Σάββατο, 3 Φεβρουαρίου 2018

O τεράστιος βράχος Qarlinngua που μοιάζει με παντελόνι, στον Αρκτικό κόλπο, στον Καναδά. Η φωτογραφία του θεωρήθηκε ψεύτικη και δεν κυκλοφόρησε στο Google
στον Αρκτικό Κόλπο στον Καναδά, ο τοπικός κυνηγός Max Kalluk φωτογράφησε έναν εκπληκτικό γεωλογικό σχηματισμό και έστειλε τη φωτογραφία στη CBC North,  στις 21-8- 2017.
ένας τεράστιος βράχος που μοιάζει με παντελόνι, ορθώνεται με φόντο, τον Αρκτικό κόλπο.
Η κοινότητα Nunavut του Αρκτικού κόλπου, τον ονομάζει "Qarlinngua"
- προφέρεται "kar-ling-wah", που σημαίνει "σαν παντελόνι" στο Inuktitut.
Πιθανότατα δεν μπορούμε να βρούμε πολλά γι 'αυτό στο Google, πέρα ​​από τις φωτογραφίες που δημοσιεύονται στις σελίδες Facebook του CBC North.
https://www.facebook.com/CBCnunavut/photos/a.571076226360313.1073741829.542767749191161/1112417835559480/?type=3&theater

Αλλά το διαδίκτυο θεώρησε ότι η φωτογραφία ήταν ψεύτικη (σε σχόλιο αναφέρεται ότι η φωτο είναι "definitely Photoshopped" και η CBC έλαβε μια αναφορά "typo report" για τη φωτο.
έτσι ξεκίνησε η έρευνα για την ύπαρξη -και την προέλευση- αυτού του μεγάλου, θεαματικού, φυσικού θαύματος του κόσμου.
Η CBC επισκέφτηκε το τουριστικό γραφείο στο Iqaluit για να εξετάσει την εγκυρότητα της φωτογραφίας
Η Sarah Demeester, σύμβουλος πληροφόρησης στο Κέντρο Επισκεπτών Unikkaarvik (Unikkaarvik Visitor Centre)  θεώρησε ψεύτικη (Photoshopped) τη φωτογραφία.
Ωστόσο ο σχηματισμός Qarlinngua υπάρχει και βρίσκεται 80 έως 90 περίπου χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από την κοινότητα Arctic Bay, Nunavut, σύμφωνα με τοπικές πηγές. (Max Kalluk)
Το Qarlinngua βρίσκεται σε μια ακατοίκητη περιοχή της χερσονήσου Brodeur στο βόρειο άκρο του νησιού Baffin, περίπου 80 έως 90 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της κοινότητας του κόλπου της Αρκτικής, σύμφωνα με τον Max Kalluk, τον κυνηγό που έστειλε τη φωτογραφία στο CBC North.
Ο Kalluk είπε ότι πρωτοείδε τον καταπληκτικό βράχο όταν ήταν 12 χρόνων και κυνηγούσε φώκιες, μαζί με την οικογένειά του. Τον βλέπει κάθε χρόνο, όταν πηγαίνει για κυνήγι σε αυτή την περιοχή.
Εκτιμά ότι το ύψος του είναι πάνω από 50 μέτρα. Βράχια με παρόμοια στρώση αποτελούν το φόντο του Qarlinngua.
Ο Kalluk είπε ότι υπάρχουν περισσότεροι μοναδικοί σχηματισμοί στην περιοχή, όπως ενός που μοιάζει με ελέφαντα και απέχει μόλις πέντε λεπτά με βάρκα.Τέσσερις γεωλόγοι από όλο τον Καναδά εξέτασαν τις φωτογραφίες του Qarlinngua.
ο John England, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα (a professor emeritus at the University of Alberta's earth sciences department)που πραγματοποιεί έρευνα σε ολόκληρη την Αρκτική εδώ και 50 χρόνια, δήλωσε πως «Δεν έχω δει κάτι παρόμοιο στην περιοχή της Αρκτικής, παρά την εκτεταμένη επιτόπια εργασία μου».
Είπε ότι το επιστημονικό όνομα είναι "a sea arch", ή "a natural arch" και δημιουργήθηκε μέσω διάβρωσης με την πάροδο του χρόνου.
Τα οριζόντια στρώματα στο Qarlinngua δείχνουν ότι, αποτελούνται από ιζηματογενές πέτρωμα ή ψαμμίτη. Το τμήμα που απέμεινε, πιθανόν να περιέχει μεγάλο όγκο χαλαζία, που είναι ανθεκτικός στη διάβρωση, δήλωσε η Linda Ham, επικεφαλής γεωλόγος στο Γραφείο Καναδά-Nunavut Geoscience.
Η Ham επιβεβαίωσε επίσης ότι, μαζί με τους συνεργάτες γεωλόγους της στο γραφείο, στο Iqaluit, δεν είδαν ποτέ κάτι σαν αυτόν το σχηματισμό, οπουδήποτε στην Αρκτική.
Ο  John England εκτιμά ότι το Qarlinngua θα μπορούσε να καταρρεύσει και να εξαφανιστεί σε διάστημα δεκαετιών, ενώ άλλοι γεωλόγοι που μίλησαν με την CBC News δήλωσαν ότι μπορεί να χρειαστούν χιλιάδες χρόνια.
Επίσης είπαν ότι ο βράχος πίσω από το Qarlinngua θα διαβρωθεί, οπότε είναι πιθανό να σχηματιστούν αρκετές νέες καμάρες.
Η Arctic Bay Adventures επιβεβαίωσε ότι είναι η μοναδική εταιρεία περιοδείας  (tour companyπου μεταφέρει τους ανθρώπους στο Qarlinngua.
Ο διευθυντής της Gene O'Donnell δήλωσε ότι, έχει οδηγήσει αρκετές ομάδες τουριστών στο σχηματισμό, τα τελευταία τρία χρόνια. Είπε ότι η εταιρεία σχεδιάζει να διαφημίσει σύντομα την περιοδεία στην ιστοσελίδα της
"Είναι σαν ένα ιερό μνημείο" είπε ο O'Donnell. "Νομίζω ότι είναι κάτι ιερό."
Είπε ότι, το τουριστικό τμήμα της κυβέρνησης θα πραγματοποιήσει σύντομα συναντήσεις για το Qarlinngua και ελπίζει να το προωθήσει στους πελάτες της, στον τομέα του τουρισμού: για ταξιδιώτες υψηλού εισοδήματος ηλικίας 45 ετών και άνω. Μπορεί να κοστίσει περίπου 2.000 δολάρια για μια πτήση από το Iqaluit στον κόλπο της Αρκτικής.
πηγή 3-2-18
http://www.cbc.ca/news/canada/north/qarlinngua-nunavut-arctic-bay-hidden-sea-arch-1.4515601
******************************************
Τα πετρώματα στο Καναδικό Αρκτικό Αρχιπέλαγος ίσως διατηρούν εντός τους τα αρχαιότερα απομεινάρια από τη δημιουργία της Γης.
όπως σημειώνει διεθνής ομάδα ερευνητών με επικεφαλής ειδικούς από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης στην επιθεώρηση «Νature»,  τα πετρώματα στον αρκτικό κύκλο φαίνεται ότι περιέχουν χημικές υπογραφές οι οποίες χρονολογούνται λίγο μετά τη βίαιη δημιουργία της Γης.
Συγκεκριμένα οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το νησί Μπάφιν του Καναδά σχηματίστηκε από υλικά που βρίσκονται σήμερα σε βάθος 2.900 χιλιομέτρων και έχουν σχεδόν την ίδια ηλικία με τη Γη, περίπου 4,5 δισ. χρόνια, υποδεικνύει μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature.
Η μελέτη, με επικεφαλής τον Μάθιου Τζάκσον από το Πανεπιστήμιο της Βοστόνης, χρονολόγησε τη λάβα του Μπάφιν εξετάζοντας δύο επιμέρους γεωχημικές «υπογραφές».
Η λάβα του Μπάφιν προέρχεται από το αρχαιότερο υλικό που απομένει στον πλανήτη από τη γέννησή του ως σήμερα.
Το υλικό αυτό βρίσκεται σήμερα στο κατώτερο στρώμα του γήινου μανδύα, ακριβώς πάνω από τον ρευστό σιδερένιο πυρήνα του πλανήτη.
Το ίδιο το νησί Μπάφιν δημιουργήθηκε μόλις πριν από 62 εκατομμύρια χρόνια, όταν οι παρακείμενες τεκτονικές πλάκες άνοιγαν για να γεννήσουν το Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό.
Όμως η λάβα από την οποία σχηματίστηκε το βραχώδες νησί ανέβλυσε από έναν θύλακα ρευστού υλικού το οποίο δημιουργήθηκε μόλις μερικές δεκάδες εκατομμύρια χρόνια μετά το σχηματισμό του πλανήτη, και παραμένει έκτοτε αναλλοίωτο.Δεν υπάρχουν σχόλια: