Τρίτη, 19 Απριλίου 2016

Επιστήμη αναγνώρισης της εξαπάτησης, κλειδί είναι το χαμόγελο και οι "αλλαγές" στη λεκτική και στη μή λεκτική συμπεριφορά


Πώς επισημαίνουμε έναν ψεύτη: οι ερευνητές αποκαλύπτουν τις υπεκφυγές στις οποίες καταφεύγουμε,  όταν δεν λέμε αλήθεια (και τονίζουν ότι το χαμόγελο είναι το κλειδί) οι ψεύτες μπορεί να παίζουν (ή να τινάζουν) με τα μαλλιά τους, να αρνηθούν να απαντήσουν στην ερώτηση και να αλλάξουν το θέμα της συζήτησης ή τον τόνο της φωνής τους.

ένα πραγματικό χαμόγελο φαίνεται στα μάτια, ένα ψεύτικο χαμόγελο είναι μόνο στο στόμα
το περιφρονητικό χαμόγελο φαίνεται επίσης σε μια σύσπαση στη γωνία των χειλιών  (η γωνία του ενός χείλους τραβιέται επάνω και προς τα μέσα. Είναι μια ασύμμετρη έκφραση)

Ο εντοπισμός του ψεύδους δεν είναι κάτι εύκολο, ούτε γίνεται γρήγορα, όπως φαίνεται στην τηλεόραση
μόνο με το χρόνο και την κατάρτιση, είναι δυνατόν να αποκτήσεις μια καλή αίσθηση για κάποιον που σε εξαπατά, λένε οι ειδικοί
«Είναι πραγματικά θέμα, μιας πολύ προσεκτικής παρατήρησης», λέει η Pamela Meyer, συγγραφέας του βιβλίου «Liespotting» και διευθύνουσα σύμβουλος της ιδιωτικής επιχείρησης Calibrate, που εκπαιδεύει ανθρώπους και εταιρείες σχετικά με το πώς να εντοπίζουν την εξαπάτηση
»

"Δεν πρόκειται για μαγικά τεχνάσματα (τρικ)"
"είναι μια ικανότητα που μπορεί να αναπτυχθεί με την πρακτική της" δήλωσε ο  David Matsumoto, καθηγητής ψυχολογίας στο κρατικό πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο. (είναι επίσης σύμβουλος για την επιβολή του νόμου και τις υπηρεσίες πληροφοριών (law enforcement and intelligence agencies)  και διευθύνων σύμβουλος της Humintell, μια εταιρείας που εκπαιδεύει τις αστυνομικές υπηρεσίες, τους δικηγόρους και τις επιχειρήσεις στο πώς να διαβάζουν τα συναισθήματα.

όπως είπαν η Meyer και ο  Matsumoto "δεν υπάρχει κάποιος μαγικός τρόπος για να τον διδάξεις, ούτε είναι ένα χάρισμα"
"υπάρχουν υπαινιγμοί ή πράγματα που ξεφεύγουν, αλλά δεν είναι το ίδιο σε όλους"
"αυτό που μπορούν να αναζητήσουν οι εμπειρογνώμονες για την εξαπάτηση, είναι μια αλλαγή στην ειλικρινή αφήγηση, αλλά όχι μια συγκεκριμένη αλλαγή"
έτσι χρειάζεται μια βάση  (baseline) μια αίσθηση του πως οι άνθρωποι κοιτάζουν και μιλούν, όταν είναι πεσμένη η άμυνά τους και λένε την αλήθεια.
Αν και είναι δυνατόν, να πάρουμε μια βασική γραμμή, μέσα σε 20-30 δευτερόλεπτα παρατήρησης, εντούτοις θα λειτουργούσε καλύτερα, εάν διαθέταμε περισσότερο χρόνο.
Διαφορετικοί άνθρωποι έχουν διαφορετικές βασικές γραμμές.Μερικοί άνθρωποι μπορεί να κάνουν νευρικές κινήσεις - ειδικά όταν η ειλικρίνειά τους αμφισβητείται από την αστυνομία- ακόμη και εάν λένε την αλήθεια.
"μόλις δημιουργηθεί μια νορμάλ κατάσταση, η ιδέα είναι να γίνουν στον ερωτώμενο ανοιχτού τύπου ερωτήσεις  (οι ανοιχτές ερωτήσεις αφήνουν στον ερωτώμενο πλήρη ελευθερία να εκφράσει τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις προτιμήσεις του και να οργανώσει την απάντησή του, όπως εκείνος την εννοεί. Με ανοιχτές ερωτήσεις προσεγγίζονται ακόμα και τα πιο λεπτά θέματα) και να αναζητηθούν  οι ενδείξεις ( λέξεις που σηματοδοτούν την εμφάνιση ενός συναισθήματος ) οι αλλαγές στη λεκτική και μη λεκτική συμπεριφορά (επικοινωνία) είπε η Meyer.
"Θα πρέπει επίσης να εξετάσουμε για αλλαγές στη γλώσσα (για παράδειγμα, επίσημη αντί για ανεπίσημη γλώσσα) και τη γραμματική" είπε ο Matsumoto

Η Meyer επισημαίνει την υπερβολική επιμονή στην άρνηση του ερωτώμενου καθώς και στη γλώσσα αποστασιοποίησης που χρησιμοπόιεί (για παράδειγμα ο Μπιλ Κλίντον έλεγε "θέλω να το ξαναπώ, δεν είχα σεξουαλικές σχέσεις με εκείνη τη γυναίκα, τη δεσποινίδα  Lewinsky")

"Οι ψεύτες μπορεί να παίζουν με τα μαλλιά τους -να διαχωρίζουν τις τρίχες τους- να αρνούνται να απαντήσουν, να αλλάζουν το θέμα της συζήτησης ή τον τόνο της φωνής τους, να διαμαρτύρονται για μια ερώτηση και να σηκώνουν τα χέρια τους ενώ διαμαρτύρονται" είπε η Meyer
Επίσης ψάξτε για άσχετες πληροφορίες (πάρα πολλές λεπτομέρειες σε άσχετα σημεία) αυτό είναι συχνά μια ένδειξη της εξαπάτησης, αλλά όχι πάντα, δήλωσε ο Matsumoto

Η αστυνομία όταν ανακρίνει κάποιον ζητάει την αποσπασματική διήγηση σκηνών ενός περιστατικού ή ανακρίνει με "backward timeline" (χρονοδιάγραμμα προς τα πίσω) είπε. οι κατασκευασμένες πλαστές αναμνήσεις γίνονται με χρονολογική σειρά, έτσι ώστε είναι πιο δύσκολο να τις ανακαλέσεις, γυρίζοντας  προς τα πίσω.
Υπάρχει ο μύθος, πως η νευρικότητα είναι σημάδι ότι κάποιος ψεύδεται, είπε η  Meyer.
Οι ψεύτες κάνουν συνεχώς νευρικές κινήσεις, ωστόσο, όταν λένε ψέματα, παγώνουν το πάνω μέρος του κορμού τους.Αλλά όμως μερικοί άνθρωποι νευριάζουν ή παγώνουν από τη φύση τους.
"Το κλειδί είναι η αλλαγή και όχι μια συγκεκριμένη δράση" είπε η Meyer
o Matsumoto συνιστά να κοιτάζουμε προσεκτικά το πρόσωπο, αφού αν κάτι συμβεί στο πρόσωπο, αυτό μπορεί να συμβεί οπουδήποτε στην επιφάνεια
Η έρευνα έδειξε ότι το μεγαλύτερο μέρος των μηνυμάτων σε οποιαδήποτε ενέργεια, κοινοποιείται μη λεκτικά (μόνο το 7% του συναισθηματικού μηνύματος προέρχεται από τις λέξεις που χρησιμοποιούμε ενώ το 38% προέρχεται από τον τόνο της φωνής και το 55% από μη λεκτικά σήματα)
το χαμόγελο είναι αξιόπιστος δείκτης ενός μηνύματος
η Εθνική Ακαδημία Επιστημών (National Academy of Sciences) είχε καταδικάσει τον πολύγραφο ως αναξιόπιστο -αφού τα υποκείμενα μπορούν να μάθουν πως να μετριάζουν τις συναισθηματικές τους αντιδράσεις όταν ψεύδονται, ωστόσο ο πολυγράφος,  αλλά και η τεχνική της "εγκεφαλοσκόπησης" με fMRI (τεχνική λειτουργικού μαγνητικού συντονισμού που απεικονίζει την εγκεφαλική λειτουργία σε πραγματικό χρόνο), χρησιμοποιούνται στις ΗΠΑ και γίνονται δεκτές από την αμερικανική δικαιοσύνη, χρησιμοποιούνται δε ειδικά ως μέσο για τον αποκλεισμό πιθανών απειλών για την εκ των προτέρων ασφάλεια.
οι καλά εκπαιδευμένοι άνθρωποι μπορούν να μαντεύουν την αλήθεια χωρίς τα μηχανήματα, είπε ο Matsumoto "απλά ρωτήστε τα παιδιά μου"
"η οικογένειά μου έχει παραιτηθεί εδώ και πολύ καιρό από το να μου λέει ψέμματα"
πηγή 18-4-16
http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-3545418/Spotting-lie-isnt-easy-clues.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: