωμάτων -  και το μετέφερε στη μήτρα μιας γυναίκας που είχε εξαντλήσει τις άλλες επιλογές.
 Τα μη φυσιολογικά έμβρυα - τα οποία φαίνεται ότι έχουν λάθος αριθμό χρωμοσωμάτων - θεωρούνται καθολικά σχεδόν,  μη βιώσιμα και απορρίπτονται από άλλους γιατρούς γονιμότητας.
Η γυναίκα γέννησε ένα υγιές κοριτσάκι, παρακινώντας τις κλινικές σε όλο τον κόσμο να επανεκτιμήσουν τις πολιτικές τους.

Το 2016, ο John Zhang εργάστηκε με ένα ζευγάρι από την Ιορδανία που είχε χάσει έξι μωρά - δύο σε παιδική ηλικία, τέσσερα σε αποβολές - από το σύνδρομο Leigh, μια κληρονομική νευρολογική διαταραχή
ο Zhang κατάφερε να αφαιρέσει το νευρολογικό σύνδρομο Leigh από το μελλοντικό παιδί τους.΄Εθεσε στην πράξη μια διαδικασία που άλλοι τολμούσαν να δοκιμάσουν μόνο σε ζώα.
Ο Ζανγκ εξήγαγε το πυρηνικό DNA της γυναίκας,  που φέρει βιολογικό υλικό υπεύθυνο για πράγματα όπως η φυσική εμφάνιση και άλλα σημαντικά χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια εισήγαγε αυτό το DNA σε ένα ωάριο υγιούς δότριας και το γονιμοποίησε με σπέρμα από τον σύζυγο της γυναίκας. έτσι, ήταν πλέον σε θέση να γεννήσουν ένα αγόρι που δεν είχε το σύνδρομο Leigh και έως σήμερα, φαίνεται να είναι απαλλαγμένο από κάθε ασθένεια.
"Εάν υπάρχει ένα γονίδιο που προκαλεί ένα πρόβλημα, ξεπλένεται μέσα από τη φυσική εξέλιξη. Τελικά, αυτά τα μωρά δεν πρόκειται να γεννηθούν.Αυτός είναι ο τρόπος που η φύση επιλέγει ", είπε ο Zhang. "Αλλά αν μπορούμε να αλλάξουμε το γονίδιο, γιατί να μην αλλάξουμε αυτόν τον τρόπο?"

Ο Zhang ονομάστηκε σύντομα 'fertility rebel' από το περιοδικό Nature και τον κόσμο της ιατρικής γονιμότητας.
Στα αμέτρητα ενημερωτικά δελτία και τα opinion pieces που ακολούθησαν, οι συγγραφείς προέβησαν σε συγκρίσεις με τους δυστοπικούς κόσμους της « Gattaca » - μια ταινίας στην οποία τα μωρά που η σύλληψη τους έγινε με τον φυσικό τρόπο πιστεύεται ότι είναι κατώτερα από εκείνα που είναι γενετικά τροποποιημένα σε ένα εργαστήριο για διανόηση και αθλητική ικανότητα
 - και το “Orphan Black”  - a TV show  που αυξάνει το φάσμα των γενετικά σχεδιασμένων κλώνων.

Σύντομα ο Zhang άρχισε να εμπορεύεται την τεχνολογία μέσω των δύο εταιρειών του, της κλινικής γονιμότητας New Hope Fertility Clinic και της Darwin Life, a biotech start-up.
Προσφέρονται να λαμβάνουν DNA από ηλικιωμένες γυναίκες και να το τοποθετούν σε ωάρια  από νεότερες γυναίκες δωρήτριες, έτσι ώστε γυναίκες σχεδόν οποιασδήποτε ηλικίας να μπορούν να αντέξουν τα γενετικά τροποποιημένα παιδιά τους.
Η ιδέα προκάλεσε αίσθηση σε μια εποχή που πολλές γυναίκες καθυστερούν την εγκυμοσύνη για μετά την ηλικία των 40 και έτσι δυσκολεύονται να κάνουν παιδιά.
Αυτή η προτεινόμενη παροχή υπηρεσίας, τον έφερε σε σύγκρουση με την πολιτική γονιμότητας -που υπάρχει εδώ και δεκαετίες- της Food and Drug Administration, FDA. Τον περασμένο Αύγουστο, το FDA διέταξε τον Zhang να σταματήσει την εμπορία της τεχνολογίας, κλείνοντας ουσιαστικά το πρόγραμμα.
ο  Geoffrey Hawes εκπρόσωπος της New Hope and Darwin Life, δήλωσε ότι συνεργάστηκαν στενά και θα συνεχίσουν να εργάζονται μέσα στις κατευθυντήριες γραμμές της FDA". Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η διαδικασία εξακολουθεί να επιτρέπεται στη Βρετανία, την Ουκρανία και την Κίνα.
Οι εταιρείες του Δρ Zhang ορκίστηκαν ότι δεν θα προσφέρουν την αμφιλεγόμενη υπηρεσία και εκπρόσωπος της FDA επιβεβαίωσε επίσης ότι, το ζήτημα είχε επιλυθεί.
πηγή 15-5-18
http://www.dailymail.co.uk/news/article-5732985/Fertility-doctor-pioneered-way-older-women-healthy-pregnancies-blocked-FDA.htmlΔεν υπάρχουν σχόλια: