Πέμπτη, 1 Μαρτίου 2018

Η κραυγή της κάμπιας όταν δέχεται επίθεση αρπακτικού πτηνού, μοιάζει με το σφύριγμα που κάνει ο βραστήρας τσαγιού. Η διαδικασία παραγωγής αυτού του παράξενου ήχου παραμένει μυστήριο για τους ερευνητές


Κάμπιες εκπέμπουν ήχους, που μοιάζουν με σφύριγμα (σαν αυτούς που κάνει ο βραστήρας τσαγιού)  όταν τις πλησιάζουν πεινασμένα αρπακτικά.
Οι επιστήμονες προηγουμένως, δεν ήξεραν πώς οι κάμπιες (sphinx moths and hawkmoths in their caterpillar stages) ήταν σε θέση να παράγουν αδύναμες κραυγές, σύμφωνα με τη Live Science.
Μια πρόσφατη έρευνα στο πανεπιστήμιο Carleton University (στην Ottawa, Ontario, Canada) ρίχνει φως στην ανατομία της κάμπιας και στους μηχανισμούς που της επιτρέπουν να παράγει  ήχους σαν σφύριγμα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τους καθηγητές Jayne Yack και biologist Conrado Rose-Denadai παγίδεψαν θηλυκούς σκώρους και έθεσαν τα αυγά τους στο εργαστήριο, για τη διεξαγωγή της νέας έρευνας.
΄Οταν οι κάμπιες ωρίμασαν, οι ερευνητές τις "τσίμπησαν" ελαφρά πίσω από το κεφάλι, με λαβίδα, όπως θα έκανε ένα αρπακτικό πτηνό τη στιγμή της επίθεσης. Τότε, με τη βοήθεια μικροφώνων, ακούστηκαν οι παράξενοι ήχοι που  εκπέμπονταν από τα πλάσματα.
Οι επιστήμονες δημοσίευσαν αναλυτικά την έρευνα, στην Εφημερίδα της Πειραματικής Βιολογίας (Journal of Experimental Biology)
 Η Melanie Scallion, βιολόγος του πανεπιστημίου Carleton, αναζήτησε τις δομές στο λαιμό της κάμπιας, που θα μπορούσαν ενδεχομένως να προκαλέσουν την κραυγή.
Ωστόσο οι δομές αυτές είναι ανύπαρκτες και οι κάμπιες δεν έχουν καν πνεύμονες. Ο αέρας εισέρχεται μέσα στο σώμα τους μέσω ανοιγμάτων, γνωστών ως spiracles.
Οι συχνότητες του ήχου που εκπέμπουν ταιριάζουν με το μοντέλο "model for turbulent air flow"
Ο ήχος πιθανότατα εκπέμπεται όταν οι κάμπιες πιέζουν τον αέρα μέσα από συστολές, στο ανώτερο μέρος του εντέρου τους (που βρίσκεται ανάμεσα στους δύο θαλάμους των φατνωμάτων τους)
Αν και η έρευνα ρίχνει φως σε κάποιες πτυχές της διαδικασίας, ωστόσο η παραγωγή του ήχου στα έντομα, παραμένει μυστήριο.
πηγή 1-3-18
http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-5447273/This-caterpillar-makes-noise-like-tea-kettle.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: