Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου 2018

Ποια Γαλλικά φρούτα και λαχανικά είναι πιθανότερο να περιέχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων?Γαλλία, φρούτα και λαχανικά με ίχνη μόλυνσης (υπολείμματα) από φυτοφάρμακα.
η γαλλική ΜΚΟ, Future Generations, ανέλυσε δείγματα από 19 είδη φρούτων και 33 είδη λαχανικών.
Σχεδόν το 73% των μη βιολογικών (non-organic) δειγμάτων φρούτων που αναλύθηκαν στη Γαλλία περιείχαν ίχνη φυτοφαρμάκων, σύμφωνα με την έκθεση .
https://www.generations-futures.fr/actualites/residus-de-pesticides-fruits-legumes/

Στα λαχανικά, σε ποσοστό 41% των δειγμάτων βρέθηκαν υπολείμματα από φυτοφάρμακα, σύμφωνα με την  Future Generations, μια γαλλική ΜΚΟ που επικεντρώνεται στην προστασία του περιβάλλοντος και είναι γνωστό ότι, μάχεται κατά των παρασιτοκτόνων.
Η έκθεση, διερευνά την παρουσία καταλοίπων φυτοφαρμάκων σε 52 μη βιολογικά  φρούτα και λαχανικά που καταναλώνονται στη Γαλλία για πάνω από μια πενταετία.

Η "Future Generations" χρησιμοποίησε επίσημα στοιχεία από τον κυβερνητικό οργανισμό για την προστασία των καταναλωτών και την καταπολέμηση της απάτης [Consumer Affairs and Fraud Prevention body (DGCCRF)], που ανέλυσε τα τρόφιμα σε επίπεδο σούπερ μάρκετ και χονδρεμπόριου και όχι άμεσα στους αγρούς.
Συγκεντρώθηκαν συνολικά 11.103 δείγματα από 19 φρούτα και 33 λαχανικά.
Ποια φρούτα ήταν πιο μολυσμένα;
Η κορυφαία κατάταξη για τα φρούτα, ήταν τα σταφύλια, με το 89% των δειγμάτων να περιέχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων.
Αμέσως μετά ακολουθούν τα κλημεντίνια, τα μανταρίνια και τα κεράσια (88%), τα γκρέιπφρουτ (86%), οι φράουλες, τα νεκταρίνια και τα ροδάκινα (83%).
Τα φρούτα που παρουσίαζαν τα χαμηλότερα επίπεδα φυτοφαρμάκων ήταν τα δαμάσκηνα και οι mirabelles  (35%), ενώ ακολουθούν τα ακτινίδια (27%) και τα αβοκάντο (23%).
Το 2,7% των δειγμάτων φρούτων εμφανίζει επίπεδα φυτοφαρμάκων πάνω από τα ανώτατα όρια καταλοίπων maximum residue limits (MRLs)- νόμιμα όρια που καθορίζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα οποία ποικίλλουν ανάλογα με την κάθε ουσία και τον τύπο τροφίμων.
Ποια λαχανικά ήταν πιο μολυσμένα;

Όσον αφορά τα λαχανικά, τα στελέχη σέλινου έδειξαν τα υψηλότερα επίπεδα μόλυνσης από φυτοφάρμακα στο 85%.
Φρέσκα βότανα ακολούθησαν με μικρή διαφορά (75%), κιχώριο (73%), ρίζες σέλινου (72%) και μαρούλι (66%).
Το λιγότερο μολυσμένο ήταν το παντζάρι (4%), τα σπαράγγια (3%) και το γλυκό καλαμπόκι (2%).
Τα λαχανικά παρουσίασαν παρόμοια αποτελέσματα όσον αφορά τα επίπεδα MRL levels με 3,5% των δειγμάτων να υπερβαίνουν τα νόμιμα όρια.
Φρέσκα βότανα, στελέχη σέλινου, ελβετικό τσίλι και γογγύλια εμφάνισαν τα υψηλότερα επίπεδα.
Αντιφάσεις στα δεδομένα
Εντούτοις, τα δεδομένα από τη DGCCRF που χρησιμοποιούνται στην έκθεση της ΜΚΟ "Future Generations" δεν έχουν ποιοτικά στοιχεία πάνω σε διάφορους παράγοντες.
Δεν αναφέρεται η συγκέντρωση των φυτοφαρμάκων που βρίσκονται στα τρόφιμα, το όνομα τους, η επίδρασή τους στο ανθρώπινο σώμα (χημικές ουσίες που προκαλούν ενδοκρινικές διαταραχές, καρκινογόνα εντομοκτόνα ή άλλα), μεταξύ άλλων.
Με αυτό το πνεύμα, είναι αδύνατον να προσδιοριστούν οι επιπτώσεις στην υγεία που συνδέονται με την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών που αναφέρονται στην έκθεση.
H κ. Emmanuelle Kesse-Guyot, επιδημιολόγος και ερευνήτρια στο Εθνικό Ινστιτούτο Γεωργικής Έρευνας της Γαλλίας, δήλωσε στην εφημερίδα Le Monde ότι υπάρχει κίνδυνος τακτικής ή συνηθισμένης κατανάλωσης φρούτων ή λαχανικών που υπερβαίνει τα  MRL  για το ίδιο φυτοφάρμακο.
"Πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα, αλλά πριν πούμε ότι η κατάσταση είναι επικίνδυνη, χρειαζόμαστε πρόσθετες πληροφορίες για τα συγκεκριμένα φυτοφάρμακα", πρόσθεσε.
πηγή 20-2-18


http://www.euronews.com/2018/02/20/which-french-fruits-and-vegetables-are-most-likely-to-be-contaminated-with-pesticides-Δεν υπάρχουν σχόλια: