Κυριακή, 24 Απριλίου 2016

Δορυφορική εποπτεία, GPS tracking για τους δράστες σεξουαλικών εγκλημάτων στην Αυστραλία
Αυστραλία.  Οι δράστες σεξουαλικών αδικημάτων θα παρακολουθούνται ηλεκτρονικά (με GPS δορυφορική εποπτεία) σε όλη τους τη ζωή.
Νέοι νόμοι θεσπίζονται,  μετά από τη δολοφονία της έφηβης Masa's Vukotic στη Μελβούρνη.
Η πολιτεία της Βικτώριας θα διαθέσει  84 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας (94 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) για να παρακολουθεί ηλεκτρονικά -το χειρότερο είδος εγκληματία- τους  δράστες σεξουαλικών εγκλημάτων στη χώρα,  μετά την αναχώρησή τους από τη φυλακή.

Η αναθεώρηση του σωφρονιστικού συστήματος ανατέθηκε στον David Harper, συνταξιούχο του Ανώτατου Δικαστήριου "Supreme Court justice"  μετά από την δολοφονία
-με 49 μαχαιριές- της 17χρονης Masa's Vukotic,   πέρυσι, καθώς περπατούσε σε ένα πάρκο της Μελβούρνης.

Ο δράστης Sean Price καταδικάστηκε σε ισόβια, για τη δολοφονία της. Μετά τη δίκη αποκαλύφθηκε ότι βίασε άλλο θύμα, δυο μέρες αργότερα, παρά το γεγονός ότι ήταν έξω με εγγύηση και κάτω από ένα δεκαετές ένταλμα επιτήρησης, για σοβαρό σεξουαλικό αδίκημα.

Η κυβέρνηση δέχθηκε τις 35 συστάσεις που υποβλήθηκαν από την επανεξέταση του Harper, στο σωφρονιστικό σύστημα για τους δράστες σεξουαλικών εγκλημάτων.
Αναθεωρώντας τις αποτυχίες του υφιστάμενου καθεστώτος εποπτείας, ο κ Χάρπερ βρήκε ότι το σύστημα ήταν ανεπαρκές, επειδή μπορούσε μόνο, να επισημάνει τον κίνδυνο του σεξουαλικού αδικήματος.
Το σύστημα μπορούσε επίσης  να εφαρμοστεί, μόνο σε δράστες σεξουαλικών αδικημάτων και αδυνατούσε να εξετάσει τις βίαιες επιθέσεις.

Η κυβέρνηση της Βικτώριας θα δημιουργήσει ενα νέο ανεξάρτητο συμβούλιο διακυβέρνησης για την παρακολούθηση των σοβαρών παραβατών (τους σειριακούς δράστες σεξουαλικών εγκλημάτων) ανέφερε η αρχή προστασίας "Public Protection Authority" στο The Guardian .

Οι παραβάτες βίαιων επιθέσεων θα αντιμετωπίζουν τους ίδιους περιορισμούς, με τους δράστες σεξουαλικών αδικημάτων, στους περιορισμούς αυτούς περιλαμβάνεται, η εντολή επιτήρησης, η απαγόρευση κυκλοφορίας και η ισόβια ηλεκτρονική παρακολούθηση.
Η επιτροπή θα διαχειρίζεται τους κρατούμενους τόσο πριν από την είσοδο, όσο και μετά την πρώτη έξοδό τους από τη φυλακή,επίσης θα είναι υπεύθυνη για την παροχή πρόσβασης για περαιτέρω βοήθεια, όπως για τις υπηρεσίες υγείας.
ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων (54 εκατομμύρια δολάρια Αυστρλίας) θα χρησιμοποιηθούν για την οικοδόμηση μονάδας 20 κλινών, για τη στέγαση των πλέον επικίνδυνων παραβατών της Βικτώριας, που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν στο υπάρχον "Corella Place,transitional facility" ή στην κοινότητα.
Η αναθεώρηση  Harper συνιστά ότι,  οι τυχόν νέες διευκολύνσεις  για στέγη, διαμονή κ.α.  πρέπει να επικεντρώνονται στην προστασία της κοινότητας και όχι στην τιμωρία των δραστών.
Αποδεχόμενος ότι το σύστημα απέτυχε στην περίπτωση της κ.Vukotic, ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός (Acting Premier)  James Merlino δήλωσε ότι η κοινότητα απαιτείται να εργαστεί προς την κατεύθυνση για την εξάλειψη των ατελειών, στο σύστημα.
"δεν μπορούμε να καθυστερήσουμε τα μέτρα για αυτούς που είναι εγκληματίες του χειρότερου είδους, η αναθεώρηση  Harper δηλώνει ότι, χρειαζόμαστε μια κλιμακούμενη αντίδραση για να εξασφαλιστεί ότι, εκείνοι που είναι η απειλή για την κοινότητα, έχουν τεθεί κατάλληλα σε εγκαταστάσεις, για την προστασία της κοινότητας"

 Η εγκατάσταση αναμένεται να κατασκευαστεί κατ' επέκταση της υπάρχουσας φυλακής, το 2018,
αλλά ο εκπρόσωπος  της αντιπολίτευσης "Opposition police spokesman"  Ed O'Donohue, πιστεύει ότι, η εγκατάσταση θα πρέπει να φιλοξενήσει περισσότερους εγκληματίες, ανέφερε το ABC.
όπως είπε "μια εγκατάσταση μόλις 20 κλινών δεν θα είναι επαρκής, υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα για το εάν είναι επαρκής η χωρητικότητα,  στους χώρους που προορίζονται για παραβάτες αυτών των τύπων"
για την αστυνομία, ο "Acting Police Minister"  Robin Scott λέει ότι, υπάρχουν και άλλα θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν όπως ο προσδιορισμός  του εγκλήματος που θα καθορίζει εάν ο δράστης θεωρείται τόσο επικίνδυνος ώστε να υφίσταται η ανάγκη της διαμονής του, σε τέτοιο κατάλυμα.
Θα προβλέπεται ο καθορισμός κριτηρίων, ώστε με βάση την ατομική επικινδυνότητα του κάθε δράστη, να αποφασίζεται η εποπτεία ή η ανάλογη με την περίπτωσή του κράτηση.

ο αναπληρωτής πρωθυπουργός (Acting Premier) James Merlino είπε ότι ο κρατικός προϋπολογισμός θα εξασφαλίσει τα χρήματα που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των μεταρρυθμίσεων.
"είναι απαράδεκτο το γεγονός να έχουμε κάποιο άτομο, τόσο επικίνδυνο όσο ο Sean Price και να κυκλοφορεί έξω στην κοινότητα, ελεύθερο"
πηγή 24-4-16
http://www.dailymail.co.uk/news/article-3555960/Sex-offenders-electronically-tracked-life-new-laws-prompted-murder-Melbourne-teen-Masa-Vukotic.html

Η ηλεκτρονική επιτήρηση εφαρμόζεται και στην Ελλάδα. οι "ηλεκτρονικές χειροπέδες" (ένα πανίσχυρο hi-tech «βραχιολάκι)  ενημερώνουν τις αρχές ανά πάσα στιγμή για το που βρίσκεται ο δράστης που επιτηρείται, σε περίπτωση που θα επιχειρήσει να τις αφαιρέσει για να εξαφανιστεί, ένα δορυφορικό σήμα θα σημάνει κόκκινο συναγερμό.
το ηλεκτρονικό βραχιόλι, είναι μία συσκευή επιτήρησης με μικροτσίπ που μοιάζει με ρολόι και δίνει τη δυνατότητα εντοπισμού θέσης μέσω σήματος δορυφόρου (GPS) και κινητής τηλεφωνίας (GSM). Μπορεί να φορεθεί είτε στον καρπό είτε στον αστράγαλο, συνήθως όμως επιλέγεται το δεύτερο, εφ' όσον το επιτρέπει η υγεία του επιτηρούμενου, για να μην είναι ορατό σε τρίτους και στιγματίζεται το άτομο στην καθημερινότητά του. Το βάρος της συσκευής μαζί με την μπαταρία και τον ιμάντα στερέωσης ανέρχεται σε μόλις 150 γραμμάρια, ενώ είναι κατασκευασμένα από υποαλλεργικά, μη τοξικά και μη εύφλεκτα υλικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: