Τρίτη, 6 Φεβρουαρίου 2018

Εγχύσανε σε ποντίκια άλατα αλουμινίου, για να διαπιστωθεί αν τα αποσμητικά προκαλούν καρκίνο του μαστούΕλβετία, έρευνα στο πανεπιστήμιο της Γενεύης, έδειξε ότι η χρήση ενώσεων αλουμινίου σε αποσμητικά σώματος, δημιουργεί διαταραχή στα οιστρογόνα και συνεπώς κίνδυνο για καρκινογένεση.
 Οι επικεφαλής της μελέτης, ογκολόγοi André-Pascal Sappino και Stefano Mandriota απομόνωσαν κύτταρα ανθρώπινου μαστού και τα χρησιμοποίησαν σε μελέτες με πειραματόζωα ποντίκια.
Διαπιστώθηκε ότι η μακροχρόνια έκθεση στις ενώσεις με άλατα αλουμινίου (ενέσεις με άλατα αλουμινίου στα ποντίκια)  οδήγησε στην ανάπτυξη επιθετικών και μεταστατικών καρκινικών όγκων.
H έκθεση σε χλωριούχο αργίλιο που περιέχουν τα περισσότερα αποσμητικά  συμβάλλει στην ανάπτυξη όγκων που μπορεί να εξαπλωθούν στον οργανισμό.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση International Journal of Cancer.
Τα άλατα αλουμινίου που υπάρχουν στην πλειοψηφία των αποσμητικών, βοηθούν να απαλλαγούμε από τον ιδρώτα και την οσμή του σώματος.
στις 5-5-17, το Ελβετικό Εθνικό Συμβούλιο (Conseil National) ενέκρινε νομοσχέδιο (postulat) που θα μπορούσε να απαγορεύσει τη χρήση αλάτων αλουμινίου στα αποσμητικά και να χρηματοδοτήσει έρευνα για το ρόλο του, στον καρκίνο του μαστού.
Tο ομοσπονδιακό συμβούλιο (Conseil Fédéral) θα πρέπει να εξετάσει αποτελεσματικά την απαγόρευση χρήσης αλάτων αλουμινίου στα αντιιδρωτικά και το ρόλο τους στον καρκίνο του μαστού.
Tην εισήγηση για την ψήφιση του νομοσχεδίου έκανε  η πράσινη βουλευτής Lisa Mazzone.
Σύμφωνα με την αναφορά της Lisa's Mazzone,  υπάρχει αρκετή αμφιβολία σχετικά με την ασφάλεια των αλάτων αλουμινίου στα αντιιδρωτικά, για να επιβεβαιώνεται η αρχή της προφύλαξης και η συνέχιση της χρήσης τους.
η έρευνα που δημοσιεύτηκε στις 7-9-16
Το χλωριούχο αργίλιο προάγει την ογκογένεση και τη μετάσταση σε φυσιολογικά επιθηλιακά κύτταρα μαστικού αδένα

Aluminium chloride promotes tumorigenesis and metastasis in normal murine mammary gland epithelial cells
Stefano J. Mandriota,
Mirna Tenan,
Paolo Ferrari,
André-Pascal Sappino,
Οι σημερινές διευθύνσεις του Stefano J. Mandriota και του André-Pascal Sappino είναι: Laboratoire de cancérogenèse environnementale, Fondation des Granettes, 110 / c Route de Chêne, 1224 Chêne-Bougeries, Ελβετία
Η σημερινή διεύθυνση του André-Pascal Sappino στην κλινική: Clinique des Grangettes, 7 chemin des Grangettes, 1224 Chêne-Bougeries, Ελβετία

πηγή
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ijc.30393/full
*****************************************************
Τα άλατα αλουμινίου, που υπάρχουν σε πολλά βιομηχανικά προϊόντα συχνής χρήσης, όπως τα αντιιδρωτικά, τα αντιόξινα φάρμακα, τα πρόσθετα τροφίμων, τα εμβόλια και τα καλλυντικά, έχουν ενοχοποιηθεί ότι, συμβάλλουν στην αύξηση της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου του μαστού στις δυτικές κοινωνίες.
Τα ευρήματα επιδεικνύουν ότι οι συγκεντρώσεις αλουμινίου στο εύρος αυτών που μετρήθηκαν στο ανθρώπινο στήθος, μετασχηματίζουν πλήρως καλλιεργημένα επιθηλιακά κύτταρα του μαστού, επιτρέποντάς τα έτσι, να σχηματίσουν όγκους και να μετασταθούν σε καλά εδραιωμένα μοντέλα καρκίνου ποντικού.
Μολονότι αναγνωρίζεται γενικά ότι το αλουμίνιο είναι νευροτοξικό, η ευρεία διάδοσή του σε βιομηχανικά προϊόντα καθημερινής χρήσης φαίνεται να αντικατοπτρίζει τη γενική πεποίθηση ότι, τουλάχιστον όταν χρησιμοποιείται σε ορισμένες συγκεντρώσεις και σε ορισμένες συνθέσεις, το αλουμίνιο είναι αβλαβές για την ανθρώπινη υγεία.
Ωστόσο οι επιπτώσεις του αλουμινίου σε συστήματα θηλαστικών, ανοίγουν ένα σενάριο που δεν είχαμε υποψιαστεί.
Τα αποτελέσματα που λαμβάνονται στα καλλιεργημένα επιθηλιακά κύτταρα του μαστού είναι ίσως τα πιο ενδιαφέροντα.
Στη μεγάλη πλειοψηφία των εμπορικών αντιιδρωτικών, το  αλουμίνιο είναι παρόν ως ΑΙΟ 3 ή, πιο συχνά, ως χλωριούχο αργίλιο (Al 2 Cl (OH) 5 ).
Σε υδατικά διαλύματα με ρΗ 7,0 και τα δύο άλατα δίνουν υδροξείδιο του αργιλίου και απορροφούνται μέσω του ανθρώπινου δέρματος και του δέρματος ποντικού.

Είναι συνεπώς πιθανό ότι, η καθημερινή εφαρμογή αντιιδρωτικών στο δέρμα,  αντιπροσωπεύει μια σημαντική πηγή έκθεσης του ανθρωπίνου μαστικού επιθηλίου στο αλουμίνιο.
Αν και οι συγκεντρώσεις αλουμινίου στο σώμα είναι γενικά χαμηλές, τα επίπεδα που μετριούνται στην περιοχή του στήθους είναι σημαντικά υψηλότερα.
Το αλουμίνιο δεν είναι το μόνο μέταλλο με καρκινογόνες ιδιότητες. Γνωστά παραδείγματα περιλαμβάνουν ορισμένες μορφές αρσενικού, βηρυλλίου, χρωμίου, νικελίου και καδμίου. Για ορισμένα από αυτά τα μέταλλα -ιδίως το αρσενικό και το εξασθενές χρώμιο- το καρκινογόνο αποτέλεσμα φαίνεται να βασίζεται στο μεταλλαξιογόνο δυναμικό τους, αν και δεν μπορούν να αποκλειστούν άλλοι μηχανισμοί.
Συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με το καρκινογόνο δυναμικό του αλουμινίου απαιτούν επιδημιολογικές μελέτες σε ανθρώπους και σε πειράματα in vivo το αλουμίνιο εφαρμόζεται απευθείας στο δέρμα των ποντικών.
Ενώ αναμένονται αυτές οι αποδείξεις, οι in vivo παρατηρήσεις που αναφέρονται στην παρούσα μελέτη εδραιώνουν τα προηγούμενα in vitro ευρήματα και παρέχουν πρόσθετες πειραματικές αποδείξεις ότι τα άλατα αλουμινίου θα μπορούσαν να είναι καρκινογόνα για το περιβάλλον.
πηγή
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ijc.30393/full

Η  Lisa  Mazzone υποστήριξε ότι προηγούμενη έρευνα από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Γενεύης δημιούργησε «επαρκή αμφιβολία» γύρω από την ασφάλεια των αλάτων αλουμινίου, ανέφερε το Hippocratic Post.
7-5-17
https://www.hippocraticpost.com/cancer/swiss-move-ban-aluminium-antiperspirants/

Η  πρόσφατη έρευνα του Ελβετού επιστήμονα Stefano Mandriota  έδειξε ότι το αλουμίνιο προάγει την καρκινογένεση και τη μετάσταση όγκων σε ένα καθιερωμένο μοντέλο καρκίνου ποντικού .
Τα επιχειρήματα υπέρ και κατά της δυνατότητας εφαρμογής αυτού του μοντέλου (ποντικού) και αυτών των αποτελεσμάτων στον καρκίνο του μαστού στον άνθρωπο είναι πολλά και ίσως βάσιμα.
Το ερώτημα ωστόσο είναι αν το Ελβετικό Εθνικό συμβούλιο και οι υπόλοιπες χώρες που θα ακολουθήσουν την κύρωση (απαγόρευση των εν λόγω πρϊόντων) είναι διατεθειμένες να περιμένουν τις μελλοντικές έρευνες μέσα στα επόμενα πέντε έως δέκα χρόνια για να επιβεβαιωθεί ή να διαψευσθεί η σύνδεση.
Τα άλατα αλουμινίου είναι το μόνο αποτελεσματικό αντιιδρωτικό και επομένως η απαγόρευσή του σε μελλοντικά αντιιδρωτικά προϊόντα θα είναι προβληματική, τόσο για τους  κατασκευαστές αντιιδρωτικών, όσο και για τα πολλά άτομα που βασίζονται σε αυτά για να αποτρέψουν την υπερβολική εφίδρωση και την οσμή του σώματος.
Μια εναλλακτική προσέγγιση είναι η νομοθεσία να υποχρεώσει τους κατασκευαστές αντιιδρωτικών με βάση το αλουμίνιο, να συμπεριλαμβάνουν ένα προειδοποιητικό μήνυμα για το προϊόν τους, τουλάχιστον έως ότου η επιστημονική έρευνα δώσει σαφή ένδειξη για να υποστηρίξει ή να αντικρούσει τον ρόλο του αλουμινίου στον καρκίνο του μαστού. Τουλάχιστον με αυτόν τον τρόπο η επιλογή παραμένει με τον καταναλωτή.
ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΠΡΟΪΟΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

*****************************************************
Ο Paul Pharoah, καθηγητής της επιδημιολογίας του καρκίνου στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, απέρριψε τα ευρήματα της έρευνας, λέγοντας: «Τα αποτελέσματα αυτά μας λένε ελάχιστα για το ενδεχόμενο το χλωριούχο αλουμίνιο να προκαλέσει καρκίνο του μαστού όταν χρησιμοποιείται κανονικά».
«Αυτή η μελέτη παρακολούθησε μόνο τις επιπτώσεις του αλουμινίου στα ποντίκια - αλλά δεν υπάρχει μια μεγαλύτερη μελέτη όλων των στοιχείων στους ανθρώπους.»
«Εάν ανησυχείτε για τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, προσπαθήστε να επικεντρωθείτε στα πράγματα για τα οποία  έχουμε ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία, όπως η διατήρηση ενός υγιούς βάρους, η τακτική σωματική άσκηση και η μείωση της πρόσληψης αλκοόλ».
πηγή 7-5-17
http://www.dailymail.co.uk/health/article-4484782/Switzerland-seeks-BAN-deodorants-aluminium-salts.html
************************************************
Η αντιπαράθεση απόψεων για τον περιορισμό της χρήσης αποσμητικών σώματος συνεχίζεται...
5-2-18
https://coach.nine.com.au/2018/02/06/08/53/deodorant-antiperspirants-aluminium-cancer
Η αγορά αποσμητικών είναι διαρκώς αυξανόμενη, εκατονταπλασιάζεται κάθε λίγα χρόνια και ο τζίρος ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια.
ένα τεράστιο κύμα πωλήσεων και κέρδους, όπου όσα πειραματόζωα και να θανατωθούν μαρτυρικά, δεν είναι δυνατόν να το ανακάμψουν.
Προσωπικά δεν εμπιστεύομαι τις έρευνες σε πειραματόζωα, ωστόσο η παρατήρηση για αύξηση κάποιας ασθένειας στον ανθρώπινο πληθυσμό και γενικά ο κλονισμός της υγείας από περιβαλλοντικούς παράγοντες που παράγει η ανθρώπινη δραστηριότητα είναι ικανοί δείκτες για τον "δρόμο" που ακολουθούμε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: