Τρίτη, 20 Μαρτίου 2018

Το μυστηριώδες σύνδρομο του Quasimodo εμφανίζεται σπάνια, μόνο στον σκύλο και στον άνθρωπο


Νέα Υόρκη.   Η εξάχρονη σκυλίτσα Cuda ράτσας pitbull πάσχει από μια σπάνια  πάθηση (δυσπλασία short spine syndrome) Quasimodo σύνδρομο.
Υιοθετήθηκε από την 52χρονη Julie Leroy,  που ζει στο Kingston, στη Νέα Υόρκη.
Μόνο 17 σκυλιά στο κόσμο είναι γνωστό ότι έχουν αυτή την πάθηση που προκαλεί ένα είδος καμπούρας στο ζώο.
Η Leroy εργαζόταν στην υπηρεσία διαχείρισης αδέσποτων ζώων, όταν την κάλεσαν να παραλάβει τη σκυλίτσα από μια οικογένεια.
Η οικογένεια τη διέσωσε από έναν εκτροφέα -που είχε φάρμα αναπαραγωγής σκύλων και αγόρασε τη σκυλίτσα από το Craigslist για $50- αλλά δεν μπορούσε να την κρατήσει.
Η Julie Leroy την παρέλαβε και αντίθετα με το πρωτόκολλο, δεν θέλησε να την αφήσει να ζήσει μέσα σε καταφύγιο. Αν και ρίσκαρε να χάσει τη δουλειά της και είχε ήδη 4 σκυλιά, υιοθέτησε επίσημα και τη σκυλίτσα Cuda.
Δημιούργησε μια ιστοσελίδα για την Cuda στο Facebook και η ασυνήθιστη εμφάνιση του ζώου, τράβηξε την προσοχή των πάνω από 25.000 οπαδών της.
Η σπάνια μυστηριώδης πάθηση Quasimodo, δυσπλασία short spine syndrome προβληματίζει τους επιστήμονες, που δεν μπορούν να εντοπίσουν τα αίτια που την προκαλούν.
Τα σκυλιά με σύνδρομο βραχέος της σπονδυλικής στήλης (φαίνεται σαν να μην έχουν καθόλου λαιμό) τείνουν να έχουν ένα φυσιολογικό προσδόκιμο ζωής.

η προσπάθεια της Julie Leroy, αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση για τα σκυλιά με ειδικές ανάγκες
πηγή 17-7-16
http://www.dailymail.co.uk/news/article-3745015/It-s-Quasimodog-Hunchbacked-pitbull-saved-compassionate-animal-control-worker-couldn-t-bear-hand-shelter.html
*********************************
σχετική μας ανάρτηση
http://hellenicrevenge.blogspot.com/2016/09/
*************************
σχετικά δημοσιεύματα

https://edition.cnn.com/2016/02/02/living/quasi-dog-short-spine-update-irpt/
https://barkpost.com/every-short-spine-dog-in-the-world/
https://www.facebook.com/pg/QuasiTheGreat/about/
στον άνθρωπο το σύνδρομο εμφανίστηκε σε ποσοστό 2 στο ένα εκατομμύριο.
https://edition.cnn.com/2016/04/06/health/rare-medical-conditions-two-in-a-million-tlc/index.html
Το μυστηριώδες αυτό σύνδρομο, δεν έχει εντοπιστεί σε άλλα είδη ζώων,
στην ακτινογραφία του ζώου που νοσεί, φαίνεται ότι οι σπόνδυλοι είναι συμπιεσμένοι και δημιουργούν ένα σπάσιμο της σπονδυλικής στήλης.
στον άνθρωπο το  σύνδρομο "Quasimodo" (σύνδρομο βραχείας σπονδυλική στήλης, σοβαρή κυφοσκολίωση), μελετήθηκε κατά τη διάρκεια του ύπνου.  Βρέθηκε ότι επηρεάζει την αναπνοή του υποκειμένου.
[Σοβαρή κυφοσκολίωση, αναπνοή και ύπνος: το σύνδρομο "Quasimodo" κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Guilleminault C , Kurland Ο , Winkle R , Miles LE .
Πέντε ενήλικα άτομα με σοβαρή κυφοσκολίωση παρακολουθήθηκαν κατά τη διάρκεια του ύπνου. Διάφοροι τύποι ανωμαλιών της αναπνοής, συμπεριλαμβανομένης της αποφρακτικής άπνοιας και της υποπνείας, σημειώθηκαν.  Η αρτηριακή πίεση, μετρουμένη συνεχώς σε ένα υποκείμενο, αυξανόταν προοδευτικά καθ 'όλη τη νύχτα σε συνδυασμό με ανώμαλη αναπνοή.]
Δεν υπάρχουν σχόλια: