Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2018

Σνάκ από μέδουσες με νέα μέθοδο επεξεργασίας για τραγανή γεύση και αισθητική εμφάνιση, Η κατανάλωση μεδουσών μπορεί να λύσει το οικολογικό πρόβλημα που δημιουργούνπροβληματισμός επικρατεί στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες για το μέλλον της διατροφής.
Ερευνητές κάνουν τη δική τους πρόταση... σνακ από μέδουσες, που ο πληθυσμός τους γίνεται διαρκώς μεγαλύτερος.
Η Mie Thorborg Pedersen, gastrophysicist από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας διεξήγαγε εργασίες μαζί με τους ερευνητές της SDU, Jonathan Brewer, Lars Duelund και Per Lyngs Hansen, και τα αποτελέσματα της μελέτης τους, δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό International Journal of Gastronomy and Food Science .
https://phys.org/news/2017-07-crispy-jellyfish.html#jCp
Η ομάδα ανέπτυξε μια νέα μέθοδο για την αποξήρανση των μεδουσών.
Τα ζελατινώδη θαλάσσια ασπόνδυλα δεν έχουν μυαλό ή καρδιά παρά μόνο υποτυπώδη νευρικά συστήματα.
Το σώμα τους είναι 98% νερό.Επίσημα ταξινομούνται ως "plankton — ocean-drifters"
Η νέα μέθοδος επεξεργασίας για τη μετατροπή τους σε τραγανό σνακ, περιλαμβάνει τη διύλιση σε αλκοόλ, κατά τη διάρκεια μερικών ημερών, το αλκοόλ αντικαθιστά το νερό στις μέδουσες και μετά ακολουθεί η διαδικασία εξάτμισης για την αποξήρανση τους.
Η μέθοδος αυτή μπορεί να κάνει τις μέδουσες πιο ελκυστικές για τους Δυτικούς και επίσης μπορεί να καταστήσει τη διαδικασία επεξεργασίας τους στην Ασία αρκετά πιο γρήγορη, αυξάνοντας έτσι την απόδοση των ασιατικών μονάδων επεξεργασίας.(κάθε χρόνο παράγονται αρκετές εκατοντάδες τόνοι αποξηραμένων μεδουσών. Αυτή δεν είναι εύκολη διαδικασία, χρειάζονται μεταξύ 30 και 40 ημερών για την ολοκλήρωση της ώστε τα τραγανά πατατάκια μέδουσας να είναι έτοιμα για διανομή στα καταστήματα.)
Η τραγανή γεύση από θαλασσινό αλάτι, η αίσθηση στο στόμα και η αισθητική τους εμφάνιση έχουν ιδιαίτερα γαστρονομικές δυνατότητες.
πηγή
http://blogs.discovermagazine.com/d-brief/2018/02/20/jellyfish-chips/#.Wo0wErxl_IU
οι ερευνητές πειραματίστηκαν με το είδος A. aurita - το είδος αυτό καθίσταται επιθετικό σε σκανδιναβικές περιοχές όπως η Βαλτική και ορισμένοι πιστεύουν ότι η κατανάλωση των μεδουσών μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος αντιμετώπισης για αυτό το οικολογικό πρόβλημα.
Σύντομα μπορεί να δούμε πακέτα Aurita crisps να καλύπτουν τα ράφια στη Δανία
πηγή
https://www.sciencealert.com/crispy-jellyfish-are-the-next-weird-food-source-proposed-by-danish-scientists

Δεν υπάρχουν σχόλια: