Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου 2012

Camp Bastion: Πώς οι Ταλιμπάν μπήκαν στο οχυρό και κατέστρεψαν 6 μαχητικά Harrier IIΜια απίστευτη επίθεση των Ταλιμπάν στο οχυρό Bastion του βρετανικού Στρατού στην επαρχία Helmand κατέληξε στο να υποστούν τις μεγαλύτερες απώλειες αεροπορικού υλικού οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ από την εποχή του Βιετνάμ. 

Σύμφωνα με αυτές εκτός των 2 νεκρών Αμερικανών Πεζοναυτών του τουλάχιστον 6 μαχητικά κάθετης αποπροσγείωσης AV-8B Harrier II επίσης των Πεζοναυτών καταστράφηκαν στο έδαφος από εκρηκτικά που μετέφεραν οι Ταλιμπάν ενώ τουλάχιστον άλλα δύο έπαθαν ζημιές.
Είναι η πρώτη φορά που μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ καταστρέφονται στο έδαφος από την εποχή του πολέμου στο Βιετνάμ και χαρακτηριστικό είναι ότι μέχρι πριν λίγο μιλούσαν γενικά και αόριστα για "αεροσκάφη" υποννοοώντας ότι ήταν ελικόπτερα!!
 
Είναι πραγματικά εντυπωσιακή η επίθεση των Ταλιμπάν που κατάφεραν να να εισχωρήσουν στο καλύτερα φυλασσόμενο οχυρό των συμμαχικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, αλλά καθώς περισσότερα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας αποκαλύπτεται η πραγματική έκταση της επίθεσης.

Η επίθεση έγινε το βράδυ της Παρασκευής στις 22:00 τοπική ώρα από 15 ενόπλους Ταλιμπάν ντυμένοι με αμερικανικές στολές οι οποίοι έφεραν επίσης αμερικανικό οπλισμό.

Χωρισμένοι σε τρεις ομάδες, οπλισμένοι με τυφέκια Μ-16 με οπλοβομβίδες αλλά και φορώντας γιλέκα με εκρηκτικά –κάτι που σημαίνει πως η επιχείρηση ήταν ουσιαστικά αποστολή αυτοκτονίας- ξεκίνησαν την επίθεσή τους από την πλευρά του αεροδρομίου στο βορειοανατολικό κομμάτι της βάσης όπου στεγάζονται κυρίως αμερικανικές δυνάμεις και είναι γνωστό ως Camp Leatherneck.
Εκπρόσωπος της ISAF ανέφερε ότι οι ένοπλοι ήταν οπλισμένοι επαρκώς, είχαν εκπαιδευτεί για την αποστολή τους ενώ φαίνεται πως είχαν κάνει αρκετές δοκιμές πριν την επίθεσή τους.

Η επίθεση κατέληξε με την καταστροφή των 6 μαχητικών AV-8B, -αξίας τουλάχιστον 45 εκατ. $ το καθένα- την πρόκληση ζημιών σε δύο ακόμη, την καταστροφή δύο σταθμών ανεφοδιασμού των αεροσκαφών, ενώ καταστράφηκαν και αρκετά υπόστεγα μαχητικών. Από τους ενόπλους οι 14 σκοτώθηκαν από τα πυρά των στρατιωτών ενώ ένας τραυματίστηκε σοβαρά και συνελήφθη.
Άλλες πηγές αναφέρουν ότι καταστράφηκαν 5 μαχητικά AV-8B, 1 ελικόπτερο και ένα υπόστεγο συντήρησης αεροσκαφών. Όπως και να έχει πάντως πρόκειται αναμφίβολα για ένα θεαματικό κτύπημα σε ένα από τα καλύτερα φυλασσόμενα στρατόπεδα και Αεροπορική Βάση στο Αφγανιστάν. 

 defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: