Τετάρτη, 13 Απριλίου 2016

Φιλέτα κροκόδειλου και πύθωνα στην Αθήνα, εξωτικά κρέατα που εισάγονται παράνομα στην ΕΕ, ενέχουν κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτώνΕλεγκτές της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά,  δέσμευσαν κατεψυγμένα φιλέτα κροκόδειλου και πύθωνα συνολικού βάρους 19 κιλών, σε επιχείρηση λιανικής πώλησης τροφίμων στην περιοχή του Ρέντη.
Πρόκειται για ατομικές συσκευασίες 12 κιλών κατεψυγμένου φιλέτου κροκόδειλου και 7 κιλών κατεψυγμένο φιλέτου πύθωνα.
Τα συγκεκριμένα προϊόντα δεν φέρουν ταυτοποίηση (σήμανση με το παγκόσμιο σύστημα ετικετοποίησης) για τη διερεύνηση του τρόπου εισαγωγής τους στο διεθνές εμπόριο (στην ΕΕ) από τη χώρα προέλευσής τους.
δεν είναι επίσης γνωστή  η δυνατότητα διακίνησης και διάθεσής τους στην κατανάλωση ως τρόφιμα ασφαλή-κατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση.

σύμφωνα με την εταιρεία Padenga Holdings, (εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Ζιμπάμπουε, (Zimbabwe Stock Exchange-listed company)) οι Ευρωπαίοι καταναλώνουν όλο και περισσότερο κρέας κροκοδείλου που παράγεται στη Ζιμπάμπουε.
Αποκλειστική δραστηριότητα της Padenga είναι η παραγωγή και πώληση δερμάτων και κρέατος κροκοδείλων,  στις άλλες δραστηριότητες της περιλαμβάνονται τα αγροκτήματα κροκοδείλων στη Ζιμπάμπουε, ως επί το πλείστον στην Καρίμπα.
παρουσιάζεται αυξημένη ζήτηση για το κρέας κροκοδείλου στην Ευρώπη
Ο συνολικός όγκος των κρεάτων που πωλήθηκαν, αυξήθηκε κατά 25% , σε 290 τόνους από 231 τόνους που πωλήθηκαν κατά την περίοδο πριν από την υποβολή  έκθεσης της εταιρείας.
«Ωστόσο, πωλούνται σε χαμηλότερη τιμή  », δήλωσε ο Alexander Calder, πρόεδρος της Padenga
η Padenga αύξησε το ποσοστό συμμετοχής της στο Lone Star Alligator Farms από 50% σε 67% τον Απρίλιο του περασμένου έτους. 
Για να δώσει έμφαση στις δραστηριότητες της επιτυχούς εκτροφής αλιγάτορα, η Padenga ανάθεσε σε εξωτερικούς συνεργάτες, την εκδορά και την επεξεργασία για την επιχείρηση κρέατος αλιγάτορα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Περίπου 46 000 κροκόδειλοι θανατώθηκαν κατά τη διάρκεια της περιόδου, ένα  άλμα 7% από την προηγούμενη χρονιά,  στα άτομα του είδους που θανατώθηκαν πέρυσι

Η ζήτηση για κροκοδείλια δέρματα από τους σχεδιαστές πολυτελών ειδών ένδυσης αναμένεται να παραμείνει ισχυρή, παρά την εξασθένηση της παγκόσμιας οικονομίας.
Η
Padenga  είναι επίσης πιθανό να κεφαλαιοποιήσει την αυξανόμενη ζήτηση για τα άλλα παραπροϊόντα, όπως τα έλαια και το κρέας.  
Η Padenga είναι μια από τις λίγες μόνο high-flying  εταιρείες στη Ζιμπάμπουε, καθώς η οικονομία έχει καθηλωθεί από την έντονη οικονομική επιδείνωση, με τα προβλήματα ρευστότητας και την έλλειψη κεφαλαίων
το κρέας κροκόδειλου και πύθωνα διακινείται ελεύθερα και κάτω από νόμιμες διαδικασίες στην ΕΕ ?
πηγή

Η επισήμανση της χώρας προέλευσης για το επεξεργασμένο κρέας
12-2-15 Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) με ψήφισμά του κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιβάλει την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης του χρησιμοποιούμενου κρέατος σε όλα τα βρώσιμα προϊόντα. Η εισήγηση αυτή ψηφίστηκε από το ΕΚ στις 11 Φεβρουαρίου 2015.
Η εισήγηση του ΕΚ αναφέρεται σε έτοιμα φαγητά με κρέας που κυκλοφορούν στο εμπόριο, όπως παστίτσιο, μουσακάς, λαζάνια, κρεατόπιτες κ.α. Δεν αναφέρεται δηλαδή σε κρεατοσκευάσματα όπως αλλαντικά για τα οποία ήδη είναι υποχρεωτική η αναγραφή της χώρας προέλευσης του χρησιμοποιούμενου κρέατος.
«Ζητάμε από την Επιτροπή να καταλήξει σε μια νομοθετική πρόταση σχετικά με την υποχρεωτική χώρα προέλευσης. επισήμανση, γιατί αυτό θα βοηθήσει να ενισχυθεί η διαφάνεια και να παρέχει σαφή και πλήρη ενημέρωση των καταναλωτών.   Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει υποστηρίξει ένα ψήφισμα που εξουσιοδοτεί την επισήμανση των κρεάτων που χρησιμοποιούνται ως συστατικό σε μεταποιημένες τροφές με βάση τη χώρα καταγωγής κατά τον ίδιο τρόπο όπως και τα νωπά κρέατα βοοειδών.
πηγή
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος Giovanni La Via (EPP, IT) δήλωσε: «Μετά από το σκάνδαλο του κρέατος αλόγου πρέπει να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των καταναλωτών. "Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισαν υπέρ του σχεδίου και ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει νομοθετικές προτάσεις για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των καταναλωτών μετά το σκάνδαλο κρέατος αλόγου και άλλες περιπτώσεις απάτης τροφίμων.
πηγή

 Online πώληση κρέατος αγρίων ζώων
2 x Crocodile Tornadoes (L) [170-200g Each]
Python Fillet (200g)
__________________________________
Η αυξανόμενη ζήτηση για εξωτικά κρέατα (Llama, cane rat φολιδωτό anteater ,monkey) κλπ. ενέχει σοβαρό κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών γιατί πολλά εισάγονται παράνομα, δεν υπόκεινται σε κανονισμούς τροφίμων και μπορεί να προκαλέσουν ασθένειες.
Η αύξηση της ζήτησης μεταξύ εθνοτικών μειονοτήτων για πιάτα από την πατρίδα τους, έχει ωθήσει τη ζήτηση για τα ανορθόδοξα συστατικά τροφίμων
"οι προτιμήσεις των ανθρώπων αλλάζουν και έτσι αλλάζουν και τα ζώα που τρώνε, όλο και περισσότερα εξωτικά είδη εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα λέει ο Andrew Rhodes, επικεφαλής του οργανισμού (Food Standards Agency, (FSA))
 
 υπάρχουν ενδείξεις ότι η παράνομη εισαγωγή εξωτικών κρεάτων αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς, με προϊόντα που πωλούνται μέσω του διαδικτύου και στις τοπικές αγορές.
όλο και περισσότερο ανιχνεύεται κρέας άγριων ζώων, που διοχετεύονται παράνομα εντός ορισμένων κοινοτήτων, δεν σφάζονται σε εγκεκριμένο σφαγείο και δεν περνούν από τις απαραίτητες υγειονομικές επιθεωρήσεις.
τα περισσότερα από τα μπους κρέατα (Bush meat) προέρχονται από χώρες της Κεντρικής και δυτικής αφρικής, όπως τη δημοκρατία του Κονγκό, το Καμερούν και την Γκάνα και ενδεχομένως να εκθέτουν τους χειριστές και τους καταναλωτές σε θανατηφόρες ασθένειες.
 ασθένειες που μεταδίδονται από την κατανάλωση κρέατος αγρίων ζώων
[[ For crocodile meat, there is a distinct possibility of contamination with
salmonellae, depending on housing, feed, slaughter technique and hygiene
practices under which the animal is reared. Chlamydial infections are common on
some crocodile farms in southern Africa. Mycobacteriosis is extremely rare.
Tapeworm cysts have been found in crocodile meat in two cases only.
Trichinellosis has been reported on several crocodile farms in Zimbabwe. A
generalised coccidiosis with invasion of organs and tissues has been seen in
several species of crocodiles, but should present no danger to consumers.]]
τα μπους κρέατα περιλαμβάνουν πιθήκους, χιμπατζήδες, γορίλες, καθώς και κροκόδειλους, μικρές αντιλόπες και φολιδωτούς  anteaters (ιό HIV, έμπολα, άνθρακα, κίτρινο πυρετό κλπ.)
το 2013, ο κ.Andrew Rhodes προειδοποίησε σε συνέδριο, ότι αυτή η τροφή χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο για τη διακίνηση ναρκωτικών, συμπεριλαμβάνονται τα ζώντα ζώα μέσω των οποίων απομακρύνονται κατά τη στιγμή της σφαγής, ανέφερε το Enviroment Health News

Η Καμπότζη είναι ένα σημαντικός εξαγωγέας δερμάτων και κρέατος κροκοδείλων  και σχεδιάζει να γίνει ένας μεγαλύτερος παίκτης σε αυτή την εξειδικευμένη αγορά.
Η Καμπότζη εξάγει σήμερα κρέας κροκοδείλου και δέρματα για το Βιετνάμ, την Ταϊλάνδη και την Κίνα. Αλλά οι αγρότες με φάρμες κροκοδείλων της Καμπότζης, ελπίζουν να σπάσουν τις πιο κερδοφόρες γαλλικές και ευρωπαϊκές αγορές Ένωσης.  

Ορισμένες χώρες χρησιμοποιούν χελώνες, κροκόδειλους , φίδια και σαύρες ως πηγή πρωτεϊνών στην ανθρώπινη τροφική αλυσίδα. Κατεψυγμένα εισαγόμενα κρέατα από κροκόδειλους, καϊμάν, ιγκουάνα και πύθωνες μπορούν να βρεθούν στην ΕΕ. Οι εισαγωγές αυτές, οι οποίες βρίσκονται σε άνοδο, προέρχονται κυρίως από τη Νότια Αφρική, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ζιμπάμπουε, και θα κινηθούν κυρίως στο Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: