Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου 2018

H Astrovirology ερευνά τη δυνατότητα ενός εξωγήϊνου ιού, να φτάσει στη γη από το διάστημα και να εξαλείψει την ανθρώπινη φυλήΘα μπορούσε ένας εξωγήινος ιός να φτάσει στη γη από το διάστημα και να εξαλείψει την ανθρώπινη φυλή?
Διεθνής ομάδα επιστημόνων  διερευνά επίσημα αυτή τη δυνατότητα για πρώτη φορά.
Η μελέτη  δημοσιεύεται στο περιοδικό Astrobiology
http://online.liebertpub.com/doi/pdf/10.1089/ast.2017.1649
[Πληροφορίες συγγραφέων
Aaron J. Berliner,1 Tomohiro Mochizuki,2 και Kenneth M. Stedman 3
1 Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας , Μπέρκλεϊ, Καλιφόρνια, ΗΠΑ.
2 Ινστιτούτο Επιστημών Ζωής της Γης, Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Τόκιο , Ιαπωνία .
3 Κέντρο για τη Ζωή σε Ακραία Περιβάλλοντα και Βιολογία, Πανεπιστήμιο Πόρτλαντ , Όρεγκον, ΗΠΑ.]


Η ομάδα διατυπώνει την πεποίθηση της ότι, ενώ η NASA συνεχίζει την αναζήτηση της εξωγήινης ζωής, εστιάζοντας στο κυνήγι για άλλους εξωγήινους μικροοργανισμούς, οι διαστημικοί ιοί παραμένουν κρίσιμα υποερευνημένοι.   Οι ιοί είναι βιολογικές οντότητες που αφθονούν στη γη. Παρουσιάζουν διαφορές τόσο στη δομή όσο και στη γονιδιωματική αλληλουχία, διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην εξέλιξη και πιστεύεται ότι έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προέλευση και την εξέλιξη της ζωής.
Ωστόσο,  στην αστροβιολογία υπάρχει πολύ μικρή εστίαση στους ιούς,
όπως αναφέρουν οι ερευνητές στην εισαγωγή της μελέτης  "Οι ιοί συνήθως συνυπάρχουν με κυτταρικές μορφές ζωής από τα πρώτα στάδια της ζωής, μπορεί να έχουν εμπλακεί άμεσα σε αυτές και έχουν επηρεάσει βαθιά την κυτταρική εξέλιξη.
Οι ιοί είναι οι μόνες οντότητες στη σύγχρονη Γη που χρησιμοποιούν είτε RNA είτε DNA σε μονόκλωνη και διπλή έλικα για το γενετικό τους υλικό και έτσι μπορούν να αποτελέσουν πρότυπο για τον υποτιθέμενο κόσμο των πρωτεϊνών RNA. Με αυτή την κριτική, ελπίζουμε να εμπνεύσουμε την ενσωμάτωση της έρευνας για τον ιό στην αστροβιολογία και επίσης να επισημάνουμε τις πιεστικές αναπάντητες ερωτήσεις στην αστροβιολογία, ιδιαίτερα όσον αφορά την ανίχνευση βιολογικών υποθέσεων και αν οι ιοί μπορούν να εξαπλωθούν εξωγήινα.
Παρουσιάζουμε τις βασικές αρχές ιολογίας, έναν ολοκληρωμένο ορισμό των ιών, εξετάζουμε την τρέχουσα ιολογική έρευνα που σχετίζεται με την αστροβιολογία και προτείνουμε ιδέες για μελλοντικές έρευνες για την αστροβιολογία."
***********************************
Η ομάδα, με επικεφαλής τον βιολόγο Kenneth Stedman του κρατικού πανεπιστημίου του Portland, καλεί τους επιστήμονες να αναπτύξουν στρατηγικές για την ανίχνευση αυτών των ιών - και να δουν αν μπορούν να εξαπλωθούν στους ανθρώπους, από το διάστημα.
"Έχει περάσει πάνω από ένας αιώνας από την ανακάλυψη των πρώτων ιών", ανέφερε ο Stedman σε μια δήλωση. «Εισερχόμενοι στον δεύτερο αιώνα της ιολογίας, μπορούμε τελικά να αρχίσουμε να εστιάζουμε πέρα ​​από τον δικό μας πλανήτη».
Οι ιοί είναι μολυσματικοί παράγοντες που αναπαράγονται μέσα στα ζωντανά κύτταρα άλλων οργανισμών. Μπορούν να μολύνουν οτιδήποτε, από ζώα και φυτά μέχρι και μικροοργανισμούς όπως τα βακτήρια. Η ομάδα πίσω από τη μελέτη πιστεύει ότι, επειδή υπάρχουν περισσότεροι ιοί στη Γη από οποιονδήποτε άλλο κυτταρικό οργανισμό, θα πρέπει να υπάρχουν και σε άλλους πλανήτες.
Η αναζήτηση αυτών των αστρονομικών πρακτικών οδήγησε τον Steadman, μαζί με τους συναδέλφους Aaron Berliner και Tomohiro Mochizuki από το UC Berkeley και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Τόκιο αντίστοιχα, να δημιουργήσουν μια νέα αρχή στην αστροβιολογία γνωστή ως “astrovirology”
O Stedman προσπάθησε να μετριάσει τους φόβους για τη μελλοντική ανακάλυψη ιών στο διάστημα.   "Οι ιοί έχουν κακή φήμη. Αν βρούμε ιούς σε άλλους πλανήτες, είναι μια ένδειξη της ζωής, όχι κάτι που πρέπει να φοβόμαστε » , είπε.
Oι ιοί είναι περίπου 10 έως 100 φορές πιο άφθονοι από οποιονδήποτε άλλο κυτταρικό οργανισμό στη Γη και είναι απίστευτα αρχαίοι - θα μπορούσαν να έχουν εμπλακεί στην αρχή της ζωής από τα πρώτα της στάδια.
Αν όμως η κατάσταση είναι η ίδια σε άλλα μέρη, πιθανότατα δεν το γνωρίζουμε. Θα πρέπει να κοιτάξουμε πολύ πιο βαθιά στους πλανήτες που μας περιβάλλουν για να δούμε αν έχουν τους ίδιους ιούς.
Η Nasa και άλλα space agencies θα πρέπει να αναζητούν τους ιούς, στα δείγματα που έχουν ανακτηθεί από τα φεγγάρια του Κρόνου και του Δία, και να αναπτυχθούν νέοι τρόποι εξεύρεσης τους, σε αρχαίες αποθέσεις στη Γη και τον Άρη και να διαπιστώσουμε αν οι ιοί που μας περιβάλλουν και μας κάνουν να αρρωσταίνουμε, είναι σε θέση να επιβιώσουν στο σκληρό περιβάλλον του διαστήματος.
Oι επιστήμονες λένε τώρα ότι, οι ιοί μπορεί να είναι το κλειδί για την εύρεση ζωής και αλλού στο σύμπαν.
πηγές
22-1-18
https://www.rt.com/news/416548-alien-virus-space-study/
http://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech/news/alien-viruses-proof-life-research-astrovirology-evolution-universe-pictures-space-a8172741.html
http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-5299775/Is-universe-filled-alien-viruses.html

σχετικό δημοσίευμα 14-10-14
Είναι πιθανό ότι ένας ιός θα μπορούσε να φθάσει στη Γη και να προκαλέσει μια καταστροφική πανδημία ή ακόμη και να εξαλείψει την ανθρωπότητα
Ο καθηγητής Chandra Wickramasinghe, του Κέντρου Αστροβιολογίας του Μπάκιγχαμ, δήλωσε ότι ένας σούπερ-μολυσματικός ιός πιθανότατα ήταν υπεύθυνος για τη δολοφονία των δεινοσαύρων
ο θανατηφόρος ιός HIV, ο οποίος ανακαλύφθηκε μόλις πριν από 30 χρόνια και έφτασε προφανώς από το πουθενά, θα μπορούσε να είναι εξωγήινος προέλευσης.
 "Αυτός ο ιός εντοπίστηκε σε πρωτεύοντα, αλλά αυτό δεν αποτελεί απόδειξη ότι προέρχεται από πιθήκους.
"Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι, θα μπορούσε να υπάρχει ένας ιός ο οποίος ήταν εδώ για πολύ καιρό και ξαφνικά άλλαξε επειδή συμπεριέλαβε ένα κομμάτι RNA από τον εξωτερικό διαστημικό χώρο που τον έκανε ξαφνικά μολυσματικό.
(υπήρχε ήδη σε μια αδρανή κατάσταση στη Γη, πριν να υπερσυμπιεστεί από κλώνους RNA, παρόμοιο με το DNA, από το διάστημα).
https://www.express.co.uk/news/nature/522657/Killer-virus-wipe-out-human-race-from-space
Δεν υπάρχουν σχόλια: