Δευτέρα, 5 Φεβρουαρίου 2018

Το Μυστήριο της Αριστεροχειρίας σε Ανθρώπους και Γάτες

Η προτίμηση ανάμεσα στο δεξί ή το αριστερό χέρι για την εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων, χαρακτηρίζει –εσφαλμένα- κάποιον ως δεξιόχειρα ή αριστερόχειρα.
Η συσχέτιση αυτής της προτίμησης των χεριών, με τη γλωσσική λειτουργία προτείνει -επίσης εσφαλμένα -ότι η κυριαρχία του δεξιού ή του αριστερού χεριού, είναι ένα μοναδικό ανθρώπινο χαρακτηριστικό.
Πηγή 18-2-14
Considering the relationship between hand preference and language lateralization, it has been suggested that right hand dominance is a uniquely human trait (Annett, 2002; McManus, 2002).
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3927078/
Το 90% του ανθρώπινου πληθυσμού είναι δεξιόχειρες και αυτό το ποσοστό παρέμεινε σχετικά σταθερό για περίπου 5000 χρόνια.
Υπάρχουν κλινικές παρατηρήσεις  ότι η προσβολή του αριστερού ημισφαιρίου σε δεξιόχειρα άτομα,  σχετίστηκε με τη γλωσσική δυσλειτουργία τους.
Η γλωσσική λειτουργία ελέγχεται από το αριστερό ημισφαίριο στο 87-96% του ανθρώπινου πληθυσμού.
Clinical observations of language impairment caused by left hemisphere insult, in combination with the knowledge of his patient’s right-handed preferences (Harris, 1993; Provins, 1997), led Broca to suggest that neural control for language mirrored an individual’s hand preference.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3927078/
*************************************
Το σώμα δέχεται εντολές από τον εγκέφαλο «χιαστί». Η δεξιά πλευρά του σώματος από το αριστερό ημισφαίριο, ενώ η αριστερή από το δεξί.  Στους αριστερόχειρες κυριαρχεί ο δεξιός λοβός του εγκεφάλου έναντι του αριστερού.
ο όρος «δεξιόχειρας» ή «αριστερόχειρας» χρησιμοποιείται για να προσδιορίσει το χέρι με το οποίο γράφει ο καθένας.
Όμως, ο συγκεκριμένος ορισμός είναι αρκετά ασαφής διότι μπορεί να υπάρχει η προτίμηση στην αριστερή ή δεξιά μεριά στο μάτι που κατευθύνεις, ή στο πόδι, ανεξάρτητα με ποιό χέρι γράφεις.
Για παράδειγμα,  πολλοί ποδοσφαιριστές είναι αριστεροπόδαροι ενώ είναι δεξιόχειρες.

Σύμφωνα με την νευρολογία, υπάρχει μία αμφιδεξιότητα στους ανθρώπους.
Η έρευνα σε παιδιά ηλικίας 4-7 και 8-15 ετών, έδειξε ότι η συχνότητα αριστεροχειρίας είναι μεγαλύτερη στα αρσενικά παιδιά σε σύγκριση με τα θηλυκά παιδιά.
 The frequency of left-handedness was greater in male children as compared to female children.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3927078/
************************************
Μία μελέτη του 1998 βρήκε ότι το 7 ως 10 % του ενήλικου πληθυσμού ήταν αριστερόχειρες και ότι η αριστεροχειρία είναι πιο συνηθισμένη στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες.
πηγή
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%87%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%AF%CE%B1
*************************************
Ερευνητές στο πανεπιστήμιο Queen στο  Belfast, στη βόρεια Ιρλανδία, πραγματοποίησαν ανάλογη  μελέτη με γάτες  και τα ευρήματά τους δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Animal Behavior
Η Δρ Deborah Wells  επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε ότι η προτίμηση της γάτας στη χρήση  του δεξιού ή του αριστερού μπροστινού της ποδιού,  μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο δείκτη για την ευαισθησία της,  στο άγχος.
όπως εξήγησε: "Οι θηλυκές γάτες είναι κυρίως δεξιόχειρες  (χρησιμοποιούν κυρίως το δεξί μπροστινό τους πόδι)  ενώ οι αρσενικές αριστερόχειρες."
"Η χρήση των άκρων ελέγχεται από το αντίπλευρο ημισφαίριο του εγκεφάλου. Το αριστερόχειρο ζώο έχει κυρίαρχο το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου, ενώ το δεξιόχειρο ελέγχεται από το αριστερό ημισφαίριo.Το αριστερό ημισφαίριο είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνο για την επεξεργασία θετικών συναισθημάτων, ενώ το δεξί ημισφαίριο επεξεργάζεται κυρίως τα αρνητικά συναισθήματα.
Τα αριστερόχειρα  ζώα στα οποία η επεξεργασία πληροφοριών βασίζεται περισσότερο στο δεξί τους ημισφαίριο, τείνουν να εμφανίζουν ισχυρότερες αντιδράσεις φόβου, επιθετικές εκρήξεις και να αντιμετωπίζουν πιο άσχημα τις καταστάσεις που προκαλούν άγχος από ό, τι τα ζώα που είναι δεξιόχειρα και βασίζονται περισσότερο στο αριστερό ημισφαίριο τους, για επεξεργασία πληροφοριών."
"έχουμε ήδη ανακαλύψει ότι τα αριστερόχειρα σκυλιά  εμφανίζονται πιο απαισιόδοξα  από ότι τα δεξιόχειρα"
"μελετήσαμε 44 γάτες (24 αρσενικές και 20 θηλυκές), επί ένα τρίμηνο, στο χώρο που ζούσαν, έτσι ώστε να συγκεντρωθούν πληροφορίες, καθώς εκτελούσαν τα καθημερινά τους καθήκοντα"
"καθώς πλησίαζαν για φαγητό ή καθώς κατέβαιναν στη σκάλα ή περπατούσαν πάνω σε αντικείμενα, έδειχναν μια σταθερή προτίμηση στη χρήση του δεξιού ή του αριστερού τους μπροστινού ποδιού"
Επίσης διεξήχθη αναγκαστική δοκιμή, όπου οι γάτες έπρεπε να φτάσουν για το φαγητό τους, κινούμενες μέσα σε έναν πύργο τροφοδοσίας τριών επιπέδων (three-tier feeding tower).
Σε όλες τις περιπτώσεις, οι αρσενικές γάτες έδειξαν σημαντική προτίμηση στη χρήση του αριστερού ποδιού τους, ενώ οι θηλυκές προτιμούσαν να χρησιμοποιούν το δεξιό πόδι τους.
Στη διάρκεια του ύπνου οι γάτες δεν έδειξαν να έχουν μια πλευρική προτίμηση.
Σε αντίθεση με τους ανθρώπους, ο συνολικός πληθυσμών των γάτων δεν εμφάνισε προτίμηση για το δεξί χέρι, αλλά η προτίμηση επηρεάστηκε από το φύλο τους.
Η αιτία πίσω από την προτίμηση, για τη χρήση του μπροστινού δεξιού ή αριστερού άκρου τους, δεν έχει ακόμα ανακαλυφθεί με βεβαιότητα. Η ομάδα στο στο πανεπιστήμιο Queen, υποστηρίζει ότι πρέπει να διεξαχθεί περαιτέρω έρευνα, αλλά πιστεύουν ότι η προτίμηση συνδέεται ίσως με τις ορμόνες του ζώου.(οι γατούλες που συμμετείχαν στο κοινωνικό πείραμα ήταν όλες στειρωμένες, έτσι δύσκολα μπορούν να προκύψουν συμπεράσματα για την ορμονική τους κατάσταση)
πηγή 22-1-18
http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-5298093/Which-paw-does-cat-prefer.html

σχετική μας ανάρτηση

20 Μαρτίου 2016
ένα video test μας βοηθάει να διαπιστώσουμε, εάν οι γάτες μας είναι δεξιόχειρες, αριστερόχειρες ή αμφίχειρες
πηγή
http://hellenicrevenge.blogspot.com/2016/03/video-test.htmlΔεν υπάρχουν σχόλια: