Δευτέρα, 10 Σεπτεμβρίου 2012

Κόσοβο: Ακρωτηριάζεται επίσημα σήμερα η Σερβία…


 

Δεκατρία χρόνια κι έξι μήνες μετά τον πόλεμο του ΝΑΤΟ κατά της Σερβίας, που οδήγησε στην απόσχιση του Κοσυφοπεδίου και τεσσερισήμισι χρόνια μετά την μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας του από τη Σερβία, το Κοσυφοπέδιο ή Κόσοβο κατά τους Αλβανούς, αποκτά σήμερα πλήρη εθνική κυριαρχία με τη διάλυση της Διεθνούς Ομάδας Καθοδήγησης (ISG), η οποία θα ανακοινωθεί το απόγευμα στην πρωτεύουσα Πρίστινα.

Ο ακρωτηριασμός της Σερβίας και μάλιστα ενεός τμήματός της το οποίο θεωρείτι η ιστορική κοιτίδα του σερβικού έθνους, καλό είναι να κάνει σοφότερους και τους Έλληνες που στην πλειοψηφία τους πολίτες και πολιτική ηγεσία μένουν άπραγοι σε αυτά που εκτυλίσσονται στην Δ.Θράκη.


Η διάλυση της Διεθνούς Ομάδας Καθοδήγησης θα σημαίνει το τέλος της διεθνούς επιτήρησης και την πλήρη εθνική κυριαρχία του Κοσόβου.

Θα πραγματοποιηθεί, μάλιστα, επίσημη συνεδρίαση του κοινοβουλίου κατά την οποία θα επικυρωθεί η τροποποίηση του Συντάγματος για τη μετάβαση από το καθεστώς της επιτηρούμενης ανεξαρτησίας στο καθεστώς της απόλυτης ανεξαρτησίας. Στην Διεθνή Ομάδα Καθοδήγησης συμμετείχαν 25 χώρες, ανάμεσά τους οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία, οι οποίες υποστήριξαν παρά την κατηγορηματική αντίθεση της Σερβίας, την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου, το οποίο κατοικείται κατά πλειοψηφία από Αλβανούς.
Η ανεξαρτησία της πρώην σερβικής επαρχίας κηρύχθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2008.

Είχε προηγηθεί ο πόλεμος του Κοσόβου που έφερε αντιμέτωπες τις δυνάμεις των ανταρτών και τον σερβικό στρατό (1998-1999) και οι αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ, χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (άνοιξη 1999), που είχαν ως αποτέλεσμα την αποχώρηση των σερβικών δυνάμεων από το έδαφος του Κοσόβου.

defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: