Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου 2012

Αντιβαλλιστική ασπίδα στους ωκεανούς στήνει η Ρωσία - Εντυπωσιακή άσκηση (vid) To πυρηνοκίνητο ρωσικό καταδρομικό Pyotr Veliky, η ναυαρχίδα του Βόρειου Στόλου, πραγματοποίησε ασκήσεις αντιβαλλιστικής άμυνας στην περιοχή της Αρκτικής και σίγουρα το γεγονός δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο, καθώς είναι το τρίτο "μήνυμα" που έρχεται από Ρωσία και αφορά την την ενίσχυση των αντιπυραυλικών ικανοτήτων των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων σε ένα εξαιρετικά επιβαρυμένο από ολες τις απόψεις διεθνές περιβάλλον ασφάλειας.  
Πηγή του ρωσικού Επιτελείου Ναυτικού αποκάλυψε ότι "στην άσκηση του Pyotr Veliky καλύφθηκαν οι τροχιές χερσαίων βαλλιστικών πυραύλων που θα μπορούσαν αν εκτοξευθούν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και έγινε αναχαίτιση οχήματος επανεισόδου σε ύψος 24 χλμ!"!  Αλλά η είδηση έρχεται από στέλεχος των ρωσικών ναυπηγείων United Shipbuilding Corporation, ο οποίος αποκάλυψε ότι η Ρωσία ξεκινά να κτίζει δικό της αντιβαλλιστικό δίκτυο εδραζόμενο σε πλοία επιφανείας, ανάλογο με το ρωσικό AEGIS!

Η κλάση είναι ίσως το καλύτερο πλοίο που έχει πλεύσει ποτέ στους ωκεανούς σε ότι αφορά τις αντιαεροπορικές και αντιβαλλιστικές του ικανότητες. Ιδού το εντυπωσιακό του οπλοστάσιο:
48 βλήματα αναχαίτισης μεγάλου βεληνεκούς και μεγάλου ύψου S-300F Fort και 46 S-300FM Fort-M (κωδικός ΝΑΤΟ: SA-N-20 Gargoyle) αντιαεροπορικούς πυραύλους μέσου βεληνεκούς με δραστικό βεληνεκές που φτάνει τα 200 χιλιόμετρα, 128 αντιαεροπορικούς πυραύλους 3K95 Kinzhal (κωδικός ΝΑΤΟ: SA-N-9 Gauntlet) και έξι συστήματα CADS-N-1 Kashtan.
Τα ραντάρ του πλοίου μπορούν να εντοπίζουν και να εγκλωβίζουν στόχο σε ύψος 30 χιλιομέτρων με εμβέλεια μέχρι 300 χιλιόμετρα. H Ρωσία αποφάσισε σε απάντηση της αντιπυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ που εδράζεται σε θαλάσσιες πλατφόρμες να αναπτύξει και αυτή ανάλογο δίκτυο και στο πλαίσιο αυτό θα ενεργοποιήσουν εκ νέου αφού τα αναβαθμίσουν τρία πυρηνοκίνητα αντιτορπιλικά κατευθυνομένων βλημάτων κλάσης Kirov μέχρι το 2020.

Στο μεταξύ το ανώτατο στέλεχος της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας, Ανατπόλι Σλέμοβ, επικεφαλής του τομέα κρατικών συμβολαίων της United Shipbuilding Corporation αποκάλυψε ότι αναπτύσσεται ένα ξεχωρισκό δίκτυο αισθητήρων και βλημάων για το ρωσικό Ναυτικό με πλήρεις δυνατότητες αντιβαλλιστικής άμυνας, κάτι ανάλογο τοy αμερικανικού AEGIS
Στόχος είναι τα ρωσικά πλοία να βρίσκονται κοντά στην περιοχή εκτόξευσης των βαλλιστικών πυραύλων και να αναχαιτίζουν τα βλήματα στην φάση ανόδου που έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες επιτυχούς αναχαίτισης.

Ήδη η PVO Almaz-Antei έχει αναλάβει την διασκευή του S-400 στην θαλάσσια έκδοσή του και αναμένεται μέχρι το τέλος του 2016 το βλήμα να είναι έτοιμο γα εγκατάσταση στα πλοία του ρωσικού Ναυτικού.

 defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: