Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2018

Ανωμαλία του μαγνητικού πεδίου της Γης πάνω από το Νότιο Ατλαντικό Ωκεανό, μπορεί να αποτελεί ένδειξη αντιστροφής των μαγνητικών πόλων


Μήπως μια ανωμαλία στο μαγνητικό πεδίο της Γης δείχνει πως οι πόλοι της Γης ετοιμάζονται να αντιστραφούν;
Η Γη καλύπτεται από ένα προστατευτικό μαγνητικό πεδίο που εκτείνεται χιλιάδες χιλιόμετρα στο διάστημα και ο μαγνητισμός του επηρεάζει τα πάντα, από τις αύρες έως τα ηλεκτρικά δίκτυα.
 Είναι αυτό που κάνει τις πυξίδες να δείχνουν βόρεια και προστατεύει την ατμόσφαιρα μας που βομβαρδίζεται συνεχώς με φορτισμένα σωματίδια από το διάστημα (όπως τα πρωτόνια). Χωρίς μαγνητικό πεδίο, η επιβλαβής διαστημική ακτινοβολία θα απειλούσε την ύπαρξη ζωής στη γη.
Ωστόσο το μαγνητικό πεδίο δεν αποτελεί μια διαχρονική, σταθερή όψη της ζωής στη Γη, αφού αλλάζει πραγματικά, έχει αντιστραφεί εκατοντάδες φορές κατά τα προηγούμενα 400 εκατομμύρια χρόνια. Όπως υπολογίζεται, η προηγούμενη αναστροφή έγινε πριν 800.000 χιλιάδες χρόνια.
Η κίνηση ρευστών στον πυρήνα της Γης, προκαλεί-με μυστηριώδη και ανεξερεύνητο τρόπο- μια μετατόπιση του πεδίου.
Η αντιστροφή των μαγνητικών πόλων της Γης χρειάζεται πολλές χιλιάδες χρόνια για να ολοκληρωθεί, και κατά τη διάρκεια αυτής της αντιστροφής το μαγνητικό πεδίο δεν εξαφανίζεται.
Τα τελευταία 160 χρόνια, η ένταση του μαγνητικού πεδίου μειώνεται με ανησυχητικό βαθμό. Εξασθένησε κατά 15% και η αποδυνάμωση του μπορεί στο μέλλον να έχει επιπτώσεις και στη χημική σύσταση της ατμόσφαιρας.
Μετρήσεις των δορυφόρων έδειξαν ότι πάνω από το Νότιο Ατλαντικό Ωκεανό, η συνεχής εξασθένιση του μαγνητικού πεδίου της Γης, μείωσε την προστατευτική του επίδραση από την ηλιακή ακτινοβολία, με τρόπο που να επηρεάζεται η λειτουργία των τεχνητών δορυφόρων. Η περιοχή αυτή ονομάζεται από τους επιστήμονες «Νότια Ατλαντική ανωμαλία».
Η Νότια Ατλαντική Ανωμαλία (South Atlantic Anomaly (SAA), η οποία εκτείνεται από τη Ζιμπάμπουε μέχρι τη Χιλή, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους επιστήμονες, λόγω της δραματικής εξασθένισης του μαγνητικού πεδίου σε αυτή την περιοχή, τα τελευταία 160 χρόνια.
Το μαγνητικό πεδίο είναι τώρα τόσο αδύναμο, ώστε υπάρχει κίνδυνος για τους δορυφόρους που βρίσκονται σε τροχιά πάνω από την περιοχή - το μαγνητικό πεδίο δεν τους προστατεύει πλέον από την ακτινοβολία που παρεμβαίνει στα δορυφορικά ηλεκτρονικά.
Θεωρείται ότι η (SAA) μπορεί να είναι προάγγελος μιας επικείμενης αντιστροφής των πόλων, αλλά υπάρχουν ελάχιστα αξιόπιστα δεδομένα σχετικά με αυτές τις αντιστροφές.
Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ, που δημοσιεύτηκε στο Geophysical Research Letters, έχει ρίξει φως στο ανησυχητικό φαινόμενο.
για να εντοπίσουν τις πρόσφατες αλλαγές, οι ερευνητές συγκέντρωσαν δεδομένα από τοποθεσίες στη νότια Αφρική και συνέταξαν μια καταγραφή (χαρτογράφηση) της ισχύος του μαγνητικού πεδίου της Γης, εδώ και πολλούς αιώνες.
συγκέντρωσαν τα δεδομένα τους από αρχαίες αφρικανικές σιταποθήκες που φτιάχτηκαν από πηλό.
Αυτά τα τεχνουργήματα τους επέτρεψαν να μελετήσουν παλαιότερα μαγνητικά πεδία χρησιμοποιώντας "αρχαιομαγνητισμό".
Η μαγνητόσφαιρα είναι μια μεγάλη περιοχή γύρω από τη Γη που παράγεται από το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη.
τα αρχαία αγγεία μπορούν να λειτουργήσουν σαν μια "magnetic time" κάψουλα.
Αυτό συμβαίνει επειδή περιέχουν ένα μετάλλευμα με βάση το σίδηρο που ονομάζεται μαγνητίτης. Όταν σχηματίζονται τα δοχεία, τα ορυκτά μαγνητίτη ευθυγραμμίζονται με το μαγνητικό πεδίο της Γης, ακριβώς όπως οι βελόνες της πυξίδας.
"Όταν καίγεται ο πηλός σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, σταθεροποιούνται πραγματικά τα μαγνητικά ορυκτά και όταν κρυώνουν από αυτές τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες,τα ορυκτά μαγνητίτη ευθυγραμμίζονται με το μαγνητικό πεδίο της Γης" , εξήγησε ένας από τους επικεφαλής ερευνητές John Tarduno .
Ανακάλυψαν ότι το μαγνητικό πεδίο στην περιοχή κυμάνθηκε πολλές φορές τα τελευταία 1600 χρόνια. Αυτό τους οδηγεί στο συμπέρασμα ότι, η Νότια Ατλαντική Ανωμαλία (SAA) είναι η πιο πρόσφατη εμφάνιση ενός επαναλαμβανόμενου φαινομένου στον πυρήνα της Γης κάτω από την Αφρική που έπειτα επηρεάζει ολόκληρο τον κόσμο.
«έχουμε όλο και πιο σοβαρά αποδεικτικά στοιχεία ότι, υπάρχει κάτι ασυνήθιστο για το όριο πυρήνα-μανδύα (core-mantle boundary) κάτω από την Αφρική που θα μπορούσε να έχει σημαντική επίδραση στο παγκόσμιο μαγνητικό πεδίο», κατέληξε ο Tarduno.
Ο κύριος συγγραφέας της έρευνας Vincent Hare πρόσθεσε ότι τα δεδομένα τους δεν προβλέπουν αναγκαστικά μια πλήρη αντιστροφή πόλων. αυτή η ασυνήθιστη συμπεριφορά έχει συμβεί τουλάχιστον δύο φορές τα τελευταία 160 χρόνια και αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου "long-term pattern"
"Ωστόσο, είναι πολύ νωρίς για να πούν με βεβαιότητα, εάν αυτή η συμπεριφορά θα οδηγήσει σε πλήρη αντιστροφή των πόλων".
Σε μια νέα έκθεση, ο Daniel Baker, διευθυντής του Εργαστηρίου Ατμοσφαιρικής και Διαστημικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, Boulder, ισχυρίζεται ότι υπάρχουν ενδείξεις αντιστροφής.
Λέει ότι, αν συμβεί αυτή η αντιστροφή, είναι πιθανό να καταστήσει κάποιες περιοχές του πλανήτη «ακατοίκητες», εξαλείφοντας τα ηλεκτρικά δίκτυα.
Τα σχόλιά του έγιναν σε μια εκτενή έκθεση Undark, η οποία γράφτηκε από την Alanna Mitchell, η οποία έχει εκδώσει ένα νέο βιβλίο σχετικά με το θέμα με τίτλο «Ο μαγνητισμός: Η ηλεκτρομαγνητική δύναμη που δημιούργησε τον σύγχρονο κόσμο και θα  μπορούσε να τον καταστρέψει»

πηγές 6-3-18
https://www.rt.com/news/420656-earth-magnetic-field-weaken-africa/

https://theconversation.com/does-an-anomaly-in-the-earths-magnetic-field-portend-a-coming-pole-reversal-47528

31-1-18
http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-5334421/Earths-magnetic-poles-signs-FLIP.html


Δεν υπάρχουν σχόλια: