Πέμπτη, 15 Μαρτίου 2018

Παιδιά σαν ζόμπι στην Ανατολική Αφρική, πεθαίνουν από την αγνώστου αιτιολογίας ασθένεια 'nodding'. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μαζί με πολλά ερευνητικά κέντρα, ερευνούν την ασθένεια από το 2009, χωρίς να εντοπίζουν την προέλευση τηςΗ περίεργη και θανατηφόρα ασθένεια που είναι γνωστή ως 'nodding' disease, μετατρέπει όλο και περισσότερα παιδιά σε ζόμπι.
επηρεάζει μόνο τα παιδιά που ζουν σε μια μικρή περιοχή της Ανατολικής Αφρικής, στη βόρεια Ουγκάντα, το Σουδάν και την Τανζανία.
μόνο στη βόρεια Ουγκάντα έχει επηρεάσει περισσότερα από 3.000 παιδιά από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 (κυρίως στις περιοχές Omoro, Pader και Kitgum)
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το σύνδρομο Nodding τεκμηριώθηκε για πρώτη φορά στην Ηνωμένη Δημοκρατία της Τανζανίας στη δεκαετία του 1960, στη συνέχεια στη Δημοκρατία του Νότιου Σουδάν τη δεκαετία του 1990 και στη βόρεια Ουγκάντα ​​το 2007.
Μέχρι σήμερα (από το 2009 που τράβηξε την προσοχή της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ)) η αιτία του συνδρόμου δεν μπορεί να εντοπιστεί από επιδημιολόγους σε όλο τον κόσμο.
τα πάνω από 3.000 παιδιά που έχουν πληγεί από το σύνδρομο Nodding στη Βόρεια Ουγκάντα, εμφανίζουν εκτιμώμενη θνησιμότητα περίπου 6,7%. Το σύνδρομο Nodding syndrome  (NS) είναι μια νευρολογική κατάσταση με άγνωστη αιτιολογία.
Οι ερευνητές στα Κέντρα Ελέγχου Νόσων (Centers for Disease Control in Prevention in Atlanta) στην Ατλάντα έχουν κάνει το σύνδρομο μεταξύ των κορυφαίων προτεραιοτήτων τους, στον σύντομο κατάλογο νέων, ανεξήγητων κρουσμάτων.
Αλλά καθώς αυτοί και άλλοι συνεχίζουν να ερευνούν το σύνδρομο - αναζητώντας την προέλευσή του και τον τρόπο με τον οποίο εξαπλώνεται - ένα μεγάλο μέρος του έργου που προσπαθεί να θεραπεύσει παιδιά που έχουν προσβληθεί, παραμένει στην Ουγκάντα.
Τα κρούσματα του συνδρόμου (με παθολογικό κούνημα του κεφαλιού) στα παιδιά,  στη βόρεια περιοχή του Pader, στην Ουγκάντα, αυξάνονται και η αντιμετώπιση τους είναι εξαιρετικά δύσκολη.
Χορηγούνται χάπια αντισπαστικού φαρμάκου (tablets of a generic anti-convulsant called sodium valproate) που έχουν συστήσει τα "Centers for Disease Control and Prevention" και η "World Health Organization".
Ο Robert Downing, μικροβιολόγος στην πανεπιστημιούπολη του CDC στο Entebbe στην Ουγκάντα, λέει ότι   "το CDC στην Ατλάντα έχει ξοδέψει εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια και αμέτρητες ώρες βοηθώντας την κυβέρνηση της Ουγκάντα ​​να ερευνήσει το σύνδρομο "nodding syndrome".
για την αιτία εμφάνισης της μυστηριώδους ασθένειας, διερευνώνται οι δυνατότητες να προέρχεται από χημική έκθεση που σχετίζεται με τον πόλεμο, ή να είναι αντίδραση σε τοπικό παράσιτο, ενώ μπορεί να οφείλεται και σε ανεπάρκεια βιταμινών ή γενετικά αίτια.
Μέχρι στιγμής οι ερευνητές "σκοντάφτουν σε αδιέξοδα".
Έτσι, αντί να αντιμετωπίσουν την αιτία, προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το σύμπτωμα της.
Το βαλπροϊκό νάτριο αποδείχθηκε αποτελεσματικό για τη θεραπεία επιληπτικών κρίσεων, παρόμοιων με αυτές που εμφανίζονται στο σύνδρομο "nodding syndrome", γι 'αυτό το CDC και η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας συνέστησαν το φάρμακο στην κυβέρνηση της Ουγκάντα ​​ως πιθανή θεραπεία.
κάποια παιδιά που νοσούν, ζουν αλυσοδεμένα (από τον αστράγαλο) μέσα σε βρώμικους χώρους, με μοναδική τροφή λίγο ρύζι σε ένα μπολ.
Παρά τις πολυάριθμες και εκτεταμένες έρευνες και στις τρεις περιοχές, πολύ λίγα είναι γνωστά για την αιτία της νόσου.
έχουν θεσπιστεί και υλοποιηθεί ορισμένες ερευνητικές πρωτοβουλίες  από ιδρύματα όπως τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), τον Παγκόσμιο Οργανισμός Υγεία (WHO), το Πανεπιστήμιο Gulu, το Πανεπιστήμιο Makerere, το υπουργείο Υγείας και τα εθνικά νοσοκομεία "Mulago and Butabika national referral hospitals"  όπου εξετάζονται διάφορες πτυχές εμφάνισης του συνδρόμου NS . Αυτές οι μελέτες περιλαμβάνουν την αναζήτηση για την αιτιολογία και τους παράγοντες κινδύνου, τις πεποιθήσεις και τις γνώσεις της κοινότητας, τις κλινικές παρουσιάσεις στη σταδιοποίηση του NS και τις διατροφικές αξιολογήσεις.
πηγή 6-3-18
http://www.blackstarnews.com/global-politics/global-politics/the-mystery-of-nodding-syndrome-carries-on.html
**************************************
Η μυστηριώδης ασθένεια προσβάλλει παιδιά ηλικίας μεταξύ πέντε και 15 ετών,  αλλάζει δραματικά την προσωπικότητα τους και πεθαίνουν από υποσιτισμό, αφού δεν δείχνουν κανένα ενδιαφέρον για φαγητό.   Πολλά πεθαίνουν όταν χάνουν τις αισθήσεις τους ​​και έχουν τρομερά ατυχήματα, όπως όταν πέφτουν σε μια φωτιά μαγειρέματος ή πνίγονται σε πηγάδια.
Η ανάπτυξή τους σταματάει, χάνουν τη νοητική τους ικανότητα και υποφέρουν από επιληπτικές κρίσεις. Τα περισσότερα πεθαίνουν από λοιμώξεις ή από υποσιτισμό. Οι γονείς τους τα εγκαταλείπουν επειδή δεν μπορούν να τα φροντίσουν.
πηγή 27-3-12
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2120903/Mystery-nodding-disease-turning-children-zombies-Uganda.html
τρομακτικές φωτογραφίες στη διεύθυνση
https://www.npr.org/sections/parallels/2013/06/02/185787683/nodding-syndrome-a-devastating-medical-mystery-in-uganda

Δεν υπάρχουν σχόλια: