Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου 2018

Οργανωμένο έγκλημα η εισαγωγή παράνομων φυτοφαρμάκων. Κύκλωμα εμπόρων εισάγει στην Ελλάδα, τοξικά σκευάσματα από Τουρκία
Η Ευρωπαϊκή Ένωση Προστασίας Καλλιεργειών [European Crop Protection Association (ECPA)] προειδοποιεί ότι,  αυξανόμενες
 ποσότητες πλαστών και παράνομων φυτοφαρμάκων παράγονται παγκοσμίως και
αυτό αποτελεί ένα σοβαρό οργανωμένο έγκλημα.
Η ECPA αναφέρει ότι, τα παράνομα παρασιτοκτόνα ενδέχεται να περιέχουν χημικές ουσίες που δεν έχουν δοκιμαστεί και οι οποίες είτε απαγορεύονται είτε περιορίζονται στην ΕΕ λόγω των δυνητικών κινδύνων στους οποίους ενδέχεται να θέσουν  την ανθρώπινη υγεία ή το περιβάλλον.

Τον Φεβρουάριο του 2017, η EU Intellectual Property Office (EUIPO) δημοσίευσε μια έκθεση
https://euipo.europa.eu/tunnel-web/secure/webdav/guest/document_library/observatory/resources/research-and-studies/ip_infringement/study10/pesticides_sector_en.pdf

η οποία εκτιμά ότι η νόμιμη βιομηχανία χάνει περίπου 1,3 δις ευρώ σε ετήσια έσοδα λόγω παραποίησης φυτοφαρμάκων, ενώ ο άμεσος αντίκτυπος στην απασχόληση είναι επίσης σημαντικός.
(στην ΕΕ έχουν χαθεί περίπου 2.600 άμεσες θέσεις εργασίας.)
*****************************************
στις 4-8-17   το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Ελλάδας ανακοίνωσε ότι, το τελωνείο κατάσχεσε πάνω από 700 κιλά παράνομων φυτοφαρμάκων που προέρχονταν από την Τουρκία.
Μόνο το 2017 επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 211.475 ευρώ σε 59 διαφορετικές περιπτώσεις.
Όλες οι υποθέσεις παραπέμφθηκαν στους Έλληνες δικαστές για πρόσθετες ποινικές κυρώσεις καθώς και στις άλλες αρμόδιες αρχές (for the planned cutback of EU funds)
https://www.euractiv.com/section/agriculture-food/news/greece-seizes-more-than-700kg-of-illegal-pesticides-from-turkey/

Αθήνα, 04 Αυγούστου 2017    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Κατασχέθηκαν παράνομα φυτοφάρμακα προέλευσης Τουρκίας
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων γνωστοποιεί ότι κατασχέθηκε σήμερα από το Τελωνείο Κήπων ποσότητα πλέον των 700 κιλών παράνομων φυτοφαρμάκων προέλευσης Τουρκίας και ήδη έχει επιληφθεί της υπόθεσης η αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου.
Αναλυτικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
330 συσκευασίες του 1 κιλού του σκευάσματος DALTON 5SG (δραστική ουσία emamectin benzoate)
160 συσκευασίες του 1 κιλού του σκευάσματος EFFORE 20SP (δραστική ουσία acetamiprid)
150 συσκευασίες του 1 λίτρου του σκευάσματος KORMIX (δραστική ουσία mepiquat chloride)
50 συσκευασίες του 1 λίτρου του σκευάσματος TUROP ULTRA (δραστικές ουσίες thidiazuron & diuron)
81 συσκευασίες των 100 γραμ. του σκευάσματος KORTOMIL 90SP (δραστική ουσία methomyl) και
15 συσκευασίες του 1 λίτρου του σκευάσματος BASAGRAN M (δραστικές ουσίες bentazone + MCPA)
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συνεργάζεται στενά με όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες για την καταπολέμηση της μάστιγας των παράνομων φυτοφαρμάκων.
Μόνον μέσα στο 2017, έχουν επιβληθεί πρόστιμα σε 59 υποθέσεις συνολικού ύψους 211.475 €. Όλες οι υποθέσεις παραπέμφθηκαν στη Δικαιοσύνη για την επιπλέον επιβολή ποινικών κυρώσεων καθώς και στον ΟΠΕΚΕΠΕ για την προβλεπόμενη περικοπή των κοινοτικών ενισχύσεων.
Επισημαίνεται ότι στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ δημοσιεύονται αναλυτικά αποτελέσματα των ελέγχων.
Με τα παράνομα φυτοφάρμακα, η ζημία στην εθνική οικονομία είναι πολλαπλή: Δεν εισπράττονται οι απαραίτητοι δασμοί κατά την εισαγωγή τους, δεν εισπράττεται ο ΦΠΑ κατά τη διακίνησή τους, εταιρείες και καταστήματα εμπορίας φυτοφαρμάκων οδηγούνται στον οικονομικό μαρασμό και εκτίθενται σε μεγάλους κινδύνους οι χρήστες των προϊόντων, το περιβάλλον και οι καταναλωτές των προϊόντων που θα ψεκαστούν με παράνομα φυτοφάρμακα.
Το ΥΠΑΑΤ εφιστά την προσοχή των παραγωγών στην αποφυγή χρήσης παράνομων φυτοφαρμάκων, καθώς είναι επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία και για τις καλλιέργειες, ενώ η διακίνησή τους επιφέρει σημαντικές ζημίες στην εθνική οικονομία.
http://www.minagric.gr/index.php/el/the-ministry-2/grafeiotypou/deltiatypou/5256-dt040817a
*******************************************************
στις 21-2-18 μέλη της οικονομικής αστυνομίας βόρειας Ελλάδας  συνέλαβαν 56χρονο ο οποίος διατηρούσε αποθήκη στο Σοχό Θεσσαλονίκης, όπου βρέθηκαν μεγάλες ποσότητες παράνομα εισαγόμενων φυτοφαρμάκων. Η συγκεκριμένη επιχείρηση που έγινε μαζί με τους υπαλλήλους του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ήρθε να προστεθεί στην κατάσχεση περίπου ενός τόνου παράνομων φυτοφαρμάκων πριν ενάμισι χρόνο σε αποθήκη της Χαλκιδικής και στις δεκάδες περιπτώσεις που έχουν αντιμετωπιστεί από τελωνειακές και αστυνομικές αρχές ειδικά στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Τα επικίνδυνα φυτοφάρμακα (ύποπτα τούρκικα τοξικά σκευάσματα που δεν διέπονται σε κανόνες ελέγχου ούτε γνωρίζουμε πως παρασκευάζονται) φθάνουν στην ελληνική γη από την Τουρκία.
Τα επικίνδυνα τοξικά σκευάσματα μπορεί επίσης να εισάγονται στη Βουλγαρία από την Τουρκία και να φθάνουν στην Ελλάδα και από αυτή τη γειτονική χώρα.
Κυκλώματα αδίστακτων εμπόρων με παράνομα φυτοφάρμακα, εκμεταλλεύονται "την τρύπα" στον τομέα ελέγχων στην Ελλάδα και τροφοδοτούν με απαγορευμένα φυτοφάρμακα, ασυνείδητους παραγωγούς σε όλη τη χώρα.
οι μεγάλες ποσότητες απαγορευμένων και άγνωστων  φυτοφαρμάκων  που εντοπίζονται και αποκαλύπτονται κάθε τόσο, μας δημιουργούν μεγάλη ανησυχία  για τα προϊόντα που καταναλώνουμε.
γιατί οι Ελληνικές αρχές δεν παρακολουθούν τους δράστες, τις αποθήκες τους και τις αλυσίδες φυτοφαρμάκων με τις οποίες συνεργάζονται ώστε να εξαρθρώσουν όλο αυτό το κύκλωμα???
 Σύμφωνα με την ακτιβίστρια της Greenpeace και υπεύθυνη της εκστρατείας οργάνωσης για τη βιώσιμη γεωργία, Έλενα Δανάλη,
ακόμα και αν πατάξουμε το εμπόριο των παράνομων φυτοφαρμάκων, αρκετά από τα νόμιμα είναι επίσης πολύ επικίνδυνα.
η Greenpeace κατήγγειλε επίσης την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που έδωσε θετική ψήφο προκειμένου να πάρει άδεια για πάνω από 5 ακόμα έτη το πιθανώς καρκινογόνο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ζιζανιοκτόνο Glyphosate.
ενώ γίνεται επαναφορά ισχυρών φυτοφαρμάκων (όπως το Lannate), που είχαν καταργηθεί εδώ και 15 χρόνια.
να θυμηθούμε την υπόθεση του 2010 όταν στο λιμάνι του Ηρακλείου συνελήφθη οδηγός φορτηγού, που μετέφερε με το πλοίο της γραμμής βαρέλια με  τοξικό υλικό διχλωροπροπένιο, συνολικού βάρους 20 τόνων. Μένει άγνωστο εάν εντοπίστηκε ποτέ ο επιχειρηματίας για λογαριασμό του οποίου μεταφέρθηκε αυτό το δηλητήριο.

****************************************
Αθήνα, 21 Φεβρουαρίου 2018
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Επιχείρηση εντοπισμού μεγάλου αριθμού παράνομων φυτοφαρμάκων στη Θεσσαλονίκη
Με τον συντονισμό του Συντονιστικού Κέντρου Αντιμετώπισης Παραεμπορίου (ΣΥΚΑΠ), και με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ, η Υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος πραγματοποίησε πρόσφατα επιχείρηση σε αποθήκη σε περιοχή της Θεσσαλονίκης όπου βρέθηκε μεγάλος αριθμός παράνομων φυτοφαρμάκων, καθώς και ακατάλληλα για κατανάλωση γεωργικά προϊόντα κ.ά.
Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκε έρευνα σε αποθήκη που διαχειρίζονταν 56χρονος ημεδαπός, σε περιοχή της Θεσσαλονίκης, με τη συνδρομή του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης και Ελέγχων Θεσσαλονίκης και του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, της Χημικής Υπηρεσίας Κεντρικής Μακεδονίας, της Περιφερειακής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας του Ε.Φ.Ε.Τ., του Α΄ Τελωνείου Θεσσαλονίκης και του Συντονιστικού Κέντρου Αντιμετώπισης Παραεμπορίου. Ο 56χρονος ιδιοκτήτης της αποθήκης συνελήφθη και σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για πλαστογραφία και παραβάσεις των νομοθεσιών που αφορούν στη διάθεση γεωργικών φαρμάκων στην αγορά, τα όπλα και τον Εθνικό Τελωνειακό Κώδικα.
Πιο αναλυτικά, στο πλαίσιο της έρευνας βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων:
751,9 λίτρα παράνομων γεωργικών φαρμάκων,
161,45 κιλά παράνομων γεωργικών φαρμάκων,
142 αυτοκόλλητες ταινίες γεωργικών φαρμάκων.
Παράλληλα υπάλληλοι του Ε.Φ.Ε.Τ. δέσμευσαν 334,2 κιλά ελιών και ληγμένα προϊόντα, φερόμενα ως εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, με ελλιπείς και ψευδείς επισημάνσεις, τα οποία θεωρήθηκαν ύποπτα νοθείας.
Συγκεκριμένα, βρέθηκαν 8 μεταλλικές συσκευασίες των πέντε λίτρων, με αλφαριθμητικό κωδικό έγκρισης που ανήκε σε μονάδα τυποποίησης διαφορετική από την αναγραφόμενη και 10 μεταλλικές συσκευασίες των πέντε λίτρων, με ψευδή αλφαριθμητικό κωδικό έγκρισης.
Επισημαίνεται ότι το ΥΠΑΑΤ έχει ως βασικό στόχο την πάταξη της παράνομης διακίνησης φυτοπροστατευτικών προϊόντων και άλλων γεωργικών εφοδίων καθώς αφενός μεν υποβαθμίζουν την ποιότητα των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων, αφετέρου, δε, σε πολλές περιπτώσεις είναι επικίνδυνα για την υγεία των παραγωγών και των καταναλωτών. Παράλληλα το Δημόσιο έχει σημαντική απώλεια εσόδων λόγω της παράνομης διακίνησης.
πηγή 21-2-18
http://www.minagric.gr/index.php/el/the-ministry-2/grafeiotypou/deltiatypou/6114-dt210218b

https://www.euractiv.com/section/agriculture-food/news/greece-seizes-more-than-700kg-of-illegal-pesticides-from-turkey/σχετικό 15-2-18
Amazon to pay $1.2 million in illegal pesticide settlement
https://abcnews.go.com/Technology/wireStory/amazon-pay-12-million-illegal-pesticide-sales-53118489

Δεν υπάρχουν σχόλια: