Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2018

Διεθνής πανδημία από άγνωστη ασθένεια, που προσδιορίζεται ως «Disease X» στη λίστα του ΠΟΥ, θα μπορούσε να ξεκινήσει από την ανάπτυξη χημικών και βιολογικών όπλων ή από βιολογική μετάλλαξη. Μια παγκόσμια επιδημία γρίπης θα μπορούσε να ξεκινήσει αύριο και να σκοτώσει έως και 33 εκατομμύρια ανθρώπους, σε 200 ημέρες.

ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποιεί για πιθανή μελλοντική πανδημία που θα μπορούσε να σκοτώσει εκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.
μια  νέα θανατηφόρα  ασθένεια που ονομάζεται «Disease X» προστέθηκε στον κατάλογο με τις ασθένειες Ebola, SARS και Zika,   αλλά σε αντίθεση με αυτά τα παθογόνα, δεν είναι γνωστό τι προκαλεί την «Disease X»  ή πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί.
Ο νορβηγός επιστήμονας και σύμβουλος του ΠΟΥ, John-Arne Rottingen, δήλωσε στο The Daily Telegraph ότι, η νέα ασθένεια δείχνει τη σημασία της ευελιξίας στα εμβόλια και στις διαγνωστικές εξετάσεις.
Η «Disease X»  θα μπορούσε να προκύψει από μέσα που παράγονται από τον άνθρωπο και όχι από τη φύση. Υπάρχει φόβος ότι τα χημικά και βιολογικά όπλα παράγονται και χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο.
Και θα μπορούσαν να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα και να εξαπλωθούν γρήγορα, επειδή οι άνθρωποι δεν έχουν δημιουργήσει καμία αντίσταση σε αυτά.
Χημικές βόμβες έπεσαν στους πολίτες κατά τον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας και ο παράγοντας «VX», μιας νευροτοξικής ουσίας, (nerve agent VX), πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκε για τη δολοφονία του ετεροθαλή αδελφού του Kim Jong-Un πέρυσι.
Πιο πρόσφατα, η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι ένας στρατιωτικός νευρικός παράγοντας από τη Ρωσία, χρησιμοποιήθηκε για την απόπειρα δολοφονίας του πρώην Ρώσου διπλού πράκτορα Σεργκέι Σπρίπαλ και της κόρης του Γιούλια στην αγγλική πόλη Σάλισμπουρι.
Αλλά η ασθένεια Χ θα μπορούσε επίσης να προκύψει από τον φυσικό κόσμο, όπως η  Spanish Flu  και ο ιός HIV, καθώς τα ζώα και οι άνθρωποι βρίσκονται σε συνεχώς αυξανόμενη επαφή (αλληλεπίδραση)
Τα σύγχρονα ταξίδια και το εμπόριο καθιστούν πολύ πιο πιθανό να εξαπλωθούν αυτές οι ασθένειες, δήλωσε ο σύμβουλος του WHO, καθηγητής Marion Koopmans, στο The Daily Telegraph.
Για παράδειγμα, οι ιοί Zika και SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome)  εξαπλώθηκαν και σκότωσαν πολλά άτομα πριν τεθούν υπό έλεγχο.
στις 9-3-18 ο ΠΟΥ προειδοποίησε ότι, η επόμενη παγκόσμια επιδημία γρίπης θα μπορούσε να ξεκινήσει αύριο και να σκοτώσει έως και 33 εκατομμύρια ανθρώπους σε μόλις 200 ημέρες.
πηγή 10-3-18
http://www.dailymail.co.uk/news/article-5485827/World-Health-Organisation-adds-Disease-X-deadly-epidemic-list.html
**************************************
στα μέσα Φεβρουαρίου 2018, ο  Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δημοσίευσε τον ετήσιο κατάλογο των θανατηφόρων παθογόνων οργανισμών, για τους οποίους η έρευνα πρέπει να διεξαχθεί γρήγορα.
Για πρώτη φορά, αναφέρθηκε από τον ΠΟΥ, η «Disease X» - που παριστάνει ένα παθογόνο που είναι σήμερα άγνωστο στους επιστήμονες.
Ο κ. Tedros Adhanom, γενικός διευθυντής της ΠΟΥ, προειδοποίησε νωρίτερα ότι, η ανθρωπότητα είναι «ευάλωτη» σε ένα ξέσπασμα παγκόσμιας επιδημίας, που θα μπορούσε να σκοτώσει εκατομμύρια ανθρώπους.
Ο κατάλογος με τις ασθένειες δεν είναι αλφαβητικός και η σειρά ασθενειών στον κατάλογο αυτό, δεν υποδηλώνει καμία κατάταξη προτεραιότητας.
Ο αιμορραγικός πυρετός (Crimean Congo haemorrhagic fever) στο Κριμαϊκό Κονγκό, ο οποίος σκοτώνει το 40% αυτών που πλήττονται και πρόσφατα εντοπίστηκε στην Ουγκάντα, εμφανίζεται επίσης στον κατάλογο.
Αξιωματούχοι ανησυχούν επίσης για τον ιό Marburg, που θεωρείται ότι, είναι ένα από τα πιο θανατηφόρα παθογόνα που υπάρχουν. Εξέφρασαν επίσης θλίψη για το αφρικανικό έθνος τον Νοέμβριο.
Οι άλλες πέντε θανατηφόρες ασθένειες που αναφέρθηκαν στον κατάλογο που χρειάζονται επείγουσα δράση περιλαμβάνουν: τον πυρετό Lassa, τον MERS, τον SARS, τον ιό Nipah και τον πυρετό της κοιλάδας Rift (Rift Valley fever).
το σύνδρομο θρομβοκυτταροπενίας "Severe Fever with Thrombocytopenia Syndrome (SFTS) που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Κίνα μόλις πριν από επτά χρόνια, αποσπάστηκε από τη λίστα του τρέχοντος έτους
Η γρίπη συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο των ασθενειών με προτεραιότητα. Ο δολοφονικός ιός έχει προκαλέσει χάος σε όλο τον κόσμο μέχρι στιγμής αυτό το χειμώνα, πιάνοντας τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία.
πηγή 15-2-18
http://www.dailymail.co.uk/health/article-5395447/World-health-chiefs-draw-list-10-viruses.html
**********************************************
Η άγνωστη νόσος «Disease X» προστέθηκε στη λίστα των 9 ασθενειών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν παγκόσμια επιδημία.
Η λίστα καταρτίσθηκε (στις 6-7 Φεβρουαρίου 2018) για τους σκοπούς του Σχεδίου Έρευνας και Ανάπτυξης, αποτελεί ένα ειδικό εργαλείο για τον προσδιορισμό των ασθενειών και των παθογόνων που θα έχουν προτεραιότητα στην έρευνα και την ανάπτυξη σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία.
Το εργαλείο αυτό επιδιώκει να εντοπίσει εκείνες τις ασθένειες που παρουσιάζουν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία λόγω του επιδημιολογικού τους δυναμικού και για τις οποίες δεν υπάρχουν, ή δεν επαρκούν, αντίμετρα. Οι ασθένειες που εντοπίστηκαν μέσω αυτής της διαδικασίας είναι το επίκεντρο του έργου της Ε & Α Blueprint.
Ο πρώτος κατάλογος των ασθενειών με προτεραιότητα στην έρευνα, απελευθερώθηκε τον Δεκέμβριο του 2015.
για την άγνωστη νόσο «Disease X» δεν υπάρχει γνωστό παθογόνο που να σχετίζεται με αυτή την ασθένεια.
Είναι απλώς μια ονομασία που ορίστηκε για παθογόνο παράγοντα που οι γιατροί και οι επιστήμονες δεν θα ξέρουν πώς να αντιδράσουν. Αντιπροσωπεύει επίσης μια ασθένεια που θα μπορούσε να ξεκινήσει από μια βιολογική μετάλλαξη.
"Η ασθένεια Χ αντιπροσωπεύει τη γνώση ότι, μια σοβαρή διεθνής επιδημία θα μπορούσε να προκληθεί από ένα παθογόνο που είναι σήμερα άγνωστο ότι μπορεί να προκαλέσει ανθρώπινη νόσο", λέει ο ΠΟΥ στην ιστοσελίδα τους.
οι υπόλοιπες ασθένειες που περιλαμβάνει η λίστα
Crimean-Congo haemorrhagic fever (CCHF)
Ebola virus disease and Marburg virus disease
Lassa fever
Middle East respiratory syndrome coronavirus (MERS-CoV) and Severe Acute Respiratory Syndrome (SARS)
Nipah and henipaviral diseases
Rift Valley fever (RVF)
Zika
Disease X
http://www.who.int/blueprint/priority-diseases/en/
Εξετάστηκε ο αντίκτυπος των περιβαλλοντικών ζητημάτων σε ασθένειες με πιθανότητα πρόκλησης έκτακτων καταστάσεων δημόσιας υγείας.
Συζητήθηκε η σημασία των ασθενειών για ειδικούς πληθυσμούς, όπως οι πρόσφυγες, οι εσωτερικά εκτοπισμένοι πληθυσμοί και τα θύματα καταστροφών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: