Τρίτη, 6 Μαρτίου 2018

Η εξέλιξη τεχνολογίας (AI) μπορεί να στραφεί εναντίον μας, είπε ο Eric Schmidt, στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου
"οι υπεσύγχρονες μηχανές τεχνητής νοημοσύνης Artificial Intelligence (AI) θα μπορούσαν να εξεγερθούν μέσα σε 20 χρόνια" λέει ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Google, Eric Schmidt.
Η τεχνολογία AI εξελίσσεται τόσο γρήγορα που σύντομα μπορεί να στραφεί εναντίον μας.
Κινηματογραφικά σενάρια, όπως της ταινίας Terminator του 1984,  (Arnold Schwarzenegger as Terminator, a cyborg assassin disguised as a human)  απεικονίζουν ίσως τη "μεγαλύτερη υπαρκτή απειλή" μας.
Το  τρομακτικό σενάριο (όπως του  Terminator) ίσως να μην είναι μακριά, σύμφωνα με τον Schmidt (now MIT- Massachusetts Institute of Technology-fellow) που μίλησε στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου (Feb. 16-18 Munich Security Conference, 2018)
[Κάθε χρόνο, η Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου συγκεντρώνει αρχηγούς κρατών, ηγέτες πολυεθνικών οργανισμών και ιδιωτικές εταιρείες για να συζητήσουν τα πιό πιεστικά ζητήματα ασφάλειας-όπως η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο-  στον κόσμο.]
Ο γρήγορος ρυθμός ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης και της στρατιωτικής ρομποτικής, όπως και η ανάπτυξη των ρομπότ - δολοφόνων τύπου Terminator, μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την ανθρωπότητα, που δεν θα μπορέσει να ελέγξει τις τρομακτικές της δημιουργίες.
ο Eric Schmidt επισημαίνει τον κίνδυνο, από την ανάπτυξη της τεχνολογίας AI  στα Κινεζικά και Ρώσικα όπλα και αναρωτιέται τι θα κάνουν οι δυο αυτές χώρες, με αυτού του είδους τα όπλα.
η Κίνα σχεδιάζει -με εθνικό πρόγραμμα- να γίνει ο παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα (AI) μέχρι το 2030, ενώ δεν υπάρχει ανάλογο αμερικανικό ή ευρωπαϊκό πρόγραμμα.
τονίζει ότι, η Κίνα θα ξεπεράσει τις ΗΠΑ στο ΑΙ έως το 2025.
σχετικά στη διεύθυνση
https://www.c4isrnet.com/it-networks/2017/11/02/china-on-path-to-eclipse-us-with-ai-warns-google-head/
Ωστόσο αυτές οι τεχνολογίες παρουσιάζουν σοβαρά σφάλματα και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε κρίσιμες αποφάσεις.
τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό ή τα έξυπνα ρομπότ θα μπορούσαν να πάρουν απρόβλεπτες αποφάσεις σε κρίσιμες στιγμές, που θα μπορούσαν να θέσουν ανθρώπους σε κίνδυνο.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της SpaceX και Tesla, Elon Musk χαρακτήρισε παρομοίωσε την ανάπτυξη της AI τεχνολογίας, ως "κλήση του δαίμονα".
οι μηχανές AI που αποτελούν συνδυασμό ανθρώπινου εγκεφάλου με μηχανική ευφυΐα, μπορούν να γίνουν περίπλοκες και να ξεγελάσουν τους επιστήμονες.
Τα υπερσύγχρονα AI μηχανήματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τον άνθρωπο ως κατοικίδιο ζώο.
Ο καθηγητής Hawking δήλωσε επίσης πρόσφατα, πως είναι «σχεδόν βέβαιο» ότι, μια μεγάλη τεχνολογική καταστροφή θα απειλήσει την ανθρωπότητα τα επόμενα 1.000 έως 10.000 χρόνια.
Πρόκειται για ένα ζήτημα που απασχολεί μερικά από τα μεγαλύτερα μυαλά στον κόσμο αυτή τη στιγμή, από τον καθηγητή Stephen Hawking μέχρι τον Bill Gates και τον Elon Musk.
Ο Elon Musk πιστεύει ότι οι cyborgs είναι η απάντηση. Κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας (στις 13 Φεβρουαρίου 2017) στη διάσκεψη κορυφής της Παγκόσμιας κυβέρνησης στο Ντουμπάι,συζήτησε για τη "συγχώνευση της βιολογικής νοημοσύνης και της ψηφιακής νοημοσύνης" και υποστήριξε ότι, είναι  ανάγκη οι άνθρωποι, να συγχωνεύσουν το μυαλό τους με τους υπολογιστές.
(This so-called "neural lace" concept, which would add a digital layer of intelligence to the human brain, was first mentioned at Recode's Code Conference last year)
Ο Musk ανέφερε ότι με τα αυτόνομα αυτοκίνητα, έναν κλάδο στον οποίο η Tesla είναι ηγέτης, η AI θα εκτοπίσει τους ανθρώπους από θέσεις που επικεντρώνονται στην οδήγηση, όπως οδηγοί φορτηγών και οδηγοί ταξί.
έγγραφο που συντάχθηκε από το "Future of Life Institute" αναφέρει ότι, οι επιστήμονες πρέπει να επιδιώξουν να αποτρέψουν τους κινδύνους που θα μπορούσαν να εξαλείψουν την ανθρωπότητα.
Οι συγγραφείς λένε ότι υπάρχει μια «ευρεία συναίνεση» ότι η έρευνα για την AI σημειώνει ικανοποιητική πρόοδο και θα έχει αυξανόμενο αντίκτυπο στην κοινωνία.
πηγή 1-3-18http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-5449117/Terminators-style-AI-one-two-decades-away.html


Δεν υπάρχουν σχόλια: