Πέμπτη, 7 Απριλίου 2016

ΦΑΡΜΕΣ ΑΙΜΑΤΟΣ "BLOOD FARMS" με ΑΛΟΓΑ ΔΟΤΕΣ για ΑΝΤΙΟΦΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ και ΑΝΤΙΛΥΣΣΙΚΑ ΕΜΒΟΛΙΑ, άντληση ρεκόρ ποσότητας δηλητηρίου από φίδι στο Αυστραλιανό πάρκο ερπετών
Χειριστές ερπετών στο αυστραλιανό πάρκο Australian Reptile Park συνέλεξαν δηλητήριο από το θανατηφόρο είδος φιδιού king brown (Pseudechis australis or mulga snake, or Pilbara cobra) της Αυστραλίας. 
Το king brown φίδι που ονομάζουν 'Chewie' έδωσε με ένα μόνο «άρμεγμα» 1,5 γραμμάριο του δηλητηρίου του, ποσότητα που σπάει το ρεκόρ  μιας προηγούμενης προσπάθειας στο πάρκο,  που απέδωσε 0,2 γραμμάρια  (ο μέσος όρος ποσότητας δηλητηρίου από αυτό το είδος φιδιού  είναι 0,15 γραμμάρια)
Σύμφωνα με τον Billy Collett, επικεφαλής στο τμήμα ερπετών του πάρκου: η ποσότητα του δηλητηρίου που συλλέχθηκε από το φίδι 'Chewie' είναι αρκετή για να σκοτώσει 30 ανθρώπους, ξεπέρασε κατά πολύ το μέσο όρο και συνέτριψε το προηγούμενο ρεκόρ»
Το πάρκο Australian Reptile Park προμηθεύει με δηλητήριο τα εργαστήρια Commonwealth Serum Laboratories – γνωστά ως   BioCSL Limited, στη Μελβούρνη, για την παραγωγή αντιοφικού ορού (αντίδοτα για τα επίγεια φίδια –όχι της θάλασσας- και τις
αράχνες «funnel-web spiders»)
στο πρόγραμμα παροχής δηλητηρίου, το εκπαιδευμένο προσωπικό του πάρκου χρησιμοποιεί πάνω από 300 δηλητηριώδη φίδια και 500 αράχνες.το δηλητήριο του φιδιού- αφού συλλεχθεί με το «άρμεγμα» του-  χορηγείται ενέσιμα σε άλογα, (πρόβατα, κουνέλια, κ.α.)  σε μικρές δόσεις που αυξάνονται σταδιακά μέχρις ότου δημιουργήσουν μια ανοσολογική απόκριση που παράγει αντισώματα.  Στη συνέχεια γίνεται
η αφαίμαξη και έπειτα τα αντισώματα απομονώνονται από το αίμα των ζώων.
Για παραγωγή  antivenoms από δηλητήριο φιδιού, η BioCSL Limited, χρησιμοποιεί για χρόνια 300  άλογα ράτσας Percheron ,   ενώ για να παρασκευάσει antivenoms από δηλητήριο αράχνης χρησιμοποιεί κυρίως κουνέλια

Σχετική μας ανάρτηση
22-7-12 ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ ΑΡΑΧΝΗΣ & ΦΙΔΙΟΥ, παραγωγή antivenoms
http://hellenicrevenge.blogspot.com/2012/07/antivenoms.html
Το πάρκο Australian Reptile Park είναι ο μοναδικός συλλέκτης δηλητηρίου  της δηλητηριώδους αράχνης, funnel web spider (Atrax robustus).
το 2012 το πάρκο αντιμετώπισε έλλειψη αραχνών -funnel web spiders- Διέθετε μόνο τριάντα αρσενικές αράχνες από τις οποίες αφαιρούσε δηλητήριο. 
για την παρασκευή μιας δόσης anti-venom ορού, απαιτούνται 70 αντλήσεις δηλητηρίου από τις αράχνες, που γίνονται περίπου, σε τρεις βδομάδες. Συνεπώς το πάρκο χρειάζεται τουλάχιστον 300 αράχνες για να ανταποκριθεί στη ζήτηση του δηλητηρίου.
το πάρκο έκανε έκκληση για δωρεά κάθε ζωντανής δηλητηριώδους αράχνης –κυρίως αρσενικής αφού διαθέτει έξι φορές περισσότερο δηλητήριο από τη θηλυκή αράχνη-

21-7-12    Wanted: deadly creatures that must be taken alive
Η συχνή –και μάλιστα η καθημερινή- άντληση δηλητηρίου προκαλεί θανατηφόρο στρες τόσο στα φίδια που  «αρμέγονται» όσο και στις αράχνες.
Επιπλέον η διατήρηση –στέγαση τους- σε τεχνητές κούτες είναι κάτι αφύσικο. Τα δηλητηριώδη φίδια  αντιμετωπίζονται συνήθως με ραβδιά και συγκρατούνται βίαια για να αποτραπεί η ευκαιρία να δαγκώσουν τον χειριστή τους. η όλη διαδικασία είναι εγγενώς τραυματική και προκαλεί παθήσεις που σχετίζονται με το άγχος, ενώ τα τραύματα από βίαιη συγκράτηση,  μολύνονται και προκαλούν επώδυνο θάνατο από σηψαιμία.
πηγή


Οι επανειλημμένες εγχύσεις δηλητηρίου φιδιού σε ένα ζώο το εξαντλούν, συνήθως καταρρέει από αναιμία (αφού χάνει τα ερυθρά αιμοσφαίρια με την αφαίμαξη) ενώ στα σημεία όπου γίνεται η έγχυση του δηλητηρίου δημιουργούνται θανατηφόρα έλκη και αποστήματα.
Η ευαισθησία κάθε ζώου στην τοξικότητα του δηλητηρίου δεν μπορεί να προβλεφθεί με αποτέλεσμα να μην είναι γνωστή η ανάλογη με το είδος του ζώου θανατηφόρα δόση.
Υγιή άλογα που εκτρέφονται σωστά είναι αδύνατο να παράγουν ορό για χρόνια χωρίς να υποστούν σοβαρά αποτελέσματα από την επαναλαμβανόμενη σκόπιμη αιμορραγία και την
τοξικότητα του δηλητηρίου. Τα άλογα πεθαίνουν ή αναπτύσσουν νευρολογικές ασθένειες

Οδηγίες WHO για την παραγωγή, τον έλεγχο και τον κανονισμό antivenom φιδιών 
Πηγή
http://www.who.int/bloodproducts/snake_antivenoms/SnakeAntivenomGuideline.pdf
As a consequence of immunization with venoms (see section 11) a common problem in antivenom-producing animals is the development of local ulcers or abscesses (sterile and infected) at sites of venom injection. This is a particular problem when necrotic venoms and complete Freund’s adjuvant are used. All injections should be given under aseptic conditions.
There should be a limit to the total volume and dose of venom injected at a single site. Infected or ulcerated areas should not be used again until they have fully healed. In the event of the death of an animal being used for antivenom production, a careful analysis of the causes of death should be performed, including, when necessary, the performance of a necropsy.
Some animals show declining titres of specific venom antibodies over time, despite rest or increasing doses of immunizing venoms


για την παραγωγή antivenom, χρησιμοποιούνται πολυάριθμα είδη ζώων, όπως τα πρόβατα, ο γάιδαρος, η αίγα, το κουνέλι και για πειραματικούς σκοπούς χρησιμοποιήθηκαν είδη όπως η καμήλα, το λάμα,το  σκυλί και η κότα.
Εντούτοις, η παραγωγή μεγάλης ποσότητας antivenom από τα μεγάλα ζώα όπως τα άλογα,  είναι ένα πλεονέκτημα έναντι των μικρότερων ειδών.
Η επιλογή των ζωικών ειδών πρέπει να γίνεται  με βάση διάφορες εκτιμήσεις, όπως για τις τοπικά επικρατούσες ασθένειες και τη διαθεσιμότητα στην περιοχή,
Το άλογο είναι το ζώο που επιλέγεται για την εμπορική παραγωγή antivenom. Τα άλογα είναι υπάκουα, προσαρμόζονται στα περισσότερα κλίματα και παράγουν μεγάλο όγκο πλάσματος. Τα Antivenoms που γίνονται από το πλάσμα αλόγων είναι αποτελεσματικά και ασφαλή αλλά πολλοί άνθρωποι είναι αλλεργικοί στις πρωτεΐνες αλόγου, έτσι χρησιμοποιείται αρκετά και ο ορός από πλάσμα προβάτου.
Animals used in antivenom production
Πηγήhttp://www.who.int/bloodproducts/snake_antivenoms/SnakeAntivenomGuideline.pdf

παραβιάσεις του νόμου για την ηθική μεταχείριση των ζώων, σε φάρμες παρασκευής αντιοφικών, αντιλυσσικών ορών και εμβολίων από το αίμα αλόγων

Στις 24 Απριλίου 2010, Παγκόσμια Ημέρα για την Κατάργηση των Πειραμάτων σε Ζώα, η μεγαλύτερη εφημερίδα της Βομβάης Mumbai Mirror (εκδόσεις The Times of India) ανέδειξε μεγάλης κλίμακας παραβιάσεις του νόμου για την ηθική μεταχείριση των ζώων,  στη φάρμα παρασκευής αντιοφικών και αντιλυσσικών ορών και εμβολίων από το αίμα αλόγων, Bharat Serum Vaccines Pvt Ltd's Khoni animal farm που στεγάζει περίπου 500 άλογα.
Το αγρόκτημα παραβίαζε κατάφωρα πολλές διατάξεις του κανονισμού που θέσπισε η επιτροπή με σκοπό τον έλεγχο και την εποπτεία για τα πειράματα σε ζώα  [Committee for the Purpose of Control and Supervision on Experiments on Animals (κατευθυντήριες οδηγίες CCPSEA guidelines)],που διέπει αυτές τις επιχειρήσεις στην Ινδία.

Η φάρμα με τα πειραματικά εργαστήρια βρίσκεται 30 χλμ. από το Mumbai, και παράγει anti-snake venom, anti-rabies serum, anti thymocyte globulin (αντιοφικούς ορούς και αντιλυσσικούς),μεταξύ των άλλων εμβολίων που παράγονται από το αίμα των αλόγων. Η ελεγκτική επιτροπή πήγε κρυφά στο χώρο στέγασης των ζώων του εργαστηρίου και διαπίστωσε αμέτρητες παραβιάσεις.
…Στην Khoni farm, πολλά άλογα αιμορραγούσαν ενώ υπήρχαν παντού περιττώματα. Στους στάβλους υπήρχαν υπεράριθμα άλογα χωρίς επαρκή εξαερισμό.
Τα αδύναμα και ακατάλληλα για παραγωγή ορού άλογα, σφάζονταν μπροστά στα υπόλοιπα άλογα της εγκατάστασης.


Τα ζώα δότες για παραγωγή ορού, ζουν συχνά σε απομονωμένα αγροκτήματα, είναι δραματικά λιποβαρή και η κακοποίησή τους δεν ελέγχεται, ούτε τεκμηριώνεται.
σύμφωνα με την
American Association of Equine Practitioners (AAEP) η παροχή πλάσματος από ιπποειδή και τα προϊόντα ορού  παράγονται και πωλούνται χωρίς ρυθμιστική εποπτεία (το θέμα είναι σαν λευκό χαρτί)

Υπάρχει μια ηθικά γκρίζα ζώνη κάθε φορά που ένα πλάσμα αρρωσταίνει για χάρη του άλλου. (π.χ. η ορμόνη  Equine Chorionic Gonadotropin, (PMSG) που παράγεται από έγκυες φοράδες για τη δημιουργία φαρμάκων στη ζωική βιομηχανία  για την πρόκληση ωορρηξίας πριν από την τεχνητή γονιμοποίηση)
όπως λέει η Sonja Meadows of Animals' Angels, τα αγροκτήματα αίματος (blood farms where PMSG is collected
) είναι μια κρυμμένη και μυστικοπαθής βιομηχανία. Τα κοπάδια δότες φυλάσσονται μακριά από τη δημόσια θέα σε πολύ απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές πουν έχουν δύσκολη πρόσβαση.
[In September of 2015, Animals' Angels , along with Tierschutzbund Zuerich/Animal Welfare Foundation – both animal advocacy groups – released a report about the big business of horse blood]
πηγή

ΕΙΚΟΝΕΣ από την ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΝΤΙΟΦΙΚΟΥ ΟΡΟΥ
11-10-14  
Draw blood every four weeks over thw horse’ s 25-year life, it receives a booster shot of supervenom to spur antibodies. About 10 days later, workers tap the horse’s jugular vein and draw 5 liters of blood.

8-9-15 οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προειδοποιούν ότι το «anti-venom medicine Fav-Afrique» που παράγεται από την φαρμακευτική εταιρεία Sanofi Pasteur, λήγει φέτος τον Ιούνιο. Η εταιρεία σταμάτησε την παραγωγή του πέρυσι και έκτοτε χρησιμοποιεί την ίδια τεχνολογία για την παραγωγή αντιλυσσικών εμβολίων.
Κάθε χρόνο πέντε εκατομμύρια άνθρωποι δαγκώνονται από φίδια και δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για την  αντικατάσταση του αντιοφικού ορού της
Sanofi Pasteur για τουλάχιστον δυο χρόνια
στην αγορά πωλούνται φθηνότερα φάρμακα που συχνά είναι λιγότερο αποτελεσματικά


http://www.dailymail.co.uk/health/article-3226333/Crisis-snake-bite-treatment-Global-supply-key-anti-venom-run-dry-year-putting-tens-thousands-lives-risk.html


10-1-15
o Dr Robert από το Liverpool School of Tropical Medicine με τους συνεργάτες του, θα δημιουργήσουν ένα νέο πιο αποτελεσματικό αντίδοτο για τα θύματα που δαγκώνουν τα φίδια της υποσαχάριας περιοχής της Αφρικής, που θα καλύπτει όλα τα δηλητηριώδη φίδια της περιοχής. Θα κοστίζει λιγότερο, θα είναι προσιτό στις αγροτικές αφρικανικές κοινότητες και δεν θα χρειάζεται ψυγείο για τη φύλαξή του.
http://www.bbc.com/news/science-environment-30757524

Δεν υπάρχουν σχόλια: